Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno
izobraževanje, dne 17. 12. 2002
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
MEDPREDMETNE POVEZAVE
|
OSNOVE FIZIKE
|
|
|
|
Dijak:
-
razume energijo in njene oblike;
|
Dijak:
-
razlikuje osnovne oblike energije (kinetično, potencialno, notranjo, kemijsko, jedrsko),
-
pozna mersko enoto za energijo
-
zna izračunati kinetično in potencialno energijo telesa,
-
razloži pretvarjanje energije iz ene oblike v drugo;
|
Dijak:
-
razvija čut za natančnost,
-
zave se uporabnosti znanja o pretvarjanju različnih oblik energije;
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Delovanje strojev v mlekarski delavnici
-
Pasterizacija
|
-
razume 1. zakon termodinamike;
|
-
opiše, kako se celotna energija v zaprtem sistemu ohranja,
-
razloži, kako lahko energija prehaja s telesa na telo z mehaničnim delom, toploto, svetlobo, električnim delom in snovjo,
-
zna izračunati delo, toploto, električno delo,
-
zna izračunati moč in energijski obračun za porabnike z znano močjo;
|
-
razvija čut za natančnost,
- razvija sposobnost opazovanja,
- razvija odgovoren odnos za ravnanje z energijo;
|
MATEMATIKA
|
|
-
našteje različne vire energije (sončno svetlobo, energijo gibajočih se tekočin, goriva, električno energijo, hrano);
|
-
razvija sposobnost za opazovanje dogajanj v naravi;
|
BIOTEHNOLOGIJA
-
Ekologija in varovanje okolja
|
-
razume prenos energije,
-
pozna sestavo in delovanje strojev;
|
-
opiše osnovne načine prenašanja energije (mehanski, hidravlični, električni),
-
pojasni delovanje elektromotorja,
-
opiše delovanje toplotnega stroja in njegov izkoristek;
|
-
zave se pomena uporabe strojev v mlekarski industriji,
-
zave se pomena električne in toplotne energije v industriji;
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Delovanje strojev v mlekarski delavnici
-
Pasterizacija
|
-
razume 2. zakon termodinamike;
|
-
razloži oblike energij in njihov izkoristek za delo,
-
razloži porabo, izkoriščanje in pretvarjanje energije;
|
-
razvija pravilen odnos za smotrno izkoriščanje energije v industriji;
|
|
-
pozna načine za varčevanje energije;
|
-
razloži kalorično vrednost goriv,
-
razloži posledice sežiganja organskih snovi,
-
pojasni izkoriščanje obnovljivih virov energije,
-
razloži pomen izolatorjev in opiše razlike med njimi,
-
razloži smotrno izkoriščanje energije in opiše osnovna merila za varčevanje;
|
-
oblikuje ekološko zavest in čut za odgovorno ravnanje z viri energije,
-
razvija osebni odnos do ekološkega ravnovesja,
-
razvija pravilen odnos do razpoložljivih virov energije,
-
zave se posledic v naravi zaradi neustreznega ravnanja z gorivi;
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
Varčevanje z energijo v mlekarski delavnici
|
-
razume osnovne merske enote in njihovo pretvarjanje;
|
-
našteje enote za merjenje osnovnih fizikalnih količin,
-
zna pretvarjati merske enote;
|
-
razvija občutek za natančnost;
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
|
-
razume fazne spremembe in spremembe agregatnega stanja;
|
|
-
krepi čut za opazovanje agregatnega stanja snovi v naravi in tehnoloških postopkih,
|
|
-
pozna osnovne značilnosti fizikalnih količin in njihovo merjenje.
|
-
razloži fizikalne zakonitosti mase, volumna, gostote, temperature, tlaka in vlažnosti,
-
pojasni njihovo vlogo v tehnoloških postopkih in pri delovanju strojev in naprav.
|
-
razvija občutek za natančnost,
-
razvija spretnost za opazovanje dogajanj med tehnološkimi postopki,
-
razvija sposobnost za vrednotenje izbire fizikalnih parametrov pri proizvodnji mlečnih izdelkov.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
|
PROIZVODNJA IN PROIZVODNI PROCESI
-
razume pojem proizvodnja,
-
pozna strukturo proizvodnega sistema na primeru mlekarne.
|
-
razloži pojme proizvodnja, tehnika in tehnologija,
-
pojasni pomen sestavnih elementov proizvodnega procesa,
-
ponazori strukturo proizvodnega procesa na primeru mlekarne.
|
-
razvija občutek za tehnološko zavest in pripadnost mlekarski stroki.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Obrati za predelavo
-
Razpored prostorov
|
EMBALAŽA IN SKLADIŠČENJE
-
pozna embalažne materiale,
-
pozna sodobno tehniko embaliranja,
-
pozna embalažne materiale in sodobno tehniko embaliranja v mlekarstvu,
-
pozna načine recikliranja embalaže in varstvo okolja,
-
pozna načine delovanja za zmanjšanje količin odpadne embalaže
|
-
razloži pomen in vlogo pravilnega in primernega embaliranja v sodobnem življenju,
-
opiše lastnosti posameznih embalažnih materialov,
-
našteje sodobne embalažne tehnike,
-
razloži različne načine embaliranja mlečnih izdelkov,
-
razloži pomen globalnega reševanja problema odpadne embalaže in njenega recikliranja.
|
-
presoja ekonomičnost uporabe določenih embalažnih materialov,
-
razvija ekološko zavest.
|
BIOTEHNOLOGIJA
UMETNOST
|
SKLADIŠČENJE ŽIVIL
-
razume pomen pravilnega skladiščenja živil,
-
pozna različno obstojna živila,
-
pozna pogoje za skladiščenje mlečnih izdelkov.
|
-
utemelji vlogo pravilnega skladiščenja živil,
-
utemelji pomen pravilnega skladiščenja mleka in mlečnih izdelkov.
|
-
se zave pomena pravilnega skladiščenja živil za njihovo daljšo obstojnost.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Skladiščenje mlečnih izdelkov
|
TRANSPORT ŽIVIL
-
pozna načine transporta živil (notranji in zunanji),
-
pozna načine za zagotavljanje hladilne verige.
|
-
opiše načine transporta v živilski industriji,
-
razloži pomen hladilne verige za obstojnost hitro pokvarljivih živil.
|
-
razvija odgovornost za ohranjanje kakovosti živil z ustreznim transportom.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Prevoz mleka
-
Prevoz mlečnih izdelkov
|
KONZERVIRANJE ŽIVIL
-
razume najpomembnejše vzroke za kvarjenje živil,
-
pozna kemične metode konzerviranja,
-
pozna fizikalne metode konzerviranja (hlajenje, zamrzovanje, dehidriranje, pasterizacijo, sterilizacijo),
-
pozna delovanje hladilne naprave,
-
pozna delovanje ploščnega pasterizatorja.
|
-
razlikuje vzroke za mikrobiološko, encimsko, fizikalno in oksidativno kvarjenje živil,
-
opiše delovanje hladilne naprave,
-
razloži vpliv zamrzovanja in pravilnega tajanja na kakovost živil,
-
navede načine dehidriranja živil,
-
razloži pomen toplotne obdelave v živilski industriji,
-
utemelji ustreznost posameznih postopkov konzerviranja.
|
-
ugotavlja ekonomičnost posameznih postopkov konzerviranja.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Higiena opreme v mlekarskem obratu
HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU:
|
SPECIFIČNI TEHNOLOŠKI PROCESI V ŽIVILSKI INDUSTRIJI
-
razume osnovne pojme filtriranja,
-
pozna membranske postopke filtriranja (reverzno ozmozo, ultrafiltracijo, mikrofiltracijo),
-
pozna mešanje in osnovne tipe mešal.
|
-
razloži filtriranje in opiše najpogostejše filtrirne naprave v živilstvu,
-
pojasni pomen membranskih postopkov v mlekarski industriji,
-
pojasni potek mešanja,
-
našteje različne tipe mešal.
|
-
zave se pomena membranskih tehnik filtriranja na zmanjševanje onesnaženosti odpadnih vod iz mlekarn.
|
BIOTEHNOLOGIJA
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
|
UVOD V MLEKARSTVO
-
pozna glavne sestavine mleka,
-
pozna osnovne fizikalno-kemijske lastnosti mleka (kislost, gostoto, viskoznost, zmrziščno točko, aktivnost vode),
-
pozna osnove govedoreje (pasme, anatomijo in fiziologijo prebavil, krvožilnega sistema ter mlečne žleze),
-
razume faze nastajanje mleka,
-
pozna značilnosti ročne in strojne molže,
-
pozna pogoje za higiensko pridobivanje mleka,
-
pozna obolenje mlečne žleze (mastitis) in načine zdravljenja.
|
-
našteje glavne sestavine,
-
razloži osnovne fizikalne in kemijske lastnosti mleka,
-
razloži povezavo med govedorejo in mlekarstvom,
-
razloži povezavo med presnovo hrane in nastajanjem mleka,
-
razloži zgradbo in delovanje mlečne žleze,
-
razloži nastajanje in izločanje mleka,
-
opiše ročno in strojno molžo,
-
razloži pojma molznost in mlečnost,
-
našteje vzroke za obolenje vimena in načine zdravljenja.
|
-
zave se pomena mlekarstva za splošno zdravstveno raven prebivalstva,
-
razvija pravilen odnos do higienskega pridobivanja mleka,
-
razvija zavest, da kakovostna surovina pomeni tudi kakovosten izdelek,
-
zave se pomena predpisov o uporabi antibiotikov.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Ročna in strojna molža
-
Mlečnost
-
Gospodarski pomen mlečnosti v Sloveniji
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Skupno število mikroorganizmov
-
Somatske celice
|
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
MEDPREDMETNE POVEZAVE
|
KEMIJSKA SESTAVA MLEKA
Dijak:
-
pozna glavne sestavine mleka,
-
pozna zaviralne snovi v mleku,
-
pozna kemično sestavo različnih vrst mleka,
-
pozna kolostrum,
-
pozna dejavnike, ki vplivajo na količino in kemično sestavo mleka,
-
pozna napake mleka in vzroke zanje,
-
razume pomen pravilnega odbiranja mleka,
-
pozna protimikrobne snovi v mleku
.
|
Dijak:
-
našteje glavne sestavine mleka,
-
razloži lastnosti posameznih sestavin mleka,
-
razloži vzroke za spreminjanje posameznih sestavin med določenimi tehnološkimi postopki,
-
razloži nihanja v količini in sestavi mleka,
-
našteje osnovne značilnosti kolostruma,
-
našteje različne vrste mleka in opiše osnovne razlike med njimi,
-
razloži vlogo protimikrobnih snovi v mleku.
|
Dijak:
-
zave se škodljivosti potvorbe mleka z vodo,
-
zave se pomena natančnosti pri določanju posameznih sestavin v mleku.
|
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Določanje gostote mleka
-
Hitro določanje prisotnosti antibiotikov v mleku (Delvo test)
BIOTEHNOLOGIJA
-
Mikrobiologija mleka
-
Biotehnološki procesi v mleku
|
PRIMARNA OBDELAVA MLEKA
-
pozna postopke obdelave mleka na posestvu,
-
pozna načine zbiranja in prevoza mleka v mlekarno.
-
pozna kakovostne razrede mleka.
|
-
razloži način in pomen obdelave mleka pri proizvajalcu mleka,
-
razloži pomen in opiše načine zbiranja mleka na podeželju,
-
opiše načine transporta mleka v mlekarno,
-
našteje in razloži kakovostne razrede mleka.
|
-
zave se pomena pravilne obdelave mleka pri proizvajalcu za obstojnost in kakovost končnega izdelka.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Primarna obdelava mleka na posestvu
-
Transport mleka v mlekarsko delavnico
-
Pregled kakovostnih razredov mleka
|
SEKUNDARNA OBDELAVA MLEKA
-
pozna sprejem mleka v mlekarno, čiščenje, predpasterizacijsko hlajenje, pogoje za skladiščenje surovega mleka in pripadajočo opremo,
-
pozna tehnološke postopke in naprave za posnemanje in tipizacijo, homogenizacijo, toplotno obdelavo (pasterizacijo in sterilizacijo) in dezodorizacijo.
|
-
razloži potek manipuliranja z mlekom v mlekarni,
-
razloži postopke za obdelavo mleka v mlekarni,
-
utemelji pomen pravilne obdelave mleka za kakovost in obstojnost mlečnih izdelkov,
-
opiše osnovne zahteve za skladiščenje mleka.
|
-
zave se pomena natančnosti pri delu,
-
razvija odgovoren odnos do dela,
-
oblikuje zavest, da je kakovostno obdelano mleko pogoj za dober končni izdelek.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Obdelava mleka v mlekarski delavnici
-
Postopki in naprave v mlekarski industriji
|
HIGIENA V MLEKARSKEM OBRATU
-
pozna načine čiščenja (CIP, ročno),
-
pozna vrste čistil,
-
razume pomen HACCP kontrole,
-
razume pomen veterinarskega pregleda.
|
-
opiše način čiščenja mlekarskih obratov,
-
našteje različne vrste čistil,
-
razume pomen stalne kontrole higienskih pogojev dela v mlekarski industriji.
|
-
zave se vpliva higiene v mlekarskem obratu na kakovost končnega izdelka.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Izvajanje HACCP kontrole v praksi
-
Jemanje brisov s površin, očiščenih z različnimi čistili
HIGIENA IN VARSTVO PRI DELU
-
Higiena na delovnem mestu
-
DDD
|
KONZUMNO MLEKO
-
pozna tehnološki postopek proizvodnje pasteriziranega in steriliziranega mleka,
-
pozna polnilne stroje za tekoče mlečne izdelke,
-
pozna postopke polnjenja konzumnega mleka,
-
pozna zahteve za skladiščenje toplotno obdelanega mleka.
|
-
razloži tehnološke postopke pasteriziranega in steriliziranega mleka,
-
pojasni pomen pravilne obdelave mleka za kakovost in obstojnost mlečnih izdelkov,
-
opiše način polnjenja tekočih mlečnih izdelkov.
|
-
zave se pomena toplotno obdelanega mleka za stalno preskrbo prebivalstva z mlekom.
|
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza mlečnih izdelkov
-
Mikrobiološke analize mlečnih izdelkov
|
MLEČNE PIJAČE
-
pozna različne mlečne pijače,
-
pozna tehnološki postopek izdelave mlečnih pijač,
-
pozna stabilizatorje.
|
-
našteje mlečne pijače in opiše tehnološki postopek izdelovanja teh mlečnih izdelkov,
-
našteje najpomembnejše stabilizatorje in razloži njihov pomen v proizvodnji nekaterih mlečnih izdelkov.
|
-
zave se pomen mlečnih pijač za večjo porabo mleka.
|
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza mlečnih pijač
-
Mikrobiološke analize mlečnih pijač
|
DEHIDRIRANI MLEČNI IZDELKI
-
pozna tehnološki postopek in naprave za izdelovanje zgoščenega mleka (kondenziranega in evaporiranega),
-
pozna tehnološke postopke in naprave za pripravo mleka v prahu,
-
razume pojem rekonstruirano mleko.
|
-
opiše postopek izdelovanja zgoščenih vrst mleka,
-
opiše razlike med posameznimi vrstami zgoščenega mleka,
-
našteje in opiše postopke za izdelovanje različnih vrst mleka v prahu,
-
opiše načine rekonstruiranja mleka.
|
-
zave se pomena rekonstruiranja mleka v primerih slabše oskrbe z mlekom.
|
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza zgoščenega mleka in mleka v prahu
-
Mikrobiološke analize zgoščenega mleka in mleka v prahu
|
FERMENTIRANO MLEKO
-
pozna zahteve za odbiro mleka,
-
pozna mlekarske mikrobiološke kulture za fermentirana mleka,
-
razume mlečnokislinsko fermentacijo (mlečnokislinske bakterije),
-
razume alkoholno fermentacijo (kvasovke),
-
pozna vrste fermentiranega mleka,
-
razume tehnološke postopke izdelovanja vseh vrst jogurta,
-
razume tehnološki postopek izdelovanja kislega mleka,
-
razume tehnološki postopek izdelovanja kefirja,
-
pozna probiotične vrste fermentiranega mleka,
-
pozna napake fermentiranih vrst mleka.
|
-
določi zahteve za odbiro mleka,
-
utemelji vpliv kakovostne surovine na kakovost končnega izdelka,
-
razloži delovanje mikrobioloških kultur v mleku,
-
pojasni zahteve pri izbiri mikrobioloških kultur,
-
razloži tehnološke postopke izdelovanja najznačilnejših vrst fermentiranega mleka,
-
razloži vpliv probiotičnih mikroorganizmov na zdravje posameznika,
-
našteje vzroke za nastanek napak fermentiranega mleka.
|
-
razvija pravilen odnos do uživanja fermentiranih vrst mleka,
-
zave se vloge natančnosti pri delu,
-
zave se pomena predpisov o kakovosti mleka in mlečnih izdelkov.
|
BIOTEHNOLOGIJA
-
Bioreaktorji v mlekarstvu
-
Mikrobiološke kulture
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza fermentiranih vrst mleka
-
Mikrobiološke analize fermentiranih vrst mleka
|
VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
MEDPREDMETNE POVEZAVE
|
SIRI
UVOD
-
obvlada razdelitev sirov,
-
razume vplive na lastnosti mleka za sir,
-
razume pomen pravilne odbire mleka za sir,
-
pozna biološke in kemijske dodatke mleku za sir,
-
razume kislinsko in encimsko koagulacijo.
|
-
našteje in opredeli tipe, vrste in variante sirov,
-
opiše dejavnike, ki vplivajo na kakovost končnega izdelka,
-
našteje kriterije za odbiro mleka,
-
pojasni uporabo posameznih bioloških in kemijskih dodatkov,
-
razloži princip kislinske in encimske koagulacije.
|
-
razvija odgovoren odnos do surovine,
-
razvija občutek za natančnost.
|
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza mleka za sir
-
Mikrobiološke analize mleka za sir
|
TEHNOLOŠKI POSTOPEK IZDELOVANJA SIRA
-
pozna zahteve za polnjenje sirarskih kotlov,
-
razume izračun uravnavanja maščobe v mleku za sir,
-
pozna optimalne temperature pri koagulaciji mleka za različne tipe sirov,
-
razume postopek dodajanja dodatkov v mleko za sir,
-
pozna spremembe v mleku med koagulacijo (kislinska in encimska),
-
pozna obdelavo koaguluma (predsirjenje in utrjevanje sirnega zrna),
-
pozna načine za oblikovanje sira,
-
razume sinerezo,
-
pozna načine za soljenje sirov,
-
pozna postopke negovanja sirov med zorenjem,
-
pozna biokemijske procese v sirih med zorenjem (oblikovanje vonja in okusa ter nastajanje sirnih očes),
-
razume izračun pridobitka sirov,
-
pozna glavne napake sirov,
-
pozna embalažne materiale in načine za embaliranje sirov,
-
pozna načine predelave in uporabe sirotke,
-
pozna obseg onesnaženosti okolja s tehnološkimi vodami in odpadki iz mlekarskih obratov,
-
pozna organske in anorganske onesnaževalce iz mlekarskih obratov.
|
-
izračuna delež maščobe v mleku za sir,
-
razume in razloži tehnološke faze izdelovanja sira,
-
razloži pojem sinereza,
-
našteje dejavnike, ki vplivajo na sinerezo,
-
razloži pomen soljenja sirov,
-
opiše načine negovanja sirov,
-
pojasni biokemična dogajanja v sirih med zorenjem,
-
razloži pomen primernega embaliranja sirov,
-
našteje glavne napake sirov in vzroke zanje,
-
razloži načine za uporabo sirotke,
-
opiše vlogo mlekarskih obratov kot potencialnih onesnaževalcev okolja.
|
-
razvija odgovoren odnos do osnovne surovine,
-
razvija pravilen odnos do dela in strojev,
-
razvija pravilen odnos do polizdelka,
-
razvija občutek za pravilno spremljanje in negovanje polizdelka do končnega izdelka,
-
razvija ekološko zavest.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Izdelovanje različnih tipov in vrst sirov
BIOTEHNOLOGIJA
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza sirov
-
Mikrobiološke analize sirov
|
SPECIALNO SIRARSTVO
-
razume tehnološke postopke za izdelavo najpomembnejših tipov in vrst sirov:
-
trdih sirov za ribanje (parmezan),
-
trdih sirov za rezanje (ementalec),
-
poltrdih sirov (gavda, tilzit),
-
mehkih sirov s plesnijo (gorgonzola, kamambert),
-
mehkih sirov z rdečo mažo (kvarglji),
-
mehkih sirov v slanici (feta),
-
svežih sirov (skuta),
-
razume tehnološki postopek izdelovanja topljenega sira,
-
pozna merila za senzorično ocenjevanje sirov.
|
-
razloži tehnološke postopke najpomembnejših vrst sira,
-
opiše razlike med posameznimi tehnološkimi postopki,
-
razloži vlogo posebnih dodatkov pri topljenju sirov.
|
-
razvija pravilen odnos za osnovne surovine,
-
razvija občutek za opazovanje,
-
pridobiva občutek poklicne identitete,
-
zave se ekonomičnosti predelave sirov slabše kakovosti v topljene sire.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Izdelovanje različnih vrst sira
-
Uporabnost sirotke
-
Tehnološki postopki predelave sirotke
-
Izračun pridobitka sira
|
IZDELKI IZ SMETANE
-
pozna vrste konzumne smetane,
-
pozna tehnološke postopke izdelovanja sladke in fermentirane smetane.
|
-
našteje vrste konzumne smetane in opiše njihove osnovne značilnosti,
-
opiše tehnološke postopke izdelovanja različnih vrst smetane.
|
-
razvija zavest, da je kakovostna smetana pogoj za kakovostno surovo maslo.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Izdelovanje različnih vrst konzumne smetane
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza smetane
-
Mikrobiološke analize smetane
|
SUROVO MASLO
-
pozna načine zorenja smetane,
-
razume tehnološki postopek izdelovanja masla v pinjah in kontinuirnem maslodelnem stroju,
-
pozna pogoje za skladiščenje masla,
-
pozna napake masla,
-
pozna načine pridobivanja topljenega masla,
-
pozna lastnosti in uporabnost topljenega masla.
|
-
razloži potek biološkega in fizikalnega zorenja smetane,
-
razloži pripravo smetane v zimskem in poletnem času,
-
opiše tehnološki postopek izdelovanja surovega masla,
-
našteje glavne napake surovega masla,
-
opiše pogoje za primerno skladiščenje surovega masla,
-
razloži tehnološko uporabnost pinjenca,
-
razloži tehnološke postopke topljenja surovega masla,
-
opiše uporabnost topljenega masla.
|
-
razvija občutek za opazovanje,
-
pridobiva poklicno identiteto,
-
zave se vpliva dobre surovine za daljšo obstojnost izdelka,
-
zave se ekonomičnosti topljenja surovega masla,
-
zave se potrebe upoštevati predpise.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Izdelovanje surovega masla
-
Sladki pinjenec
-
Fermentirani pinjenec
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza surovega masla
-
Mikrobiološke analize surovega masla
|
SLADOLED
-
pozna vrste sladoledov,
-
pozna osnovne sestavine sladoledov,
-
razume tehnološki postopek izdelovanja sladoleda,
-
pozna napake sladoleda.
|
-
našteje različne vrste sladoledov,
-
opiše osnovne lastnosti glavnih surovin za izdelovanje sladoledov,
-
razloži osnovni tehnološki postopek izdelovanja sladoleda,
-
opiše najpogostejše napake sladoledov in vzroke zanje.
|
-
razvija občutek za kakovosten končni izdelek,
-
zave se pomena higiene pri proizvodnji,
-
razvija ekonomičen odnos do porabe surovin.
|
PRAKTIČNI POUK
PREDELAVE MLEKA
-
Izdelovanje različnih vrst sladoleda
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza sladoleda
-
Mikrobiološke analize sladoleda
|
DEKLARIRANJE MLEČNIH IZDELKOV
-
pozna osnovne zahteve za deklariranje različnih mlečnih izdelkov (od konzumnega mleka do sladoleda).
|
-
opiše obvezni in neobvezni del deklaracije.
|
-
razvija občutek za ustrezno informiranje potrošnika z deklaracijo.
|
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Izdelava deklaracij za posamezne mlečne izdelke
|
PREGLED ZAKONODAJE IN NADZORA NAD MLEČNIMI IZDELKI
-
pozna zahteve Pravilnika o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov siril in čistih cepiv.
|
-
opredeli osnovna določila o kakovosti osnovnih mlečnih izdelkov.
|
-
razvija zavest za upoštevanje predpisov pri svojem delu.
|
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Izpis najpomembnejših zahtev za posamezne mlečne izdelke iz Pravilnika o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, siril in čistih cepiv
|
EKOLOŠKA PREDELAVA MLEKA
-
pozna osnovne zahteve ekološke proizvodnje živil s poudarkom na pridelavi in predelavi mleka v eko izdelke,
-
pozna razmere pri ekološki predelavi mleka v Sloveniji,
-
pozna ekološke načine predelave konzumnega mleka, mlečnih pijač, fermentiranega mleka, sirov, konzumne smetane in surovega masla.
|
-
razloži zahteve zakonodaje pri ekološki proizvodnji živil,
-
oceni pomen ekološke predelave mleka za slovensko gospodarstvo/mlekarstvo.
|
-
razvija občutek za izdelavo varnih in zdravju prijaznih živila,
-
razvija kritičen odnos do agresivnih agrotehnoloških postopkov in uporabe različnih pesticidov ter hormonskih preparatov.
|
PRAKTIČNI POUK PREDELAVE MLEKA
-
Ekološko izdelovanje različnih mlečnih izdelkov
BIOTEHNOLOGIJA
-
Varstvo okolja
-
Vrste odpadkov
-
Embalaža
PRAKTIČNI POUK
KONTROLE KAKOVOSTI
-
Kemijska analiza ekološko izdelanih mlečnih izdelkov
-
Mikrobiološke analize ekološko izdelanih mlečnih izdelkov
|