POKLICNI TEČAJ

Izobraževalni program: TURISTIČNI TEHNIK

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 59. seji Strokovnega sveta za poklicno izobraževanje, dne 2.7.2002

1. IME PREDMETA

EKONOMIJA

2. ŠTEVILO UR

Po oblikah izobraževalnega dela.

Oblike izobraževalnega dela

*Teorija (ur)

**Vaje (ur)

Skupaj (ur)

42

14

56

* T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V- vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev.

3. USMERJEVALNI CILJI

Pri predmetu dijaki:

4. OPERATIVNICILJI

Vsebine in informativni cilji

Formativni cilji

Socializacijski cilji

Posebnosti v izvedbi

EKONOMSKI PROBLEM

Dijak

Dijak

 
  • spozna temeljni ekonomski problem
  • spozna temeljna ekonomska vprašanja vsake družbe
  • spozna potek ekonomskega krožnega toka
  • spozna razlike med ekonomskimi sistemi
  • spozna ekonomski koordinacijski mehanizem in njegove oblike
  • spozna ekonomske značilnosti in njihove značilnosti
  • razloži temeljne ekonomske probleme in ekonomska vprašanja;
  • pozna ekonomski krožni tok;
  • razlikuje med ekonomskimi sistemi;
  • osvoji pomen ekonomskega koordinacijskega mehanizma in ekonomskih značilnosti;

Razume povezanost ekonomskega problema, vprašanj in značilnosti in aplicira v turizem.

 

GOSPODARSKA DEJAVNOST IN POSAMEZNIK

  • pozna pojem potrebe in ekonomske potrebe
  • pozna pojme dobrina, proizvod, blago
  • spozna teorijo o padajoči mejni koristnosti dobrin
  • spozna premico cene in pojem oportunitetnih stroškov
  • razloži teorijo o padajoči mejni koristnosti dobrin;
  • prikaže premico cen;
  • razloži pojem oportunitetnih stroškov v turizmu;

Sposoben je razložiti teorijo o padajoči mejni koristnosti dobrin v turizmu.

 

PRODUKCIJA

  • pozna faze gospodarskega procesa
  • pozna fazo produkcije in se seznani s produkcijskimi faktorji
  • spozna alternativne možnosti produkcije in produkcijsko funkcijo
  • se seznani s kombiniranjem produkcijskih faktorjev
  • razloži faze gospodarskega procesa;
  • razlikuje produkcijske faktorje;
  • pozna alternativne možnosti produkcije;
  • osvoji pomen produkcijske funkcije;
  • zna kombinirati produkcijske faktorje;

Zave se pomena produkcijske funkcije v turizmu.

 

TRG IN KONKURENCA

  • pozna pojem trga in tržnega gospodarstva
  • spozna ponudbo in povpraševanje ter tržno ravnotežje
  • spozna nepopolno konkurenco
  • spozna fazo razdelitve in potrošnje
  • se seznani s pojmom denar in kredit
  • razloži ponudbo, povpraševanje in tržno ravnovesje;
  • loči popolno od nepopolne konkurence;
  • pozna fazo razdelitve in potrošnje;
  • razloži pojem denar in kredit;

Zave se pomena tržnega ravnovesja na turističnem trgu.

Zave se odgovornosti pri najemanju kredita.

 

5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

  • znanje se preverja in ocenjuje z dvema delnima izpitoma, s semiminarsko nalogo, ki jo predstavi pred skupino in ob koncu izobraževanja še z ustnim izpitom, če niso pozitivno ocenjeni vsi delni izpiti.
  • 6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

    • stroški in kazalniki uspešnosti

    Praktični pouk

    • ugotavljanje uspešnosti pavšalnega potovanja;
    • ugotavljanje uspešnosti

    Turistično poslovanje

    • tržno ravnovesje;
    • grafično prikazovanje stroškov

    Matematiko

    • geometrija;