INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
POSEBNOSTI V IZVEDBI
|
I. OSNOVE POZNAVANJA BLAGA
|
Blago
- zna opredeliti osnovne pojme: potrebe,
dobrine, proizvode, blago
- ve, da poznavanje blaga zajema
naravoslovno
- tehnološka znanja o blagu
|
- razloži, zakaj izhaja vsa proizvodnja iz
človeških potreb
- ugotovi, kdaj dobijo proizvodi značaj blaga
- razvrsti blago glede na izvor, kemično
sestavo, stopnjo predelave in uporabo
|
- razvija natančnost in zanesljivost
- razvija ekonomičnost
|
|
Sistematizacija blaga
- opredeli pojem klasifikacije in
nomenklature blaga ter spozna njun pomen
- opredeli kategorije pri razvrščanju blaga
- navede važnejše klasifikacije in
nomenklature proizvodov
|
- razlikuje in primerja posamezne klasifikacije
in nomenklature, ki jih pri nas uporabljamo
- ugotovi namen in možnost uporabe posamezne
klasifikacije oziroma nomenklature
- zna uporabljati različne klasifikacije in
nomenklature
|
- razvija natančnost
- razvija strokovno in poklicno
odgovornost
- razvija poslovnost in ekonomičnost
|
Vaja:
- Pregled, primerjava in
uporaba klasifikacij in
nomenklatur
|
EAN-sistem
- spozna razvoj in pomen univerzalnega
označevanja proizvodov široke potrošnje
po EAN sistemu
- prikaže označevanje izdelkov s spremenljivo
vsebino
- pozna simbol EAN-128, kodo SSCC in
simbol UCC/EAN-128
|
- razloži strukturo EAN-13
- opredeli tehnične pogoje za uporabo EAN-
sistema
- ugotovi glavna področja in koristi uporabe
EAN-sistema
- zna poiskati ustrezno strokovno pomoč za
uvedbo EAN-sistema v prakso
- predstavi označevanje knjig in serijskih
publikacij
|
- razvija natančnost in zanesljivost
- razvija sistematičnost
- razvija ekonomičnost
|
Vaja:
-
Analiza strukture EAN-13
- Zbere in primerja simbole
EAN-13, EAN-8, EAN-128,
SSCC, UCC/EAN-128, ISBN
in ISSN
|
Standardi in standardizacija
- opredeli pomen in cilje standardizacije
- ve, da ima standardizacija bistveno vlogo
pri tehnološkem razvoju
- navede razlike med standardi, tehničnimi
predpisi in pravilniki o kakovosti
- našteje tudi druge listine, ki spremljajo
blago v prodaji in predstavi njihov pomen
- zna razbrati deklaracijo
|
- ugotovi, katera področja človekovega
življenja so standardizirana
- pojasni pomen standardizacije pri
premagovanju ovir v mednarodnem trgovanju
- primerja mednarodne, nacionalne, regionalne,
panožne in interne standarde
- razčleni strukturo slovenskih standardov
- predstavi tehnične zahteve za proizvode in
postopke za ugotavljanje skladnosti
- zna priskrbeti določen standard in poiskati
ustrezen naslov za pridobitev ostalih listin
|
- osvaja strokovnost
- razvija natančnost in zanesljivost
- razvija sposobnost reševanja
konfliktov
- razvija poslovni odnos
- razvija poklicno odgovornost
|
Referat:
Vaja:
- Iz zbranih člankov, Sporočil,
Kataloga SIST ugotavlja in
primerja strukturo
posameznih standardov
- Zbere konkretne vzorce listin,
jih pregleda in primerja med
seboj
|
Kakovost blaga
- opredeli pojem kakovosti ter spozna
pomembnejša merila za ocenjevanje
kakovosti
- opiše postopke za ugotavljanje in preverjanje
kakovosti
- obrazloži pomen znaka kakovosti
- pozna standarde iz serije ISO 9000
- opiše dejavnosti s področja varstva
potrošnikov in predstavi naloge Urada RS za
varstvo potrošnikov ter ostalih potrošniških
organizacij
- opiše pomen garancije za brezhibno
delovanje in možnosti reklamacije izdelkov
|
- primerja organoleptično in senzorično metodo
ocenjevanja kakovosti z merljivimi metodami
- odvzame vzorce za analizo, izbere ustrezen
način in sestavi zapisnik
- predstavi oznake kakovosti in jih med seboj
primerja
- razloži pomen sistema zagotavljanja kakovosti
- analizira pomen nadzora za zaščito
kakovosti in varstva potrošnikov
- razčleni pomen objektivnosti pri primerjalnem
ocenjevanju kakovosti izdelkov
- v primeru, da potrebuje nasvet, zna
poiskati pomoč pri ustrezni instituciji
- zna uveljaviti reklamacijo
|
- razvija strokovnost
- pridobiva natančnost in zanesljivost
- razvija pošten odnos do poslovnega
partnerja
- razvija poklicno etiko
- razvija poklicno odgovornost
|
Vaja:
- Organoleptična in senzorična ocena
kakovosti
- Jemanje vzorca in sestava
zapisnika (izbere učitelj)
- V revijah VIP poišče ocene testov
in primerjalnih analiz ter jih
interpretira
Referat:
- Sistem zagotavljanja kakovosti in
standardi iz serije ISO 9000
- Oznake za ekološke dosežke
Uporaba medmrežja
|
Embalaža in pakiranje
- pozna funkcijo, vrste in značilnosti
-
embalaže
- opiše embalažne materiale, njihove
-
lastnosti in oblike embalaže
- spozna postopke izdelave in oblike
-
embalaže iz sestavljenih materialov (kompozitov)
- spozna transportne tehnike in pripomočke
- pozna pomen oznak na embalaži
- obrazloži pomen zbiranja in recikliranja
odpadne embalaže
- pozna zahteve Evropske unije glede
embalaže in odpadne embalaže
- našteje načine, s katerimi lahko znatno
zmanjšamo količino odpadne embalaže
|
- ovrednoti pomen embalaže
- loči in primerja posamezne embalažne
materiale ter pojasni uporabno vrednost
posameznih oblik embalaže
- primerja posamezne tehnike pakiranja
- ugotavlja razlike med primarno, sekundarno in
terciarni embalažo
- analizira pomen estetskega oblikovanja
komercialne embalaže
- analizira prednosti paletizacije in
kontejnerizacije
- razloži, kako z embalažnimi materiali varčno
ravnamo
- primerja sodobne transportne tehnike
- ugotovi, katere materiale lahko recikliramo
- predstavi usklajevanje slovenske zakonodaje o
embalaži in odpadni embalaži z zakonodajo
Evropske unije
- analizira stanje odpadne embalaže v Sloveniji
in ga primerja s stanjem v Evropski uniji.
- pojasni, kako odpadna embalaža obremenjuje
okolje ter predvidi ustrezne rešitve
|
- razvija strokovnost
- razvija varčnost in ekonomičnost
- pozna pomen napredka znanosti in
tehnike
- razvija ustrezen odnos do okolja in
osebno odgovornost
|
Vaja:
- Določanje, prepoznavanje ter
ugotavljanje lastnosti različnih
embalažnih materialov in
oblik embalaže
Referat:
- Embalaža in okolje
- Zbiranje in recikliranje
odpadne embalaže
- Varčevanje z embalažnimi
materiali
- Stanje odpadne embalaže v
Sloveniji in v državah
Evropske unije
Uporaba medmrežja
|
II. ŽIVILA
|
A Uvod v živilsko področje
|
|
|
|
- opredeli osnovne pojme: živila, hranilne
snovi, aditive, balastne snovi
- razlikuje energijske in neenergijske snovi
- razume, da lahko uživamo le zdravstveno
in higiensko neoporečna živila z ustreznimi
organoleptičnimi lastnostmi
- seznani se z načini skladiščenja živil
- pozna pomen aditivov v živilih
- spozna pomen biotehnologije pri
proizvodnji hrane
|
- določi pomen energijskih in neenergijskih
snovi v prehrani
- razčleni in primerja energijsko vrednost živil
- nariše shemo prebave in presnove ter
opredeli pomen encimov
- predstavi zakone in predpise, ki se
nanašajo na proizvodnjo in prodajo živil
- primerja različne načine skladiščenja
- določi vzroke kvarjenja živil
- loči postopke konzerviranja živil
|
- razvija strokovnost
- razvija skrb za zdravje
- pridobiva ustrezen odnos do zdrave
prehrane
|
Ogled učnih filmov:
Prebavljanje hrane
Konzerviranje živil
Vaja:
- Mikroskopiranje
mikroorganizmov iz vzorcev
pokvarjenih živil
Uporaba medmrežja
|
B Hranilne snovi
|
Ogljikovi hidrati in proteini
- spozna zgradbo ogljikovih hidratov
- poglobi znanje o fizikalnih in kemičnih
lastnostih ogljikovih hidratov
- pozna fotosintezo kot reakcijo pri kateri se
svetlobna energija pretvarja v kemično
- pozna funkcije ogljikovih hidratov v
organizmih
- pozna aminokisline kot gradnike
proteinov in proteidov
- pozna zgradbo in lastnosti beljakovin
- razlikuje proteine od proteidov
- razvrsti in predstavi pomembnejše proteine in proteide
|
- izdela klasifikacijsko shemo ogljikovih
hidratov in ugotovi strukturne značilnosti
- poišče in uredi podatke o virih ogljikovih hidratov
- preuči značilne reakcije ogljikovih hidratov
-
aminokislin in beljakovin
- predstavi funkcijo proteinov in proteidov v
živih organizmih
- ugotovi probleme, vezane na pomanjkanje
ogljikovih hidratov in proteinov v prehrani
- ugotovi pomen esencialnih aminokislin
- razloži pomen proteinov kot sestavine encimov
|
- osvaja strokovnost
- razvija sposobnost opazovanja in
primerjave
- razvija spretnosti za varno
eksperimentalno delo
- razvija ustrezen odnos do zdrave
prehrane
- razvija odgovoren odnos do okolja
|
Demonstracijski eksperimenti :
- Dokazne reakcije za ogljikove hidrate
- Dokazne reakcije za aminokisline, in peptide
Vaja:
- Kislinska in encimska hidroliza
škroba in beljakovin
- Uporaba modelov aminokislin
- Uporaba baz podatkov in medmrežja
- Multimedijske predstavitve
|
Lipidi
- pozna definicijo lipidov
- pozna maščobne kisline in jih ustrezno
razvrsti
- opiše lastnosti maščob
- našteje uporabo maščob v prehrani in
spozna procese kvarjenja maščob
|
- izdela klasifikacijsko shemo lipidov in
opredeli relacije na osnovi strukture
- opredeli funkcijo lipidov v živih sistemih
- preuči kemično zgradbo maščob in korelacijo
med nasičenostjo maščobnih kislin in
lastnostmi maščob
- ugotovi vzroke za kvarjenje maščob
|
- osvaja strokovnost
- razvija delovno disciplino
- razvija zdrave prehrambene navade
- razvija ustrezen odnos do higiene
- razvija spretnosti za varno
eksperimentalno delo
- razvija odgovoren odnos do okolja
|
Demonstracija:
-
Topnost masti in olj
-
Žarkost, hidroliza maščob
Uporaba medmrežja:
Modeli lipidnih molekul in
celične membrane
|
Vitamini, mineralne snovi in voda
- seznani se s pomenom vitaminov,
-
mineralnih snovi in vode za človeka
- spozna vire posameznih vitaminov in
mineralnih snovi, znake pomanjkanja in
znake njihovega predoziranja
|
- razvrsti vitamine glede na topnost
- poskuša določiti znake pomanjkanja vitaminov
- razlikuje makro in mikroelemente
- predvidi posledice pomanjkanja vode
|
- širi splošno razgledanost
- osvaja strokovnost in natančnost
- razvija skrb za zdravje
- razvija zdrave prehrambene navade
|
Referat:
- Vitamini v zdravi prehrani
Vaja:
- Vitamin C (dokaz kisline,
sestava, reduktivne lastnosti)
- Dokaz mineralnih snovi v
živilih
|
C Živila, bogata z ogljikovimi hidrati
|
- ponovi in utrdi že pridobljeno znanje o
ogljikovih hidratih
- spozna vrste, način pridobivanja, lastnosti,
uporabo ter skladiščenje sladil
- našteje naravne vire škroba
- pozna pridelavo, predelavo, lastnosti,
uporabo in skladiščenje posameznih žitaric
- med žitne proizvode uvrsti moko, testeni-
ne, kruh in druge pekarske izdelke, spozna
njihovo proizvodnjo, vrste in uporabo
|
- razčleni pomen ogljikovih hidratov v prehrani
- primerja lastnosti in uporabo sladil
- primerja sladkost posameznih sladil
- ugotovi pomen žitaric v prehrani
- razvrsti in razlikuje žitarice ter predvidi
posledice nepravilnega skladiščenja žit
- zna odvzeti vzorec žita za analizo
- razlikuje vrste in tipe moke
- oceni kakovost kruha
- ugotovi pomen uporabe vzhajalnih sredstev
- naredi preglednico pekarskih proizvodov
|
- osvaja strokovnost
- razvija natančnost
- razvija skrb za zdravje
- razvija zdrave prehrambene navade
|
Ogled učnih filmov:
Domača čebela
Diabetes – grenko življenje
Vaja:
- Prepoznavanje žitaric
- Mikroskopiranje različnih vrst
škroba
- Ogljikovi hidrati v živilih
- Primerjava sladkosti in
hitrost raztapljanja sladkorjev
- Ocenjevanje kakovosti kruha
Demonstracija:
različne vrste moke in testenin
|
D beljakovinska živila
|
- obnovi znanje o kemični zgradbi, vrstah,
lastnostih aminokislin in beljakovin
- spozna hranilno vrednost mleka
- zna ravnati z mlekom
- spozna vrste mlečnih izdelkov, njihovo
tehnologijo proizvodnje in skladiščenje
- opredeli hranilno vrednost mesa
- razloži procese zorenja in kvarjenja mesa
- predstavi pravilno skladiščenje mesa
- spozna najpomembnejše sveže, poltrajne
-
in trajne mesne izdelke
- spozna surovine in tehnologijo izdelave
teh vrste mesnih izdelkov
- prikaže pomen rib v zdravi prehrani
- predstavi zgradbo kokošjega jajca
- opiše postopke za ugotavljanje svežosti jajc
- spozna vrste stročnic
- razvrsti gobe glede na užitnost in zgradbo
trosovnice
|
- opredeli pomen beljakovin v prehrani
- analizira hranilne snovi v mleku
- razlikuje in primerja različne načine
konzerviranja mleka
- primerja hranilno vrednost, proizvodnjo in
pogoje skladiščenja mlečnih izdelkov
- oceni kakovost nekaterih mlečnih izdelkov
- primerja hranilno vrednost različnih vrst mesa
- ovrednoti pomen zdravstvene kontrole mesa
- razlikuje meso glede na vrsto zaklane živine,
po kakovosti in starostnih kategorijah
- presodi, s katerimi postopki lahko
konzerviramo meso
- uvrsti posamezne mesne izdelke med sveže,
poltrajne ali trajne
- ovrednoti hranilno vrednost jajc
- ovrednoti pomen stročnic in gob v prehrani
- ovrednoti gospodarski in ekološki pomen
gojenja gob
|
- razvija sposobnost opazovanja
- razvija spretnosti za varno
eksperimentalno delo
- razvija zdrave prehrambene navade
- razvija strokovnost
|
Ogled učnih filmov:
Mleko, Ribištvo
Ribe različnih rečnih območij
Referat:
- Mleko,
- Fermentirani
mlečni izdelki ali
- Siri
Vaja:
- Dokaz beljakovin v živilih
- Hranilne snovi v mleku
- Spoznavanje posameznih
vrst sirov in ocenjevanje
njihove kakovosti
- Hranilna vrednost mesa in rib
- Hranilne snovi v jajcih
- Ugotavljanje svežosti jajc
Uporaba medmrežja
Demonstracija stročnic
|
E maščobna živila – masti in olja
|
- obnovi in utrdi znanje o kemični zgradbi,
lastnostih in nastanku maščob
- spozna najpomembnejše maščobe rastlinskega in živalskega izvora, njihovo prido-
bivanje, lastnosti, skladiščenje in uporabo
|
- predstavi pomen maščob v prehrani
- kritično presodi, zakaj v prehrani dajemo
prednost maščobam rastlinskega izvora
- ugotovi vzroke za kvarjenje maščobnih živil
- prepozna žarke maščobe
|
- osvaja strokovnost
- razvija natančnost
- razvija sposobnost opazovanja in
primerjave
- razvija zdrave prehrambene navade
|
Vaja:
- Pridobivanje in kemična
sestava olja
- Pridobivanje živalskih maščob
- Topnost maščob
- Ugotavljanje žarkosti maščob
|
F vitaminsko-mineralna živila
|
- spozna hranilno vrednost sadja in vrtnin
- opiše vrste sadja in vrtnin
- spozna skladiščenje, konzerviranje in
predelavo sadja in vrtnin
|
- naredi seznam živil, ki so viri določenih
vitaminov in mineralnih snovi
- oceni gospodarski pomen sadjarstva za RS
- razlikuje domače vrste in južno sadje
- uvrsti posamezne vrtnine glede na uporabne
dele rastlin
- predvidi postopke konzerviranja
|
- širi splošno razgledanost
- osvaja strokovnost in natančnost
- razvija skrb za zdravje
- razvija zdrave prehrambene navade
|
Referat:
- Pomen sadja in vrtnin v
prehrani
- Razpoznavanje vrst, sort
in določanje kakovosti sadja
in vrtnin
|
G začimbe, dišavnice, alkaloidna poživila, alkoholne in brezalkoholne pijače
|
- spozna pomen dišavnic in začimb v prehrani
ter vrste, njihovo pridobivanje in
skladiščenje
- pozna alkaloidna poživila, njihovo gojenje,
predelavo, vrste in uporabo
- pozna tehnološki postopek proizvodnje ter
razlikuje vrste vina in piva
- razlikuje najpomembnejše žgane pijače:
vinjak, žganja, viski, gin...
- se seznani s surovinami, proizvodnjo in
-
vrstami brezalkoholnih pijač
|
- prepozna posamezne začimbe in dišavnice
- uvrsti posamezne dišavnice glede na uporabne
dele rastlin in predstavi njihovo uporabo
- razlikuje alkaloide v posameznih poživilih ter
analizira in primerja njihovo kemijsko sestavo
- primerja učinek posameznih alkaloidov
- predstavi toksičnost alkohola
- analizira vzroke in ugotovi pogostost uživanja
alkoholnih pijač pri mladih
- razčleni gospodarski pomen vinogradništva za
Slovenijo
- razlikuje in razvrsti brezalkoholne pijače
|
- osvaja strokovnost
- razvija natančnost
- razvija zdrave prehrambene navade
- razvija moralno-etične vrednote
- se zave delovne in strokovne odgovornosti
|
Ogled učnih filmov:
- Sol – živilo in industrijska
surovina
- Fiziološki učinki drog
Vaja:
- Prepoznavanje dišavnic
- Priprava čaja, kave in kakava
ter ocena kakovosti
- Določanje količine tobačnega
kondenzata
Uporaba medmrežja
|
-
AGROKEMIČNI PROIZVODI
|
- predstavi pomen posameznih hranilnih
snovi za rastline
- spozna vrste, lastnosti, uporabo in način
skladiščenja agrokemičnih proizvodov
- ve, da s kemičnimi sredstvi za varstvo
rastlin zaščitimo gojene rastline pred
napadom škodljivcev in bolezni
- seznani se s strupenostjo teh sredstev
- navede druge možnosti zatiranja parazitov
|
- uvrsti posamezna mineralna gnojila med
dušikova, fosforjeva ali kalijeva
- loči mešana gnojila od kompleksnih
- razvrsti sredstva za varstvo rastlin v skupine
glede na vrsto parazitov, ki jih zatirajo
- razlikuje oblike pripravkov
- zna razbrati pomen oznak za nevarne snovi
- analizira vpliv teh sredstev na okolje
- oceni negativne posledice nepravilne –
pretirane uporabe mineralnih gnojil in
pesticidov
|
- osvaja strokovnost
- razvija kritičen odnos do pojavov in
problemov
- razvija ustrezen odnos do zdrave
prehrane
- razvija pozitiven odnos do okolja
|
Vaja:
- Razpoznavanje in razvrščanje
mineralnih gnojil
- Razumevanje in primerjava
podatkov v navodilih za
uporabo različnih kemičnih
sredstev za varstvo rastlin
Uporaba medmrežja
|
INFORMATIVNI CILJI IN VSEBINE
|
FORMATIVNI CILJI
|
SOCIALIZACIJSKI CILJI
|
POSEBNOSTI V IZVEDBI
|
IV. BARVE, BARVILA IN PREMAZNA SREDFSTVA
|
- spozna glavne skupine in predstavnike
naravnih in sintetičnih barvil / pigmentov
- razlikuje pojme barva, pigmenti, barvilo
-
- predstavi uporabo barvil in pigmentov v
-
industriji, umetnosti in vsakdanjem življenju
- spozna premazna sredstva, njihovo sestavo,
-
lastnosti in uporabo
|
- prepozna korelacije med strukturo kemijskih
spojin in obarvanostjo
- predstavi pomen naravnih barvil v fizioloških pr procesih
- prepozna sorodnosti in razlike med skupinami
- barvil in jih strukturira v sisteme
- nauči se razlikovati barvila glede na izvor, topnost in uporabo
- pripravi načrt za izolacijo in identifikacijo
izbranih naravnih barvil
- kritično oceni pridobljene informacije, jih
analizira in oblikuje v zaključke
|
- širi splošno razgledanost
- osvaja strokovnost
- razvija sposobnost primerjave
- razvija sposobnost oblikovanja
lastnih zaključkov
|
Multimedijska predstavitev:
Demonstracijski eksperimenti :
-
Sinteza in/ali izolacija barvil, barvanje in obstojnost različnih barvil
Učna zbirka za področje barvil:
fotografije, uporabni tržni
izdelki, umetniški izdelki
Uporaba medmrežja
|
V. PRALNA (površinsko aktivna) IN KOZMETIČNA SREDSTVA
|
- spozna kemično sestavo, proizvodnjo,
lastnosti in uporabo mil, detergentov ter
ostalih čistilnih sredstev
-
pozna dodatke, ki jih vsebujejo detergenti
- ve, da je primarni namen kozmetike skrb
za osebno higieno in zdravje
- spozna vrste, surovine, proizvodnjo in
uporabo kozmetičnih preparatov
- razume, da morajo biti vse sestavine koz-
metičnih sredstev zdravstveno neoporečne
|
- razloži delovanje površinsko aktivnih snovi
( mil in detergentov)
- pojasni vplive zgradbe detergentov na
biorazgradljivost
- analizira negativne vplive uporabe detergentov na okolje
- ovrednoti pomen vzdrževanja osebne higiene
- razlikuje osnovne surovine, aktivne sovi in
aditive v kozmetični industriji
- razvrsti proizvode negovalne in dekorativne
kozmetike ter predstavi njihov namen uporabe
- predstavi nekatere pomembnejše proizvajalce
|
- osvaja strokovnost
- razvija delovno disciplino
- razvija ustrezen odnos do higiene in
osebne nege
- razvija spretnosti za varno
eksperimentalno delo
- razvija odgovoren odnos do okolja
|
Demonstracija:
- Površinsko aktivna sredstva in vplivi na topnost
Vaja:
-
Kuhanje mila
- pH pralnih in čistilnih sredstev
3. Izdelava kreme (emulgiranje
maščob)
Ogled učnih filmov:
- Tenzidi
- Kemija čistil
- Človeška koža
Uporaba medmrežja
|
VI. TEKSTILNO PODROČJE
|
Tekstilne surovine
- pridobi sistematičen pregled nad
tekstilnimi vlakni ter jih loči glede na
izvor in kemično sestavo
- definira posamezne fizikalne in kemične
-
lastnosti tekstilnih vlaken
- spozna postopke pridobivanja, lastnosti in
-
uporabo posameznih vlaken
|
- razlikuje kemično sestavo vlaken
- ugotovi razlike med rastlinskimi in živalskimi
vlakni ter primerja lastnosti preostalih vlaken
- poišče skupne lastnosti sinteznih vlaken
- ovrednoti pomen novih materialov na področju
tehničnih vlaken
- z mikroskopiranjem določi strukturo vlaken in
jih med seboj primerja
- s pomočjo znane strukture vlaken sklepa o
njihovih lastnostih
|
- širi splošno izobrazbo
- osvaja strokovnost
- razvija natančnost
- razvija sposobnost opazovanja in
primerjave
- razvija natančnost in delovno
disciplino
|
Demonstracija tekstilnih vlaken
Vaja:
- Opazovanje vlaken pod
mikroskopom
- Sežigni test in topnost
vlaken v različnih topilih
- Dokaz beljakovin v živalskih
vlaknih
Uporaba medmrežja
|
Tekstilnotehnološki postopki
- med tekstilnotehnološke postopke uvrsti
-
predenje, tkanje, pletenje in plemenitenje
-
tekstilij
- opiše tekstilnotehnološke postopke in
konfekcijske izdelke
|
- razvrsti in primerja nekatere vrste prej
- spozna in razlikuje osnovne vezave
- ovrednoti pomen in vpliv posameznih postop-
kov plemenitenja na končni izgled tkanine
- prikaže pomen in vpliv modnih trendov na
prodajo tekstilnih izdelkov (oblačil)
-
prepozna in določi pomembnejše vrste
pletenin, tkanin in vlaknovin
|
- osvaja strokovnost
- razvija natančnost in zanesljivost
- razvija poklicno odgovornost
|
Demonstracija vzorcev tkanin
Vaja:
- Prepoznavanje in
risanje vezav
- Barvanje tkanin z naravnimi
barvili
- Razpoznavanje in določanje
vzorcev tkanin
Uporaba medmrežja
|
VII. USNJE, KRZNO IN OBUTEV
|
- našteje živali, katerih kože oziroma kožuhe
-
predelujejo v usnje ali krzno
- pozna tehnološki postopek izdelave usnja
in krzna
- ve, da se naravno krzno vse bolj umika
umetnemu zaradi ogroženosti nekaterih
živalskih vrst
- opiše postopke izdelave in vrste obutve
- razloži, kako označujemo obutev z
velikostnimi številkami
|
- razčleni zgradbo živalske kože
- razlikuje usnje glede na: vrsto živali, postopke
plemenitenja in uporabo
- prepozna nekatere vrste usnja in določi
-
njihovo uporabo
- primerja predelavo živalskih kož v krzno s
proizvodnjo usnja
- poda pravilno nego in vzdrževanje krzna
- izbere, katere od že znanih vrst usnja lahko
uporabljamo za izdelavo obutve
|
- osvaja strokovnost in natančnost
- oblikuje ustrezen odnos do okolja in
drugih živih bitij
|
Demonstracija različnih vrst usnja
Vaja:
- Fizikalne lastnosti usnja
Uporaba medmrežja
|
VIII. TEHNIČNO PODROČJE
|
Gozdno gospodarstvo in lesnopredelovalna industrija
- ve, da je les glavni proizvod gozda
- spozna kemično sestavo, anatomsko
zgradbo in prereze lesa
- spozna tehnične lastnosti, pomembnejše
-
vrste in uporabo lesa
|
- analizira pomen gozdnega gospodarstva in
lesnopredelovalne industrije za Slovenijo
- predstavi ekološki pomen gozda
- z že pridobljenim znanjem razloži vzroke
umiranja gozdov
- razlikuje vrste lesa ter predstavi
najpomembnejše polizdelke in izdelke iz lesa
|
- razvija ekonomičnost
- oblikuje odgovoren odnos do narave
- razvija strokovnost in natančnost
|
Ogled učnih filmov:
Vaja:
- Razpoznavanje različnih
vrst lesa in primerjava
njihovih lastnosti
- Določanje prereza
Uporaba medmrežja
|
Papirna industrija
- spozna tehnološki proces izdelave, vrste,
-
lastnosti in uporabo papirja
- predstavi pisarniške vrste papirja in
proizvode papirne konfekcije
|
- razvrsti papir glede na maso
- nariše shemo proizvodnje papirja
- določi uporabo posameznih vrst papirja
- razlikuje formate papirja
- prikaže pomen zbiranja odpadnega papirja
|
- osvaja strokovnost
- razvija natančnost
- razvija ekonomičnost
|
Ogled učnih filmov:
- Ročna izdelava papirja
- Strojna izdelava papirja
Vaja:
- Vrste papirja, formati,
gramska masa, debelina
- Ročna izdelava papirja
|
Goriva
- spozna pomen ogljikovodikov kot virov
energije in surovin
- pozna nastanek, predelavo in pomen nafte
- med fosilna goriva uvrsti poleg nafte tudi
premog, zemeljski plin ter spozna njihove
lastnosti in uporabo
- spozna tudi druge pomembne energetske
vire
|
- shematsko prikaže predelavo nafte in predstavi
uporabo naftnih derivatov
- predstavi trende na področju razvoja novih
pogonskih goriv in alternativnih virov energije
- predstavi pomen dobrega gospodarjenja z
energijskimi viri
|
- osvaja strokovnost
- razvija varčnost in ekonomičnost
- razvija skrb za varovanje okolja
|
Demonstracije: Lastnosti nasičenih in
nenasičenih ogljikovodikov
(gorenje, gašenje, kreking,
bromiranje)
Vaja
Referati: Energijski viri
Varčevanje z energijo
Diskusije: Alternativni viri energije
Energija in okolje
Ogled učnih filmov:
- Predelava zemeljskega olja
- Alternativni viri energije
- Recikliranje in prihranki
energije
Uporaba medmrežja
|
Minerali kot naravne surovine
- spozna tehnološke postopke pridobivanja
surovin iz naravnih virov
- ve, da obstajajo monopoli za določene
surovine
|
- definira pojme: kamnine, rudnine, minerali
- poglobi znanje o kristalni zgradbi snovi
- razloži, kako se znotraj monopolov oblikuje
cena surovin, ki prihajajo na tržišče
|
- širi splošno razgledanost
- razvija strokovnost in natančnost
- razvija sposobnost opazovanja in
primerjave
|
Ogled učnih filmov:
Čudoviti svet mineralov
Vaja:
- Razpoznavanje ter določanje
kamnin in mineralov ter
primerjava njihovih lastnosti
|
Periodni sistem elementov
- razloži zgradbo periodnega sistema
- spozna periodično spreminjanje izbranih
fizikalnih lastnosti elementov po skupinah
in periodah na osnovi zgradbe njihovih
atomov
- opredeli značilne lastnosti nekovin
- opredeli značilnosti žlahtnih plinov,
-
halogenih elementov ter elementov VI., V.
-
in IV. skupine
|
- razume razporeditev elementov v periodnem
sistemu kot posledico zgradbe njihovih atomov
- razume povezavo med razporeditvijo
elektronov v atomu elementa in njegovim
položajem v periodnem sistemu
- s pomočjo eksperimentov spozna glavne
značilnosti nekovin
- na osnovi eksperimentov in pridobljenega
-
znanja o periodnem sistemu predstavi lastnosti reprezentativnih elementov posameznih skupin
|
- razvija natančnost in zanesljivost
- razvija sposobnost primerjave
- razvija sposobnost oblikovanja
zaključkov
- osvaja strokovnost
- razvija spretnosti za varno
eksperimentalno delo
- razvija odgovoren odnos do okolja
|
Uporaba periodna sistema v
tabelarični in računalniški obliki
Demonstracijski eksperimenti :
-
Lastnosti izbranih nekovin in njihovih spojin
Uporaba multimedijskih enot in medmrežja
|
Kovine in kovinsko predelovalna
industrija
- spozna fizikalne in kemične lastnosti
I. in II. skupine elementov ter glavne tipe
njihovih spojin
- spozna značilnosti prehodnih elementov
- na osnovi pridobljenega znanja predstavi
značilne lastnosti kovin
|
- na osnovi eksperimentov opredeli bistvene
značilnosti elementov I., II. skupine elementov
- zna povezati reaktivnost in ostale lastnosti teh
elementov z njihovo zgradbo
- na osnovi poskusov ugotovi, kako reagirajo
kovine s kisikom ( in z vodo)
- ugotovi bistvene razlike med železom in
jeklom ter razlikuje pomembnejše vrste jekel
|
- osvaja strokovnost
-
razvija natančnost
- širi splošno izobrazbo
- razvija spretnosti za varno
eksperimentalno delo
- razvija odgovoren odnos do okolja
- kritično oceni vpliv težke industrije
na okolje
|
Demonstracije in eksperimenti :
Ogled učnih filmov:
- Litje
- Površinsko kaljenje
- Varjenje
- Sintranje- prašna metalurgija
|
- spozna pridobivanje železa iz rud,
predelavo železa v litine in jeklo ter
izdelavo, vrste in uporabo njihovih
polizdelkov in izdelkov
- pozna lastnosti barvnih kovin (aluminij,
baker, cink, kositer, svinec...) in njihove
najpomembnejše zlitine
- med plemenite kovine uvrsti zlato, srebro
in platino
|
- primerja lastnosti in uporabo barvnih kovin
- izdela preglednico kovinskih izdelkov in
polizdelkov
- analizira in primerja odpornost različnih kovin
na korozijo ter ovrednoti gospodarsko škodo,
ki jo povzroča korozija
- predstavi zaščito kovin pred korozijo
- kritično oceni vpliv kovinsko-predelovalne
industrije (zlasti črne metalurgije) na okolje
- naredi seznam kovinskih odpadkov, ki jih
lahko recikliramo
|
|
Vaja:
- Prepoznavanje vzorcev
kovin in zlitin ter primerjava
njihovih lastnosti
- Električna prevodnost kovin
- Topnost v kislinah
- Odpornost proti koroziji
- Normalizacija in kaljenje
Uporaba medmrežja
|
Draguljarstvo in zlatarstvo
- seznani se s postopki obdelave materialov
za nakit ter poda način označevanja
izdelkov iz žlahtnih kovin
|
- razvrsti draguljarske izdelke
- uporabi že usvojeno znanje o žlahtnih kovinah
- razlikuje najpomembnejše drage in poldrage
kamne
|
- razvija strokovnost in natančnost
- razvija poslovnost
|
Ogled učnih filmov:
Uporaba medmrežja
|
Steklo in keramika
- seznani se s proizvodnim postopkom
izdelave stekla in keramičnih izdelkov, z
njihovimi lastnostmi in uporabo
- ve, da odpadne steklene izdelke lahko
zbiramo in recikliramo
|
- razvrsti surovine ter določi njihov vpliv na
lastnosti stekla in keramike
- primerja fizikalne in kemične lastnosti stekla
in keramike
- razvrsti steklo, keramiko in njune proizvode
glede na lastnosti in uporabo
|
- osvaja strokovnost
- razvija natančnost
- razvija varčnost in ekonomičnost
|
Ogled učnih filmov
- Lončarstvo (iz serije
Domače obrti na Slovenskem)
Vaja:
-
Razpoznavanje različnih
vrst stekla in keramike
ter primerjava lastnosti
|
Gradbeni materiali
- spozna pridobivanje, lastnosti, vrste in
uporabo gradbenih materialov
- razvrsti kamnine glede na nastanek
- pozna pomembnejše vrste naravnega
kamna
|
- razlikuje konstrukcijski, izolacijski gradbeni
material in veziva
- predstavi pomen dobre toplotne izolacije
- razlikuje materiale, ki jih uporabljamo za
toplotno, zvočno in hidroizolacijo
|
- osvaja strokovnost
- razvija varčnost in ekonomičnost
|
Vaja:
- Razpoznavanje pomembnejših
vrst naravnega kamna ter
ostalega gradbenega
materiala, določanje in
primerjava lastnosti
Uporaba medmrežja
|
Elektrotehniški material
- pozna osnovne električne veličine:
električni tok, napetost, moč, upornost…
- našteje elektrotehniške in elektronske
elemente ter predstavi njihovo delovanje
in uporabo
- pozna ter razvrsti žarnice in svetila
|
- pozna Ohmov zakon in reši enostavne naloge
- razvrsti uporabno elektrotehniko na
posamezna področja
- izdela preglednico materialov za električne
instalacije
- razvrsti in predstavi električne naprave za
dom in gospodinjstvo
- razvrsti in ustrezno predstavi aparate zabavne
elektronike
|
- osvaja strokovnost
- razvija poslovnost
- razvija poklicno odgovornost
|
Demonstracija elektrotehniških in elektronskih elementov
Vaja:
Uporaba različnega slikovnega gradiva
Uporaba medmrežja
|