A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER poklicno-tehniško izobraževanje

Naziv strokovne izobrazbe: živilski tehnik operater/živilska tehnica operaterka

Trajanje izobraževanje: dve leti

Posebni vpisni pogoji: končano triletno poklicno izobraževanje po programu avtomehanik (šs ali ds), strojni mehanik (šs ali ds), orodjar (šs ali ds), finomehanik (šs ali ds), klepar-krovec (šs ali ds), avtoklepar (šs ali ds), konstrukcijski mehanik (šs ali ds), instalater strojnih instalacij (šs ali ds), oblikovalec kovin (šs ali ds), urar (šs ali ds), zlatar (šs ali ds) (tudi strojništvo, vse smeri), elektrikar elektronik, elektrikar energetik (tudi elektrikar, oba poklica), elektrikar energetik (ds) ali enakovredni program po prejšnjih predpisih in zdravniško potrdilo, s katerim dijak dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.

Cilji izobraževalnega programa:

Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da:

  • si poglobijo svoje strokovno znanje in ga dopolnijo z znanjem iz tehnologije mesarstva, mlekarstva, pekarstva, mlinarstva, pivovarstva, testeninarstva, slaščičarstva itd.,
  • si pridobijo sposobnosti razumevanja tehnoloških postopkov v živilstvu in njihovo uporabo v proizvodnji,
  • si pridobijo sposobnost upravljanja, krmiljenja, kontroliranja in reguliranja sodobnih strojev in avtomatskih linij v živilstvu ter njihovega vzdrževanja,
  • si razvijajo strokovno in ekološko zavest,
  • si pridobijo sposobnosti za sodelovanje pri načrtovanju in izvajanju tehnoloških projektov,
  • si pridobijo sposobnosti za vodenje manjših skupin,
  • se usposobijo za nadzorovanje izdelkov in opravljanje posameznih analiz,
  • si pridobijo znanje iz varstva pri delu,
  • se usposobijo za hitro prilagajanje razmeram v delovnem procesu in mobilnost na delovnih mestih,
  • si pridobijo teoretično in praktično znanje, ki jim omogoča samostojno opravljanja dela,
  • si pridobijo sposobnost natančnega opazovanja, kritičnega ocenjevanja in hitrega odločanja.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja:

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Tehnologija

    ustno

    Mikrobiologija s higienskim minimumom

    ustno

    Prehrana

    ustno

    Analiza živil

    ustno

    Regulacije in krmiljenje

    ustno

    Socialna psihologija

    ustno

    Podjetništvo

    ustno

    Praktični pouk

    izdelek ali storitev in zagovor

    Vsebina (predmeti) poklicne mature

    Skupni del:

  • slovenščina,
  • tehnologija.

    Izbirni del:

  • tuji jezik I ali matematika (po izbiri dijaka),
  • praktični del izpita in zagovor.