SREDNJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETIJSKI MEHANIK

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 44. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000.

1. IME PREDMETA

KMETIJSKA PRIDELAVA IN REJA

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

Vaje z delitvijo***

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

 

1.

73

32

105

12

2.

55

15

70

15

3.

       

skupaj

128

47

175

 

* T - teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

** V - vaje, individualno projektno delo oziroma projektno delo v skupinah, storitev;

*** delitve za naravoslovje.

3. USMERJEVALNI CILJI

Pri predmetu dijak:

4. OPERATIVNI CILJI

1. letnik

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

Socializacijski cilji

Posebnosti v izvedbi

RASTLINSKA PROIZVODNJA

Dijak

Dijak

 
  • razume pojem rastlinska proizvodnja
  • seznani se s pomenom kmetijskih panog rastlinske proizvodnje: poljedelstvom, vrtnarstvom, sadjarstvom in vinogradništvom

Razvija čut za odgovorno pridelavo hrane.

 

PODNEBNI DEJAVNIKI

     
  • pozna podnebne dejavnike
  • našteje podnebne dejavnike in razloži vpliv svetlobe (fotosinteza), toplote, vode in zraka na rastline
  • spozna možnosti uravnavanja in izkoriščanja podnebnih dejavnikov
  • seznani se s pojmi ozonska luknja, topla greda, kisli dež …

Razvija sposobnost opazovanja in prijazen odnos do narave.

Spozna osnovne zakonitosti v naravi.

Vaja: agrometeorološko poročilo.

TLA

     
  • pozna nastanek tal
  • pozna sestavine tal
  • pozna fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal
  • opiše pedogenetske dejavnike in procese
  • opiše fizikalne, kemične in biološke lastnosti tal
  • spozna reakcijo tal
  • spozna talne organizme

Razvija ekološko zavest, poklicno in osebno odgovornost pri ohranjanju talnega ekosistema.

Zave se različnosti tal – živega organizma.

Vaja: določanje teksture, strukture in reakcije tal.

OBDELAVA TAL

     
  • razume pomen obdelave tal
  • pozna čas in načine temeljne obdelave tal
  • spozna načine dopolnilne obdelave tal in obdelavo po vzniku rastlin
  • opiše talne plasti
  • razloži pomen in opiše vrste in načine temeljne obdelave tal (načini oranja, rigolanje, poglabljanje ornice, …)
  • se nauči pripraviti zemljo za setev - glede na rastlino in tip tal
  • pozna obdelavo tal po vzniku rastlin
  • pozna posebnosti oskrbe trajnih nasadov

Razvija skrb za ohranjanje rodovitnosti tal.

Razvija čut odgovornosti do nenadomestljivega bogastva - tal.

Ogled: različni načini obdelave tal.

Vaja: grudni preizkus.

ZGRADBA RASTLIN IN RAZMNOŽEVANJE

     
  • pozna rastlinske organe
  • pozna rastlinski sistem
  • pozna načine razmnoževanja
  • seznani se z osnovami žlahtnenja
  • obnovi znanje razvojne teorije
  • prepozna rastline iste družine
  • opiše zgradbo rastlinske celice
  • opiše funkcijo posameznih rastlinskih organov
  • seznani se s pojmi gen, kromosom, fenotip in genotip
  • razloži oprašitev in oploditev
  • razlikuje generativno in vegetativno razmnoževanje

Razvija natančnost in strokovnost.

Krepi vztrajnost.

Razvija odgovoren odnos do posegov v naravo.

Vaja: opazovanje organov.

SETEV IN SADITEV

     
  • pozna lastnosti semen
  • zna sejati in saditi
  • razlikuje plod in seme
  • definira zunanje in notranje lastnosti semena
  • pozna različne načine setve in saditve
  • izbere primeren način in čas setve
  • spozna posebnosti saditve in načrtovanja trajnih nasadov

Razvija občutek za natančnost.

Zave se pomena in vrednosti semena.

Vaja:

  • kalilni poizkus
  • določanje čistote
  • izračun porabe semena
  • ogled: izvedbe strojnega sajenja in sejanja.

PREHRANA RASTLIN

     
  • pozna rastlinska hranila
  • pozna organska in mineralna gnojila
  • zna gnojiti rastline z organskimi in mineralnimi gnojili
  • razume pomen kemične analize tal
  • razlikuje organske in rudninske snovi
  • spozna osnovna pravila prehrane rastlin
  • opiše pripravo in uporabo glavnih organskih gnojil
  • opiše glavna mineralna gnojila
  • se nauči izvesti osnovno gnojenje in dognojevanje

Razvija natančnost, strokovnost in zanesljivost.

Krepi zavest o varstvu okolja.

Vaja:

  • prepoznavanje različnih gnojil
  • odvzem vzorcev za analizo tal.

KOLOBAR

     
  • razume pomen kolobarja
  • seznani se z osnovnimi načeli vrstenja rastlin in medsebojnimi vplivi

Zave se pomena različnih rastlin.

 

EKOSISTEM

     
  • pozna nežive in žive dejavnike okolja
  • pozna različne življenjske združbe
  • pozna pojem populacija
  • našteje žive in nežive dejavnike okolja in razlikuje pestrost rastlinskih združb
  • razlikuje ekosisteme glede na njihov nastanek in opiše življenjske pogoje v njih
  • opiše kroženje snovi pri intenzivni in ekološki pridelavi
  • razloži pojme proizvajalec, potrošnik in razgrajevalec in z njimi pojasni vlogo rastlin v ekosistemih
  • razlikuje pestrost združb pri intenzivni integrirani in ekološki pridelavi

Razvija čut za odgovorno pridelavo hrane in narave.

Se zave vloge človeka pri ohranjanju populacij.

Vaja: opazovanje odnosov med živo in neživo naravo.

EKOLOGIJA

     
  • pozna osnovne ekološke pojme
  • razume kroženje snovi v naravi
  • razume vpliv rastlin na okolje
  • pozna povzročitelje in posledice onesnaževanja
  • razloži osnovne ekološke pojme
  • našteje in primerja najpogostejše vire onesnaževanja vode, zraka in tal
  • se seznani z vplivom kmetijske proizvodnje na onesnaževanje okolja
  • spozna, da je sončna svetloba eden izmed najčistejših virov energije
  • se seznani z možnostjo ohranjanja naravnih virov (uporaba čistejših goriv, manjša in pravilna uporaba fitofarmacevtskih sredstev in gnojil, čistilne naprave)

Zave se pomena zdravega in škodljivosti onesnaženega okolja.

Se zave svoje vloge pri varstvu okolja.

Seminarska naloga: povzročitelji onesnaževanja v okolju.

ŽITA

     
  • seznani se z žiti
  • spozna spravilo in skladiščenje žit
  • spozna najpomembnejše značilnosti pravih in prosastih žit ter ajde
  • se seznani s posebnostmi pridelovanja
  • se nauči določiti čas žetve
  • opiše pravilno skladiščenje in načine predelave žit
  • opiše postopek siliranja

Razvija natančnost.

Razvija ustvarjalnost in inovativnost pri izbiri orodij.

 

OKOPAVINE

     
  • seznani se z okopavinami
  • spozna spravilo in skladiščenje
  • se seznani s posebnostmi pridelovanja
  • zna določiti čas in način spravila
  • opiše pravilno skladiščenje

Razvija občutek spoštovanja do rastlin.

 

KRMNE RASTLINE

     
  • seznani se s krmnimi rastlinami
  • spozna načine izkoriščanja travinja
  • pozna skladiščenje in spravilo
  • spozna najpomembnejše značilnosti trav, metuljnic, križnic
  • opiše oskrbo travinja
  • določi čas ter izbere najboljši način spravila in skladiščenja

Razvije ekonomičnost.

Razvija sposobnost opazovanja.

Krepi ekološko zavest.

Vaja: spoznavanje trav.


3. letnik

VSEBINE IN INFORMATIVNI CILJI

FORMATIVNI CILJI

Socializacijski cilji

Posebnosti v izvedbi

VARSTVO RASTLIN

Dijak

Dijak

 
  • pozna vpliv živih in neživih dejavnikov okolja na rast rastlin
  • pozna osnove različnih načinov varstva
  • zna ukrepati ob pojavu bolezni, škodljivcev in plevelov
  • razloži vpliv živih in neživih dejavnikov na rastline
  • opiše glavne žive povzročitelje škod
  • primerja različne načine varstva med seboj (posredni, mehanični biotični in kemični)
  • našteje mehanske načine varstva rastlin
  • razloži pojem prag škodljivosti

Zave se pomena zdrave hrane in varovanja okolja.

Razvija natančnost in odgovornost.

Zave se pomena preventive.

Ogled ekološke kmetije.

Vaja: izračun potrebne količine pripravka.

KEMIČNO VARSTVO RASTLIN

     
  • pozna lastnosti, sestavo, oblike in delovanje fitofarmacevtskih sredstev
  • pozna posledice uporabe fitofarmacevtsih sredstev za okolje
  • pozna varen način uporabe fitofarmacevtskih sredstev
  • razlikuje fitofarmacevtska sredstva po namenu, obliki in sestavi
  • pozna oznake o strupenosti in razume dana navodila
  • se nauči izračunati potrebno količino pripravka
  • pozna osnovna načela za pripravo različnih fitofarmacevtskih sredstev in mešanja pripravkov
  • razloži načine varstva pri delu, shranjevanja ostankov in odstranjevanje embalaže
  • opiše zahteve pri skladiščenju fitofarmacevtskih sredstev

Se zaveda negativnih posledic kemičnega varstva rastlin.

Se zaveda pomena natančnosti pri delu s fitofarmacevtskimi sredstvi.

Zave se hudih posledic vsakršne nepravilne uporabe kemikalij.

 

POMEN ŽIVINOREJE

     
  • spozna živinorejsko proizvodnjo
  • pozna prehranjevalno verigo
  • spozna posamezne panoge živinorejske proizvodnje
  • se zave pomena proizvodnje mleka in različnih vrst mesa
  • spozna vlogo konja

Zave se pomena živinoreje.

Ogled farme.

ZGRADBA ŽIVALSKEGA TELESA

     
  • zna opisati najpomembnejše dele živalskega organizma
  • pozna življenjske procese v živalskem organizmu
  • spozna različna telesna tkiva in organe (okostje, mišičje, koža, kopito in roževina, živčevje, …)
  • spozna delovanje nekaterih organskih sistemov

Razvija čut za zdravje živali.

Zave se osebne odgovornosti.

Ogled modelov.

OSKRBA ŽIVALI

     
  • pozna dnevno oskrbo živali
  • zna razlikovati zdravo in bolno žival
  • pozna nego v karanteni
  • opiše vrstni red opravil v hlevu
  • pozna čiščenje živali
  • prepozna znake gonjenja in določi čas pripusta
  • pozna čas in faze poroda
  • loči bolno in zdravo žival
  • pozna nego v karanteni

Razvija čut za žival.

Krepi osebno odgovornost.

Ogled fotografij.

Ogled živali v hlevu.

GRADNJA HLEVOV

     
  • pozna etologijo živali
  • pozna higienske razmere v hlevu
  • loči tipe hlevov in sisteme reje
  • pozna obnašanje živali pri prehranjevanju, pitju, blatenju, vstajanju in leganju
  • pozna velikosti živali in zahteve po velikosti ležišča
  • pozna osnovne zahteve posameznih načinov vzreje
  • pozna mehanizacijo v hlevu

Razvija natančnost in zanesljivost pri delu.

Ogled farme.

MLEČNOST IN MOLŽA

     
  • pozna vplive na mlečnost
  • pozna zgradbo vimena
  • pozna načine molže
  • pozna lastnosti dobre krave molznice
  • opiše proces nastajanja in izločanja mleka
  • se nauči pripraviti vime za molžo
  • našteje načine molže

Razvija human odnos do živali.

Zave se pomena higienskega pridobivanja mleka.

Ogled molzišča.

POMEN SADJARSTVA

     
  • seznani se s pomenom sadjarstva
  • seznani se s sadnimi vrstami
  • opiše pomen sadjarske proizvodnje z vidika prehrane in izkoriščanja površin
  • razlikuje sadne vrste

Razvije pozitivni odnos do izkoriščanje površin.

Razvija odnos do zdrave hrane.

Ogled nasada.

SPRAVILO IN SKLADIŠČENJE

     
  • zna določiti tehnološko zrelost sadja in ga obrati
  • pozna skladiščne lastnosti
  • pozna embalažo
  • se nauči določiti čas obiranja glede na uporabnost sadja
  • obvlada obiranje in prevoz sadja
  • spozna zahteve pri sortiranju in skladiščenju
  • seznani se z načini predelave

Razvija čut za natančnost.

Ogled hladilnice.

POMEN VINOGRADNIŠTVA

     
  • pozna pomen vinogradništva
  • spozna rajone
  • opiše pomen pridelave grozdja
  • našteje vinorodne rajone v Sloveniji

Pridobi sposobnost opazovanja.

 

TRGATEV

     
  • pozna čas trgatve
  • pozna predelavo grozdja
  • pozna zgradbo grozdne jagode
  • opiše nastajanje sladkorja v grozdu
  • opiše trgatev in stiskalnice
  • razloži potek alkoholnega vrenja

Pridobi natančnost in strokovnost.

Ogled vinske kleti.

5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

Znanja

Povezava s predmetom

 

Predmet

Znanja

Podnebni dejavniki

Kmetijska mehanizacija

Materiali

  • kisline, baze, soli, elementi, simboli

Prehrana rastlin

Seme in setev

Kemično varstvo rastlin

Matematika

Kmetijska mehanizacija

Praktični pouk

  • stroji in naprave za gnojenje
  • sklepni račun
  • gnojenje
  • osnovne operacije
  • sejalnice
  • setev poljščin in trav
  • odstotni račun
  • stroji za nanašanje FFS
  • nanašanje FFS
  • sestava in oblika sredstev

Obdelava tal

Varstvo rastlin

Žita

Krmne rastline

Gradnja hlevov

Trgatev

Kmetijska mehanizacija

Praktični pouk

  • plugi, stroji za dopolnilno obdelavo
  • oranje, dopolnilna obdelava, delo s stroji za oskrbo
  • stroji za varstvo rastlin
  • škropljenje
  • škodljivci, bolezni, pleveli
  • sejalnice
  • stroji za spravilo pridelkov
  • oranje, gnojenje, setev, zaščita, spravilo pridelka
  • stroji za obdelavo, gnojenje, setev, zaščito, spravilo
  • eksploatacija kmetijske mehanizacije
  • stroji za krmljenje in odstranjevanje gnoja
  • varjenje
  • stroji za spravilo in transport

Zgradba živalskega telesa

Podkovsko kovaštvo

Praktični pouk

  • kovanje, obrezovanje parkljev

Oskrba živali

Podkovsko kovaštvo

  • oskrba kopit in parkljev

Mlečnost in molža

Kmetijska mehanizacija

Praktični pouk

Računalništvo

Gospodarsko poslovanje

  • molzni stroji
  • hladilne naprave
  • molža
  • izračun ekonomičnosti
  • evidenca

Spravilo in skladiščenje

Kmetijska mehanizacija

Praktični pouk

Gospodarsko poslovanje

  • stroji za spravilo in transport
  • eksploatacija mehanizacije
  • izračun ekonomičnosti