Dijak je zmožen:
- pripraviti mise en place,
- izbrati in uporabljati stroje in naprave za mehansko in toplotno obdelavo živil,
- z uporabo orodij in pripomočkov mehansko obdelati živila,
- upoštevati pravila mehanske obdelave živil,
- uporabljati tehtnico in pretvarjati merske enote,
- uporabljati različne postopke priprave jedi,
- izbrati zdrav in varen način priprave živil in jedi,
- pripravljati živila z dopolnilnimi kuharskimi postopki,
- skrbeti za ekonomično rabo živil,
- pri delu paziti na racionalno porabo energije,
- skrbeti za varno delo s toplotnimi napravami,
- komunicirati s sodelavci z uporabo strokovne terminologije.
Dijak:
- pojasni faze mise en place,
- razloži vrste in načine mehanske in toplotne obdelave živil,
- razlikuje surova živila od polpripravljenih živil in polproizvodov,
- pojasni posamezne faze tehnološkega procesa v kuhinji,
- utemelji spremembe na živilih pri mehanski in toplotni obdelavi,
- razloži pomen ustreznega toplotnega postopka na kakovost jedi,
- razloži vpliv postopkov priprave jedi na hranilno vrednost,
- pojasniti strokovno odgovornost svojega dela za zdravje, fizični izgled in počutje gostov,
- razloži pomen in delovanje emulgatorjev,
- razume strokovno terminologijo in jo uporablja,
- razlikuje dražje od cenejših virov energije.
|
Dijak je zmožen:
- upoštevati predpise o varnosti in zdravju pri delu,
- upoštevati osebno higieno in higieno okolja ter estetiko za ohranjanje psihofizičnega zdravja,
- razvijati čut za estetiko,
- prevzeti osebno odgovornost za svoje strokovno delo,
- delati skrbno, natančno in zanesljivo,
- biti strpen do potreb drugih in drugačnih,
- biti podjeten, dinamičen, iniciativen, samostojen,
- razumeti pomen sposobnosti, znanja in motivacije za delo,
- upoštevati ekonomiko, organizacijo in strategije za delo,
- predvideti začrtano dejavnost in iskati racionalne rešitve,
- načrtovati svoje delo in se uskladiti v timu,
- timsko delati in si prizadevati za dobro počutje v delovnem okolju,
- smiselno oceniti stroške poslovanja,
- vrednotiti opravljeno delo,
- razlikovati med fosilnimi in alternativnimi viri energije,
- pri izbiri goriv upoštevati energijske, ekonomske in ekološke vidike,
- razložiti delovanje mikrovalovne pečice,
- poznati delovanje elektromagnetnih valov,
- razložiti delovanje ekonom lonca (kuhanje pod višjim pritiskom),
- predstavljati si velikost tlakov tekočin v določenih steklenicah,
- kvalitativno ločevati tekočine po viskoznosti,
- upoštevati površinsko napetost in kapilarnost,
- upoštevati fazne spremembe živil,
- opredeliti alkohol kot organsko spojino,
- razlikovati snovna imena od ostalih in jih postaviti v pravilno obliko,
- napisati kuharski recept in opis postopka,
- ločevati strokovne izraze od žargonizmov,
- poiskati razlago besed v SSKJ in terminološkem slovarju,
- v tujem jeziku razložiti osnovne načine obdelave živil.
|