Učni načrt za mikrobiologijo je bil sprejet na 20. seji Strokovnega sveta RS za splošno izobraževanje, 29. 10. 1998.
VSEBINA
1 Cilji predmeta
1.1 Splošni cilji predmeta
1.2 Operativni cilji predmeta in/ali vsebine2 Standardi znanj
III. SPECIALNO-DIDAKTIČNA PRIPOROČILA IN MEDPREDMETNE POVEZAVE
IV. OBVEZNI NAČINI PREVERJANJA IN OCENJEVANJA
Mikrobiologija se uvaja kot strokovni predmet za tehniško gimnazijo s področja agroživilstva. S svojimi vsebinami nadgrajuje znanja, ki so jih dijaki pridobili pri predmetih biologija, kemija in fizika. Vsebine predmeta mikrobiologija se povezujejo tudi z vsebinami strokovnega maturitetnega predmeta biotehnologija in strokovnega predmeta kmetijstvo.
Poudarjene vsebine strokovnega predmeta mikrobiologija so predvsem tiste, ki obravnavajo:
Želimo, da dijaki pri strokovnem predmetu mikrobiologija:
* spoznajo obsežnost mikrobiologije kot znanosti in njeno povezanost
z drugimi vejami znanosti,
* razumejo pojme, ki opredeljujejo vsebine predmeta in zakonitosti s
področja mikrobiologije,
* razvijejo spretnosti, potrebne za varno laboratorijsko delo,
* se naučijo analizirati problem (npr.: določiti primerne razmere za
rast določene vrste mikroorganizmov) in poiskati eno ali več ustreznih rešitev,
* primerjajo informacije, pridobljene iz različnih virov, in jih kritično
presojajo,
* razvijejo sposobnosti za posploševanje in uporabo pridobljenih spoznanj,
* razvijejo odgovoren odnos do okolja,
* s svojim iskanjem in preučevanjem spoznajo določene zakonitosti,
* dojamejo povezanost človeka in narave.
Namen predmeta je ponuditi dijaku možnost, da pridobi uporabna znanja mikrobiologije in o mikroorganizmih: o zgradbi, lastnostih, uporabi in nadzoru nad številom le-teh.
Da je pridobivanje znanja čim bolj sistematično, nazorno in pestro, se teoretične osnove prepletajo z laboratorijskim delom in vajami ter ogledi. Tako lahko dijaki dejavno pridobivajo znanje in spretnosti, potrebne za delo v laboratoriju. Ker pridobijo informacije iz različnih virov, jih začnejo kritično presojati, naučijo se povzemati bistvo ter analizirati in posploševati.
Z izdelavo seminarske naloge imajo možnost preveriti svoje sposobnosti in znanje. Naučijo se iskati in uporabljati različne vire strokovnih informacij. Svoje izsledke se naučijo predstavljati v pisni in ustni obliki.
1. Predvidena organizacija in časovni obseg
* Predmet obsega : 105 ur v 3. letniku
105 ur v 4. letniku
* Od skupno 210 ur jih je 70 namenjenih praktičnemu delu; poteka v obliki vaj, laboratorijskih vaj in ogledov.
2. Struktura učnega načrta
Vsebinski sklopi po letnikih |
Laboratorijske vaje |
Vaje |
Ogledi |
3. letnik: 105 ur |
|
|
|
Mikrobiologija kot znanost Zgodovina mikrobiologije |
|
|
|
Morfologija in citologija |
1. Priprava mikroskopskih preparatov 2. Opazovanje celične zgradbe različnih mikroorganizmov |
|
|
Fiziologija mikroorganizmov |
3. Metabolna aktivnost (redukcijski testi, dokazovanje fermentacije ogljikovih hidratov) |
|
|
Klasifikacija in identifikacija mikroorganizmov |
4. Morfološke značilnosti 5. Biokemični testi |
|
|
Razmnoževanje mikroorganizmov |
6. Hitrost razmnoževanja (štetje celic, inkubacija) 7. Neposredne mikroskopske metode |
|
|
Genetika |
|
|
|
Rast mikroorganizmov |
8. Vplivi na rast mikroorganizmov (T, aw, pH) 9. Vplivi na rast mikroorganizmov (kemične spojine, antibiotiki, razkužila, čistila) 10. Vplivi na rast mikroorganizmov (navzočnost kisika, sevanje) |
|
|
Uporaba mikroorganizmov v živilski industriji
Uporaba mikroorganizmov v kmetijstvu
Uporaba mikroorganizmov v drugih vejah industrije |
11. Alkoholno vrenje (navzočnost etanola in CO2) 12. Mlečnokislinsko vrenje (kiagulacija kazeina, sprememba pH) 13. Ocetnokislinsko vrenje (sprememba pH) |
|
|
Vsebinski sklopi po letnikih |
Laboratorijske vaje |
Vaje |
Ogledi |
4. letnik: 105 ur |
|
|
|
Nadzor nad zdravstveno neoporečnostjo živil |
1. Analize surovega in pasteriziranega mleka 2. Mikrobiološka analiza sira in fermentiranih mlečnih izdelkov 3. Analiza zmrznjenih živil 4. Analiza sušenih živil 5. Analize mesa 6. Mikrobiološka analiza zraka |
1. Jemanje vzorcev živil, brisov, cepljenje in inkubacija 2. Sanitacijski test opreme |
Ogled mikrobiološ- kega laboratorija korelacija - biotehnologija |
Interakcija med patogenimi mikroorganizmi in gostiteljem |
|
|
|
Mehanizmi patogenosti |
|
|
|
Obrambni mehanizmi gostitelja |
7. Aglutinacija 8. Precipitacija 9. Hemoliza |
Zaščitna cepljenja, ki jih predpisujejo zakonski akti |
Ogled veterinarskih klinik in postaj |
Antimikrobna sredstva |
10. Določanje občutljivosti mikroorganizmov na različne antibiotike |
|
|
Specialna mikrobiologija |
|
|
|
Patogeni mikroorganizmi v živilstvu, veterinarstvu in kmetijstvu |
11. Identifikacija mikroorganizmov (laktobacili ipd.) 12. Identifikacija kvasovk 13. Identifikacija plesni (Mucor, Aspergillus) |
|
Ogled mikrobiološ-kih laboratorijev |
2.A Struktura učnega načrta
Vsebinski sklopi po letnikih |
Laboratorijske vaje |
Vaje |
Ogledi |
3. letnik: 105 ur |
št. ur |
št. ur |
št. ur |
Mikrobiologija kot znanost Zgodovina mikrobiologije |
|
|
|
Morfologija in citologija |
2 |
|
|
Fiziologija mikroorganizmov |
4 |
|
|
Klasifikacija in identifikacija |
4 |
|
|
Razmnoževanje mikroorganizmov |
3 |
|
|
Genetika |
|
|
|
Rast mikroorganizmov |
4 |
|
|
Uporaba mikroorganizmov v živilski industriji |
8 |
|
|
Uporaba mikroorganizmov v kmetijstvu |
|
|
|
Uporaba mikroorganizmov v drugih vejah industrije |
|
|
|
Laboratorijske vaje - dijaki jih opravljajo v laboratoriju, zapisujejo in oddajajo poročila. Trajajo po 1 šolsko uro. Namenjene so urjenju veščin in konkretizaciji učne snovi.
Vaje - namenjene so ponazoritvam in demonstracijam.
2. B Struktura učnega načrta
Vsebinski sklopi po letnikih |
Laboratorijske vaje |
Vaje |
Ogledi |
4. letnik : 105 ur |
št. ur |
št. ur |
št. ur |
Nadzor nad zdravstveno neoporečnostjo živil |
20 |
4 |
1 |
Interakcija med patogenimi mikroorganizmi in gostiteljem |
|
|
|
Mehanizmi patogenosti |
|
|
|
Obrambni mehanizmi gostitelja |
5 |
2 |
1 |
Antimikrobna sredstva |
3 |
|
|
Specialna mikrobiologija |
7 |
|
2 |
Patogeni mikroorganizmi v živilstvu, veterini in kmetijstvu |
|
|
|
Skupaj 3. in 4. letnik |
60 |
6 |
4 |
Laboratorijske vaje - dijaki jih opravljajo v laboratoriju, zapisujejo in oddajajo poročila. Trajajo po 1 šolsko uro. Namenjene so urjenju veščin in konkretizaciji učne snovi.
Vaje - namenjene so ponazoritvam in demonstracijam.
3. Etapni cilji, dejavnosti, vsebine, pojmi
Predmetni katalog za program je pripravljen po letnikih. Vključuje cilje, dejavnosti, vsebine in pojme.
C i l j i
Operativni cilji so opredeljeni za vsako poglavje oziroma sklop učne snovi. Nekateri
cilji se uresničujejo pri laboratorijskem delu, vajah, terenskem delu in ogledih.
D e j a v n o s t i
Dejavnosti so določene z laboratorijskim in terenskim delom, vajami in ogledi.
Natančno opredeljujejo cilje, ki jih dosegamo pri omenjenih dejavnostih.
V s e b i n e
Navedene so v obliki poglavij in podpoglavij. Niso vedno natančneje razdelane,
mestoma jih opredeljujejo cilji in pojmi.
P o j m i
Skupaj s cilji opredeljujejo vsebino predmeta. Nekatere so dijaki že pridobili
v predhodnem šolanju in jih zdaj ponavljajo. Ker so ključnega pomena, so vključeni
v predmetni katalog. Z njimi je opredeljen obseg učne snovi v smislu "toliko
in ne več".
3. letnik - 105 ur
CILJI |
DEJAVNOSTI |
VSEBINE |
POJMI |
Dijak
|
Mikrobiologija kot znanost
Zgodovina mikrobiologije |
||
|
Laboratorijska dela
1. Priprava mikroskopskih preparatov 2. Opazovanje celične zgradbe različnih mikroorganizmov |
Morfologija in citologija |
zgradba prokariontske celice zgradba evkariontske celice mikroskop preparat laboratorijsko delo |
|
Laboratorijske vaje
3. Metabolna dejavnost (redukcijski testi, dokazovanje ferment. ogljikovih hidratov) |
Fiziologija mikroorganizmov |
metabolizem, kemična energija, encimi, katabolizem dihanjefermentacije anabolizem metabolna aktivnost |
|
Laboratorijsko delo
4. Morfološke značilnosti 5. Biokemični testi |
Klasifikacija in identifikacija |
morfološke značilnosti mikroorganizmov in kultur biokemični testi: |
|
Laboratorijske vaje
6. Hitrost razmnoževanja (štetje celic, inkubacija) 7. Neposredne mikroskopske metode |
Razmnoževanje mikroorganizmov |
spolno razmnoževanje nespolno razmnoževanje hitrost razmnoževanja vplivi na hitrost razmnoževanja štetje celic mikroorganizmov inkubacija |
|
|
Genetika |
genski material genska informacija prenos genskih informacij |
|
Laboratorijske vaje
8. Vplivi na rast mikro- organizmov (T,aW ph) 9. Vplivi na rast mikroorg.(kem. spojine, antibiotiki, razkužila, čistila) |
Rast mikroorganizmov |
rastna krivulja fizikalni dejavniki (T, aW, sevanje) kemijski dejavniki (pH, prisotnost O2, antibiotiki, razkužila) direktni načini štetja indirektni načini štetja celic sposobnost preživetja mikroorganizmov v neugodnih razmerah |
|
10. Vplivi na rast mikroorganizmov (prisotnost O2, sevanje) |
|
tehnološki postopki |
. spozna vrste mikroorganizmov kot škodljivce v kmetijstvu |
Vaja 11. Alkoholno vrenje (prisotnost etanola in CO2) 12. Mlečnokislinsko vrenje (koagulacija kazeina, sprememba ph) 13. Ocetnokislinsko vrenje(sprememba ph)
|
Uporaba mikroorganizmov v industriji
|
tip fermentacije uporabnost v živilski industriji
|
|
|
Uporaba mikroorganizmov v drugih vejah industrije |
prozvodnja zdravil ...
|
4. letnik - 105 ur
CILJI |
DEJAVNOST |
VSEBINE |
POJMI |
Dijak
|
Vaja 1. Jemanje vzorcev in brisov, inkubacija Laboratorijsko delo 2. Analize surovega in pasteriziranega mleka 3. Mikrobiološka analiza sira in ferment. izdelkov 4. Analiza zmrznjenih živil 5. Analize sušenih živil 6. Analize mesa 7. Sanitacijski test opreme 8. Mikrobiološka analiza zraka Ogledi Mikrobiološki laboratorij (v povezavi z ogledi pri biotehnologiji) |
Nadzor nad zdravstveno neoporečnostjo živil |
zdravstvena neoporečnost bakteriološka neoporečnost kemijska neoporečnost vrste nadzora vzorci, brisi kemijska analiza mikrobiološka analiza senzorična analiza sposobnost preživetja mikroorganizmov v živilih viri okužbe živil |
|
Interakcija med patogenimi mikroorganizmi in gostiteljem |
bolezen patologija okužba, infekcija bolezenski znaki fiziološka mikroflora kužna bolezen viri kužnih bolezni prenos kužnih bolezni epidemiologija |
|
|
|
Mehanizmi patogenosti |
vdor v gostiteljev organizem poškodbe gostiteljske celice |
|
Laboratorijske vaje 7. Aglutinacija 8. Precipitacija 9. Hemoliza |
Obrambni mehanizmi gostitelja |
Obramba gostitelja bariera (mehanična, kemična), fagocitoza, antimikrobne substance, antigen, protitelo, vnetje, imunost (humoralna, celularna) |
|
Vaja 10. Pregled zakonskih predpisov, ki opredeljujejo zaščitna cepljenja |
|
imunološki spomin vakcine
|
|
Laboratorijska vaja 11. Določanje občutljivosti mikroorganizmov na različne antibiotike 12. Določanje učinkovitosti razkužila |
Antimikrobna sredstva |
antibiogram načini delovanja antimikrobnih sredstev ugotavljanje učinkovitosti nadzor nad uporabo |
|
Laboratorijske vaje
13. Identifikacija mikroorg. (laktobacili) 14. Identifikacija kvasovk (Saccharomyces cerevisiae) 15. Identifikacija plesni (Mucor, Aspergillus)
Ogledi 16. Mikrobiološki laboratoriji v ustreznih inštitutih in zavodih |
Specialna mikrobiologija
Patogeni mikroorganizmi v živilstvu, veterinarstvu in kmetijstvu
|
patogenost, simptomi, preprečevanje okužb živil
bakterije: Enterobacteriaceae Vibrionaceae, Campylobacter Listeria, Leptospira Micrococcaceae Mycobacteriaceae, Bacillus Clostridium plesni, ki tvorijo mikotoksine virusi, ki se prenašajo z živili |
|
|
|
zoonoze, simptomi preprečevanje okužb principi zdravljenja mikroorganizmi, patogeni za rastline preprečevanje okužb |
|
|
|
|
Standarde znanja ob koncu šolanja smo opredelili s pojmi, ki naj bi jih dijaki poznali, razumeli in znali uporabljati. Hkrati so kot pojmi opredeljena tudi nekatera znanja, ki jih dijaki pridobijo s praktičnim delom pri laboratorijskih vajah.
VSEBINE |
POJMI |
Mikrobiologija kot znanost Zgodovina mikrobiologije |
uporabnost mikrobiologije kot znanosti revolucionarna odkritja v mikrobiologiji |
Morfologija in citologija |
zgradba evkariontske in prokariontske celice priprava preparata, mikroskopiranje |
Fiziologija mikroorganizmov |
metabolizem metabolna dejavnost |
Klasifikacija in identifikacija |
morfološke značilnosti principi biokemičnih testov |
Razmnoževanje mikroorganizmov |
vplivi na hitrost razmnoževanja štetje mikroorganizemskih celic |
Genetika |
genski material, genska informacija prenos genskih informacij |
Rast mikroorganizmov |
rastna krivulja vplivi na hitrost razmnoževanja |
Uporaba mikroorganizmov v industriji |
tip fermentacije uporaba v živilski industriji |
Uporaba mikroorganizmov v kmetijstvu |
fiksacija dušika |
Nadzor nad zdravstveno neoporečnostjo živil |
zdravstvena neoporečnost mikrobiološka analiza, vzorci, brisi viri okužbe živil |
Interakcija med patogenimi mikroorganizmi in gostiteljem |
fiziološka mikroflora, okužba, viri in prenos kužnih bolezni |
Mehanizmi patogenosti |
patogenost mikroorganizmov |
Obrambni mehanizmi gostitelja |
obramba gostitelja, imunost zaščitna cepljenja |
Antimikrobna sredstva |
ugotavljanje učinkovitosti antimikrobnih sredstev, nadzor nad uporabo |
Patogeni mikroorganizmi v živilstvu, veterinarstvu in kmetijstvu |
najpogostejše okužbe z živili, zoonoze in rastlinske bolezni povezanost rastlinske in živalske proizvodnje in predelave živil |
Učni načrt predmeta mikrobiologija temelji na nadgrajevanju in poglabljanju znanj, ki jih dijaki pridobijo pri predmetu biologija v prvem in drugem letniku in pri predmetu biotehnologija v drugem letniku, ter na pridobivanju znanj, ki jih dopolnjujejo pri predmetu biotehnologija v tretjem in četrtem letniku. V tretji letnik so uvrščena osnovna znanja, ki so podlaga znanjem v četrtem letniku.
Laboratorijske vaje so načrtovane tako, da dopolnjujejo teoretična znanja. Hkrati spodbujajo analitični in povezovalni način razmišljanja. Laboratorijske vaje konkretizirajo učne vsebine in s tem omogočajo uporabo pridobljenega teoretičnega znanja.
V predmetnem katalogu so vsebine opredeljene z operativnimi cilji in pojmi. Pojmi tudi določajo raven znanja, ki naj ga dijaki usvojijo.
Pričakujemo, da učitelji od dijakov ne bodo zahtevali več, kot je opredeljeno s pojmi v predmetnem katalogu.
Za predmet mikrobiologija so neobhodne korelacije s predmeti :
* biologija,
* fizika,
* kemija,
* kmetijstvo,
* biotehnologija in
* laboratorijske vaje.
1. Globalni cilji in struktura preverjanja in
ocenjevanja
2. Kriteriji vrednotenja ocenjevanja
3. Načini preverjanja in ocenjevanja
1. Globalni cilji in struktura preverjanja in ocenjevanja
Preverjanje znanja iz mikrobiologije obsega:
a) znanje in razumevanje
b) zajemanje in obdelavo podatkov
a) Znanje in razumevanje
Dijaki naj razumejo in poznajo:
* pojme, definicije, zakonitosti,
dejstva, pojave in teorije
* varnostne ukrepe pri delu v laboratoriju
* tehnike laboratorijskega dela
s pripomočki in aparaturami
* načine ravnanja z mikroorganizmi
* uporabo mikroorganizmov in posledice
te rabe za okolje
b) Zajemanje in obdelava podatkov
Dijaki naj bodo sposobni:
* poiskati, zbrati, urediti in predstaviti
informacije iz različnih virov
* smiselno uporabiti podatke
* razložiti pojave, zakonitosti
in medsebojne odnose
* reševati probleme s povezovanjem
znanj
* uporabiti znanja v novih razmerah:
zastaviti nove probleme, analizirati, se opredeliti za oziroma proti
2. Kriteriji vrednotenja ocenjevanja
Kriteriji preverjanja in ocenjevanja:
* odnos do dela
* sposobnost analiziranja problema
* sposobnost za uporabo znanj različnih
poglavij in predmetov
* iskanje informacij v različnih
virih
* sposobnost povezovanja informacij
iz različnih virov
* samostojnost pri reševanju zastavljenih nalog
* sposobnost opazovanja
* sposobnost interpretacije rezultatov opravljenega
dela
3. Načini preverjanja in ocenjevanja
* ustno preverjanje: enkrat v ocenjevalnem
obdobju (trikrat na leto)
* pisno preverjanje: NE
* seminarska naloga: ena (1) / 210 ur