NIŽJE POKLICNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: POMOČNIK STEKLARJA

IZPITNI KATALOG

1. IME PREDMETA

PRAKTIČNI DEL ZAKLJUČNEGA IZPITA – pomočnik steklobrusilca/stekloslikarja

2. IZPITNI CILJI

Kandidati:

  • obvladajo osnovne spretnosti in tehnike dela,

  • znajo rokovati z enostavnimi orodji za obdelavo steklenih izdelkov,

  • so ročno spretni,

  • znajo uporabljati tehnološko dokumentacijo,

  • uporabljajo sredstva za varno delo,

  • znajo napisati pisno poročilo o opravljenem delu.

    3. UVOD

    Izpitna enota izdelek z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka oziroma opravljanja storitve, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izbor izdelkov ali storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama oziroma iz razširjenega nabora na podobnem nivoju zahtevnosti. Vsi izdelki navedeni v tem katalogu so opisani informativno. Izpitne izdelke oziroma delovne preizkuse določi izpitni odbor.

    Zagovor je vezan predvsem na izdelek.

    Kandidat mora izpitni komisiji predložiti dnevnike praktičnega dela vseh let izobraževanja.

    A) Področje brušenja stekla

    Izdelki so razporejeni po zahtevnosti, od prvega letnika do zaključnega izpita. Vsak izdelek mora biti očiščen in pakiran v primerni embalaži. Vsi izdelki morajo biti opremljeni s tehnično risbo.

    Za zaključni izpit morajo dijaki opraviti sledeče:

  • zbrusiti izdelek (30 cm skleda št. 106, brušena po vzorcu št. 920) in ga  opremiti s tehnično risbo in ga zagovarjati;

  • opraviti test iz hitrostnega brušenja.

    B) Področje slikanja na steklo

    Dijak za zaključni izpit potiska komplet kozarcev ter jih dopolni z ročnim slikanjem (spominski motiv).

    Elementi poslikave, določeni za izdelek za zaključni izpit morajo biti skladni s cilji  in vsebinami kataloga znanj. Izvedba zaključnega izdelka mora kandidatu omogočati, da dokaže znanje, ki ga je osvojil. Izdelku mora biti predložena skica in urejena delovna poročila.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO NA ZAKLJUČNEM IZPITU

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja s/z:

  • individualnim izpitnim delom, oziroma enotnim izpitnim delom ter dveh delovnih preizkusov,

  • dokumentacijo, ki obsega tehnološko in drugo dokumentacijo ter kalkulacijo cene,

  • ustnim zagovorom.

    Kandidat pripravi polizdelke po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Tehnično poročilo izdela pod nadzorom.

    Seznam izdelkov primernih za praktični del zaključnega izpita.

    a) Področje brušenja stekla:

    IZDELEK

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Kozarec za vodo

    1/6 kozarec za vodo iz K-kristalin stekla, brušen po vzorcu.

    Vzorec je sestavljen z mehanično poliranih kroglic, ravnih črt in zrn.

    Kozarec za viski iz Pb- kristalnega stekla

    Kozarec za viski številka 338, brušen po vzorcu številka 304.

    Zahtevane prvine so: plitke zareze, v točki sekana zvezda na 12 delov, zaključki, karirana zvezda na 8 delov in romboidna mreža.

    Brušen pepelnik

    16 cm pepelnik številka 106, brušen po vzorcu številka 307.

    Označen je z barvo, ki je topna v HF kislini.

    Zareze in olive se predbrusijo s SiC brusi; gladijo pa z diamantnimi ploščami, izrezi za cigare se brusijo z diamantno ploščo, notranji robovi pa posnemajo z NK brusom.

    Izdelek se kemijsko polira.

    Zaključki so brušeni z brusom iz  PK, zareze pa matirane z NK brusom.

    Skodelica za bombone

    18 cm skodelica BiO, brušena po vzorcu številka 586.

    Vzorec sestavljajo globoko brušene, rahlo zavite zareze, globoko brušene krogle in olive, zrna, briljant mreža. Karirana je z rahlo zavitimi črtami, romboidno mrežo, zaključki, matiranimi zrni in matirano kroglo na dnu.

    Posoda za led

    18 cm posoda za led številka 47, brušena po vzorcu številka 344.

    Vzorec je sestavljen iz ravnih zarez, krogel,  v točki sekanih zvezd, zrn in kroglic. Kariran je s črtami, matiranimi olivami, zarezami in kroglo na dnu.

    Kelih za belo vino

    Kelih za belo vino številka 130, brušen po vzorcu številka 386.

    Prvine, iz katerih je sestavljen vzorec so: rahlo zavite zareze, dvojni in trojni križi, v točki sekana zvezda na 12 delov, zrna, zaključki in označeni ogli. Kariran je z mrežo na osem delov in romboidno mrežo.

    Skleda za sadje

    30 cm skleda številka 106, brušena po vzorcu številka 920.

    Vzorec je sestavljen iz zavitih zarez, vlečenih oliv, briljant mreže, v točko sekane zvezde , kariranje z mrežo na 16 delov, romboidno mrežo in zaključki. Zgornji rob je zaključen z notranjim robom.

     

    B) Področje slikanja na steklo:

    IZDELEK

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    Poslikana vazica s klasičnim cvetnim motivom

    8 cm vazica iz kristalina, poslikana s cvetnim motivom, estetska, uporabna za cvetje ali za okras.

    Uporabljen material so barve iz kolekcije 30 (pokrivni emajli). Motiv je izdelan v klasični izvedbi, v matiran pas na vsako stran obdan s tankimi obročki so na tri dele razdeljene rožice iz pik, te obdajajo spominčice,  vso cvetje povezujejo peclji in dopolnjujejo enopotezni  listi.

    Komplet kozarcev za pomarančni sok

    2dl kozarec št. 64 za sok, poslikan s pomarančami. Velikost in višina pomaranč mora biti na vseh kozarcih enaka.

    Pomaranče so poslikane s pokrivnimi barvami v ploskovni tehniki. Slikane so v venčku, katere povezujejo peclji in listi. Motiv se lahko slika v enostavnih paletnih kombinacijah in različnih enostavnih tehnikah.

    Kozarci za vino z vrčem

    1 liter vrč št. 64 s kozarci št. 64, 1dl za vino, poslikani z grozdjem. Velikost motiva na kelihih je prilagojena velikosti vrča.

    Grozdje je poslikano s kovinsko palčko, povezano s peclji in listi. Motiv je enak na kozarcih in vrču, barva grozdja pa je prilagojena željam kupcev.

    Kelih z visokimi barvnimi nogami

    120 g kelih št. 871 za vino z matiranim pecljem in podstavkom.

    Barva je enakomerno gladko nanešena po površini peclja in podstavka, ravno tako debelina barve v matirani tehniki.

    Komplet kelihov za žganje

    3cl kelihi št. 871, uporabni za slivovko.Velikost vzorca je prilagojena velikosti izdelkov.

    Poslikani so v ploskovni tehniki s pokrivnimi barvami. Slivam so dodani peclji in listi. Motiv je primeren uporabnosti izdelka.

    Komplet kozarcev za Radensko

    2dl kozarec 64 poslikan z odlepno sliko Radenska.

    Odlepna slika je na vseh kozarcih nalepljena ravno in na enaki višini.

    Vaza poslikana s nageljni

    25 cm. vaza Venezia, poslikana s nageljni, primerna za cvetje ali za okras. Velikost motiva je prilagojena velikosti vaze.

    Cvetovi so poslikani s pokrivnimi barvami, listi suličasti in rob vaze obročkan z zlatom.

    Skleda za sadje

    30 cm skleda za sadje, poslikana z različnimi motivi sadja. Velikost motivov je prilagojena velikosti sklede.

    Skleda je razdeljena na tri dele in poslikana s tremi različnimi sadeži, kateri so  popolnjeni s peclji in listi.


    5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del zaključnega izpita traja do 16 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, tehnične dokumentacije in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    DELEŽ cca
    enota brez dokumentacije

    1. priprava in izvedba naloge

    20 %

    20 %

    2. strokovnost (kakovost)

    40 %

    60 %

    3. tehnična dokumentacija (pri 1 nalogi)

    20 %

    0

    4. ustni zagovor

    20 %

    20 %

    SKUPAJ

    100 %

    100 %


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela zaključnega izpita upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 80 % in

  • vseh delovnih preizkusov 20 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Pretvorba števila točk v oceno:

    odlično (5)

    100 do 92 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 91 do 81 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    dobro (3)

    od 80 do 67 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    zadostno (2)

    od 66 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


    Kandidat je ocenjen z oceno odlično, če:

  • izdela izdelek v predpisanem času brez pomoči nadzornika, pri delu dosledno upošteva varnostne predpise,

  • so delovni postopki so izvedeni pravilno in v pravilnem zaporedju,

  • so mere izdelka so v mejah dopustnih odstopanj,

  • je kvaliteta površin v okviru zahtevanih,

  • na vprašanja pri zagovoru odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj, učno snov obvlada kompleksno, pri opisovanju je natančen in sistematičen.

    Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno, če:

  • izdelek ni izdelan v predpisanem času,

  • delovne postopke izvaja nepravilno ali v nepravilnem zaporedju,

  • pri delu ni samostojen in potrebuje pomoč za reševanje enostavnih tehničnih in tehnoloških problemov.

    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri praktičnem delu zaključnega izpita so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom,

  • risalni pribor.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.