1.1 Ime izobraževalnega programa: ŽIVILSKO PREHRANSKI TEHNIK
1.2 Naziv strokovne izobrazbe:živilsko prehranski tehnik/ živilsko prehranska tehnica
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja izobraževalni program omogoča dijakom in dijakinjam (v nadaljevanju: dijakom), da:
3.1. Izobraževanje traja dve leti.
3.2. Izobraževalni program je ovrednoten s 120 kreditnimi točkami (KT).
V izobraževanje se lahko vključi kdor je uspešno zaključil: srednje poklicno izobraževanje in pridobil enega izmed naslednjih nazivov srednje poklicne izobrazbe:
Oznaka |
Splošno izobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Ustno |
Pisno |
Izdelek oz. storitev |
Drugo |
P1 |
Slovenščina |
x |
x |
|
|
P2 |
Tuji jezik |
x |
x |
|
|
P3 |
Matematika |
x |
x |
|
|
P4 |
Umetnost |
|
|
x |
|
P5 |
Zgodovina |
x |
|
|
|
P6 |
Geografija |
x |
|
|
|
P7 |
Sociologija |
x |
|
|
|
P8 |
Psihologija |
x |
|
|
|
P9 |
Fizika |
x |
|
|
|
P10 |
Kemija |
x |
|
|
|
P11 |
Biologija |
x |
|
|
|
P12 |
Športna vzgoja |
|
|
|
praktične vaje |
M1 |
Podjetništvo in trženje |
|
|
x |
|
M2 |
Trajnostni razvoj |
|
|
x |
|
M3 |
Predelava živil |
|
|
x |
|
M4 |
Prehrana in dietetika |
|
|
x |
|
M5 |
Tehnike analiziranja živil |
|
|
x |
|
M6 |
Živilska mikrobiologija z biotehnologijo |
|
|
x |
|
M7 |
Tehnologije živil rastlinskega izvora |
|
|
x |
|
M8 |
Tehnologije živil živalskega izvora |
|
|
x |
|
M9 |
Prehranski obrati in gastronomija |
|
|
x |
|
M10 |
Kontrola kakovosti živil |
|
|
x |
|
M11 |
Upravljanje strojev v živilstvu |
|
|
x |
|
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh predmetov in modulov letnika izvedbenega kurikula šole, in ki so opravili vse interesne dejavnosti in vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom, oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti:
Poleg tega mora opraviti:
Poklicna matura
Obvezni del:
Izbirni del:
Izobraževalni program omogoča pridobitev naslednjih nacionalnih poklicnih kvalifikacij:
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Operater/ operaterka proizvodnje živil rastlinskega izvora pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni moduli |
Sklopi |
Število kreditnih točk |
M3 |
Predelava živil |
Sklop predelava živil rastlinskega izvora |
10 |
M7 |
Tehnologije živil rastlinskega izvora |
Vsi sklopi |
10 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Operater/ operaterka proizvodnje živil živalskega izvora pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni moduli |
Sklopi |
Število kreditnih točk |
M3 |
Predelava živil |
Sklop predelava živil živalskega izvora |
10 |
M8 |
Tehnologije živil živalskega izvora |
Vsi sklopi |
10 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Kontrolor/ kontrolorka v živilstvu pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni moduli |
Sklopi |
Število kreditnih točk |
M5 |
Tehnike analiziranja živil |
Vsi sklopi |
6 |
M10 |
Kontrola kakovosti živil |
Vsi sklopi |
10 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Prehrambenik/ prehrambenica pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni moduli |
Sklopi |
Število kreditnih točk |
M4 |
Prehrana in dietetika |
Vsi sklopi |
5 |
M9 |
Prehranski obrati in gastronomija |
Vsi sklopi |
10 |