1.1. Ime izobraževalnega programa: Pomočnik v biotehniki in oskrbi (slepi in slabovidni)
Prilagojen izobraževalni program z enakovrednim izobrazbenim standardom, prilagojen za slepe in slabovidne dijake ter dijake z okvaro vidne funkcije.
1.2. Naziv poklicne/strokovne izobrazbe: Pomočnik / pomočnica v biotehniki in oskrbi
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja izobraževalni program omogoča dijakom in dijakinjam (v nadaljevanju: dijakom), da:
3.1. Trajanje izobraževanja v letih: 3 leta
Obrazložitev podaljšanja trajanja izobraževanja:
Trajanje izobraževanja se podaljšuje na tri leta zato, ker pri slepih in slabovidnih dijakih ter dijakih z okvaro vidne funkcije nastajajo zaostanki na številnih razvojnih področjih, kot so gibalni, kognitivni, čustveni, osebnostni razvoj ter razvoj na področju socializacije. Zaznavni procesi pri slepih in slabovidnih dijakih potekajo počasneje. Več časa potrebujejo za usvajanje učne snovi, opazovanje ali tipno zaznavanje, iskanje in predelavo informacij, posnemanje praktičnega dela, socialno učenje; počasneje potekajo tudi komunikacijski procesi (branje in pisanje), ovirana je orientacija v prostoru ter druge dejavnosti, ki temeljijo pretežno na vidnem zaznavanju. Podaljšanje časa omogoča dijaku z okvaro vida oblikovanje adekvatnih predstav in usvajanje praktičnih opravil preko preostalih čutil ob vzporedni verbalni komunikaciji, ki posreduje vsebino sporočila in usmerja proces učenja. Podaljšanje je potrebno tudi za preprečitev časovnega pritiska pri slepih in odpravljanje posledic utrujenosti ob dolgotrajnem procesu opazovanja pri slabovidnih ter zagotavljanja varnosti pri izvajanju praktičnega dela pouka. Primerna razporeditev časa omogoča dijakom uspešno izpolnjevanje zahtev učnega procesa ter vpliva na kognitivne, socialne in emocionalne vidike njihovega izobraževanja. Pri posredovanju in usvajanju novih učnih vsebin se v okviru posameznih predmetov zagotavlja sistematičnost in nazornost ter omogoča dijakom zadosti časa za usvajanje informacij.
3.2. Ovrednotenje programa s kreditnimi točkami (KT): 120 KT
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je:
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti |
Ustno |
Pisno |
Izdelek |
Drugo |
P1 |
Slovenščina |
x |
x |
|
|
P2 |
Matematika |
x |
|
|
|
P3 |
Družboslovje in naravoslovje |
x |
|
|
|
P4 |
Športna vzgoja |
|
|
|
praktične vaje |
M1 |
Komunikacija na delovnem mestu |
x |
|
|
|
M2 |
Čiščenje in urejanje prostorov |
|
|
x |
|
M3 |
Mehanizacija v biotehniki |
|
|
x |
|
M4 |
Temelji živilstva in prehrane |
|
|
x |
|
M5 |
Kuhanje in strežba |
|
|
x |
|
M6 |
Oskrba živali |
|
|
x |
|
M7 |
Osnove rastlinske pridelave |
|
|
x |
|
M8 |
Priprava živil živalskega izvora |
|
|
x |
|
M9 |
Priprava živil rastlinskega izvora |
|
|
x |
|
M10 |
Oblikovanje enostavnih tekstilij |
|
|
x |
|
M11 |
Oskrba na domu |
|
|
x |
|
M12 |
Pomoč pri pripravi obrokov |
|
|
x |
|
M13 |
Pomoč pri strežbi |
|
|
x |
|
M14 |
Temelji pridelave zelenjave |
|
|
x |
|
M15 |
Osnove čebelarstva |
|
|
x |
|
M16 |
Vzdrževalna dela v gozdu |
|
|
x |
|
M17 |
Mesarstvo |
|
|
x |
|
M18 |
Izdelava pekovskih in slaščičarskih izdelkov |
|
|
x |
|
M19 |
Mlekarstvo |
|
|
x |
|
M20 |
Predelava sadja, zelenjave in oljaric |
|
|
x |
|
M21 |
Priprava hitre hrane |
|
|
x |
|
M22 |
Pridelava in uporaba zelišč |
|
|
x |
|
M23 |
Enostavni izdelki za dekoracijo |
|
|
x |
|
M24 |
Vzdrževanje in higiena delovnih prostorov |
|
|
x |
|
M25 |
Vzdrževanje in izdelava enostavnih tekstilnih izdelkov |
|
|
x |
|
Ocenjevanje znanja dijakov se prilagodi individualno glede na posameznega dijaka, kar je posebej opredeljeno v individualiziranem programu.
6.1. Pogoji za napredovanje
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, opravili vse interesne dejavnosti in vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom.
6.2. Pogoji za dokončanje
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami
Poleg tega mora opraviti:
Zaključni izpit obsega:
-