1.1. Ime izobraževalnega programa: GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE
1.2. Naziv poklicne izobrazbe: gastronom hotelir/ gastronomka hotelirka
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja izobraževalni program omogoča dijakom in dijakinjam ( v nadaljevanju : dijaki),da:
3.1 Izobraževanje traja tri leta.
3.2 Izobraževalni program je ovrednoten s 180 kreditnimi točkami (KT).
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
Oznaka |
Predmeti oz moduli |
Ustno |
Pisno |
Izdelek oz. Storitev |
Drugo |
P1 |
Slovenščina |
x |
x |
|
|
P2 |
Matematika |
x |
x |
|
|
P3 |
Tuji jezik |
x |
x |
|
|
P4 |
Umetnost |
|
|
x |
|
P5 |
Naravoslovje |
x |
|
|
|
P6 |
Družboslovje |
x |
|
|
|
P7 |
Športna vzgoja |
|
|
|
Praktične naloge |
M1 |
Osnove v gostinstvu |
|
|
x |
|
M2 |
Komuniciranje in poslovanje |
|
|
x |
|
M3 |
Priprava posameznih skupin jedi |
|
|
x |
|
M4 |
Priprava rednih obrokov |
|
|
x |
|
M5 |
Priprava izrednih obrokov |
|
|
x |
|
M6 |
Postrežba pijač |
|
|
x |
|
M7 |
Postrežba rednih obrokov |
|
|
x |
|
M8 |
Postrežba izrednih obrokov |
|
|
x |
|
M9 |
Eko turizem |
|
|
x |
|
M10 |
Kultura bivanja |
|
|
x |
|
M11 |
Tekstilije |
|
|
x |
|
M12 |
Slovenske narodne jedi |
|
|
x |
|
M13 |
Delikatesna kuhinja |
|
|
x |
|
M14 |
Peka pic |
|
|
x |
|
M15 |
Peka peciva |
|
|
x |
|
M16 |
Priprava jedi pred gostom |
|
|
x |
|
M17 |
Mešane pijače |
|
|
x |
|
M18 |
Slovenska vina |
|
|
x |
|
M19 |
Dekoracije |
|
|
x |
|
M20 |
Kreativnost |
|
|
x |
|
M21 |
Oskrba na domu |
|
|
x |
|
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, opravili vse interesne dejavnosti in vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napreduje po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Za dijake z individualnimi učnimi pogodbami je za napredovanje iz drugega v tretji letnik pogoj opravljanje vmesnega preizkusa.
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami
Poleg tega mora opraviti:
Zaključni izpit obsega:
Izobraževalni program omogoča pridobitev naslednjih nacionalnih poklicnih kvalifikacij po postopku, ki je določen s predpisi, ki urejajo nacionalne poklicne kvalifikacije:
Nacionalno poklicno kvalifikacijo pomočnik/ pomočnica kuharja pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni moduli |
Vsebinski sklopi |
Št. kreditnih točk |
M1 |
Osnove v gostinstvu |
Strokovni modul v celoti |
16 |
M3 |
Priprava posameznih skupin jedi |
Strokovni modul v celoti |
6 |
|
Skupaj |
|
22 |
Nacionalno poklicno kvalifikacije pomočnik/ pomočnica natakarja pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjega strokovnega modula:
Oznaka |
Strokovni moduli |
Vsebinski sklopi |
Št. kreditnih točk |
M1 |
Osnove v gostinstvu |
Strokovni modul v celoti |
16 |
M6 |
Postrežba pijač |
Strokovni modul v celoti |
4 |
|
Skupaj |
|
20 |