Oznaka |
Programske enote |
Obvezno / izbirno |
Skupno št. ur |
Št. kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
351 |
12 |
P2 |
Matematika |
obvezno |
351 |
12 |
P3 |
Tuji jezik |
obvezno |
234 |
9 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
33 |
2 |
P5 |
Naravoslovje |
obvezno |
165 |
6 |
P6 |
Družboslovje |
obvezno |
165 |
6 |
P7 |
Športna vzgoja |
obvezno |
234 |
7 |
Skupaj A |
|
1533 |
54 |
|
B – Strokovni moduli |
||||
M 1 |
Osnove v gostinstvu |
obvezno |
363 |
16 |
M 2 |
Komuniciranje in poslovanje |
obvezno |
132 |
5 |
M 3 |
Priprava posameznih skupin jedi |
izbirno |
165 |
6 |
M 4 |
Priprava rednih obrokov |
izbirno |
198 |
8 |
M 5 |
Priprava izrednih obrokov |
izbirno |
144 |
7 |
M 6 |
Postrežba pijač |
izbirno |
99 |
4 |
M 7 |
Postrežba rednih obrokov |
izbirno |
264 |
10 |
M 8 |
Postrežba izrednih obrokov |
izbirno |
144 |
7 |
M 9 |
Eko turizem |
izbirno |
132 |
5 |
M 10 |
Kultura bivanja |
izbirno |
132 |
5 |
M 11 |
Tekstilije |
izbirno |
243 |
11 |
M 12 |
Slovenske narodne jedi |
izbirno |
81 |
3 |
M 13 |
Delikatesna kuhinja |
izbirno |
81 |
3 |
M 14 |
Peka pic |
izbirno |
81 |
3 |
M 15 |
Peka peciva |
izbirno |
81 |
3 |
M 16 |
Priprava jedi pred gostom |
izbirno |
81 |
3 |
M 17 |
Mešane pijače |
izbirno |
81 |
3 |
M 18 |
Slovenska vina |
izbirno |
81 |
3 |
M 19 |
Dekoracije |
izbirno |
81 |
3 |
M 20 |
Kreativnost |
izbirno |
81 |
3 |
M 21 |
Oskrba na domu |
izbirno |
81 |
3 |
Skupaj B |
|
1164 |
48 |
|
Od tega: |
||||
|
Praktični pouk |
|
889 |
36 |
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu |
|
1102 |
46 |
D – Interesne dejavnosti |
||||
|
Interesne dejavnosti |
|
192 |
6 |
E –Odprti del kurikuluma |
||||
|
Odprti kurikulum |
|
889 |
24 |
|
||||
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
889 |
24 |
|
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) |
|
3586 |
126 |
|
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) |
|
1991 |
82 |
|
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
3778 |
132 |
|
Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev in zagovor) |
|
4880 |
175 |
|
Skupaj kreditnih točk |
|
|
180 |
|
|
||||
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
112 |
|
|
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
29 |
|
|
Število tednov interesnih dejavnosti |
|
7 |
|
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
148 |
|
Pojasnilo k predmetniku:
Dijak izbere med izbirnimi strokovnimi moduli od M3 do M 11 strokovne module v obsegu 21 KT, med izbirnimi strokovnimi moduli od M 12 do M 21 pa modula v obsegu 6 KT.
Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča največ na 53 tednov.
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih. Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali v medpodjetniških izobraževalnih centrih. Če praktičnega usposabljanja z delom ni mogoče organizirati niti v medpodjetniških izobraževalnih centrih, se le-to izjemoma izvaja v šolskih delavnicah.
oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje |
P1 |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz slovenščine |
P2 |
Matematika |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz matematike |
P3 |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz ustreznega tujega jezika |
P4 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
P5 |
Naravoslovje
|
učitelj |
visokošolska izobrazba iz biologije, kemije ali fizike |
laborant |
srednješolska izobrazba s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja |
||
P6 |
Družboslovje |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz zgodovine, geografije ali sociologije |
P7 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz športne vzgoje |
M1
|
Osnove v gostinstvu |
učitelji |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije ali organizacije dela. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva. |
||
M2
|
Komuniciranje in poslovanje |
učitelji |
visokošolska izobrazba iz psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, politologije, turizma , hotelirstva, ekonomije, organizacije dela, računalništva ali informatike. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva. |
||
M3
|
Priprava posameznih skupin jedi |
učitelji |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M4
|
Priprava rednih obrokov |
učitelji |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M5
|
Priprava izrednih obrokov |
učitelji |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M6
|
Postrežba pijač |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva. |
||
M7
|
Postrežba rednih obrokov |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva. |
učitelj praktičnega pouk |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M8
|
Postrežba izrednih obrokov |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M9
|
Eko turizem |
učitelji |
visokošolska izobrazba iz geografije, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja izobrazba iz gostinstva, turizma ali gospodinjstva. |
||
M10
|
Kultura bivanja |
učitelji |
visokošolska izobrazba iz biologije, živilstva, zdravstva, oblikovanja ali gospodinjstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska izobrazba iz gospodinjstva, gostinstva, živilstva ali zdravstva. |
||
M11
|
Tekstilije |
Učitelj |
visokošolska izobrazba iz tekstilstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz tekstilstva |
||
M12
|
Slovenske narodne jedi |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, gospodinjstva , hotelirstva ali turizma. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, gospodinjstva ali živilstva. |
||
M13
|
Delikatesna kuhinja |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, gospodinjstva ali živilstva. |
||
M14
|
Peka pic |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, gospodinjstva ali živilstva. |
||
M15
|
Peka peciva |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva . |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, gospodinjstva ali živilstva. |
||
M16
|
Priprava jedi pred gostom |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva . |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, gospodinjstva ali živilstva. |
||
M17
|
Mešane pijače |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, gospodinjstva ali živilstva. |
||
M18
|
Slovenska vina |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz gostinstva, gospodinjstva ali živilstva. |
||
M19
|
Dekoracija |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja izobrazba iz tekstilstva , oblikovanja ali gospodinjstva. |
||
M20
|
Kreativnost |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva. |
||
M21
|
Oskrba na domu |
učitelj |
visokošolska izobrazba iz sociale, zdravstva, psihologije, pedagogike, specialne pedagogike. |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska ali srednja strokovna izobrazba iz družboslovnega področja, zdravstva ali gospodinjstva. |
Dejavnosti
Gluhota in naglušnost močno ovirata dijaka v procesu učenja, ker je ena ključnih senzornih poti prekinjena ali ovirana. Zato gluhi in naglušni dijaki potrebujejo dejavnosti, ki v smislu rehabilitacije zmanjšujejo ovire same, razvijejo nove veščine in spretnosti komuniciranja preko kompenzacije ter pomagajo dijaku pri razvoju učinkovite organizacije in načinov učenja.
Dijaki z govorno jezikovnimi motnjami imajo različne ovire pri sporazumevanju. Zaradi ovir in težav v sporočanju oziroma razumevanju morajo razviti kompenzacijske mehanizme ter se naučiti uporabljati različne pripomočke in razviti prilagojene načine učenja.
Dejavnosti za doseganje optimalnega razvoja so predpogoj za učinkovito učenje.
Navodila za izvajanje
Dejavnosti za doseganje optimalnega razvoja se izvajajo tako, da upoštevajo individualne značilnosti posameznega dijaka, njegove potenciale ter druge psihične in fizične značilnosti. Izvajajo se pol ure na teden izven učnih ur v času pred ali po pouku oziroma v času, ko ni pouka.
Dejavnosti za optimalni razvoj vsebujejo aktivnosti za premagovanje primanjkljajev, ovir oziroma motenj ter pomoč pri učenju. Izvajajo jih usposobljeni specializirani učitelji.