Oznaka |
Programske enote |
Obvezno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
A - Splošnoizobraževalni predmeti
P1 | Slovenščina |
obvezno |
351 |
12 |
P2 |
Matematika |
obvezno |
351 |
12 |
P3 |
Tuji jezik |
obvezno |
234 |
9 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
33 |
2 |
P5 |
Naravoslovje |
obvezno |
165 |
6 |
P6 |
Družboslovje |
obvezno |
165 |
6 |
P7 |
Športna vzgoja |
obvezno |
234 |
7 |
Skupaj A |
|
1533 |
53 |
B - Strokovni moduli
M1 | IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
obvezno |
132 |
5 |
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
obvezno |
99 |
4 |
M3 |
Osnove podjetništva in prodaja |
obvezno |
132 |
5 |
M4 |
Osnove živilstva |
obvezno |
132 |
5 |
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
obvezno |
231 |
8 |
M6 |
Trajno pecivo |
obvezno |
285 |
9 |
M7 |
Sladice |
obvezno |
537 |
20 |
M8 |
Sladoled |
obvezno |
72 |
3 |
Skupaj B |
|
1620 |
59 |
Od tega minimalno za praktično izobraževanje:
C - Praktično izobraževanje v šoli
|
Praktični pouk |
|
990 |
24 |
Č - Praktično usposabljanje z delom
|
Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu |
|
912 |
36 |
D - Interesne dejavnosti
|
Interesne dejavnosti |
|
224 |
6 |
E - Odprti del kurikuluma
|
Odprti kurikulum |
|
584 |
26 |
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
3744 |
136 |
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) |
|
1902 |
60 |
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) |
|
3968 |
142 |
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
4880 |
178 |
Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev in zagovor) |
|
|
2 |
Skupaj kreditnih točk |
|
|
180 |
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
117 |
|
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
24 |
|
Število tednov interesnih dejavnosti |
|
7 |
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
148 |
|
Skupno število tednov izobraževanja
Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča največ na 53 tednov.
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih. Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali v medpodjetniških izobraževalnih centrih. Če praktičnega usposabljanja z delom ni mogoče organizirati niti v medpodjetniških izobraževalnih centrih, se le-to izjemoma izvaja v šolskih delavnicah.
Oznaka | Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje s področja |
P1 |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja slovenščine |
P2 |
Matematika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja matematike ali ekonomije |
P3 |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika |
P4 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
P5 |
Naravoslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije, kemije, fizike ali biokemije |
laborant |
srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja |
||
P6 |
Družboslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije |
P7 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja športne vzgoje |
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
učitelj vsebinskega sklopa: |
visokošolskega izobraževanja računalništva, informatike, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva ali visokošolskega izobraževanja katerekoli smeri in končan študijski program izpopolnjevanja iz računalništva in informatike v obsegu najmanj 375 ur |
učitelj vsebinskega sklopa: osnove poslovnega |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, živilstva, gozdarstva, računalništva, informatike ali visokošolskega izobraževanja katerekoli smeri in končan študijski program izpopolnjevanja iz računalništva in informatike v obsegu 375 ur |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: osnove poslovnega |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela |
||
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja kmetijstva, zootehnike, hortikulture, živilstva, gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike |
||
laborant |
srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije |
||
M3 |
Osnove podjetništva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, vrtnarstva, gozdarstva ali ekonomije |
||
M4 |
Osnove živilstva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednjega strokovnega izobraževanja živilstva s poprejšnjega srednješolskega poklicnega izobraževanja slaščičarstva |
||
laborant |
srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije |
||
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, biotehnologije, veterine |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim izobraževanjem slaščičarstva |
||
laborant |
srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M6 |
Trajno pecivo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
Srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva s poprejšnjim srednješolskim poklicnim izobraževanjem slaščičarstva ali višješolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva po srednjem poklicnem izobraževanju slaščičarstva |
||
M7 |
Sladice |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva s poprejšnjim srednješolskim poklicnim izobraževanjem slaščičarstva ali višješolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva po srednjem poklicnem izobraževanju slaščičarstva |
||
M8 |
Sladoled |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja iz živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem slaščičarstva ali mlekarstva ali višješolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva po srednješolskem poklicnem izobraževanju slaščičarstva ali mlekarstva |
Dejavnosti
Gluhota in naglušnost močno ovirata dijaka v procesu učenja, ker je ena ključnih senzornih poti prekinjena ali ovirana. Zato gluhi in naglušni dijaki potrebujejo dejavnosti, ki v smislu rehabilitacije zmanjšujejo ovire same, razvijejo nove veščine in spretnosti komuniciranja preko kompenzacije ter pomagajo dijaku pri razvoju učinkovite organizacije in načinov učenja.
Dijaki z govorno jezikovnimi motnjami imajo različne ovire pri sporazumevanju. Zaradi ovir in težav v sporočanju oziroma razumevanju morajo razviti kompenzacijske mehanizme ter se naučiti uporabljati različne pripomočke in razviti prilagojene načine učenja.
Dejavnosti za doseganje optimalnega razvoja so predpogoj za učinkovito učenje.
Navodila za izvajanje
Dejavnosti za doseganje optimalnega razvoja se izvajajo tako, da upoštevajo individualne značilnosti posameznega dijaka, njegove potenciale ter druge psihične in fizične značilnosti. Izvajajo se pol ure na teden izven učnih ur v času pred ali po pouku oziroma v času, ko ni pouka.
Dejavnosti za optimalni razvoj vsebujejo aktivnosti za premagovanje primanjkljajev, ovir oziroma motenj ter pomoč pri učenju. Izvajajo jih usposobljeni specializirani učitelji.