B. POSEBNI DEL

1. PREDMETNIK: Slaščičar (GLU, GJM) / SPI / 2016

Oznaka

Programske enote

Obvezno
Izbirno

Skupno število  ur

Število kreditnih točk

A - Splošnoizobraževalni predmeti

P1

Slovenščina

obvezno

351

12

P2

Matematika

obvezno

351

12

P3

Tuji jezik

obvezno

234

9

P4

Umetnost

obvezno

33

2

P5

Naravoslovje

obvezno

165

6

P6

Družboslovje

obvezno

165

6

P7

Športna vzgoja

obvezno

234

7

Skupaj A

 

1533

53

B -  Strokovni moduli

M1

IKT in osnove poslovnega komuniciranja

obvezno

132

5

M2

Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja

obvezno

99

4

M3

Osnove podjetništva in prodaja

obvezno

132

5

M4

Osnove živilstva

obvezno

132

5

M5

Osnove biotehnologije s prehrano

obvezno

231

8

M6

Trajno pecivo

obvezno

285

9

M7

Sladice

obvezno

537

20

M8

Sladoled

obvezno

72

3

Skupaj B

 

1620

59

Od tega minimalno za praktično izobraževanje:
C -  Praktično izobraževanje v šoli

 

Praktični pouk

 

990

24

Č - Praktično usposabljanje z delom

 

Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu

 

912

36

D - Interesne dejavnosti

 

Interesne dejavnosti

 

224

6

E -  Odprti del kurikuluma

 

Odprti kurikulum

 

584

26


Skupaj pouka (A+B+E)

 

3744

136

Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č)

 

1902

60

Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E)

 

3968

142

Skupaj (A+B+Č+D+E)

 

4880

178

Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev in zagovor)

 

 

2

Skupaj kreditnih točk

 

 

180


Število tednov izobraževanja v šoli

 

117

 

Število tednov praktičnega usposabljanja z delom

 

24

 

Število tednov interesnih dejavnosti

 

7

 

Skupno število tednov izobraževanja

 

148

 

Skupno število tednov izobraževanja
Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča največ na 53 tednov.

2. IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA

Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih. Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali v medpodjetniških izobraževalnih centrih. Če praktičnega usposabljanja z delom ni mogoče organizirati niti v medpodjetniških izobraževalnih centrih, se le-to izjemoma izvaja v šolskih delavnicah.

3. ZNANJE IZVAJALCEV

Oznaka

Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli

Izvajalec

Znanje s področja

P1

Slovenščina

učitelj

visokošolskega izobraževanja slovenščine

P2

Matematika

učitelj

visokošolskega izobraževanja matematike ali ekonomije

P3

Tuji jezik

učitelj

visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika

P4

Umetnost

učitelj

visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine

P5
 

Naravoslovje

učitelj

visokošolskega izobraževanja biologije, kemije, fizike ali biokemije

laborant

srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja

P6

Družboslovje

učitelj

visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije

P7

Športna vzgoja

učitelj

visokošolskega izobraževanja športne vzgoje

M1

IKT in osnove poslovnega komuniciranja

učitelj vsebinskega sklopa:
informacijsko komunikacijska tehnologija

visokošolskega izobraževanja računalništva, informatike, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva ali visokošolskega izobraževanja katerekoli smeri in končan študijski program izpopolnjevanja iz računalništva in informatike v obsegu najmanj 375 ur

učitelj vsebinskega sklopa: osnove poslovnega
komuniciranja

visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela

učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa:
informacijsko komunikacijska tehnologija

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike,  živilstva,  gozdarstva, računalništva, informatike ali visokošolskega izobraževanja katerekoli smeri in končan študijski program izpopolnjevanja iz računalništva in informatike v obsegu 375 ur

učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: osnove poslovnega
komuniciranja

visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali  organizacije dela

M2
 

Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja kmetijstva, zootehnike,  hortikulture, živilstva, gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike

laborant

srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije

M3
 

Osnove podjetništva
in prodaja

učitelj

visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike,  hortikulture ali gozdarstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike,  hortikulture, vrtnarstva, gozdarstva ali ekonomije

M4
 

Osnove živilstva

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednjega strokovnega izobraževanja živilstva s poprejšnjega srednješolskega poklicnega izobraževanja slaščičarstva
ali višja strokovna izobrazba iz živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva po srednji poklicni izobrazbi slaščičarstva

laborant

srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije

M5
 

Osnove biotehnologije s prehrano

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva, biotehnologije, veterine

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim izobraževanjem slaščičarstva
ali višješolskega strokovnega izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva po srednješolskim poklicnim izobraževanjem slaščičarstva

 

laborant

srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M6
 

Trajno pecivo

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

Srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva s poprejšnjim srednješolskim poklicnim izobraževanjem slaščičarstva ali višješolskega  izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva po srednjem poklicnem izobraževanju slaščičarstva

M7
 

Sladice

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva s poprejšnjim  srednješolskim poklicnim izobraževanjem slaščičarstva ali višješolskega  izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva po srednjem poklicnem izobraževanju slaščičarstva

M8
 

Sladoled

učitelj

visokošolskega izobraževanja iz živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem slaščičarstva ali mlekarstva ali višješolskega  izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva po srednješolskem poklicnem izobraževanju slaščičarstva ali mlekarstva

4. DEJAVNOSTI, KI SO POTREBNE ZA OPTIMALNI RAZVOJ MLADOSTNIKA, IN NAVODILA ZA IZVAJANJE

Dejavnosti
Gluhota in naglušnost močno ovirata dijaka v procesu učenja, ker je ena ključnih senzornih poti prekinjena ali ovirana. Zato gluhi in naglušni dijaki potrebujejo dejavnosti, ki v smislu rehabilitacije zmanjšujejo ovire same, razvijejo nove veščine in spretnosti komuniciranja preko kompenzacije ter pomagajo dijaku pri razvoju učinkovite organizacije in načinov učenja.
Dijaki z govorno jezikovnimi motnjami imajo različne ovire pri sporazumevanju. Zaradi ovir in težav v sporočanju oziroma razumevanju morajo razviti kompenzacijske mehanizme ter se naučiti uporabljati različne pripomočke in razviti prilagojene načine učenja.
Dejavnosti za doseganje optimalnega razvoja so predpogoj za učinkovito učenje.

Navodila za izvajanje
Dejavnosti za doseganje optimalnega razvoja se izvajajo tako, da upoštevajo individualne značilnosti posameznega dijaka, njegove potenciale ter druge psihične in fizične značilnosti. Izvajajo se pol ure na teden izven učnih ur v času pred ali po pouku oziroma v času, ko ni pouka.
Dejavnosti za optimalni razvoj vsebujejo aktivnosti za premagovanje primanjkljajev, ovir oziroma motenj ter pomoč pri učenju. Izvajajo jih usposobljeni specializirani učitelji.