Oznaka |
Programske enote |
Obvezno/ izbirno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
202 |
8 |
P2 |
Matematika |
obvezno |
202 |
9 |
P3 |
Družboslovje in naravoslovje |
obvezno |
272 |
12 |
P4 |
Športna vzgoja |
obvezno |
202 |
5 |
Skupaj A |
|
878 |
34 |
|
B – Strokovni moduli) |
||||
M1 |
Komunikacija na delovnem mestu |
obvezno |
154 |
6 |
M2 |
Čiščenje in urejanje prostorov |
izbirno |
222 |
9 |
M3 |
Mehanizacija v biotehniki |
izbirno |
222 |
9 |
M4 |
Temelji živilstva in prehrane |
izbirno |
222 |
9 |
M5 |
Kuhanje in strežba |
izbirno |
196 |
8 |
M6 |
Oskrba živali |
izbirno |
196 |
8 |
M7 |
Osnove rastlinske pridelave |
izbirno |
196 |
8 |
M8 |
Priprava živil živalskega izvora |
izbirno |
196 |
8 |
M9 |
Priprava živil rastlinskega izvora |
izbirno |
196 |
8 |
M10 |
Oblikovanje enostavnih tekstilij |
izbirno |
196 |
8 |
M11 |
Oskrba na domu |
izbirno |
222 |
9 |
M12 |
Pomoč pri pripravi obrokov |
izbirno |
222 |
9 |
M13 |
Pomoč pri strežbi |
izbirno |
222 |
9 |
M14 |
Temelji pridelave zelenjave |
izbirno |
222 |
9 |
M15 |
Osnove čebelarstva |
izbirno |
222 |
9 |
M16 |
Vzdrževalna dela v gozdu |
izbirno |
222 |
9 |
M17 |
Mesarstvo |
izbirno |
444 |
18 |
M18 |
Izdelava pekovskih in slaščičarskih izdelkov |
izbirno |
444 |
18 |
M19 |
Mlekarstvo |
izbirno |
222 |
9 |
M20 |
Predelava sadja, zelenjave in oljaric |
izbirno |
222 |
9 |
M21 |
Priprava hitre hrane |
izbirno |
222 |
9 |
M22 |
Pridelava in uporaba zelišč |
izbirno |
222 |
9 |
M23 |
Enostavni izdelki za dekoracijo |
izbirno |
222 |
9 |
M24 |
Vzdrževanje in higiena delovnih prostorov |
izbirno |
222 |
9 |
M25 |
Vzdrževanje in izdelava enostavnih tekstilnih izdelkov |
izbirno |
222 |
9 |
Skupaj B |
|
1212 |
49 |
|
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: |
||||
C- Praktično izobraževanje v šoli |
||||
|
Praktični pouk |
|
872 |
24 |
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu |
|
152 |
7 |
D – Interesne dejavnosti |
||||
|
Interesne dejavnosti |
|
160 |
4 |
E – Odprti del kurikuluma |
||||
|
Odprti kurikulum |
|
448 |
24 |
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
2538 |
107 |
|
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) |
|
1024 |
31 |
|
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) |
|
2698 |
111 |
|
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
2850 |
118 |
|
Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev in zagovor) |
|
2 |
||
Skupaj kreditnih točk |
|
120 |
||
|
||||
|
102 |
|
||
|
4 |
|
||
|
5 |
|
||
|
111 |
|
Pojasnilo k predmetniku:
Dijak izbere:
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih. Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali v medpodjetniških izobraževalnih centrih. Če praktičnega usposabljanja z delom ni mogoče organizirati niti v medpodjetniških izobraževalnih centrih, se le-to izjemoma izvaja v šolskih delavnicah.
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti |
Izvajalec |
Znanja s področja |
P1 |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja slovenščine |
P2 |
Matematika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja matematike |
P3 |
Družboslovje in naravoslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije, sociologije, fizike, biologije ali kemije |
P4 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja športne vzgoje |
M1 |
Komunikacija na delovnem mestu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije, psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, računalništva ali informatike ali visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja kmetijstva, zootehnike, hortikulture, živilstva, gozdarstva, tekstilstva, gostinstva, psihologije, pedagogike, sociologije, računalništva, informatike ali organizacije |
||
M2 |
Čiščenje in urejanje prostorov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, gospodinjstva, tekstilstva ali kmetijstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva, gospodinjstva, tekstilstva, kmetijstva ali gostinstva |
||
M3 |
Mehanizacija v biotehniki |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
||
učitelj traktorske vožnje |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja z znanji, pridobljenimi z inštruktorskim izpitom |
||
M4 |
Temelji živilstva in prehrane |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
visokošolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva, gospodinjstva ali gostinstva |
||
M5 |
Kuhanje in strežba |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma |
učitelj praktičnega pouka |
Visokošolskega ali višješolskega izobraževanja gospodinjstva, hotelirstva, turizma, gostinstva ali živilstva |
||
M6 |
Oskrba živali |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kmetijstva ali zootehnike |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja kmetijstva ali zootehnike |
||
M7 |
Osnove rastlinske pridelave |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
||
M8 |
Priprava živil živalskega izvora |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
visokošolskega, višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gospodinjstva ali živilstva |
||
M9 |
Priprava živil rastlinskega izvora |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
visokošolskega, višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gospodinjstva ali živilstva |
||
M10 |
Oblikovanje enostavnih tekstilij |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja tekstilstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja tekstilstva ali gospodinjstva |
||
M11 |
Oskrba na domu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja socialnega dela, zdravstva, psihologije, pedagogike, specialne in rehabilitacijske pedagogike, defektologije, sociologije ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
visokošolskega ali višješolskega izobraževanja zdravstva, psihologije, pedagogike, specialne in rehabilitacijske pedagogike, defektologije, sociologije ali gospodinjstva |
||
M12 |
Pomoč pri pripravi obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma |
učitelj praktičnega pouka |
visokošolskega ali višješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma |
||
M13 |
Pomoč pri strežbi |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma |
||
M14 |
Temelji pridelave zelenjave |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kmetijstva ali hortikulture |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja kmetijstva ali hortikulture |
||
M15 |
Osnove čebelarstva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kmetijstva, veterine ali zootehnike. |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja kmetijstva, veterine ali zootehnike |
||
M16 |
Vzdrževalna dela v gozdu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kmetijstva ali gozdarstva. |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja kmetijstva ali gozdarstva |
||
M17 |
Mesarstvo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
M18 |
Izdelava pekovskih in slaščičarskih izdelkov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva, hotelirstva, turizma ali veterine |
||
M19 |
Mlekarstvo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva ali zootehnike |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva ali zootehnike |
||
M20 |
Predelava sadja, zelenjave in oljaric |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva ali gospodinjstva |
||
M21 |
Priprava hitre hrane |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva, hotelirstva, turizma ali gospodinjstva |
||
M22 |
Pridelava in uporaba zelišč |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kmetijstva, hortikulture, živilstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja kmetijstva, hortikulture, živilstva ali gospodinjstva |
||
M23 |
Enostavni izdelki za dekoracijo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kmetijstva, hortikulture, umetnosti, gospodinjstva ali tekstilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja kmetijstva, hortikulture, tekstilstva, živilstva, gospodinjstva, umetnosti ali oblikovanja |
||
M24 |
Vzdrževanje in higiena delovnih prostorov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, gospodinjstva, tekstilstva, kmetijstva, veterine, zootehnike, gostinstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva, gospodinjstva, tekstilstva, kmetijstva, veterine, zootehnike, gostinstva ali hotelirstva |
||
M25 |
Vzdrževanje in izdelava enostavnih tekstilnih izdelkov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja tekstilstva, umetnosti ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja tekstilstva, umetnosti ali gospodinjstva |
Dejavnosti
Slepota in slabovidnost močno ovirata dijaka v procesu učenja, ker je ena ključnih senzornih poti prekinjena ali ovirana. Zato slepi in slabovidni dijaki potrebujejo dejavnosti, ki v smislu rehabilitacije zmanjšujejo ovire same, razvijejo nove veščine in spretnosti komuniciranja preko kompenzacije ter pomagajo dijaku pri razvoju učinkovite organizacije in načinov učenja.
Slepi in slabovidni dijaki imajo različne ovire pri sporazumevanju. Zaradi ovir in težav v sporočanju oziroma razumevanju morajo razviti kompenzacijske mehanizme ter se naučiti uporabljati različne pripomočke in razviti prilagojene načine učenja.
Dejavnosti za doseganje optimalnega razvoja so predpogoj za učinkovito učenje.
Navodila za izvajanje
Dejavnosti za doseganje optimalnega razvoja se izvajajo tako, da upoštevajo individualne značilnosti posameznega dijaka, njegove potenciale ter druge psihične in fizične značilnosti. Izvajajo se pol ure na teden izven učnih ur v času pred ali po pouku oziroma v času, ko ni pouka.
Dejavnosti za optimalni razvoj vsebujejo aktivnosti za premagovanje primanjkljajev, ovir oziroma motenj ter pomoč pri učenju. Izvajajo jih usposobljeni specializirani učitelji.