1.1. Ime izobraževalnega programa: POMOČNIK V BIOTEHNIKI IN OSKRBI
1.2. Naziv poklicne izobrazbe: pomočnik/ pomočnica v biotehniki in oskrbi
Poleg splošnih ciljev vzgoje in izobraževanja izobraževalni program omogoča dijakom in dijakinjam (v nadaljevanju: dijakom), da:
3.1. Izobraževanje traja dve leti.
3.2. Izobraževalni program je ovrednoten s 120 kreditnimi točkami (KT).
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je:
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti |
Ustno |
Pisno |
Izdelek |
Drugo |
P1 |
Slovenščina |
x |
x |
|
|
P2 |
Matematika |
x |
|
|
|
P3 |
Družboslovje in naravoslovje |
x |
|
|
|
P4 |
Športna vzgoja |
|
|
|
praktične vaje |
M1 |
Komunikacija na delovnem mestu |
x |
|
|
|
M2 |
Čiščenje in urejanje prostorov |
|
|
x |
|
M3 |
Mehanizacija v biotehniki |
|
|
x |
|
M4 |
Temelji živilstva in prehrane |
|
|
x |
|
M5 |
Kuhanje in strežba |
|
|
x |
|
M6 |
Oskrba živali |
|
|
x |
|
M7 |
Osnove rastlinske pridelave |
|
|
x |
|
M8 |
Priprava živil živalskega izvora |
|
|
x |
|
M9 |
Priprava živil rastlinskega izvora |
|
|
x |
|
M10 |
Oblikovanje enostavnih tekstilij |
|
|
x |
|
M11 |
Oskrba na domu |
|
|
x |
|
M12 |
Pomoč pri pripravi obrokov |
|
|
x |
|
M13 |
Pomoč pri strežbi |
|
|
x |
|
M14 |
Temelji pridelave zelenjave |
|
|
x |
|
M15 |
Osnove čebelarstva |
|
|
x |
|
M16 |
Vzdrževalna dela v gozdu |
|
|
x |
|
M17 |
Mesarstvo |
|
|
x |
|
M18 |
Izdelava pekovskih in slaščičarskih izdelkov |
|
|
x |
|
M19 |
Mlekarstvo |
|
|
x |
|
M20 |
Predelava sadja, zelenjave in oljaric |
|
|
x |
|
M21 |
Priprava hitre hrane |
|
|
x |
|
M22 |
Pridelava in uporaba zelišč |
|
|
x |
|
M23 |
Enostavni izdelki za dekoracijo |
|
|
x |
|
M24 |
Vzdrževanje in higiena delovnih prostorov |
|
|
x |
|
M25 |
Vzdrževanje in izdelava enostavnih tekstilnih izdelkov |
|
|
x |
|
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, opravili vse interesne dejavnosti in vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napreduje po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami
Poleg tega mora opraviti:
Zaključni izpit
Izobraževalni program omogoča pridobitev naslednjih nacionalnih poklicnih kvalifikacij po postopku, ki je določen s predpisi, ki urejajo nacionalne poklicne kvalifikacije:
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Pomočnik kmetovalca/ Pomočnica kmetovalke pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz navedenih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Sklopi |
Št. kreditnih točk |
M6 |
Oskrba živali |
Vsi sklopi |
8 |
M7 |
Osnove rastlinske pridelave |
Vsi sklopi |
8 |
M3 |
Mehanizacija v biotehniki |
Vsi sklopi |
9 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Pomočnik/ pomočnica peka pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz navedenih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Sklopi |
Št. kreditnih točk |
M4 |
Temelji živilstva in prehrane |
Vsi sklopi |
9 |
M9 |
Priprava živil rastlinskega izvora |
Vsi sklopi |
8 |
M18 |
Izdelava pekovskih in slaščičarskih izdelkov |
Vsi sklopi |
18 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Pomočnik mesarja/ Pomočnica mesarja pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz navedenih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Sklopi |
Št. kreditnih točk |
M4 |
Temelji živilstva in prehrane |
Vsi sklopi |
9 |
M8 |
Priprava živil živalskega izvora |
Vsi sklopi |
8 |
M17 |
Mesarstvo |
Vsi sklopi |
18 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Čistilec/čistilka prostorov pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz navedenih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Sklopi |
Št. kreditnih točk |
M2 |
Čiščenje in urejanje prostorov |
Vsi sklopi |
9 |
M24 |
Vzdrževanje in higiena delovnih prostorov |
Vsi sklopi |
9 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Pomočnik/ pomočnica oskrbnica pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz navedenih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Sklopi |
Št. kreditnih točk |
M1 |
Komunikacija na delovnem mestu |
Vsi sklopi |
6 |
M2 |
Čiščenja in urejanje prostorov |
Vsi sklopi |
9 |
M5 |
Kuhanje in strežba |
Vsi sklopi |
8 |
M25 |
Vzdrževanje in izdelava enostavnih tekstilnih izdelkov |
Vsi sklopi |
9 |