Oznaka |
Programske enote |
Obvezno/ izbirno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
213 |
12 |
P2 |
Matematika |
obvezno |
213 |
12 |
P3 |
Tuji jezik |
obvezno |
164 |
9 |
P4 |
Italijanščina |
obvezno |
164 |
9 |
P5 |
Umetnost |
obvezno |
33 |
2 |
P6 |
Naravoslovje |
obvezno |
132 |
6 |
P7 |
Družboslovje |
obvezno |
132 |
6 |
P8 |
Športna vzgoja |
obvezno |
164 |
7 |
Skupaj A |
|
1215 |
63 |
|
B – Strokovni moduli |
||||
M 1 |
Osnove v gostinstvu |
obvezno |
287 |
16 |
M 2 |
Komuniciranje in poslovanje |
obvezno |
81 |
5 |
M 3 |
Priprava posameznih skupin jedi |
izbirno |
117 |
6 |
M 4 |
Priprava rednih obrokov |
izbirno |
150 |
8 |
M 5 |
Priprava izrednih obrokov |
izbirno |
108 |
7 |
M 6 |
Postrežba pijač |
izbirno |
67 |
4 |
M 7 |
Postrežba rednih obrokov |
izbirno |
200 |
10 |
M 8 |
Postrežba izrednih obrokov |
izbirno |
108 |
7 |
M 9 |
Eko turizem |
izbirno |
81 |
5 |
M 10 |
Kultura bivanja |
izbirno |
81 |
5 |
M 11 |
Tekstilije |
izbirno |
213 |
11 |
M 12 |
Slovenske narodne jedi |
izbirno |
50 |
3 |
M 13 |
Delikatesna kuhinja |
izbirno |
50 |
3 |
M 14 |
Peka pic |
izbirno |
50 |
3 |
M 15 |
Peka peciva |
izbirno |
50 |
3 |
M 16 |
Priprava jedi pred gostom |
izbirno |
50 |
3 |
M 17 |
Mešane pijače |
izbirno |
50 |
3 |
M 18 |
Slovenska vina |
izbirno |
50 |
3 |
M 19 |
Dekoracije |
izbirno |
50 |
3 |
M 20 |
Kreativnost |
izbirno |
50 |
3 |
M 21 |
Oskrba na domu |
izbirno |
50 |
3 |
Skupaj B |
|
843 |
48 |
|
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: |
||||
C- Praktično izobraževanje v šoli |
||||
|
Praktični pouk |
|
655 |
36 |
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu |
|
1102 |
46 |
D – Interesne dejavnosti |
||||
|
Interesne dejavnosti |
|
160 |
6 |
E – Odprti del kurikuluma |
||||
|
Odprti kurikulum |
|
606 |
24 |
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
2664 |
135 |
|
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) |
|
1757 |
82 |
|
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) |
|
2824 |
141 |
|
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
3926 |
187 |
|
Zaključni izpit / Poklicna matura |
|
2 |
||
Skupaj kreditnih točk |
|
189 |
||
|
||||
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
77 |
|
|
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
29 |
|
|
Število tednov interesnih dejavnosti |
|
5 |
|
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
111 |
|
Pojasnila k predmetniku:
Izbirni strokovni moduli: šola oziroma dijak/vajenec izbere med izbirnimi strokovnimi moduli od M 3 do M 11 module v obsegu 21 KT, med izbirnimi strokovnimi moduli od M 12 do M 21 pa modula v obsegu 6 KT.
Cilji in vsebine družboslovja, naravoslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulu.
V šolski obliki izobraževanja se lahko z individualno učno pogodbo obseg praktičnega pouka zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.
V vajeniški obliki izobraževanja se v šoli izvedejo vsi splošnoizobraževalni predmeti, del strokovnih modulov in 3 tedni interesnih dejavnosti.
Odprti kurikul se praviloma v celoti nameni praktičnemu usposabljanju z delom.
Praktičnega usposabljanja z delom je med 50 in 60 odstotki obsega izobraževalnega programa.
Program omogoča šolsko in vajeniško obliko izobraževanja.
Izobraževalni program izvajajo šole in delodajalci.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja na učnih mestih za praktično usposabljanje z delom ali na vajeniških učnih mestih v vajeniški obliki izobraževanja, del pa lahko tudi v medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Podlaga za načrtovanje in izvedbo praktičnega usposabljanja je katalog praktičnega usposabljanja.
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje izvajalcev s področja |
P1 |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja slovenščine |
P2 |
Matematika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja matematike |
P3 |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika |
P4 |
Italijanščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja italijanščine |
P5 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
P6 |
Naravoslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike |
laborant |
srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja |
||
P7 |
Družboslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije |
P8 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja športne vzgoje |
M1 |
Osnove v gostinstvu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije ali organizacije dela |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M2 |
Komuniciranje in poslovanje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, politologije, turizma, hotelirstva, ekonomije, organizacije dela, računalništva ali informatike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M3 |
Priprava posameznih skupin jedi |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M4 |
Priprava rednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M5 |
Priprava izrednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M6 |
Postrežba pijač |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M7 |
Postrežba rednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouk |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M8 |
Postrežba izrednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M9 |
Eko turizem |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja geografije, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, turizma ali gospodinjstva |
||
M10 |
Kultura bivanja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije, živilstva, zdravstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska izobrazba iz gospodinjstva, gostinstva, živilstva ali zdravstva |
||
M11 |
Tekstilije |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja tekstilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva |
||
M12 |
Slovenske narodne jedi |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M13 |
Delikatesna kuhinja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M14 |
Peka pic |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M15 |
Peka peciva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M16 |
Priprava jedi pred gostom |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M17 |
Mešane pijače |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M18 |
Slovenska vina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M19 |
Dekoracija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
||
M20 |
Kreativnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
||
M21 |
Oskrba na domu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja sociale, zdravstva, psihologije, pedagogike, specialne pedagogike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja družboslovnega področja, zdravstva ali gospodinjstva |