1.1 Ime izobraževalnega programa: MLEKAR
1.2 Naziv poklicne izobrazbe: mlekar/ mlekarka
Poleg splošnih ciljev izobraževalni program omogoča dijakom in dijakinjam (v nadaljevanju: dijaki), da:
3.1. Izobraževanje traja tri leta.
3.2. Izobraževalni program je ovrednoten s 180 kreditnimi točkami (KT).
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Obvezni načini ocenjevanja znanja |
Slovenščina |
pisno in ustno |
Matematika |
pisno in ustno |
Tuji jezik |
pisno in ustno |
Umetnost |
ustno |
Naravoslovje |
ustno |
Družboslovje |
ustno |
Športna vzgoja |
praktične naloge |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
ustno, vaje, delovna poročila,
|
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
|
Osnove podjetništva in prodaje |
|
Osnove živilstva |
|
Osnove biotehnologije s prehrano |
|
Higiensko pridobivanje in obdelava mleka |
|
Osnovna predelava mleka |
|
Fermentirano mleko |
|
Siri |
|
Surovo maslo |
|
Sladoled |
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh strokovnih modulov in spošnoizobraževalnih predmetov letnika izvedbenega kurikula šole, opravili vse interesne dejavnosti in obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Za dijake z individualno učno pogodbo je pogoj za napredovanje iz drugega v tretji letnik opravljanje vmesnega preizkusa.
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti:
Poleg tega mora opraviti:
Zaključni izpit obsega:
Izobraževalni program Mlekar omogoča pridobitev naslednjih nacionalnih poklicnih kvalifikacij:
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Predelovalec/ Predelovalka mleka pridobi, kdor je uspešno zaključil strokovne module::
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M4 |
Osnove živilstva |
odgovorno ravnanje živilca |
2 |
M7 |
Osnovna predelava mleka |
vsi sklopi |
6 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Izdelovalec/ Izdelovalka fermentiranega mleka pridobi, kdor je uspešno zaključil strokovni modul:
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M4 |
Osnove živilstva |
odgovorno ravnanje živilca |
2 |
M8 |
Fermentirano mleko |
vsi sklopi |
6 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Sirar/ Sirarka pridobi, kdor je uspešno zaključi strokovni modul:
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M4 |
Osnove živilstva |
odgovorno ravnanje živilca |
2 |
M9 |
Siri |
vsi sklopi |
10 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Maslar/ Maslarka pridobi, kdor je uspešno zaključil strokovni modul:
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M4 |
Osnove živilstva |
odgovorno ravnanje živilca |
2 |
M10 |
Surovo maslo |
vsi sklopi |
2 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Sladoledar/ Sladoledarka pridobi, kdor je uspešno zaključil strokovni modul:
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M4 |
Osnove živilstva |
odgovorno ravnanje živilca |
2 |
M11 |
Sladoled |
vsi sklopi |
3 |