B. POSEBNI DEL

1. PREDMETNIK: GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE

Oznaka

Programske enote

Obvezno/ izbirno

Skupno število ur

Število kreditnih točk

A – Splošnoizobraževalni predmeti

P1

Slovenščina

obvezno

213

12

P2

Matematika

obvezno

213

12

P3

Tuji jezik

obvezno

164

9

P4

Umetnost

obvezno

 33

2

P5

Naravoslovje

obvezno

 132

6

P6

Družboslovje

obvezno

132

6

P7

Športna vzgoja

obvezno

164

7

Skupaj A

 

1051

54

B – Strokovni moduli

M 1

Osnove v gostinstvu

obvezno

287

16

M 2

Komuniciranje in poslovanje

obvezno

 81

5

M 3

Priprava posameznih skupin jedi

izbirno

117

6

M 4

Priprava rednih obrokov

izbirno

150

8

M 5

Priprava izrednih obrokov

izbirno

108

7

M 6

Postrežba pijač

izbirno

 67

4

M 7

Postrežba rednih obrokov

izbirno

200

10

M 8

Postrežba izrednih obrokov

izbirno

108

7

M 9

Eko turizem

izbirno

 81

5

M 10

Kultura bivanja

izbirno

 81

5

M 11

Tekstilije

izbirno

213

11

M 12

Slovenske narodne jedi

izbirno

50

3

M 13

Delikatesna kuhinja

izbirno

50

3

M 14

Peka pic

izbirno

50

3

M 15

Peka peciva

izbirno

50

3

M 16

Priprava jedi pred gostom

izbirno

50

3

M 17

Mešane pijače

izbirno

50

3

M 18

Slovenska vina

izbirno

50

3

M 19

Dekoracije

izbirno

50

3

M 20

Kreativnost

izbirno

50

3

M 21

Oskrba na domu

izbirno

50

3

Skupaj B

 

843

48

Od tega minimalno za praktično izobraževanje:

C- Praktično izobraževanje v šoli

 

Praktični pouk

 

655

36

Č – Praktično usposabljanje z delom

 

Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu

 

1102

46

D – Interesne dejavnosti

 

Interesne dejavnosti

 

160

6

E – Odprti del kurikuluma

 

Odprti kurikulum

 

606

24

Skupaj pouka (A+B+E)

 

2500

126

Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č)

 

1757

82

Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E)

 

2660

132

Skupaj (A+B+Č+D+E)

 

3762

178

Zaključni izpit / Poklicna matura
(izdelek oziroma storitev in zagovor)

 

2

Skupaj kreditnih točk

 

180

 

Število tednov izobraževanja v šoli

 

77

 

Število tednov praktičnega usposabljanja z delom

 

29

 

Število tednov interesnih dejavnosti

 

5

 

Skupno število tednov izobraževanja

 

111

 

Pojasnila k predmetniku:

Izbirni strokovni moduli: šola oziroma dijak/vajenec izbere med izbirnimi strokovnimi moduli od M 3 do M 11 module v obsegu 21 KT, med izbirnimi strokovnimi moduli od M 12 do M 21 pa modula v obsegu 6 KT.

Cilji in vsebine družboslovja, naravoslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulu.

V šolski obliki izobraževanja se lahko z individualno učno pogodbo obseg praktičnega pouka zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.

V vajeniški obliki izobraževanja se v šoli izvedejo vsi splošnoizobraževalni predmeti, del strokovnih modulov in 3 tedni interesnih dejavnosti.
Odprti kurikul se praviloma v celoti nameni praktičnemu usposabljanju z delom.
Praktičnega usposabljanja z delom je med 50 in 60 odstotki obsega izobraževalnega programa.

2. IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA

Program omogoča šolsko in vajeniško obliko izobraževanja.

Izobraževalni program izvajajo šole in delodajalci.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja na učnih mestih za praktično usposabljanje z delom ali na vajeniških učnih mestih v vajeniški obliki izobraževanja, del pa lahko tudi v medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Podlaga za načrtovanje in izvedbo praktičnega usposabljanja je katalog praktičnega usposabljanja.

3. ZNANJE IZVAJALCEV

Oznaka

Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli

Izvajalec

Znanje izvajalcev s področja

P1

Slovenščina

učitelj

visokošolskega izobraževanja slovenščine

P2

Matematika

učitelj

visokošolskega izobraževanja matematike

P3

Tuji jezik

učitelj

visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika

P4

Umetnost

učitelj

visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine

P5

Naravoslovje

učitelj

visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike

laborant

srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja

P6

Družboslovje

učitelj

visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije

P7

Športna vzgoja

učitelj

visokošolskega izobraževanja športne vzgoje

M1

Osnove v gostinstvu

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije ali organizacije dela

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M2

Komuniciranje in poslovanje

učitelj

visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, politologije, turizma, hotelirstva, ekonomije, organizacije dela, računalništva ali informatike 

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M3

Priprava posameznih skupin jedi

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M4

Priprava rednih obrokov

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M5

Priprava izrednih obrokov

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M6

Postrežba pijač

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M7

Postrežba rednih obrokov

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouk

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M8

Postrežba izrednih obrokov

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M9

Eko turizem

učitelj

visokošolskega izobraževanja geografije, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, turizma ali gospodinjstva

M10

Kultura bivanja

učitelj

visokošolskega izobraževanja biologije, živilstva, zdravstva, oblikovanja ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolska izobrazba iz gospodinjstva, gostinstva, živilstva ali zdravstva

M11

Tekstilije

učitelj

visokošolskega izobraževanja tekstilstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva

M12

Slovenske narodne jedi

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva

M13

Delikatesna kuhinja

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva

M14

Peka pic

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva

M15

Peka peciva

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva

M16

Priprava jedi pred gostom

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva

M17

Mešane pijače

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva

M18

Slovenska vina

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva

M19

Dekoracija

učitelj

visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva

M20

Kreativnost

učitelj

visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva

M21

Oskrba na domu

učitelj

visokošolskega izobraževanja sociale, zdravstva, psihologije, pedagogike, specialne pedagogike

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja družboslovnega področja, zdravstva ali gospodinjstva