Oznaka |
Programske enote |
Obvezno/ izbirno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
487 |
24 |
P2 |
Italijanščina |
obvezno |
272 |
13 |
P3 |
Tuji jezik I |
obvezno |
417 |
20 |
P4 |
Tuji jezik II |
obvezno |
210 |
8 |
P5 |
Matematika |
obvezno |
383 |
19 |
P6 |
Umetnost |
obvezno |
70 |
3 |
P7 |
Zgodovina |
obvezno |
105 |
5 |
P8 |
Geografija |
obvezno |
105 |
5 |
P9 |
Sociologija |
izbirno |
70 |
3 |
P10 |
Psihologija |
izbirno |
70 |
3 |
P11 |
Fizika |
obvezno |
70 |
3 |
P12 |
Kemija |
obvezno |
70 |
3 |
P13 |
Biologija |
obvezno |
70 |
3 |
P14 |
Športna vzgoja |
obvezno |
340 |
14 |
Skupaj A |
|
2669 |
123 |
|
B – Strokovni moduli |
||||
M1 |
Osnove gostinstva in turizma |
obvezno |
140 |
8 |
M2 |
Podjetništvo in zakonodaja |
obvezno |
130 |
8 |
M3 |
Poslovno komuniciranje in IKT |
obvezno |
133 |
8 |
M4 |
Naravna in kulturna dediščina |
obvezno |
134 |
8 |
M5 |
Priprava rednih obrokov |
izbirno |
234 |
12 |
M6 |
Priprava izrednih obrokov |
izbirno |
230 |
12 |
M7 |
Strežba rednih obrokov |
izbirno |
132 |
8 |
M8 |
Strežba izrednih obrokov |
izbirno |
130 |
8 |
M9 |
Turistično spremljanje in vodenje |
izbirno |
230 |
12 |
M10 |
Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov |
izbirno |
132 |
8 |
M11 |
Obdelava turističnih informacij |
izbirno |
234 |
12 |
M12 |
Hotelska in receptorska dela |
izbirno |
130 |
8 |
M13 |
Priprava dietnih jedi |
izbirno |
50 |
3 |
M14 |
Catering |
izbirno |
50 |
3 |
M15 |
Estetika in senzorika |
izbirno |
50 |
3 |
M16 |
Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu |
izbirno |
50 |
3 |
M 17 |
Animacija |
izbirno |
102 |
6 |
M 18 |
Organizacija turističnih storitev |
izbirno |
105 |
6 |
M 19 |
Dopolnilne dejavnosti v hotelu |
izbirno |
50 |
3 |
M 20 |
Turistično destinacijski menedžment |
izbirno |
50 |
3 |
M 21 |
Restavracijsko slaščičarstvo |
izbirno |
50 |
3 |
M 22 |
Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač |
izbirno |
50 |
3 |
Skupaj B |
|
1313 |
75 |
|
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: |
||||
C- Praktično izobraževanje v šoli |
||||
|
Praktični pouk |
|
598 |
24 |
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu |
|
266 |
10 |
D – Interesne dejavnosti |
||||
|
Interesne dejavnosti |
|
352 |
14 |
E – Odprti del kurikuluma |
||||
|
Odprti kurikulum |
|
612 |
27 |
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
4594 |
225 |
|
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) |
|
864 |
40 |
|
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) |
|
4946 |
239 |
|
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
5212 |
249 |
|
Poklicna matura |
|
4 |
||
Skupaj kreditnih točk |
|
253 |
||
|
||||
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
133 |
|
|
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
7 |
|
|
Število tednov interesnih dejavnosti |
|
11 |
|
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
151 |
|
Pojasnilo k predmetniku:
Izbirni predmeti: Šola oziroma dijak lahko izbere sociologijo ali psihologijo.
Izbirni strokovni moduli: Šola oziroma dijak lahko izbere strokovne module v obsegu 43 KT izmed strokovnih modulov od M5 do M22.
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje |
P1 |
Slvenščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja slovenščine |
P2 |
Italijanščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja italijanščine |
P3 |
Tuji jezik 1 |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika |
P4 |
Tuji jezik 2 |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika |
P5 |
Matematika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja matematike |
P6 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja umetnosti ali umetnostne zgodovine, likovnega ali glasbenega področja |
P7 |
Zgodovina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja zgodovine |
P8 |
Geografija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja geografije |
P9 |
Sociologija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja sociologije |
P10 |
Psihologija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja psihologije |
P11 |
Fizika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja fizike |
laborant |
srednješolskega izobraževanja s 315 urami fizike oz. drugih predmetov s fizikalnega predmetnega področja |
||
P12 |
Kemija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kemije |
laborant |
srednješolskega izobraževanja s 315 urami kemije oz. drugih predmetov s kemijskega predmetnega področja |
||
P13 |
Biologija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije |
laborant |
srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije oz. drugih predmetov z biološkega predmetnega področja |
||
P14 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja športne vzgoje |
M1 |
Osnove gostinstva in turizma |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije; turizma, hotelirstva, geografije ali ekonomije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva, turizma, hotelirstva, geografije ali ekonomije |
||
M2 |
Podjetništvo in zakonodaja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, prava, ekonomije ali organizacije |
M3 |
Poslovno komuniciranje in informacijsko komunikacijske tehnologije |
učitelj |
vsebinski sklop Poslovno komuniciranje visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, novinarstva, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije; |
učitelj praktičnega pouka |
vsebinski sklop IKT , |
||
M4 |
Naravna in kulturna dediščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, geografije, sociologije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine ali živilske tehnologije |
M5 |
Priprava rednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije kemije, hotelirstva, ekonomije ali organizacije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M6 |
Priprava izrednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije kemije, hotelirstva, ekonomije ali organizacije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M7 |
Strežba rednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije kemije, hotelirstva, ekonomije ali organizacije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M8 |
Strežba izrednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M9 |
Turistično spremljanje in vodenje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine ali ekonomije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine ali ekonomije |
||
M10 |
Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine ali ekonomije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine ali ekonomije |
||
M11 |
Obdelava turističnih informacij |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine, ekonomije ali organizacije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije, umetnostne zgodovine, ekonomije ali organizacije. |
||
M12 |
Hotelska in receptorska dela |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, ekonomije ali geografije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, ekonomije ali geografije |
||
M13 |
Priprava dietnih jedi |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije ali kemije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M14 |
Catering |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja hotelirstva ekonomije ali organizacije, |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M15 |
Estetika in senzorika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M16 |
Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja hotelirstva ali živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M 17 |
Animacija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, geografije, zgodovine, sociologije kulture, etnologije, umetnostne zgodovine, ekonomije, organizacije |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, gostinstva, hotelirstva, geografije, zgodovine, sociologije kulture, etnologije, umetnostne zgodovine, ekonomije, organizacije, |
||
M18 |
Organizacija turističnih storitev |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma, ekonomije, organizacije, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije ali umetnostne zgodovine |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja turizma, ekonomije, organizacije, hotelirstva, geografije, zgodovine, etnologije ali umetnostne zgodovine |
||
M19 |
Dopolnilne dejavnosti v hotelu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije ali organizacije |
M20 |
Turistično destinacijski menedžment |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja turizma , hotelirstva, geografije ali ekonomije |
M21 |
Restavracijsko slaščičarstvo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M22 |
Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja gostinstva, hotelirstva, živilstva ali gospodinjstva |