B. POSEBNI DEL

1. PREDMETNIK: GASTRONOMSKE IN HOTELSKE STORITVE (IS) - 2020

Oznaka

Programske enote

Obvezno/ izbirno

Skupno število ur

Število kreditnih točk

A – Splošnoizobraževalni predmeti

P1

Italijanščina

obvezno

213

12

P2

Slovenščina

obvezno

213

12

P3

Tuji jezik

obvezno

164

9

P4

Matematika

obvezno

213

12

P5

Umetnost

obvezno

33

2

P6

Naravoslovje

obvezno

132

6

P7

Družboslovje

obvezno

132

6

P8

Športna vzgoja

obvezno

164

7

Skupaj A

 

1264

66

B – Strokovni moduli

M01

Uporabna informacijsko komunikacijska tehnologija

obvezno

100

4

M02

Poslovanje in organizacija

obvezno

75

3

M03

Komuniciranje

obvezno

150

6

M04

Osnove v gostinstvu

obvezno

225

9

M05

Priprava posameznih skupin jedi

izbirno

64

3

M06

Priprava rednih obrokov

izbirno

180

8

M07

Priprava izrednih obrokov

izbirno

64

3

M08

Postrežba pijač

izbirno

64

3

M09

Postrežba rednih obrokov

izbirno

180

8

M10

Postrežba izrednih obrokov

izbirno

64

3

M11

Eko turizem

izbirno

180

8

M12

Kultura bivanja

izbirno

64

3

M13

Tekstilije

izbirno

64

3

Skupaj B

 

858

37

Od tega minimalno za praktično izobraževanje:

C- Praktično izobraževanje v šoli

 

Praktični pouk

 

75

3

Č – Praktično usposabljanje z delom

 

Praktično usposabljanje z delom

 

1520

60

D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela

 

Aktivno državljanstvo

 

30

2

Interesne dejavnosti

 

130

6

Skupaj D

 

160

8

E – Odprti del kurikuluma

 

Odprti kurikulum

 

173

7

 

Skupaj pouka (A+B+E)

 

2295

110

Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č)

 

1595

63

Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E)

 

2455

118

Skupaj (A+B+Č+D+E)

 

3975

178

Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev in zagovor)

 

2

Skupaj kreditnih točk

 

180

 

Število tednov izobraževanja v šoli

 

66

 

Število tednov praktičnega usposabljanja z delom

 

40

 

Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela

 

5

 

Skupno število tednov izobraževanja

 

111

 

Pojasnila k predmetniku:
Izbirni strokovni moduli: med izbirnimi strokovnimi moduli od M5 do M11 dijak izbere tri module v obsegu 14 KT.
Povečan obseg pouka za 2 uri tedensko zaradi specifične rabe učnega jezika za izvajanje na narodno mešanem območju je že vključen v predmetnik.
Cilji in vsebine družboslovja, naravoslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulu.
V šolski obliki izobraževanja se z individualno učno pogodbo obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.

2. IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA

Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali medpodjetniških izobraževalnih centrih.

3. ZNANJE IZVAJALCEV

Oznaka

Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli

Izvajalec

Znanje izvajalcev s področja

P1

Italijanščina

učitelj

visokošolskega izobraževanja  italijanščine

P2

Slovenščina

učitelj

visokošolskega izobraževanja slovenščine

P3

Tuji jezik

učitelj

visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika

P4

Matematika

učitelj

visokošolskega izobraževanja matematike

P5

Umetnost

učitelj

visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine

P6

Naravoslovje 

učitelj

visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike

laborant

srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja

P7

Družboslovje

učitelj

visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije

P8

Športna vzgoja

učitelj

visokošolskega izobraževanja športne vzgoje

M1

Uporabna informacijsko komunikacijska tehnologija

učitelji

visokošolskega izobraževanja ekonomije, informatike, računalništva, organizacije dela, upravljanja in poslovanja ali višješolskega izobraževanja poslovne šole.

učitelj praktičnega pouka

visokošolskega izobraževanja ekonomije, informatike, računalništva, organizacije dela, upravljanja in poslovanja, višješolskega izobraževanja poslovne šole, strojepisja in stenografije ali upravne smeri.

M2

Poslovanje in organizacija

učitelj

visokošolskega izobraževanja ekonomije ali organizacije dela

učitelj praktičnega pouka

visokošolskega ali višješolskega izobraževanja ekonomije ali organizacije dela

M3

Komuniciranje

učitelji

visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije dela, psihologije, andragogike ali komunikologije.

učitelj praktičnega pouka

visokošolskega ali višješolskega izobraževanja ekonomije, organizacije dela, psihologije, andragogike ali komunikologije

M4

Osnove v gostinstvu

učitelji

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije, organizacije dela ali turizma.

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M5

Priprava posameznih skupin jedi

učitelji

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, kemije, biologije ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M6

Priprava rednih obrokov

učitelji

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M7

Priprava izrednih obrokov

učitelji

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M8

Postrežba pijač

učitelji

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M9

Postrežba rednih obrokov

učitelji

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouk

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M10

Postrežba izrednih obrokov

učitelji

visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva

M11

Eko turizem

učitelji

visokošolskega izobraževanja geografije, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja ekonomije, organizacije dela, gostinstva, turizma ali gospodinjstva

M12

Kultura bivanja

učitelji

visokošolskega izobraževanja biologije, živilstva, zdravstva, oblikovanja ali gospodinjstva

učitelj praktičnega pouka

visokošolskega izobraževanja ekonomije, gospodinjstva, gostinstva, živilstva ali  zdravstva

M13

Tekstilije

učitelj

visokošolskega izobraževanja tekstilstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva