B. POSEBNI DEL

1. PREDMETNIK: Slaščičar (GLU, GJM) - 2020

Oznaka

Programske enote

Obvezno/ izbirno

Skupno število ur

Število kreditnih točk

A – Splošnoizobraževalni predmeti

P1

Slovenščina

obvezno

351

12

P2

Tuji jezik

obvezno

234

9

P3

Matematika

obvezno

351

12

P4

Umetnost

obvezno

33

2

P5

Naravoslovje

obvezno

165

6

P6

Družboslovje

obvezno

165

6

P7

Športna vzgoja

obvezno

234

7

Skupaj A

 

1533

54

B – Strokovni moduli

M1

IKT in osnove poslovnega komuniciranja

obvezno

132

5

M2

Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja

obvezno

99

4

M3

Osnove podjetništva in prodaja

obvezno

132

5

M4

Osnove živilstva

obvezno

132

4

M5

Osnove biotehnologije s prehrano

obvezno

231

6

M6

Trajno pecivo

obvezno

285

9

M7

Sladice

obvezno

537

20

M8

Sladoled

obvezno

72

3

Skupaj B

 

1620

56

Od tega minimalno za praktično izobraževanje:

C- Praktično izobraževanje v šoli

 

Praktični pouk

 

990

24

Č – Praktično usposabljanje z delom

 

Praktično usposabljanje z delom

 

912

36

D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela

 

Aktivno državljanstvo

 

42

2

Interesne dejavnosti

 

182

6

Skupaj D

 

224

8

E – Odprti del kurikuluma

 

Odprti kurikulum

 

584

24

Skupaj pouka (A+B+E)

 

3744

134

Skupaj praktično izobraževanje (C+Č)

 

1902

60

Skupaj izobraževanje v šoli (A+B+D+E)

 

3968

142

Skupaj (A+B+Č+D+E)

 

4880

178

Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev)

 

2

Skupaj kreditnih točk

 

180

 

Število tednov izobraževanja v šoli

 

117

 

Število tednov praktičnega usposabljanja z delom

 

24

 

Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela

 

7

 

Skupno število tednov izobraževanja

 

148

 

Pojasnila k predmetniku:
Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.

2. IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA

Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali v medpodjetniških izobraževalnih centrih. Če praktičnega usposabljanja z delom ni mogoče organizirati niti v medpodjetniških izobraževalnih centrih, se le-to izjemoma izvaja v šolskih delavnicah.
Podlaga za načrtovanje in izvedbo praktičnega usposabljanja je katalog praktičnega usposabljanja.

3. ZNANJE IZVAJALCEV

Oznaka

Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli

Izvajalec

Znanje izvajalcev s področja

P1

Slovenščina

učitelj

visokošolskega izobraževanja slovenščine

P2

Tuji jezik

učitelj

visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika

P3

Matematika

učitelj

visokošolskega izobraževanja matematike ali živilstva

P4

Umetnost

učitelj

visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine

P5

Naravoslovje

učitelj

visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike

laborant

srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja

P6

Družboslovje

učitelj

visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije

P7

Športna vzgoja

učitelj

visokošolskega izobraževanja športne vzgoje

M1

IKT in osnove poslovnega komuniciranja

učitelj vsebinskega sklopa: Informacijsko komunikacijska tehnologija

visokošolskega izobraževanja računalništva ali informatike ali visokošolskega izobraževanja iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva ali kateregakoli visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike

učitelj vsebinskega sklopa: Osnove poslovnega komuniciranja

visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologija, ekonomije ali organizacije dela

učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: Informacijsko komunikacijska tehnologija

visokošolskega ali višješolskega ali srednješolskega izobraževanja vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, živilstva in gozdarstva ali računalništva in informatike ali visokošolska izobrazba katerekoli smeri z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike

učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: Osnove poslovnega komuniciranja

visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali  organizacije dela

M2

Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja kmetijstva, hortikulture, živilstva ali  gozdarstva, kemije, biologije, geografije  ali fizike

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva, kmetijstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M3

Osnove podjetništva in prodaja

učitelj

visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, gozdarstva ali gostinstva

M4

Osnove živilstva

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva, veterine ali
visokošolskega izobraževanja iz biologije, kemije ali fizike za integrirane vsebine naravoslovja

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega, višješolskega, visokošolskega izobraževanja živilstva, veterine

laborant

srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja.

M5

Osnove biotehnologije s prehrano

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva, biotehnologije ali
visokošolskega izobraževanja iz biologije,
kemije ali fizike za integrirane sklope naravoslovja

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja.

M6

Trajno pecivo

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim  poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali
višješolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva s predhodnim srednješolskim  poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva

M7

Sladice

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim  poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali
višješolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva s predhodnim srednješolskim  poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva

M8

Sladoled

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim  poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali mlekarstva
ali
višješolskega izobraževanja iz živilstva, kmetijstva, kemije ali gostinstva s predhodnim srednješolskim  poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali mlekarstva