B. POSEBNI DEL

1. PREDMETNIK ŽIVILEC /SPI 2020

Oznaka

Programske enote

Obvezno/ izbirno

Skupno število ur

Število kreditnih točk

A – Splošnoizobraževalni predmeti

P1

Slovenščina

obvezno

213

12

P2

Tuji jezik

obvezno

164

9

P3

Matematika

obvezno

213

12

P4

Umetnost

obvezno

33

2

P5

Naravoslovje

obvezno

132

6

P6

Družboslovje

obvezno

132

6

P7

Športna vzgoja

obvezno

164

7

Skupaj A

 

1051

54

B – Strokovni moduli

M1

IKT in osnove poslovnega komuniciranja

obvezno

98

5

M2

Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja

obvezno

66

4

M3

Osnove podjetništva in prodaja

obvezno

98

5

M4

Osnove živilstva

obvezno

77

4

M5

Osnove biotehnologije s prehrano

obvezno

110

6

M6

Gotove jedi

izbirno

325

15

M7

Testeninarstvo

izbirno

325

15

M8

Predelava žit

izbirno

325

15

M9

Predelava sadja in zelenjave

izbirno

325

15

M10

Izdelava brezalkoholnih pijač

izbirno

325

15

M11

Pivovarstvo

izbirno

325

15

M12

Vinarstvo

izbirno

325

15

M13

Žganjarstvo

izbirno

325

15

M14

Izdelava delikates

izbirno

325

15

M15

Oljarstvo

izbirno

325

15

Skupaj B

 

1099

54

Od tega minimalno za praktično izobraževanje:

C- Praktično izobraževanje v šoli

 

Praktični pouk

 

600

24

Č – Praktično usposabljanje z delom

 

Praktično usposabljanje z delom

 

912

37

D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela

 

Aktivno državljanstvo

 

30

2

Interesne dejavnosti

 

130

6

Skupaj D

 

160

8

E – Odprti del kurikuluma

 

Odprti kurikulum

 

584

25

Skupaj pouka (A+B+E)

 

2734

133

Skupaj praktično izobraževanje (C+Č)

 

1512

61

Skupaj izobraževanje v šoli (A+B+D+E)

 

2894

141

Skupaj (A+B+Č+D+E)

 

3806

178

Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev)

 

2

Skupaj kreditnih točk

 

180

 

Število tednov izobraževanja v šoli

 

82

 

Število tednov praktičnega usposabljanja z delom

 

24

 

Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela

 

5

 

Skupno število tednov izobraževanja

 

111

 

Pojasnila k predmetniku:

Izbirni strokovni moduli: šola oziroma dijak izbere dva izmed modulov od M6 do M15.

Cilji in vsebine naravoslovja, družboslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulu.

Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.

2. IZVEDBA IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA

Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcu.

Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali v medpodjetniških izobraževalnih centrih.

3. ZNANJE IZVAJALCEV

Oznaka

Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli

Izvajalec

Znanje izvajalcev s področja

P1

Slovenščina

učitelj

visokošolskega izobraževanja slovenščine

P2

Tuji jezik

učitelj

visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika

P3

Matematika

učitelj

visokošolskega izobraževanja matematike

P4

Umetnost

učitelj

visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine

P5

Družboslovje

učitelj

visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije

P6

Naravoslovje

učitelj

visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike

laborant

srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije, fizike ali drugih predmetov s kemijskega ali biološkega ali fizikalnega področja

P7

Športna vzgoja

učitelj

visokošolskega izobraževanja športne vzgoje

M1

IKT in osnove poslovnega komuniciranja

učitelj vsebinskega sklopa Informacijsko komunikacijska tehnologija

visokošolskega izobraževanja računalništva ali informatike ali visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva ali kateregakoli visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike

učitelj vsebinskega sklopa Osnove poslovnega komuniciranja

visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela

učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa Informacijsko komunikacijska tehnologija

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, gozdarstva, računalništva in informatike ali kateregakoli visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike

učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa Osnove poslovnega komuniciranja

visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela

M2

Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja kmetijstva, zootehnike, hortikulture, živilstva, gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike

laborant

srednješolskega izobraževanja iz hortikulture, kmetijstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja  

M3

Osnove podjetništva in prodaje

učitelj

visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, vrtnarstva, gozdarstva ali ekonomije

M4

Osnove živilstva

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M5

Osnove biotehnologije s prehrano

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva ali biotehnologije ali veterine

učitelj praktičnega pouka

višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M6

Gotove jedi

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M7

Testeninarstvo

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M8

Predelava žit

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M9

Predelava sadja in zelenjave

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M10

Izdelava brezalkoholnih pijač

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M11

Pivovarsvo

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M12

Vinarstvo

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M13

Žganjarstvo

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M14

Izdelava delikates

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja

M15

Oljarstvo

učitelj

visokošolskega izobraževanja živilstva

učitelj praktičnega pouka

srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva

laborant

srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja