Oznaka |
Programske enote | Obvezno/ izbirno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
||||||
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||||||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
351 |
12 |
||||||
P2 |
Tuji jezik |
obvezno |
234 |
9 |
||||||
P3 |
Matematika |
obvezno |
351 |
12 |
||||||
P4 |
Umetnost |
obvezno |
33 |
2 |
||||||
P5 |
Naravoslovje |
obvezno |
165 |
6 |
||||||
P6 |
Družboslovje |
obvezno |
165 |
6 |
||||||
P7 |
Športna vzgoja |
obvezno |
234 |
7 |
||||||
Skupaj A |
|
1533 |
54 |
|||||||
B – Strokovni moduli |
||||||||||
M 1 |
Osnove v gostinstvu |
obvezno |
363 |
12 |
||||||
M 2 |
Komuniciranje in poslovanje |
obvezno |
132 |
4 |
||||||
M 3 |
Priprava posameznih skupin jedi |
izbirno |
165 |
6 |
||||||
M 4 |
Priprava rednih obrokov |
izbirno |
198 |
8 |
||||||
M 5 |
Priprava izrednih obrokov |
izbirno |
144 |
7 |
||||||
M 6 |
Postrežba pijač |
izbirno |
99 |
4 |
||||||
M 7 |
Postrežba rednih obrokov |
izbirno |
264 |
10 |
||||||
M 8 |
Postrežba izrednih obrokov |
izbirno |
144 |
7 |
||||||
M 9 |
Eko turizem |
izbirno |
132 |
5 |
||||||
M 10 |
Kultura bivanja |
izbirno |
132 |
5 |
||||||
M 11 |
Tekstilije |
izbirno |
243 |
11 |
||||||
M 12 |
Slovenske narodne jedi |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
M 13 |
Delikatesna kuhinja |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
M 14 |
Peka pic |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
M 15 |
Peka peciva |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
M 16 |
Priprava jedi pred gostom |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
M 17 |
Mešane pijače |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
M 18 |
Slovenska vina |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
M 19 |
Dekoracije |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
M 20 |
Kreativnost |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
M 21 |
Oskrba na domu |
izbirno |
81 |
3 |
||||||
Skupaj B |
|
1164 |
43 |
|||||||
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: |
||||||||||
C- Praktično izobraževanje v šoli |
||||||||||
|
Praktični pouk |
|
889 |
36 |
||||||
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||||||||
|
Praktično usposabljanje z delom |
|
1102 |
46 |
||||||
D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela |
||||||||||
|
Aktivno državljanstvo |
|
42 |
2 |
||||||
Interesne dejavnosti |
|
182 |
6 |
|||||||
Skupaj D |
|
224 |
8 |
|||||||
E – Odprti del kurikuluma | Odprti kurikulum | |||||||||
Skupaj pouka (A+B+E) | 3586 | 124 | ||||||||
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) | 1991 | 82 | ||||||||
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) | 3810 | 32 | ||||||||
Skupaj (A+B+Č+D+E) | 4912 | 178 | ||||||||
Zaključni izpit / Poklicna matura (izdelek oziroma storitev in zagovor) |
2 | |||||||||
Skupaj kreditnih točk | 180 | |||||||||
Število tednov izobraževanja v šoli | 112 | |||||||||
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom | 29 | |||||||||
Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela | 7 | |||||||||
Skupno število tednov izobraževanja | 148 |
Pojasnila k predmetniku:
Izbirni strokovni moduli: šola oziroma dijak/vajenec izbere med izbirnimi strokovnimi moduli od M3 do M11 module v obsegu 21 KT, med izbirnimi strokovnimi moduli od M12 do M21 pa modula v obsegu 6 KT.
Cilji in vsebine družboslovja, naravoslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulumu.
V šolski obliki izobraževanja se z individualno učno pogodbo obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.
V vajeniški obliki izobraževanja se v šoli izvedejo vsi splošnoizobraževalni predmeti, del strokovnih modulov in 3 tedni (96 ur) drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela, obvezno Aktivno državljanstvo. Odprti kurikulum se praviloma v celoti nameni praktičnemu usposabljanju z delom. Praktičnega usposabljanja z delom je med 50 % in 60 % obsega izobraževalnega programa.
Program omogoča šolsko in vajeniško obliko izobraževanja.
Izobraževalni program izvajajo šole in delodajalci.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja na učnih mestih za praktično usposabljanje z delom ali na vajeniških učnih mestih v vajeniški obliki izobraževanja, del pa lahko tudi v medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Podlaga za načrtovanje in izvedbo praktičnega usposabljanja je katalog praktičnega usposabljanja.
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje izvajalcev s področja |
P1 |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja slovenščine |
P2 |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika |
P3 |
Matematika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja matematike |
P4 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
P5 |
Naravoslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike |
laborant |
srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja |
||
P6 |
Družboslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije |
P7 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja športne vzgoje |
M1 |
Osnove v gostinstvu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, hotelirstva, gospodinjstva, ekonomije ali organizacije dela |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M2 |
Komuniciranje in poslovanje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, komunikologije, politologije, turizma, hotelirstva, ekonomije, organizacije dela, računalništva ali informatike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M3 |
Priprava posameznih skupin jedi |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M4 |
Priprava rednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M5 |
Priprava izrednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M6 |
Postrežba pijač |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M7 |
Postrežba rednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouk |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M8 |
Postrežba izrednih obrokov |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, živilstva ali gospodinjstva |
||
M9 |
Eko turizem |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja geografije, turizma, hotelirstva, ekonomije ali organizacije dela |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, turizma ali gospodinjstva |
||
M10 |
Kultura bivanja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije, živilstva, zdravstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolska izobrazba iz gospodinjstva, gostinstva, živilstva ali zdravstva |
||
M11 |
Tekstilije |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja tekstilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva |
||
M12 |
Slovenske narodne jedi |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva, hotelirstva ali turizma |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M13 | Delikatesna kuhinja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M14 |
Peka pic |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M15 |
Peka peciva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M16 |
Priprava jedi pred gostom |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M17 |
Mešane pijače |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M18 |
Slovenska vina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilske tehnologije, biologije, kemije, gospodinjstva ali hotelirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja gostinstva, gospodinjstva ali živilstva |
||
M19 |
Dekoracija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
||
M20 |
Kreativnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja tekstilstva, oblikovanja ali gospodinjstva |
||
M21 |
Oskrba na domu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja sociale, zdravstva, psihologije, pedagogike, specialne pedagogike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali srednješolskega izobraževanja družboslovnega področja, zdravstva ali gospodinjstva |