Oznaka |
Programske enote | Obvezno/ izbirno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
213 |
12 |
P2 |
Tuji jezik |
obvezno |
164 |
9 |
P3 |
Matematika |
obvezno |
213 |
12 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
33 |
2 |
P5 |
Naravoslovje |
obvezno |
66* |
3 |
P6 |
Družboslovje |
obvezno |
132 |
6 |
P7 |
Športna vzgoja |
obvezno |
164 |
7 |
Skupaj A |
|
985 |
51 |
|
B – Strokovni moduli |
||||
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
obvezno |
98 |
5 |
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
obvezno |
66 |
4 |
M3 |
Osnove podjetništva in prodaja |
obvezno |
98 |
5 |
M4 |
Osnove živilstva |
obvezno |
98 |
5 |
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
obvezno |
154 |
8 |
M6 |
Osnovne vrste kruha in pekovskega peciva |
obvezno |
182 |
9 |
M7 |
Posebne vrste kruha in pekovskega peciva |
obvezno |
224 |
11 |
M8 |
Zahtevni pekovski izdelki |
obvezno |
245 |
12 |
Skupaj B |
|
1165 |
59 |
|
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: |
||||
C- Praktično izobraževanje v šoli |
||||
|
Praktični pouk |
|
600 |
24 |
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom |
|
912 |
36 |
D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela |
||||
|
Aktivno državljanstvo |
|
30 |
2 |
Interesne dejavnosti |
|
130 |
6 |
|
Skupaj D |
|
160 |
8 |
|
E – Odprti del kurikuluma |
||||
|
Odprti kurikulum |
|
584 |
24 |
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
2734 |
134 |
|
Skupaj praktično izobraževanje (C+Č) |
|
1512 |
60 |
|
Skupaj izobraževanje v šoli (A+B+D+E) |
|
2894 |
142 |
|
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
3806 |
178 |
|
Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev) |
|
2 |
||
Skupaj kreditnih točk |
|
180 |
||
|
||||
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
82 |
|
|
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
24 |
|
|
Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela |
|
5 |
|
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
111 |
|
Pojasnila k predmetniku:
*Neintegrirani del naravoslovja. Za celotni katalog znanja je predvideno 132 ur.
V šolski obliki izobraževanja se z individualno učno pogodbo obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.
V vajeniški obliki izobraževanja se v šoli izvedejo vsi splošnoizobraževalni predmeti, del strokovnih modulov in 3 tedni (96 ur) drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela, obvezno Aktivno državljanstvo. Odprti kurikul se praviloma v celoti nameni praktičnemu usposabljanju z delom. Praktičnega usposabljanja z delom je med 50 % in 60 % obsega izobraževalnega programa.Program omogoča šolsko in vajeniško obliko izobraževanja.
Izobraževalni program izvajajo šole in delodajalci.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja na učnih mestih za praktično usposabljanje z delom ali na vajeniških učnih mestih v vajeniški obliki izobraževanja, del pa lahko tudi v medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Podlaga za načrtovanje in izvedbo praktičnega usposabljanja je katalog praktičnega usposabljanja.
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje izvajalcev s področja |
P1 |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja slovenščine |
P2 |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika |
P3 |
Matematika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja matematike ali živilstva |
P4 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
P5 |
Naravoslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike |
laborant |
srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja | ||
P6 |
Družboslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije |
P7 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja športne vzgoje |
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
učitelj vsebinskega sklopa: Informacijsko komunikacijska tehnologija |
visokošolskega izobraževanja računalništva ali informatike ali visokošolskega izobraževanja iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva ali kateregakoli visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike |
učitelj vsebinskega sklopa: Osnove poslovnega komuniciranja |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: Informacijsko komunikacijska tehnologija |
visokošolskega ali višješolskega ali srednješolskega izobraževanja vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, živilstva in gozdarstva ali računalništva in informatike ali visokošolska izobrazba katerekoli smeri z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: Osnove poslovnega komuniciranja |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela |
||
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja kmetijstva, hortikulture, živilstva ali gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva, kmetijstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja | ||
M3 |
Osnove podjetništva in prodaja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, gozdarstva ali gostinstva |
||
M4 |
Osnove živilstva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, veterine ali |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega, visokošolskega izobraževanja živilstva, veterine |
||
laborant |
srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, biotehnologije ali |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M6 |
Osnovne vrste kruha in pekovskega peciva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz pekarstva ali |
||
M7 |
Posebne vrste kruha in pekovskega peciva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz pekarstva ali |
||
M8 |
Zahtevni pekovski izdelki |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz pekarstva |