Oznaka |
Programske enote | Obvezno/ izbirno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
351 |
12 |
P2 |
Tuji jezik |
obvezno |
234 |
9 |
P3 |
Matematika |
obvezno |
351 |
12 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
33 |
2 |
P5 |
Naravoslovje |
obvezno |
165 |
6 |
P6 |
Družboslovje |
obvezno |
165 |
6 |
P7 |
Športna vzgoja |
obvezno |
234 |
7 |
Skupaj A |
|
1533 |
54 |
|
B – Strokovni moduli |
||||
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
obvezno |
132 |
5 |
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
obvezno |
99 |
4 |
M3 |
Osnove podjetništva in prodaja |
obvezno |
132 |
5 |
M4 |
Osnove živilstva |
obvezno |
132 |
4 |
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
obvezno |
231 |
6 |
M6 |
Trajno pecivo |
obvezno |
285 |
9 |
M7 |
Sladice |
obvezno |
537 |
20 |
M8 |
Sladoled |
obvezno |
72 |
3 |
Skupaj B |
|
1620 |
56 |
|
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: |
||||
C- Praktično izobraževanje v šoli |
||||
|
Praktični pouk |
|
990 |
24 |
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom |
|
912 |
36 |
D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela |
||||
|
Aktivno državljanstvo |
|
42 |
2 |
Interesne dejavnosti |
|
182 |
6 |
|
Skupaj D |
|
224 |
8 |
|
E – Odprti del kurikuluma |
||||
|
Odprti kurikulum |
|
584 |
24 |
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
3744 |
134 |
|
Skupaj praktično izobraževanje (C+Č) |
|
1902 |
60 |
|
Skupaj izobraževanje v šoli (A+B+D+E) |
|
3968 |
142 |
|
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
4880 |
178 |
|
Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev) |
|
2 |
||
Skupaj kreditnih točk |
|
180 |
||
|
||||
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
117 |
|
|
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
24 |
|
|
Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela |
|
7 |
|
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
148 |
|
Pojasnila k predmetniku:
Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali v medpodjetniških izobraževalnih centrih. Če praktičnega usposabljanja z delom ni mogoče organizirati niti v medpodjetniških izobraževalnih centrih, se le-to izjemoma izvaja v šolskih delavnicah.
Podlaga za načrtovanje in izvedbo praktičnega usposabljanja je katalog praktičnega usposabljanja.
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje izvajalcev s področja |
P1 |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja slovenščine |
P2 |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika |
P3 |
Matematika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja matematike ali živilstva |
P4 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
P5 |
Naravoslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike |
laborant |
srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije ali fizike ali drugih predmetov z biološkega, kemijskega ali fizikalnega predmetnega področja | ||
P6 |
Družboslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije |
P7 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja športne vzgoje |
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
učitelj vsebinskega sklopa: Informacijsko komunikacijska tehnologija |
visokošolskega izobraževanja računalništva ali informatike ali visokošolskega izobraževanja iz živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva ali kateregakoli visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike |
učitelj vsebinskega sklopa: Osnove poslovnega komuniciranja |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologija, ekonomije ali organizacije dela |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: Informacijsko komunikacijska tehnologija |
visokošolskega ali višješolskega ali srednješolskega izobraževanja vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, živilstva in gozdarstva ali računalništva in informatike ali visokošolska izobrazba katerekoli smeri z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa: Osnove poslovnega komuniciranja |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela |
||
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja kmetijstva, hortikulture, živilstva ali gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva, kmetijstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja | ||
M3 |
Osnove podjetništva in prodaja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, gozdarstva ali gostinstva |
||
M4 |
Osnove živilstva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, veterine ali |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega, visokošolskega izobraževanja živilstva, veterine |
||
laborant |
srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja. |
||
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, biotehnologije ali |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega strokovnega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja. |
||
M6 |
Trajno pecivo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali |
||
M7 |
Sladice |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali |
||
M8 |
Sladoled |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega, višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva s predhodnim srednješolskim poklicnim izobraževanjem iz slaščičarstva ali mlekarstva |