Oznaka |
Programske enote |
Obvezno/ izbirno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
A – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
213 |
12 |
P2 |
Tuji jezik |
obvezno |
164 |
9 |
P3 |
Matematika |
obvezno |
213 |
12 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
33 |
2 |
P5 |
Naravoslovje |
obvezno |
132 |
6 |
P6 |
Družboslovje |
obvezno |
132 |
6 |
P7 |
Športna vzgoja |
obvezno |
164 |
7 |
Skupaj A |
|
1051 |
54 |
|
B – Strokovni moduli |
||||
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
obvezno |
98 |
5 |
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
obvezno |
66 |
4 |
M3 |
Osnove podjetništva in prodaja |
obvezno |
98 |
5 |
M4 |
Osnove živilstva |
obvezno |
77 |
4 |
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
obvezno |
110 |
6 |
M6 |
Gotove jedi |
izbirno |
325 |
15 |
M7 |
Testeninarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
M8 |
Predelava žit |
izbirno |
325 |
15 |
M9 |
Predelava sadja in zelenjave |
izbirno |
325 |
15 |
M10 |
Izdelava brezalkoholnih pijač |
izbirno |
325 |
15 |
M11 |
Pivovarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
M12 |
Vinarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
M13 |
Žganjarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
M14 |
Izdelava delikates |
izbirno |
325 |
15 |
M15 |
Oljarstvo |
izbirno |
325 |
15 |
Skupaj B |
|
1099 |
54 |
|
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: |
||||
C- Praktično izobraževanje v šoli |
||||
|
Praktični pouk |
|
600 |
24 |
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom |
|
912 |
37 |
D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela |
||||
|
Aktivno državljanstvo |
|
30 |
2 |
Interesne dejavnosti |
|
130 |
6 |
|
Skupaj D |
|
160 |
8 |
|
E – Odprti del kurikuluma |
||||
|
Odprti kurikulum |
|
584 |
25 |
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
2734 |
133 |
|
Skupaj praktično izobraževanje (C+Č) |
|
1512 |
61 |
|
Skupaj izobraževanje v šoli (A+B+D+E) |
|
2894 |
141 |
|
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
3806 |
178 |
|
Zaključni izpit (izdelek oziroma storitev) |
|
2 |
||
Skupaj kreditnih točk |
|
180 |
||
|
||||
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
82 |
|
|
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
24 |
|
|
Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela |
|
5 |
|
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
111 |
|
Pojasnila k predmetniku:
Izbirni strokovni moduli: šola oziroma dijak izbere dva izmed modulov od M6 do M15.
Cilji in vsebine naravoslovja, družboslovja in umetnosti se deloma lahko izvajajo v strokovnih modulih v različnih oblikah pouka. Načine, oblike in obseg povezovanja določi šola v izvedbenem kurikulu.
Z individualno učno pogodbo se obseg praktičnega pouka lahko zmanjša in nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom, ki se lahko poveča na največ 53 tednov.
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcu.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali v medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje izvajalcev s področja |
P1 |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja slovenščine |
P2 |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika |
P3 |
Matematika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja matematike |
P4 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
P5 |
Družboslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja zgodovine, geografije ali sociologije |
P6 |
Naravoslovje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije, kemije ali fizike |
laborant |
srednješolskega izobraževanja s 315 urami biologije, kemije, fizike ali drugih predmetov s kemijskega ali biološkega ali fizikalnega področja |
||
P7 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja športne vzgoje |
M1 |
IKT in osnove poslovnega komuniciranja |
učitelj vsebinskega sklopa Informacijsko komunikacijska tehnologija |
visokošolskega izobraževanja računalništva ali informatike ali visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva ali kateregakoli visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike |
učitelj vsebinskega sklopa Osnove poslovnega komuniciranja |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa Informacijsko komunikacijska tehnologija |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, gozdarstva, računalništva in informatike ali kateregakoli visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa Osnove poslovnega komuniciranja |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela |
||
M2 |
Varovanje okolja z osnovami trajnostnega razvoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja kmetijstva, zootehnike, hortikulture, živilstva, gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz hortikulture, kmetijstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M3 |
Osnove podjetništva in prodaje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, vrtnarstva, gozdarstva ali ekonomije |
||
M4 |
Osnove živilstva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M5 |
Osnove biotehnologije s prehrano |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva ali biotehnologije ali veterine |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M6 |
Gotove jedi |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M7 |
Testeninarstvo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M8 |
Predelava žit |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M9 |
Predelava sadja in zelenjave |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M10 |
Izdelava brezalkoholnih pijač |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M11 |
Pivovarsvo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M12 |
Vinarstvo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M13 |
Žganjarstvo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M14 |
Izdelava delikates |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M15 |
Oljarstvo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
srednješolskega ali višješolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja iz živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |