A. SPLOŠNI DEL
1. IZOBRAŽEVALNI PROGRAM
Ime izobraževalnega programa: GASTRONOMIJA (DV)
Izobraževalni program je prilagojen za dvojezično izvajanje v slovenskem in madžarskem učnem jeziku na narodno mešanem območju.
Naziv strokovne izobrazbe: gastronomski tehnik/gastronomska tehnica
2. CILJI IZOBRAŽEVALNEGA PROGRAMA
Poleg splošnih ciljev izobraževalni program omogoča dijakom in dijakinjam (v nadaljevanju dijakom), da:
- razvijejo zmožnost uporabe strokovnega znanja pri reševanju realnih praktičnih problemov v stroki,
- poznajo lastnosti in uporabo živil, pijač, pripomočkov, strojev in naprav v stroki,
- obvladajo strokovno načrtovanje in oblikovanje ponudbe v gostinstvu,
- obvladajo kontrolne postopke storitev,
- osvojijo strokovno-teoretična in praktična znanja in veščine, ki so pomembna za kakovostno izvedbo kompleksnih nalog,
- obvladajo poklicno specifične metode reševanja problemov ter strokovnega odločanja,
- obvladajo strokovno terminologijo,
- uporabljajo strokovno literaturo, predpise in standarde,
- obvladajo znanja vodenja in dokumentiranja storitev,
- osvojijo sposobnosti podjetniškega razmišljanja, kritične presoje, odgovornega in socialnega ravnanja v delovnem okolju,
- upoštevajo in izvajajo načela in predpise za zagotavljanje varstva in zdravja pri delu, varstva okolja, požarne varnosti in racionalne rabe energije, materiala in časa ter ukrepe za preprečevanje delovnih nezgod,
- poznajo pomen in cilje razvoja osebne organizacijske kulture na delovnem mestu in v delovnem okolju,
- imajo znanja, da uspešno organizirajo delo na svojem delovnem področju ob upoštevanju ekonomičnosti, zagotavljanja kakovosti, časovnih normativov, terminskega načrtovanja ipd.,
- obvladajo znanja za učinkovito in uspešno uporabo sodobne informacijsko-komunikacijske tehnologije z namenom učinkovitega in uspešnega iskanja, vrednotenja, hranjenja, obdelave in uporabe informacij,
- obvladajo splošne komunikacijske veščine (besedno in nebesedno) – pisno in ustno poslovno komuniciranje, telefonsko komuniciranje, tehnike pogajanj ipd.,
- obvladajo vodenje poslovno podjetniške oz. delovne dokumentacije (kalkulacija, delovni nalog, obračun, reklamacija, nabava, skladiščenje, prodaja, razne evidence, zapisnik o poškodbi ipd.),
- so naravnani v vseživljenjsko učenje, se spopolnjujejo ter skrbijo za svoj osebnostni razvoj za uspešno sodelovanje v družbi,
- so sposobni sodelovati v skupini in projektnih nalogah (kooperativnost, poštenost), reševati konflikte ter organizirati in voditi projektno in timsko delo,
- poznajo in kakovostno opravljajo dela in storitve v gostinstvu in turizmu,
- razvijejo pozitivni odnos do zdravega načina življenja,
- aktivno skrbijo za lastno zdravje in zdravje gostov,
- znajo sprejemati goste in z njimi ustrezno ustno in pisno komunicirati v slovenskem in madžarskem jeziku ter najmanj enem tujem jeziku,
- znajo komunicirati z gosti skladno s poslovno etiko, bontonom in načeli gostoljubnosti,
- poznajo pojem kakovosti in uporabljajo sisteme standardov za zagotavljanje kakovosti,
- poznajo osnovne naravnogeografske značilnosti, družbenozgodovinski in kulturni razvoj v Sloveniji in širšem prostoru,
- poznajo slovensko naravno in kulturno dediščino in jo znajo tržiti v okviru gostinskih in turističnih storitev,
- znajo izdelati kalkulacije za gostinske in turistične storitve,
- poznajo zakonske predpise na področju gostinstva in turizma in jih upoštevajo pri izvajanju storitev,
- znajo organizirati in izvajati animacijo za goste ob različnih priložnostih,
- poznajo osnove trženja in jih uporabljajo pri oblikovanju ponudb za gostinske in turistične storitve,
- poznajo in dosledno upoštevajo varnostne predpise pri delu,
- ciljno načrtujejo in spremljajo svoj poklicni razvoj s poklicnim portfoliem,
- samovrednotijo in primerjajo poklicne dosežke,
- znajo poiskati informacije na trgu dela in izobraževalnih možnostih doma in v EU,
- transparentno predstavijo svoje osebnostne dimenzije in razvoj poklicne kariere.
Dijak bo ob zaključku izobraževanja:
- odgovoren, strpen, human in sposoben življenja v demokratični družbi,
- usposobljen za skupinsko in timsko delo ter sodelovanje pri projektnem delu,
- imel temelje za razvoj osebne organizacijske kulture na delovnem mestu in v delovnem okolju,
- iskal racionalne in strokovne rešitve pri izvajanju aktivnosti v delovnem okolju,
- naravnan v vseživljenjsko učenje in usposabljanje,
- usposobljen za uporabo znanj in veščin v novih situacijah,
- razširil splošno izobrazbo in razvil ključne kompetence za uspešno sodelovanje v družbi, osebnostni razvoj in nadaljnje izobraževanje v skladu z nacionalnimi standardi ključnih kvalifikacij.
Program, prilagojen za dvojezično izvajanje v slovenskem in madžarskem jeziku na narodno mešanem območju v Prekmurju, dodatno omogoča dijakom, da:
- razvijajo sporazumevalno možnost v slovenskem in madžarskem jeziku,
- razvijajo vedenja o naravni in kulturnozgodovinski dediščini slovenskega naroda in madžarske narodne skupnosti ter njenega matičnega naroda,
- razvijajo zavest o državni pripadnosti,
- razvijajo zavest o narodni identiteti ter razvijajo lastno kulturno tradicijo,
- se vzgajajo za spoštovanje in razumevanje narodne in kulturne drugačnosti ter za sodelovanje med pripadniki slovenskega naroda in pripadniki madžarske narodne skupnosti,
- se seznanjajo s položajem narodnih skupnosti v sosednjih državah ter vzpostavljajo vezi s pripadniki in ustanovami teh skupnosti.
3. TRAJANJE IZOBRAŽEVANJA
- Izobraževanje traja 2 leti.
- Izobraževalni program je ovrednoten s 120 kreditnimi točkami (KT).
4. VPISNI POGOJI
V izobraževalni program se lahko vpiše, kdor je uspešno zaključil srednje poklicno izobraževanje in pridobil enega od nazivov srednje poklicne izobrazbe:
- gastronom hotelir, kuhar, natakar, kuhar-natakar, oskrbnik, kmetovalka-gospodinja, pek, slaščičar, slaščičar-konditor ali
- je pridobil enakovredno izobrazbo po prejšnjih predpisih.
5. OBVEZNI NAČINI OCENJEVANJA
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmet in strokovni modul |
Ustno |
Pisno |
Izdelek oziroma storitev |
Drugo |
P1 |
Slovenščina |
x |
x |
|
|
P2 |
Madžarščina I, II |
x |
x |
|
|
P3 |
Matematika |
x |
x |
|
|
P4 |
Tuji jezik |
x |
x |
|
|
P5 |
Umetnost |
|
|
x |
|
P6 |
Zgodovina |
x |
|
|
|
P7 |
Geografija |
x |
|
|
|
P8 |
Sociologija |
x |
|
|
|
P9 |
Psihologija |
x |
|
|
|
P10 |
Kemija |
x |
|
|
|
P11 |
Biologija |
x |
|
|
|
P12 |
Fizika |
x |
|
|
|
P13 |
Informatika |
x |
|
|
|
P14 |
Športna vzgoja |
|
|
|
praktične naloge |
M1 |
Poslovanje in podjetništvo |
x |
|
|
|
M2 |
Receptorska dela |
x |
|
|
|
M3 |
Naravna in kulturna dediščina |
x |
|
|
|
M4 |
Oblikovanje gostinske ponudbe z animacijo |
x |
|
|
|
M5 |
Priprava dietnih jedi |
|
|
x |
|
M6 |
Catering |
|
|
x |
|
M7 |
Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač |
|
|
x |
|
M8 |
Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu |
x |
|
|
|
M9 |
Hotelska in gospodinjska dela |
x |
|
|
|
M10 |
Turistično destinacijski menedžment |
x |
|
|
|
M11 |
Restavracijsko slaščičarstvo |
|
|
x |
|
6. POGOJI ZA NAPREDOVANJE IN DOKONČANJE IZOBRAŽEVANJA
6.1. Pogoji za napredovanje
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh splošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, so opravili vse obveznosti sprejetih vsebin interesnih dejavnosti in vse obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
6.2. Pogoji za dokončanje
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti s pozitivnimi ocenami:
- splošnoizobraževalne predmete,
- obvezne strokovne module,
- izbirne strokovne module,
- odprti del kurikula.
Poleg tega mora opraviti:
- interesne dejavnosti,
- obveznosti pri praktičnem usposabljanju z delom,
- poklicno maturo.
Poklicna matura obsega:
Obvezni del:
- pisni in ustni izpit iz slovenščine ali madžarščine,
- pisni in ustni izpit iz gastronomije in turističnih storitev.
Izbirni del:
- pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike (po izbiri dijaka),
- izdelek oziroma storitev in zagovor.
7. NACIONALNE POKLICNE KVALIFIKACIJE
Izobraževalni program ne omogoča pridobitve nacionalnih poklicnih kvalifikacij.