Oznaka |
Programske enote |
Obvezno/ izbirno |
Skupno število ur |
Število kreditnih točk |
B – Splošnoizobraževalni predmeti |
||||
P1 |
Slovenščina |
obvezno |
476 |
24 |
P2 |
Tuji jezik |
obvezno |
408 |
20 |
P3 |
Matematika |
obvezno |
374 |
19 |
P4 |
Umetnost |
obvezno |
68 |
3 |
P5 |
Zgodovina |
obvezno |
102 |
5 |
P6 |
Geografija |
obvezno |
68 |
3 |
P7 |
Sociologija ali Psihologija |
obvezno |
68 |
3 |
P8 |
Fizika |
obvezno |
68 |
3 |
P9 |
Biologija |
obvezno |
68 |
3 |
P10 |
Kemija |
obvezno |
136 |
7 |
P11 |
Športna vzgoja |
obvezno |
340 |
14 |
Skupaj A |
|
2176 |
104 |
|
B – Strokovni moduli |
||||
M1 |
Informatika in poslovno komuniciranje |
obvezno |
102 |
5 |
M2 |
Trajnostni razvoj |
obvezno |
102 |
5 |
M3 |
Podjetništvo in trženje |
obvezno |
102 |
5 |
M4 |
Osnove živilstva |
obvezno |
102 |
5 |
M5 |
Predelava živil rastlinskega izvora |
obvezno |
408 |
20 |
M6 |
Predelava živil živalskega izvora |
obvezno |
204 |
10 |
M7 |
Prehrana in dietetika |
obvezno |
102 |
5 |
M8 |
Tehnike analiziranja živil |
obvezno |
136 |
7 |
M9 |
Varna hrana |
obvezno |
68 |
4 |
M10 |
Živilska mikrobiologija z biotehnologijo |
obvezno |
136 |
7 |
M11 |
Tehnologije živil rastlinskega izvora |
izbirno |
198 |
11 |
M12 |
Tehnologije živil živalskega izvora |
izbirno |
198 |
11 |
M13 |
Prehranski obrati in gastronomija |
izbirno |
198 |
11 |
M14 |
Kontrola kakovosti živil |
izbirno |
198 |
11 |
M15 |
Upravljanje strojev in naprav v živilstvu |
izbirno |
198 |
11 |
Skupaj B |
|
1660 |
84 |
|
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: |
||||
C- Praktično izobraževanje v šoli |
||||
|
Praktični pouk |
|
568 |
23 |
Č – Praktično usposabljanje z delom |
||||
|
Praktično usposabljanje z delom |
|
152 |
6 |
D – Druge oblike vzgojno-izobraževalnega dela |
||||
|
Aktivno državljanstvo |
|
35 |
2 |
Interesne dejavnosti |
|
317 |
13 |
|
Skupaj D |
|
352 |
15 |
|
E – Odprti kurikulum |
||||
|
Odprti kurikulum |
|
612 |
27 |
Skupaj pouka (A+B+E) |
|
4448 |
215 |
|
Skupaj praktičnega izobraževanja (C+Č) |
|
720 |
29 |
|
Skupaj izobraževanja v šoli (A+B+D+E) |
|
4800 |
230 |
|
Skupaj (A+B+Č+D+E) |
|
4952 |
236 |
|
Poklicna matura (storitev in zagovor) |
|
4 |
||
Skupaj kreditnih točk |
|
240 |
||
|
||||
Število tednov izobraževanja v šoli |
|
135 |
|
|
Število tednov praktičnega usposabljanja z delom |
|
4 |
|
|
Število tednov drugih oblik vzgojno-izobraževalnega dela |
|
11 |
|
|
Skupno število tednov izobraževanja |
|
150 |
|
Pojasnila k predmetniku:
Izbirni strokovni moduli: šola ali dijak izbere en izbirni modul izmed M11 do M 15.
Izobraževalni program se izvaja v šoli in pri delodajalcih.
Praktično usposabljanje z delom se izvaja pri delodajalcih ali medpodjetniških izobraževalnih centrih.
Del praktičnega pouka se lahko nadomesti s praktičnim usposabljanjem z delom.
Oznaka |
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli |
Izvajalec |
Znanje izvajalcev s področja |
P1 |
Slovenščina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja slovenščine |
P2 |
Tuji jezik |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja ustreznega tujega jezika |
P3 |
Matematika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja matematike |
P4 |
Umetnost |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja glasbe, likovne umetnosti ali umetnostne zgodovine |
P5 |
Zgodovina |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja zgodovine |
P6 |
Geografija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja geografije |
P7 |
Psihologija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja psihologije |
P8 |
Sociologija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja sociologije |
P9 |
Biologija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja biologije |
laborant |
srednješolskega izobraževanja z najmanj 315 urami biologije ali drugih predmetov z biološkega predmetnega področja |
||
P10 |
Kemija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja kemije |
laborant |
srednješolskega izobraževanja z najmanj 315 urami kemije ali drugih predmetov s kemijskega predmetnega področja |
||
P11 |
Fizika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja fizike |
laborant |
srednješolskega izobraževanja z najmanj 315 urami fizike ali drugih predmetov s fizikalnega predmetnega področja |
||
P12 |
Športna vzgoja |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja športne vzgoje |
M1 |
Informatika in poslovno komuniciranje |
učitelj vsebinskega sklopa Informatika |
visokošolskega izobraževanja računalništva aliinformatike |
učitelj vsebinskega sklopa poslovno komuniciranje |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa informatika |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, vrtnarstva, hortikulture, kmetijstva, zootehnike, gozdarstva, računalništva aliinformatike ali kateregakoli visokošolskega izobraževanja z izpopolnjevanjem iz računalništva in informatike |
||
učitelj praktičnega pouka vsebinskega sklopa poslovno komuniciranje |
visokošolskega izobraževanja psihologije, pedagogike, sociologije, ekonomije ali organizacije dela |
||
M2 |
Trajnostni razvoj |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, etnologije, biologije, kemije, geografije ali fizike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, gozdarstva, kemije, biologije, geografije ali fizike |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M3 |
Podjetništvo in trženje |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, ekonomije, organizacije, menedžmenta, psihologije, pedagogike, sociologije, kmetijstva, zootehnike, hortikulture ali gozdarstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, kmetijstva, zootehnike, hortikulture, vrtnarstva, gozdarstva ekonomije |
||
M4 |
Osnove živilstva |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M5 |
Predelava živil rastlinskega izvora |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M6 |
Predelava živil živalskega izvora |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M7 |
Prehrana in dietetika |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, zootehnike ali veterine |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, zootehnike ali veterine |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M8 |
Tehnike analiziranja živil |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali kemijske tehnologije ali kemijskega inženirstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva ali kemije |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M9 |
Varna hrana |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva ali veterine |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva ali veterine |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M10 |
Živilska mikrobiologija z biotehnologijo |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, biotehnologije, mikrobiologije, biologije ali veterine |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva ali veterine |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M11 |
Tehnologije živil rastlinskega izvora |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M12 |
Tehnologije živil živalskega izvora |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M13 |
Prehranski obrati in gastronomija |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M14 |
Kontrola kakovosti živil |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |
||
M15 |
Upravljanje strojev in naprav v živilstvu |
učitelj |
visokošolskega izobraževanja živilstva, strojništva ali elektrotehnike |
učitelj praktičnega pouka |
višješolskega ali visokošolskega izobraževanja živilstva, strojništva ali elektrotehnike |
||
laborant |
srednješolskega izobraževanja živilstva ali kemije ali srednješolskega splošnega izobraževanja |