Ime izobraževalnega programa: ŽIVILSKO PREHRANSKI TEHNIK
Naziv strokovne izobrazbe: živilsko prehranski tehnik/ živilsko prehranska tehnica
Poleg splošnih ciljev izobraževalni program omogoča dijakom in dijakinjam (v nadaljevanju: dijaki), da:
3.1. Izobraževanje traja štiri leta.
3.2. Izobraževalni program je ovrednoten s 240 kreditnimi točkami (KT).
V program se lahko vpiše, kdor je uspešno končal:
Splošnoizobraževalni predmeti in strokovni moduli | Obvezni načini ocenjevanja znanja |
Slovenščina |
pisno in ustno |
Matematika |
pisno in ustno |
Tuji jezik |
pisno in ustno |
Športna vzgoja |
praktične naloge |
Kemija |
ustno |
Biologija |
ustno |
Fizika |
ustno |
Zgodovina |
ustno |
Geografija |
ustno |
Sociologija |
ustno |
Umetnost |
ustno |
Informatika in poslovno komuniciranje |
ustno, vaje, delovna poročila , projektno delo ali |
Trajnostni razvoj |
|
Podjetništvo in trženje |
|
Osnove živilstva |
|
Predelava živil rastlinskega izvora |
|
Predelava živil živalskega izvora |
|
Prehrana in dietetika |
|
Tehnike analiziranja živil |
|
Varna hrana |
|
Živilska mikrobiologija z biotehnologijo |
|
Tehnologije živil rastlinskega izvora |
|
Tehnologije živil živalskega izvora |
|
Prehranski obrati in gastronomija |
|
Kontrola kakovosti živil |
|
Upravljanje strojev v živilstvu |
Pogoji za napredovanje
V višji letnik lahko napredujejo dijaki, ki so ob koncu šolskega leta pozitivno ocenjeni iz vseh spošnoizobraževalnih predmetov in strokovnih modulov letnika izvedbenega kurikula šole, opravili vse interesne dejavnosti in obveznosti praktičnega usposabljanja z delom oziroma napredujejo po sklepu programskega učiteljskega zbora.
Pogoji za dokončanje
Za dokončanje izobraževanja in pridobitev izobrazbe mora dijak uspešno opraviti:
Poleg tega mora opraviti:
Poklicna matura obsega:
Obvezni del:
Izbirni del:
Program omogoča pridobitev naslednjih nacionalnih poklicnih kvalifikacij:
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Operater/ Operaterka proizvodnje živil rastlinskega izvora pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M5 |
Predelava živil rastlinskega izvora |
vsi sklopi |
20 |
M11 |
Tehnologije živil rastlinskega izvora |
vsi sklopi |
11 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Operater/ Operaterka proizvodnje živil živalskega izvora pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M6 |
Predelava živil živalskega izvora |
vsi sklopi |
10 |
M12 |
Tehnologije živil živalskega izvora |
vsi sklopi |
11 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Kontrolor/ Kontrolorka v živilstvu pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M8 |
Tehnike analiziranja živil |
vsi sklopi |
7 |
M14 |
Kontrola kakovosti živil |
vsi sklopi |
11 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Prehrambenik/ Prehrambenica pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M7 |
Prehrana in dietetika |
Vsi sklopi |
5 |
M13 |
Prehranski obrati in gastronomija |
Vsi sklopi |
11 |
Nacionalno poklicno kvalifikacijo Upravljalec/ Upravljalka strojev v živilski industriji pridobi, kdor je pozitivno ocenjen iz naslednjih strokovnih modulov:
Oznaka |
Strokovni modul |
Vsebinski sklopi |
Število kreditnih točk |
M4 |
Osnove živilstva |
vsi sklopi |
5 |
M15 |
Upravljanje strojev v živilstvu |
vsi sklopi |
11 |