SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: TEKSTILNI TEHNIK

Poklic: tehnik za tkalstvo

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 62. seji Strokovnega sveta RS za poklicno in strokovno izobraževanje, 17. 12. 2002

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

IZDELEK Z ZAGOVOROM ALI SEMINARSKA NALOGA Z ZAGOVOROM

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

3. OBLIKE IN TRAJANJE IZPITNIH NALOG

3.1. IZDELEK Z ZAGOVOROM

Dijak:

3.2. SEMINARSKA NALOGA Z ZAGOVOROM

4. ZNANJA

4.1. IZDELEK Z ZAGOVOROM

Dijak izdela izdelek (škrobna masa, osnova za tkanje), lahko opravlja posamezno fazo v proizvodnem procesu v pripravi za tkanje (nastavitev previjalnega stroja) ali pa v tkalnici (tkanje na statvah s projektilom). Za izdelek mora predhodno pripraviti tehnološko dokumentacijo, ki vključuje:

Dijak lahko pripravi kot izdelek obsežnejšo tehnično-tehnološko dokumentacijo določenega tehnološkega postopka v pripravi osnove ali za tkanje (priprava snovala, statev za tkanje itd.). Priprava dokumentacije je vezana na reševanje konkretnega primera (artikla) v proizvodnem procesu, pri čemer je potrebno upoštevati mehansko-fizikalne lastnosti materiala in določen strojni park v pripravljalnici ali tkalnici.

Izdelava izdelka traja največ 5 ur.

IZDELEK OPIS IN DIMENZIJE TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

uravnavanje klimatskih pogojev v tkalnici

  • razlaga pomena klimatizacije v proizvodnji tkanin,
  • uporaba merilnih instrumentov in naprav za uravnavanje temperature, vlage
  • naprave in instrumenti za uravnavanje temperature in vlage

previjanje in čiščenje preje

  • nastavitev posameznih parametrov na previjalnem in čistilnem stroju glede na vrsto materiala
  • previjalni in čistilni stroj

snovanje

  • priprava cevčnice za angleško snovanje,
  • priprava cevčnice za saško snovanje,
  • priprava angleškega snovala za snovanje,
  • priprava saškega snovala za snovanje
  • cevčnica,
  • angleško snovalo,
  • saško snovalo

škrobljenje

  • priprava škrobne recepture za določen artikel,
  • nastavitev posameznih parametrov škrobilnega stroja ,
  • izvedba nadzora kakovosti, proizvodnje in izkoristka škrobljenja
  • škrobna kuhinja,
  • škrobilni stroj,
  • laboratorij

vdevanje in prisuk osnove

  • priprava listnega brda,
  • vložitev osnove v statve
  • stroj za prisuk,
  • stroj za natik lamel,
  • stojalo za listno brdo

tkanje

  • priprava statev za tkanje,
  • priprava listovke in kart,
  • delo na žakarskem stroju,
  • delo na statvah (različni načini vnosa votka),
  • nastavitev posameznih parametrov tkalskega stroja,
  • ugotavljanje kakovosti tkanja
  • listovka,
  • žakar,
  • statve z različnim načinom vnosa votka

kakovost tkanja

  • ugotovitev vzrokov in napak na tkaninah,
  • klasiranje in razvrščanje tkanin
  • pregledovalna miza

tehnično-tehnološka dokumentacija

  • izdelava tehnične dokumentacije za previjalni in čistilni stroj,
  • izdelava tehnične dokumentacije za angleško ali saško snovanje,
  • izdelava tehnične dokumentacije za škrobljenje in škrobilni stroj,
  • izdelava vzornic za vdevanje v liste,
  • izdelava vzornic za žakarsko listovko,
  • izdelava tehnične dokumentacije za posamezne tipe tkalskih strojev in za različne vrste osnove in votka
  • risalni pribor,
  • kalkulator

 4.2. SEMINARSKA NALOGA Z ZAGOVOROM

Dijak v zaključnem letniku izbere temo seminarske naloge, ki je lahko iz strokovno-teoretičnih predmetov, praktičnega pouka ali povezave teorije in prakse.

5. OCENJEVANJE

5.1. MERILA ZA OCENJEVANJE IZDELKA Z ZAGOVOROM

PODROČJE OCENJEVANJA

DELEŽ (točke)

Načrtovanje in priprava naloge

40

  • izvedba

40

  • dokumentacija

10

  • ustni zagovor

10

skupaj

100

5.2. MERILA ZA OCENJEVANJE SEMINARSKE NALOGE Z ZAGOVOROM

PODROČJE OCENJEVANJA

DELEŽ (točke)

Načrtovanje obravnavane teme (opredeljevanje problema)

10

  • izbira in uporaba ustreznih metod

10

  • analiziranje, interpretiranje in vrednotenje rezultatov

40

  • sklepanje na podlagi teoretičnih in praktičnih znanj ter upoštevanje rezultatov

10

  • oblikovanje naloge

10

  • ustni zagovor

20

skupaj

100

5.3. PREDLOG PRETVORBE TOČK V OCENO

ŠTEVILČNA OCENA

SKUPNO ŠTEVILO TOČK

odlično (5)

več kot 89

prav dobro (4)

76 do 88

dobro (3)

63 do 75

zadostno (2)

50 do 62

nezadostno (1)

manj kot 49