SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA Z ZAGOVOROM

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • sposobnost povezovanja teoretičnih in praktičnih znanj,

  • razumevanje poteka tehnoloških procesov, postopkov in delovanje naprav v živilski industriji ter kriterijev za izbiro naprav uporabnih za določen tehnološki proces,

  • poznavanje in primerjanje lastnosti in razumevanje možnosti uporabe različnih surovin in drugih materialov za pripravo živil,

  • primerjanje različnih tehnoloških rešitev pri istem tehnološkem procesu,

  • poznavanje in razumevanje lastnosti različnih vrst živil in zahteve za njihovo kakovost ter zdravstveno ustreznost,

  • poznavanje kriterijev za ustrezno pripravo živil za trženje,

  • obvladovanje zahtev za zagotavljanje higiene, varnega dela in varstva okolja v živilski industriji,

  • razumevanje delovanja merilnih naprav in kontrolnih postopkov,

  • pravilno, natančno delo pri analizi živil,

  • sposobnost priprave različnih tehnoloških navodil in druge proizvodne dokumentacije ter poznavanje osnovnih predpisov za živila in njihovo proizvodnjo,

  • razumevanje ekonomskih zahtev v proizvodnji živil, sposobnost priprave kalkulacij, tržne raziskave, inovacijskih predlogov, razumevanje razvoja novega izdelka,

  • obvladovanje načrtovanja dela , izbire in uporabe ustreznih metod dela , analiziranje in interpretiranje in vrednotenje rezultatov, dejstev in podatkov, uporabe različnih virov (med pripravljanjem naloge),

  • izdelano seminarsko (projektno nalogo) z vidika sistematičnosti, ustrezne uporabe virov, jezikovnega in grafičnega oblikovanja, predstavitve problema oziroma izhodišč, analiziranja in vrednotenja rezultatov,

  • predstavitev seminarske (projektne naloge), ki mora zadostiti kriterijem razumljivosti, zanimivosti, aktualnosti, uporabe sodobne prezentacijske tehnologije in časovne omejitve.

    3. PRIPOROČILA ZA PRIPRAVO IZPITNIH NALOG

    Glejte »Navodila za pripravo in izvedbo 4. Izpitne enote«. Pripravil CPI.

    3.1. SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

    Seminarska naloga. Osnovni namen seminarske naloge je, da kandidat širše in globlje obravnava določeno strokovno področje. S seminarsko nalogo mora kandidat pokazati določeno raven teoretskega in praktičnega znanja ter sposobnost samostojne uporabe strokovnih virov pri obravnavi teme.

    Projektna naloga je samostojna obravnava določenega problema po načrtovanih postopkih (informiranje, načrtovanje, odločitev, izvedba, kontrola, vrednotenje). Projektno nalogo kandidat izdeluje po načrtu, ki ga uskladi z mentorjem.

    3.2.   ZAGOVOR

    Obseg in vsebina zagovora sta predvsem vezani na posamezne izpitne naloge.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    4.1. VSEBINE IN ZAHTEVANA ZNANJA ZA SEMINARSKO (PROJEKTNO) NALOGO

    Kandidati lahko za projektno nalogo uporabijo tudi temo, ki v katalogu ni navedena, je pa po mnenju izpitnega odbora šole oziroma mentorja uresničljiva in primerna. Opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.

    VSEBINE
    seminarske – projektne naloge

    ZNANJA

     

    Kandidati

    Izdelek

  • izdela izdelek in opiše tehnološki proces in izdelek

  • izdela enake izdelke po več različnih tehnoloških procesih in jih primerja med seboj

  • Analiza kakovosti

  • opravi analize, s katerimi ugotavlja zdravstveno neoporečnost in kakovost izdelka

  • jemlje brise, vzorce

  • Tehnološka navodila in dokumentacija

  • pripravi tehnološka navodila in dokumentacijo za izdelavo določenega izdelka

  • Tržna analiza

  • pripravi in opravi analizo trga ter interpretira rezultate

  • Kalkulacija

  • pripravi kalkulacijo lastne cene proizvoda, poišče možnosti cenejše proizvodnje…

  • Poslovni načrt

  • pripravi vse elemente poslovnega načta in ga predstavi

  • Primerjava skupin izdelkov, ki so na tržišču

  • izbere si skupino izdelkov in jih ovrednoti z različnih vidikov (senzorike, embalaže, cene, …), oceni, primerja in rangira

  • Priprava izdelka za trg

  • izdela reklamo, embalažo, deklaracijo za določen izdelek

  • Razvoj novega izdelka

  • pripravi tehnološka navodila in dokumentacijo za izdelavo določenega novega izdelka

  • izdela nov izdelek, opiše tehnološki postopek in izdelek

  • nadzira kakovost novega izdelka


  • 5. TRAJANJE IZPITA

    5.1. IZDELAVA SEMINArSKE (PROJEKTNE) NALOGE

    Seminarska (projektna) naloga se izdeluje samostojno v šolskem letu, v katerem se opravlja poklicna matura. S pisnim sklepom izpitnega odbora se med ostalim opredeli začetek, dokončanje in rok oddaje naloge. Zagovor se opravi v rednih rokih za poklicno maturo po sprejetem razporedu izpitov.

    Metodološki postopek zgradbe naloge je opisan v navodilih.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    6.1. SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

    Kriteriji za ocenjevanje seminarske (projektne) naloge

     

    Kriteriji

    DeležI

    1.  

    načrtovanje obravnavane teme

    10%

    2.  

    izbira in uporaba ustreznih metod dela

    20%

    3.  

    analiziranje, interpretiranje in vrednotenje rezultatov dejstev in podatkov

    40%

    4.  

    predstavitev obravnavanega problema v jezikovno ustrezni obliki

    10%

    5.  

    uporaba različnih virov

    5%

    6.  

    zagovor

    15%

     

    SKUPAJ

    100%


    7. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.