Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000
TEHNOLOGIJA
Na izpitu ocenjujemo:
S strokovno teoretičnim delom izpita se preverjajo teoretična znanja iz opredeljenega obsega vsebin. Ugotavljajo se znanja s področja tehnoloških postopkov in procesne tehnike v živilstvu, tehnoloških operacij in tehnologij proizvodnje in predelave žit, sadja in vrtnin, pijač, rastlinskih olj in mesa in mleka.
Nadalje se ugotavljajo znanja o strojih, napravah, opremi ter delovanju, skladiščenju in transportu, ter osnovna znanja o živilih , surovinah, polproizvodih, zakonodaji v živilstvu, vrednotenju kakovosti ter higienskem minimumu.
Vsebine |
Znanja |
Učna in delovna sredstva |
Kandidat |
||
Tehnološki postopki in procesna tehnika v živilstvu |
|
|
Tehnologija proizvodnje in predelave žit |
|
|
Tehnologija proizvodnje rastlinskih olj, sadja in vrtnin, brezalkoholnih in alkoholnih pijač |
|
|
Tehnologije proizvodnje mesa in mesnih izdelkov ter mleka in mlečnih izdelkov |
|
|
Higiena |
|
|
Zakonodaja v živilstvu in vrednotenje kakovosti |
|
|
Stroji in naprave ter oprema v živilski industriji |
|
Zgradba izpitne enote:
Priporočilo
Vsebinsko pisni izpit obsega naloge iz temeljnih vsebin strokovno teoretičnega predmeta. Izpitne naloge so objektivnega tipa, struktuirane, računske, grafične ali problemske ipd. Področje, raven in obseg znanja, ki se preverja, naj ne bo le faktografsko, temveč naj upošteva tudi zahtevnejše taksonomske stopnje (znanje, razumevanje, uporaba, analiza, sinteza, vrednotenje).
Pisni izpit zajema področja:
Shema zgradbe in vrednotenja pisnega izpita
Izpitna pola oz. sklop |
Štev. nalog |
Tipi nalog |
Vrednotenje posameznih nalog (točk) |
Dovoljeni pripomočki |
Čas reševanja (minut) |
Delež v oceni (%) |
1. |
6 |
kratke naloge iz osnovnega znanja definicij in zakonov ter pretvarjanja enot |
5 |
do 30 |
20 |
|
2. |
2 |
strukturirane naloge iz uporabe zakonov in definicij posameznega področja |
20 |
kalkulator, priročnik |
do 90 |
60 |
1 |
strukturirane naloge iz uporabe, analiziranja in vrednotenja ter povezovanja različnih področij |
30 |
20 |
|||
|
|
SKUPAJ |
100 |
|
|
100 |
Trajanje pisnega izpita
Pisni izpit traja najmanj 90 in največ 120 minut.
Ocena
Oceno pisnega izpita določi izpitna komisija na predlog dveh ocenjevalcev.
Vprašanja na izpitnem listku
Vprašanja so kompleksna ter ustrezno razčlenjena.
Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.
Vprašanja morajo zajeti znanja iz razumevanja in uporabe (55%) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (45%).
* Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.
Ustni izpit zajema:
Skupno oceno izpitne enote določi izpitna komisija v skladu s Pravilnikom o poklicni maturi.
Dovoljeni pripomočki pri ustnem in pisnem izpitu so določeni v poglavju 3. in 4.1.
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.