SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 44.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 1. 12. 2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

TEHNOLOGIJA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje in razumevanje lastnosti različnih vrst surovin, polizdelkov, aditivov za pripravo živil,

  • poznavanje različnih vrst živil ter razumevanje njihovih lastnosti in razvrstitev (delitev),

  • obvladovanje proizvodnih (tehnoloških) postopkov ter operacij ter določanje možnih kritičnih točk,

  • poznavanje vrst in razumevaje delovanja delovnih sredstev v živilski industriji,

  • obvladovanje zahtev za varno delo in varovanje okolja v proizvodnji živil,

  • razumevanje higienskih zahtev v živilski industriji ter pomen in načine njihovega zagotavljanja,

  • poznavanje in razumevanje pomena kakovosti, kakovostne kriterije za različna živila in načine za njihovo preiskušanje,

  • poznavanje zahtev za pripravo zdravstveno ustreznih živil in osnove zakonskih predpisov za živila in živilsko industrijo,

  • poznavanje postopkov manipulacije živil ali surovin (transport, skladiščenje, embaliranje, …),

  • sposobnost povezovanja različnih strokovnih in splošnih znanj.

    S strokovno teoretičnim delom izpita se preverjajo teoretična znanja iz opredeljenega obsega vsebin. Ugotavljajo se znanja s področja tehnoloških postopkov in procesne tehnike v živilstvu, tehnoloških operacij in tehnologij proizvodnje in predelave žit, sadja in vrtnin, pijač, rastlinskih olj in mesa in mleka.

    Nadalje se ugotavljajo znanja o strojih, napravah, opremi ter delovanju, skladiščenju in transportu, ter osnovna znanja o živilih , surovinah, polproizvodih, zakonodaji v živilstvu, vrednotenju kakovosti ter higienskem minimumu.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO PRI POKLICNI MATURI

    Vsebine

    Znanja

    Učna in delovna sredstva

     

    Kandidat

     

    Tehnološki postopki in procesna tehnika v živilstvu

  • pozna vrste tehnoloških procesov v živilstvu in temeljne značilnosti

  • zna vrednotiti kritične točke pri posameznih procesih in razume njihovo vlogo

  • zna povezovati znanja iz kemije, fizike in biologije z zakonitostmi v proizvodnji

  •  

    Tehnologija proizvodnje in predelave žit

  • pozna vrste žit ter postopke mletja, skladiščenje in transporta ter mlevske izdelke

  • zna opisati surovine, njihove značilnosti in načine uporabe

  • razloži tehnološke procese priprave in predelave testa, proizvodnje kruha in pekovskega peciva

  • razloži tehnološke postopke proizvodnje testenin in vrste testenin

  • pozna osnovne surovine v slaščičarstvu ter vrste slaščičarskih izdelkov, trajnih peciv in mehkih peciv ter njihove postopke proizvodnje

  • pozna tehnološke postopke proizvodnje kakava v prahu, čokolade, žvečilnega gumija in bonbonov

  •  

    Tehnologija proizvodnje rastlinskih olj, sadja in vrtnin, brezalkoholnih in alkoholnih pijač

  • pozna najpomembnejše oljnice in razloži potek proizvodnje rafiniranih in nerafiniranih olj, margarine in majoneze

  • pozna delitev sadja in vrtnin ter pomen in potek skladiščenja, vrste proizvodov, tehnološke postopke proizvodnje

  • opiše in razloži proizvodnjo kisa,

  • pozna delitev in pomen brezalkoholnih pijač, pitne vode in mineralne vode

  • pozna osnovne surovine za proizvodnjo piva in razloži tehnološki postopek proizvodnje slada in piva ter tipe piva

  • pozna vrste grozdja in razloži potek proizvodnje belih, rdečih, penečih in posebnih vin

  • pozna osnovne surovine za proizvodnjo močnih alkoholnih pijač ter vrste in potek proizvodnje

  •  

    Tehnologije proizvodnje mesa in mesnih izdelkov ter mleka in mlečnih izdelkov

  • pozna temelje anatomije

  • pozna surovine za tehnologijo mesa in mesnih izdelkov, opiše zakol klavnih živali in perutnine ter kategorizacijo živali, mesa in opiše razlike med različnimi vrstami razsekov

  • opiše bakteriologijo mesa

  • razloži tehnološke operacije v predelavi in vrste mesnih izdelkov

  • pozna pridobivanje mleka ter vrste mleka in mlečnih izdelkov

  • razloži tehnološke postopke v proizvodnji mleka in mlečnih izdelkov

  • pozna vrste rib, rakov, školjk in tehnološke postopke proizvodnje

  •  

    Higiena

  • pozna principe čiščenja in razkuževanja v živilski industriji in ustrezne predpise

  •  

    Zakonodaja v živilstvu in vrednotenje kakovosti

  • pozna temeljno zakonodajo za vrednotenje kakovosti živilskih izdelkov

  •  

    Stroji in naprave ter oprema v živilski industriji

  • zna opisati delovanje strojev in naprav v posameznih živilskih tehnologijah

  •  

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • pisni izpit,

  • ustni izpit.

    4.1. PISNI IZPIT

    Priporočilo

    Vsebinsko pisni izpit obsega naloge iz temeljnih vsebin strokovno teoretičnega predmeta. Izpitne naloge so objektivnega tipa, struktuirane, računske, grafične ali problemske ipd. Področje, raven in obseg znanja, ki se preverja, naj ne bo le faktografsko, temveč naj upošteva tudi zahtevnejše taksonomske stopnje (znanje, razumevanje, uporaba, analiza, sinteza, vrednotenje).

    Pisni izpit zajema področja:

  • živilsko tehnoloških postopkov in procesne tehnike v živilstvu,

  • tehnologije proizvodnje in predelave živil rastlinskega in živalskega izvora,

  • stroji in naprave ter oprema, delovanje, skladiščenje, označevanje,

  • vrste in značilnosti živil,

  • kontrola kakovosti v živilstvu in zakonodaja ter higienski minimum.

    Shema zgradbe in vrednotenja pisnega izpita

    Izpitna pola oz. sklop

    Štev. nalog

    Tipi nalog

    Vrednotenje posameznih nalog

    (točk)

    Dovoljeni pripomočki

    Čas reševanja

    (minut)

    Delež v oceni

    (%)

    1.

    6

    kratke naloge iz osnovnega znanja definicij in zakonov ter pretvarjanja enot

    5

     

    do 30

    20

    2.

    2

    strukturirane naloge iz uporabe zakonov in definicij posameznega področja

    20

    kalkulator, priročnik

    do 90

    60

     

    1

    strukturirane naloge iz uporabe, analiziranja in vrednotenja ter povezovanja različnih področij

    30

       

    20

     

     

    SKUPAJ

    100

     

     

    100


    Trajanje pisnega izpita

    Pisni izpit traja najmanj 90 in največ 120 minut.

    Ocena

    Oceno pisnega izpita določi izpitna komisija na predlog dveh ocenjevalcev.

    4.2.   USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna ter ustrezno razčlenjena.

    Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

    Vprašanja morajo zajeti znanja iz razumevanja in uporabe (55%) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (45%).

    * Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

    Ustni izpit zajema:

  • živilsko tehnološke postopke in procesno tehniko v živilstvu,

  • tehnološke operacije ter znanja o tehnologijah proizvodnje in predelave živil živalskega in  rastlinskega izvora,

  • stroje, naprave, oprema in naprave v proizvodnji, delovanje  strojev,

  • vrste in značilnosti živilskih izdelkov, surovine, dodatki, ter polproizvodi,

  • kontrola kakovosti surovin, izdelkov, proizvodnje, vrednotenje kakovosti in zakonodaja v živilstvu,

  • higienski minimum.

    4.3.   OBLIKOVANJE SKUPNE OCENE

    Skupno oceno izpitne enote določi izpitna komisija v skladu s Pravilnikom o poklicni maturi.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Dovoljeni pripomočki pri ustnem in pisnem izpitu so določeni v poglavju 3. in 4.1.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.