SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 17. seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1998

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA Z ZAGOVOROM

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • sposobnost povezovanja strokovnoteoretičnih in praktičnih znanj,

  • poznavanje predpisov o kakovosti živil, higienskem minimumu, varstva okolja ter varstva zdravja pri delu,

  • poznavanje ter uporabo ustreznih tehnoloških navodil, standardov, zakonov ter strokovne literature.

  • poznavanje vrst, značilnosti in uporabe surovin, dodatkov, polizdelkov ter živilskih izdelkov,

  • poznavanje merilnih in kontrolnih postopkov za zagotavljanje kakovosti surovin, dodatkov, polizdelkov ter živilskih izdelkov,

  • razumevanje deklariranja, manipuliranja (tehtanje, pakiranje ipd.), skladiščenja in transporta v živilski industriji,

  • poznavanje, razumevanje in izbira ustreznih posameznih tehnoloških postopkov in operacij v živilski proizvodnji,

  • poznavanje, razumevanje vrst (tipov), delovanja ter uporabe strojev in naprav v živilski industriji,

  • razumevanje vodenja avtomatiziranih strojev in naprav ter proizvodnje z vidika kritičnih točk ter ukrepanja v primeru motenj,

  • poznavanje zbiranja ter obdelave podatkov za spremljave kakovosti ter ekonomičnosti proizvodnje,

  • izdelano seminarsko (projektno) nalogo z vidika ustreznosti načrtovanja in izbire metod, uporabe virov, predstavitve in reševanja problema, analiziranja in vrednotenja rezultatov, uporabe jezika, grafičnega oblikovanja ter zagovora.

    3. PRIPOROČILA ZA PRIPRAVO IZPITNIH NALOG

    Glejte »Navodila za pripravo in izvedbo 4. Izpitne enote«. Pripravil CPI (februar, 2001).

    3.1. SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

    Seminarska naloga. Osnovni namen seminarske naloge je, da kandidat širše in globlje obravnava določeno strokovno področje. S seminarsko nalogo mora kandidat pokazati določeno raven teoretskega in praktičnega znanja ter sposobnost samostojne uporabe strokovnih virov pri obravnavi teme.

    Projektna naloga je samostojna obravnava določenega problema po načrtovanih postopkih (informiranje, načrtovanje, odločitev, izvedba, kontrola, vrednotenje). Projektno nalogo kandidat izdeluje po načrtu, ki ga uskladi z mentorjem.

    3.2.   ZAGOVOR

    Obseg in vsebina zagovora sta predvsem vezani na vsebino seminarske (projektne) naloge.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    4.1. VSEBINE IN ZAHTEVANA ZNANJA ZA SEMINARSKO (PROJEKTNO) NALOGO

    VSEBINE
    seminarske – projektne naloge

    ZNANJA

    Tehnološki postopki in operacije v živilski proizvodnji.

  • opiše, razloži in vrednoti tehnološke procese in postopke pri predelavi žit, mesa, mleka, sadja, vrtnin ter pri proizvodnji alkoholnih in brezalkoholnih pijač, rastlinskih maščob in olj ter drugih živil;

  • Vrste, delovanje ter uporaba strojev in naprav v živilski industriji ter njih primerjava.

  • opiše, razloži, vrednoti, primerja stroje in naprave v živilski industriji;

  • Vodenje avtomatiziranih strojev in naprav ter proizvodnje z vidika kritičnih točk ter ukrepanja v primeru motenj.

  • razloži in opiše različne vrste avtomatiziranih strojev in naprav ter opremo za avtomatizacijo, razume nastajanje kritičnih točk oz. motenj in zna predvidevati ukrepe za njihovo odpravo;

  • Merilni in kontrolni postopki za zagotavljanje kakovosti surovin, dodatkov, polizdelkov ter živilskih izdelkov.

  • pozna uporabo različnih merilnih naprav in postopkov za zagotavljanje kakovosti različnih živil in drugih materialov;

  • Zbiranja ter obdelava podatkov za spremljave kakovosti ter ekonomičnosti proizvodnje.

  • pozna različne dokumente za spremljanje proizvodnje in zna pripraviti tehnološka navodila in dokumentacijo za nek izdelek, razume in ovrednoti različne proizvodne stroške;

  • Vrste, značilnosti in uporaba surovin, dodatkov, polizdelkov ter živilskih izdelkov

  • opiše, razloži in vrednoti z vidika uporabnosti, možnosti predelave in proizvodnje, kakovosti ipd.

  • Predpisi o kakovosti živil, higienskem minimumu, varstvu okolja ter varstvu zdravja pri delu.

  • pozna različne predpise, za zagotavljanje kakovosti živil, varovanje okolja ter zdravja zaposlenih;

  • Uporaba ustreznih tehnoloških navodil, standardov, zakonov ter druge dokumentacije.

  • prouči tehnološka navodila, standarde, zakone ter drugo dokumentacijo ter jih analizira, vrednoti ter uporabi pri načrtovanju proizvodnje;

  • Deklariranje, manipuliranje (tehtanje, pakiranje ipd.), skladiščenje in transport v živilski industriji.

  • razume postopke transporta, pakiranja in skladiščenja, njihove vplive na živilo in pripravo živila za trženje;

  • Poslovni načrt

  • pripravi vse elemente poslovnega načrta in ga predstavi.


  • 5. TRAJANJE IZPITA

    5.1. IZDELAVA SEMINARSKE (PROJEKTNE) NALOGE

    Seminarska (projektna) naloga se izdeluje samostojno v šolskem letu, v katerem se opravlja poklicna matura. S pisnim sklepom izpitnega odbora se med ostalim opredeli začetek, dokončanje in rok oddaje naloge. Zagovor se opravi v rednih rokih za poklicno maturo po sprejetem razporedu izpitov.

    Metodološki postopek zgradbe naloge je opisan v navodilih.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    6.1. SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

    Kriteriji za ocenjevanje seminarske (projektne) naloge:

     

    Kriteriji

    DeležI

    1.  

    načrtovanje obravnavane teme

    10%

    2.  

    izbira in uporaba ustreznih metod dela

    20%

    3.  

    analiziranje, interpretiranje in vrednotenje rezultatov dejstev in podatkov

    40%

    4.  

    predstavitev obravnavanega problema v jezikovno ustrezni obliki

    10%

    5.  

    uporaba različnih virov

    5%

    6.  

    zagovor

    15%

     

    SKUPAJ

    100%


    7. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.