SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 17. seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1998

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

Tehnologija

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje predpisov o kakovosti živil, higienskem minimumu, varstva okolja ter varstva zdravja pri delu,

  • poznavanje vrst, značilnosti in uporabe surovin, dodatkov, polizdelkov ter živilskih izdelkov,

  • poznavanje merilnih in kontrolnih postopkov za zagotavljanje kakovosti surovin, dodatkov, polizdelkov ter živilskih izdelkov,

  • razumevanje deklariranja, manipuliranja (tehtanje, pakiranje ipd.), skladiščenja in transporta v živilski industriji,

  • poznavanje in razumevanje posameznih tehnoloških postopkov in operacij v živilski proizvodnji,

  • poznavanje, razumevanje delovanja in uporabe strojev in naprav v živilski industriji,

  • razumevanje avtomatizirano vodene proizvodnje z vidika kritičnih točk ter ukrepanja v primeru motenj,

  • poznavanje zbiranja ter obdelave podatkov za spremljave kakovosti ter ekonomičnosti proizvodnje,

  • razumevanje pomena osebne higiene, pomena čiščenja in razkuževanja v živilski industriji,

  • poznavanje ter uporabo ustreznih navodil, standardov, zakonov ter strokovne literature.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO PRI POKLICNI MATURI

    Vsebine

    Znanja (cilji)

    Učna in delovna sredstva

    Zakonodaja v živilstvu in vrednotenje kakovosti

  • za področje strojne opreme pozna HACCP;

  • pozna kriterije vrednotenja kakovosti v živilstvu in za živilske proizvode ter zna zahteve povezovati s kritičnimi točkami pri procesnem vodenju;

  • obvlada varstvo pri delu;

  •  

    Higiena

  • pozna principe čiščenja in razkuževanja v živilstvu;

  • obvlada higienski minimum;

  • pozna vrste strojev in naprav za strojno čiščenje;

  •  

    Surovine, polizdelki in izdelki

  • pozna vrste in lastnosti surovin, polizdelkov in izdelkov v proizvodnji;

  • pozna možnosti uporabe surovin v tehnoloških procesih;

  • razume kriterije določanja kakovosti surovin, polizdelkov in izdelkov;

  • pozna kritične točke v tehnoloških procesih z vidika upravljanja s stroji;

  •  

    Tehnološki postopki in procesna tehnika v živilstvu

  • pozna vrste tehnoloških postopkov v živilstvu in jih zna opisati;

  • pozna živilsko - tehnološke procese;

  •  

    Tehnološke operacije, tehnologije proizvodnje in predelave žit, mesa in mleka, sadja in vrtnin, alkoholnih in brezalkoholnih pijač, rastlinskih maščob in olj ter drugih rastlinskih živil

  • opiše tehnološke procese v predelavi žit, mesa in mleka, sadja in vrtnin, v proizvodnji alkoholnih in brezalkoholnih pijač, rastlinskih maščob in olj ter drugih rastlinskih živil;

  • pozna kritične točke v posameznih živilsko - tehnoloških postopkih;

  • pozna vse tehnološke operacije v živilstvu;

  • pozna vrste in značilnosti živil;

  •  

    Stroji in naprave ter oprema v živilskih industrijah

  • pozna in zna opisati delovanje strojev in naprav v živilstvu ter pozna manipulacije s stroji;

  • opiše in pozna opremo v živilstvu ter postopke avtomatskega vodenja;

  •  

    Skladiščenje in transport živil

  • pozna načine skladiščenja in vrste transportov v živilstvu;

  • pozna vrste in načine deklariranj za živilske izdelke;

  • pozna vrste in načine tehtanj;

  • obvlada vodenje skladiščnih evidenc;

  •  

    Mehka voda in para

  • pozna kemijsko tehnološke procese priprave mehke vode v kotlarni;

  • pozna in razume proizvodnjo pare in njeno uporabo v živilstvu;

  •  

    Čistilne naprave

  • pozna vrste čistilnih naprav in možnosti uporabe;

  • razvršča čistilne naprave po principu delovanja;

  •  

    Pri pripravi izpitnih nalog ter vprašanj upoštevajte »Navodila za pripravo in izvedbo 2. Izpitne enote«, pripravil CPI.

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • pisni izpit,

  • ustni izpit.

    4.1. PISNI IZPIT

    Priporočilo

    Vsebinsko pisni izpit obsega naloge iz temeljnih vsebin strokovno teoretičnega predmeta. Izpitne naloge so objektivnega tipa, struktuirane, računske, grafične ali problemske. Področje, raven in obseg znanja, ki se preverja, naj ne bo le faktografsko, temveč naj upošteva tudi zahtevnejše taksonomske stopnje (znanje, razumevanje, uporaba, analiza, sinteza, vrednotenje).

    Shema zgradbe in vrednotenja pisnega izpita

    Izpitna pola oz. sklop

    Štev. nalog

    Tipi nalog

    Vrednotenje posameznih nalog

    (točk)

    Dovoljeni pripomočki

    Čas reševanja

    (minut)

    Delež v oceni

    (%)

    1.

    12

    kratke naloge iz osnovnega znanja definicij in zakonov ter pretvarjanja enot;

    4

    kalkulator

    do 60

    48

    2.

    2

    strukturirane naloge iz uporabe zakonov in definicij posameznega področja;

    18

    kalkulator

    do 60

    36

     

    1

    strukturirane naloge iz uporabe, analiziranja in vrednotenja ter povezovanja različnih področij;

    16

    kalkulator

     

    16

     

     

    SKUPAJ

    100

     

     

    100


    Trajanje pisnega izpita

    Pisni izpit traja najmanj 90 in največ 120 minut.

    4.2.   USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna, jasna, nedvoumna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

    Vprašanja morajo zajeti znanja iz razumevanja in uporabe (55%*) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (45%*).

    * Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

    4.3.   OBLIKOVANJE SKUPNE OCENE

    Skupno oceno izpitne enote določi izpitna komisija v skladu s Pravilnikom o poklicni maturi.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Dovoljeni pripomočki pri ustnem in pisnem izpitu so določeni v poglavju 3. in 4.1.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.