Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER
Sprejeto na 17. seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1998
Tehnologija
Na izpitu ocenjujemo:
Vsebine |
Znanja (cilji) |
Učna in delovna sredstva |
Zakonodaja v živilstvu in vrednotenje kakovosti |
|
|
Higiena |
|
|
Surovine, polizdelki in izdelki |
|
|
Tehnološki postopki in procesna tehnika v živilstvu |
|
|
Tehnološke operacije, tehnologije proizvodnje in predelave žit, mesa in mleka, sadja in vrtnin, alkoholnih in brezalkoholnih pijač, rastlinskih maščob in olj ter drugih rastlinskih živil |
|
|
Stroji in naprave ter oprema v živilskih industrijah |
|
|
Skladiščenje in transport živil |
|
|
Mehka voda in para |
|
|
Čistilne naprave |
|
Pri pripravi izpitnih nalog ter vprašanj upoštevajte »Navodila za pripravo in izvedbo 2. Izpitne enote«, pripravil CPI.
Zgradba izpitne enote:
Priporočilo
Vsebinsko pisni izpit obsega naloge iz temeljnih vsebin strokovno teoretičnega predmeta. Izpitne naloge so objektivnega tipa, struktuirane, računske, grafične ali problemske. Področje, raven in obseg znanja, ki se preverja, naj ne bo le faktografsko, temveč naj upošteva tudi zahtevnejše taksonomske stopnje (znanje, razumevanje, uporaba, analiza, sinteza, vrednotenje).
Shema zgradbe in vrednotenja pisnega izpita
Izpitna pola oz. sklop |
Štev. nalog |
Tipi nalog |
Vrednotenje posameznih nalog (točk) |
Dovoljeni pripomočki |
Čas reševanja (minut) |
Delež v oceni (%) |
1. |
12 |
kratke naloge iz osnovnega znanja definicij in zakonov ter pretvarjanja enot; |
4 |
kalkulator |
do 60 |
48 |
2. |
2 |
strukturirane naloge iz uporabe zakonov in definicij posameznega področja; |
18 |
kalkulator |
do 60 |
36 |
1 |
strukturirane naloge iz uporabe, analiziranja in vrednotenja ter povezovanja različnih področij; |
16 |
kalkulator |
16 |
||
|
|
SKUPAJ |
100 |
|
|
100 |
Trajanje pisnega izpita
Pisni izpit traja najmanj 90 in največ 120 minut.
Vprašanja na izpitnem listku
Vprašanja so kompleksna, jasna, nedvoumna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.
Vprašanja morajo zajeti znanja iz razumevanja in uporabe (55%*) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (45%*).
* Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.
Skupno oceno izpitne enote določi izpitna komisija v skladu s Pravilnikom o poklicni maturi.
Dovoljeni pripomočki pri ustnem in pisnem izpitu so določeni v poglavju 3. in 4.1.
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.