SREDNJE POKLICNO TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK OPERATER

KATALOG ZNANJ

Sprejeto na 17.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7 1998

1. IME PREDMETA

MIKROBIOLOGIJA S HIGIENSKIM MINIMUMOM

2. ŠTEVILO UR

Po posameznih letnikih in oblikah izobraževalnega dela.

Letnik

Oblike izobraževalnega dela

 

Teorija (ur)

Vaje (ur)

Skupaj (ur)

4.

67

9

70

5.

   

 

skupaj

67

9

70

  • T – teoretični pouk, seminarji, projektno delo;

    ** V- vaje, individualno projektno delo oz. projektno delo v skupinah, storitev.

    3. USMERJEVALNI CILJI PREDMETA

    Pri predmetu dijaki:

  • pridobijo osnove mikrobiologije in higienskega minimuma,

  • spoznajo sistematiko mikroorganizmov in njihove splošne značilnosti,

  • spoznajo razširjenost mikroorganizmov, njihovo pozitivno in negativno vlogo na različnih področjih,

  • spoznajo načine kultiviranja mikroorganizmov in dejavnike njihove rasti,

  • spoznajo kvarljivce in zastrupljevalce živil,

  • spoznajo dejavnike, ki vplivajo na mikrobiološko kakovost živil,

  • spoznajo strategijo mikrobiološke kontrole v živilski industriji,

  • spoznajo osnovne pojme s področja biotehnologije in njeno uporabnost v praksi,

  • razvijajo zavest o poklicni odgovornosti,

  • pridobivajo natančnost, zanesljivost in spretnost,

  • razvijajo sposobnost timskega dela, komunikativnost in osebno odgovornost.


  • 4. OPERATIVNI CILJI PREDMETA

    Vsebine in informativni cilji

    Formativni cilji

    Socializacijski cilji

    Posebnosti v izvedbi

     

    Dijaki

    Dijaki

     

    RAZŠIRJENOST MIKROORGANIZMOV V NARAVI IN UPORABA

  • spoznajo razširjenost mikroorganizmov v naravi in uporabo na različnih področjih;

  • Ugotovijo pomen poznavanja mikrobioloških vsebin za kvalitetno delo v poklicu.

     

    ŽIVILSKA MIKROBIOLOGIJA IN PODPANOGE

  • spoznajo živilsko mikrobiologijo kot panogo in njene podpanoge;

  •    

    SISTEMATIKA MIKRO-ORGANIZMOV IN NJIHOVE SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  • spoznajo sistematiko in nomenklaturo mikroorganizmov;

  • spoznajo obliko, velikost, strukturo in fiziologijo celice mikroorganizmov;

  • razložijo razlike med prokariontsko in evkariontsko celico;

  • Natančnost.

    Vaja: priprava razmazov in mikroskopiranje.

    MIKROBNA RAST, KULTIVACIJA IN METABOLIZEM

  • definirajo rast mikroorganizmov, razloži faze rasti;

  • poznajo fizikalne in kemijske dejavnike rasti in jih znajo upoštevati ter uporabljati v praksi;

  • naštejejo in razložijo fizikalne in kemijske postopke zaviranja rasti in uničevanja mikroorganizmov in njihovo uporabnost (pasterizacija, sterilizacija);

  • spoznajo načine gojenja mikroorganizmov v laboratorijskih pogojih;

  • poznajo postopek za izvedbo kultivacije mikroorganizmov;

  • ugotovijo razliko v metabolični aktivnosti mikroorganizmov in vpliv metabolitov v danem okolju (fermentacije);

  • Zavedajo se odgovornosti živilskega delavca pri delu, v smislu natančnosti pri kontroli proizvodnega procesa.

    Zavedajo se natančnosti pri delu v laboratoriju.

    Vaja:

  • sterilne tehnike dela,

  • bakterijska gojišča in izolacija bakterij (čista, mešana kultura).

  • MIKROORGANIZMI V HRANI

  • razložijo procese mikrobiološkega kvarjenja živil;

  • spoznajo in razložijo možnosti, načine, vrste okužb in zastrupitev z živili;

  • poznajo pojem patogenosti;

  • naštejejo in razložijo postopke preprečevanja okužb in zastrupitev z živili;

  • Zavedajo se odgovornosti živilskega delavca v procesu proizvodnje higiensko-mikrobiološko neoporečnih živil.

    Zavedajo se nevarnosti in posledic okužb in zastrupitev z živili.

    Zavedajo se gospodarske škode zaradi nevestnega opravljanja dela (ekonomičnost, odgovornost).

    Shema: statistični podatki o zastrupitvah z živili.

    STRATEGIJA MIKRO- BIOLOŠKE KONTROLE V ŽIVILSKI INDUSTRIJI

  • poznajo in razložijo postopke in metode zaščite surovin in živil pred mikrobiološkim kvarom;

  • poznajo vlogo dejavnikov v proizvodnji mikrobiološko neoporečnih živil;

  • poznajo metode kontrole pri pridobivanju higiensko-mikrobiološko neoporečnih živil;

  • Odgovorno ravnanje v proizvodnem procesu.

    Razvijejo sposobnost timskega dela.

    Pridobijo natančnost, vestnost.

    Zavedajo se pomena natančnosti pri mikrobiološki analizi in odgovornosti v smislu varovanja zdravja potrošnika.

    Vaja:

  • jemanje brisov na snažnost,

  • priprava vzorca za mikrobiološko analizo.

  • HIGIENSKI MINIMUM

     

     

     

  • osebna higiena

  • higienska neoporečnost živil

  • osvojijo osnove higienskega minimuma (osebna higiena, higiena dela);

  • spoznajo postopke čiščenja, dezinfekcije, dezinsekcije v živilskih obratih in deratizacije;

  • spoznajo pomen ustrezne lokacije, komunalne in higiensko tehnične ureditve živilskih obratov;

  • Zavedajo se natančnosti, osebne odgovornosti za lastno varnost in varnost soljudi ter zdravja potrošnika.

    Zanesljivost, doslednost, vestnost.

     

    BIOTEHNOLOGIJA

     

     

     

  • biokultura

  • bioreaktor

  • znajo definirati pojem biotehnologija, biokultura, bioreaktor;

  • spoznajo vlogo biotehnološko zanimivih vrst mikroorganizmov kot osnovo biotehnološkega postopka;

  • spoznajo možnost uporabe v praksi;

  • Zavedajo se potrebe zaščite okolja pred onesnaženjem.

    Zavedajo se škode nastale ob nepravilnem vodenju bioprocesa.

    Zavedajo se odgovornosti pri delu z mikroorganizmi.

     

    5. OBVEZNE OBLIKE PREVERJANJA IN OCENJEVANJA ZNANJA

    V posameznem ocenjevalnem obdobju se znanje preverja in ocenjuje:

  • pisno (s pregledom in ocenjevanjem poročil o opravljenih vajah),

  • ustno.

    6. POVEZANOST Z DRUGIMI PREDMETI

    Znanja

    Povezava s predmetom

     

    Predmet

    Znanja

  • razširjenost mikroorganizmov v naravi in uporaba

  • Tehnologija

    Praktični pouk

    Biologija

  • čiščenje odpadnih vod;

  • vplivi živilske industrije na okolje;

  • uporaba mikroorganizmov;

  • sistematika mikroorganizmov in njihove splošne značilnosti

  • Biologija

    Kemija

  • sistematika- klasifikacija- fiziologija;

  • makromolekularne strukture;

  • mikrobna rast, kultivacija in metabolizem

  • Tehnologija

    Praktični pouk

    Biologija

  • proizvodnja in skladiščenje različnih vrst živil;

  • procesi v živilski industriji, priprava živil;

  • metabolizem;

  • mikroorganizmi v prehrani

  • Tehnologija

    Analiza živil

    Kemija

  • proizvodnja in skladiščenje različnih vrst živil;

  • analiza posameznih skupin živil;

  • hidroliza;

  • strategija mikrobiološke kontrole v živilski industriji

  • Praktični pouk

    Tehnologija

  • analiza kritičnih točk (HACCP);

  • proizvodnja in skladiščenje različnih vrst živil, higiena v proizvodnih procesih, skladiščenju, transportu, prodaji;

  • higienski minimum

  • Praktični pouk

    Tehnologija

  • higiena v živilski industriji;

  • higiena, surovine v živilski industriji, proizvodnja različnih vrst živil, vzdrževanje strojev in naprav v posameznih živilskih tehnologijah, skladiščenje surovin in izdelkov;

  • biotehnologija

  • Praktični pouk

    Biologija

    Tehnologija

  • priprava živil, vplivi živilske industrije na okolje;

  • ekologija- čistilne naprave;

  • čiščenje odpadnih vod;