Izobraževalni program: ARANŽERSKI TEHNIK
Sprejeto na 52. seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 26. 10. 2001
IZDELEK Z ZAGOVOROM
Na izpitu ocenjujemo:
Predstavitev idejne zamisli za aranžiranje trgovinskega blaga v aranžerski risbi
Dijak izdela aranžersko mapo pri kateri se ocenjujejo naslednji elementi:
Aranžiranje trgovskega blaga v razstavnem prostoru
Pri praktičnem delu poklicne mature ocenjujemo praktična in strokovno-teoretična znanja ter spretnosti, pridobljene v procesu praktičnega in strokovno-teoretičnega izobraževanja z enim individualnim izpitnim delom ter ustnim zagovorom.
Dijak postavi trgovinsko blago in dekorativne elemente v razstavni prostor. Pri tem se ocenjujejo naslednji elementi:
Izpitna enota izdelek oziroma storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (sklopa) oziroma opravljanja storitve. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.
Izpitne naloge zastavimo tako, da upoštevamo z izpitnim katalogom opredeljene vsebine ter zahtevana znanja. Da celovito ocenimo strokovno usposobljenost kandidata pripravimo več daljših ali krajših izpitnih nalog - izpitnih del ter delovnih preizkusov, ki jih je kandidat sposoben rešiti v času do 8 ur. Za izpitne naloge je potrebno pripraviti izpitno gradivo.
Vsebino in vrsto izpitnih nalog (izpitna dela, delovne preizkuse) določi izpitni odbor. Izpitni odbor izda kandidatu pisni sklep o roku in kraju izvedbe izpita, o imenovanju nadzornikov, o potrebnih predhodnih dejanjih (npr. priprava polizdelkov ipd.) in drugih obveznostih ter pogojih.
Pri 4. izpitni enoti (izdelek ali storitev) poklicne mature lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:
Kandidat lahko pripravi polizdelke (opravi določena opravila) po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Dokumentacijo praviloma izdela pod nadzorom.
Opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.
Velikosti predmetov in medsebojna razmerja morajo ustrezati naravnim. Izdelki v aranžerski mapi se med seboj dopolnjujejo in nazorno prikazujejo razstavni prostor, vse predmete in likovne elemente, ki oblikujejo končno podobo aranžerske predstavitve izdelkov.
Risbe morajo biti izdelane v merilu 1:10 na ustrezni podlagi A3 formata.
Prestavitev idejne zamisli za aranžiranje trgovinskega blaga v aranžerski mapi
Kandidat izdela aranžersko mapo v kateri nazorno prikaže svojo zamisel za aranžiranje trgovinskega blaga v razstavnem prostoru oz. izložbeni aranžma.
V aranžerski mapi mora biti:
Pri predstavitvi idejne zamisli za aranžiranje trgovinskega blaga v aranžerski mapi so dovoljeni naslednji pripomočki:
IZDELEK |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Razstavljanje živil |
Razstavljanje določene vrste živil je predstavljeno v aranžerski mapi. |
Za pripravo pri izdelavi izdelka je potrebna |
Razstavljanje kozmetičnih proizvodov |
Razstavljanje določene kolekcije kozmetičnih proizvodov je predstavljeno v aranžerski mapi |
selekcija idejnih skic, prav tako pa tudi priprava |
Razstavljanje čistil |
Razstavljanje čistil v embalaži je predstavljeno v aranžerski mapi. |
odgovarjajoče risalne tehnike. |
Razstavljanje barv in lakov |
Razstavljanje barv in lakov v embalaži je predstavljeno v aranžerski mapi. |
|
Razstavljanje papirja in pisarniških artiklov |
Razstavljanje papirja in pisarniških artiklov je predstavljeno v aranžerski mapi |
|
Razstavljanje publicistike |
Razstavljanje določene publicistike je predstavljeno v aranžerski mapi. |
|
Razstavljanje električnih in gospodinjskih aparatov |
Razstavljanje električnih in gospodinjskih aparatov je predstavljeno v aranžerski mapi |
|
Razstavljanje steklenih, keramičnih ali porcelanastih izdelkov |
Razstavljanje steklenih, keramičnih ali porcelanastih izdelkov je predstavljeno v aranžerski mapi. |
|
Razstavljanje posode in jedilnih priborov |
Razstavljanje čistil posode in jedilnih priborov je predstavljeno v aranžerski mapi. |
|
Razstavljanje železnine in orodja |
Razstavljanje izdelkov iz področja železnin in orodja je predstavljeno v aranžerski mapi. |
|
Razstavljanje čevljev |
Razstavljanje čevljev je predstavljeno v aranžerski mapi. |
|
Razstavljanje blaga v balah |
Razstavljanje blaga v balah v obliki draperije je predstavljeno v aranžerski mapi. |
|
Razstavljanje moškega, ženskega ali otroškega perila |
Razstavljanje moškega, ženskega ali otroškega perila je predstavljeno v aranžerski mapi. |
|
Razstavljanje določene kolekcije ženske, moške ali otroške konfekcije |
Razstavljanje določene kolekcije ženske, moške ali otroške konfekcije je predstavljeno aranžerski mapi. |
|
Postavitev trgovinskega blaga in dekorativnih elementov v razstavni prostor
Pri praktičnem delu poklicne mature ocenjujemo praktična in strokovno-teoretična znanja ter spretnosti, pridobljene v procesu praktičnega in strokovno-teoretičnega izobraževanja z enim individualnim izpitnim delom ter ustnim zagovorom.
Dijak postavi trgovinsko blago in dekorativne elemente v razstavni prostor. Pri tem se ocenjujejo naslednji elementi:
IZDELEK |
OPIS IN DIMENZIJE |
TEHNOLOŠKE ZAHTEVE |
Aranžiranje živil v razstavnem prostoru |
Aranžiranje določene vrste živil se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
Za izvedbo aranžerske storitve je potrebna predhodna izdelava aranžerske mape, priprava nosilnih likov, |
Aranžiranje kozmetičnih proizvodov v razstavnem prostoru |
Aranžiranje določene kolekcije kozmetičnih proizvodov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
dekoracije in drugih elementov (cenovni listi, slogan, ...), ki oblikujejo aranžersko predstavitev izdelkov; ustrezna orodja in materiale, računalnik, |
Aranžiranje čistil v razstavnem prostoru |
Aranžiranje čistil v embalaži se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
tiskalnik, rezalnik in ustrezno programsko opremo. |
Aranžiranje barv in lakov v razstavnem prostoru |
Aranžiranje barv in lakov v embalaži se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje papirja in pisarniških artiklov v razstavnem prostoru |
Aranžiranje papirja in pisarniških artiklov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje publicistike v razstavnem prostoru |
Aranžiranje določene publicistike se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje električnih in gospodinjskih aparatov v razstavnem prostoru |
Aranžiranje električnih in gospodinjskih aparatov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje steklenih, keramičnih ali porcelanastih izdelkov v razstavnem prostoru |
Aranžiranje steklenih, keramičnih ali porcelanastih izdelkov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje posode in jedilnih priborov v razstavnem prostoru |
Aranžiranje posode in jedilnih priborov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje železnin in orodja v razstavnem prostoru |
Aranžiranje železnin in orodja se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje čevljev v razstavnem prostoru |
Aranžiranje čevljev se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje blaga v balah v razstavnem prostoru |
Aranžiranje blaga v balah v obliki draperije se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje moškega, ženskega ali otroškega perila v razstavnem prostoru |
Aranžiranje moškega, ženskega ali otroškega perila se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Aranžiranje določene kolekcije ženske, moške ali otroške konfekcije v razstavnem prostoru |
Aranžiranje določene ženske, moške ali otroške konfekcijske izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov. |
|
Pri izdelavi izdelka so dovoljeni naslednji pripomočki:
Pri izdelku oziroma storitvi na poklicni maturi traja izpit do 8 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije ter ustni zagovor. Za izpitno delo do 6 ur, za delovne preizkuse do 2 uri.
Ustni zagovor traja največ 20 minut.
Seminarska (projektna) naloga se izdeluje samostojno v šolskem letu, v katerem se opravlja poklicna matura. S pisnim sklepom izpitnega odbora se med ostalim opredeli začetek, dokončanje in rok oddaje naloge. Zagovor se opravi v rednih rokih za poklicno maturo po sprejetem razporedu izpitov.
Metodološki postopek zgradbe naloge je opisan v navodilih.
Izpitni odbor vsako leto sproti pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja le kot priporočilo.
PODROČJE OCENJEVANJA |
DELEŽI cca |
DELEŽ cca |
1. priprava naloge |
20 % |
30 % |
2. izvedba (kakovost) |
40 % |
60 % |
3. dokumentacija (pri 1 nalogi) |
20 % |
|
4. ustni zagovor |
20 % |
10 % |
SKUPAJ |
100 % |
100 % |
Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1) PRIMEROMA:
odlično (5) |
100 do 89 točk |
|
dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve |
prav dobro (4) |
od 88 do 76 točk |
|
dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve |
dobro (3) |
od 75 do 63 točk |
|
dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve |
zadostno (2) |
od 62 do 50 točk |
|
dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve |
nezadostno (1) |
49 ali manj točk |
|
dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje. |
Kriteriji za ocenjevanje seminarske (projektne) naloge. PRIMEROMA
|
Kriteriji |
DeležI |
1. |
načrtovanje obravnavane teme |
20% |
2. |
izbira in uporaba ustreznih metod dela |
20% |
3. |
analiziranje, interpretiranje in vrednotenje rezultatov dejstev in podatkov |
40% |
4. |
predstavitev obravnavanega problema v jezikovno ustrezni obliki |
10% |
5. |
zagovor |
10% |
|
SKUPAJ |
100% |
Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.