SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: ARANŽERSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 52. seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 26. 10. 2001

1. NAZIV IZPITNE ENOTE - praktični pouk

IZDELEK Z ZAGOVOROM

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

Predstavitev idejne zamisli za aranžiranje trgovinskega blaga v aranžerski risbi

Dijak izdela aranžersko mapo pri kateri se ocenjujejo naslednji elementi:

Aranžiranje trgovskega blaga v razstavnem prostoru

Pri praktičnem delu poklicne mature ocenjujemo praktična in strokovno-teoretična znanja ter spretnosti, pridobljene v procesu praktičnega in strokovno-teoretičnega izobraževanja z enim individualnim izpitnim delom ter ustnim zagovorom.

Dijak postavi trgovinsko blago in dekorativne elemente v razstavni prostor. Pri tem se ocenjujejo naslednji elementi:

3. PRIPOROČILA ZA PRIPRAVO IZPITNIH NALOG

3.1. Izdelek oziroma storitev

Izpitna enota izdelek oziroma storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (sklopa) oziroma opravljanja storitve. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

Izpitne naloge zastavimo tako, da upoštevamo z izpitnim katalogom opredeljene vsebine ter zahtevana znanja. Da celovito ocenimo strokovno usposobljenost kandidata pripravimo več daljših ali krajših izpitnih nalog - izpitnih del ter delovnih preizkusov, ki jih je kandidat sposoben rešiti v času do 8 ur. Za izpitne naloge je potrebno pripraviti izpitno gradivo.

Vsebino in vrsto izpitnih nalog (izpitna dela, delovne preizkuse) določi izpitni odbor. Izpitni odbor izda kandidatu pisni sklep o roku in kraju izvedbe izpita, o imenovanju nadzornikov, o potrebnih predhodnih dejanjih (npr. priprava polizdelkov ipd.) in drugih obveznostih ter pogojih.

Pri 4. izpitni enoti (izdelek ali storitev) poklicne mature lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:

Kandidat lahko pripravi polizdelke (opravi določena opravila) po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Dokumentacijo praviloma izdela pod nadzorom.

4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

4.1. VSEBINE IN ZAHTEVANA ZNANJA ZA IZDELEK

Opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.

Velikosti predmetov in medsebojna razmerja morajo ustrezati naravnim. Izdelki v aranžerski mapi se med seboj dopolnjujejo in nazorno prikazujejo razstavni prostor, vse predmete in likovne elemente, ki oblikujejo končno podobo aranžerske predstavitve izdelkov.

Risbe morajo biti izdelane v merilu 1:10 na ustrezni podlagi A3 formata.

Prestavitev idejne zamisli za aranžiranje trgovinskega blaga v aranžerski mapi

Kandidat izdela aranžersko mapo v kateri nazorno prikaže svojo zamisel za aranžiranje trgovinskega blaga v razstavnem prostoru oz. izložbeni aranžma.

V aranžerski mapi mora biti:

Pri predstavitvi idejne zamisli za aranžiranje trgovinskega blaga v aranžerski mapi so dovoljeni naslednji pripomočki:

IZDELEK

OPIS IN DIMENZIJE

TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

Razstavljanje živil

Razstavljanje določene vrste živil je predstavljeno v aranžerski mapi.

Za pripravo pri izdelavi izdelka je potrebna

Razstavljanje kozmetičnih proizvodov

Razstavljanje določene kolekcije kozmetičnih proizvodov je predstavljeno v aranžerski mapi

selekcija idejnih skic, prav tako pa tudi priprava

Razstavljanje čistil

Razstavljanje čistil v embalaži je predstavljeno v aranžerski mapi.

odgovarjajoče risalne tehnike.

Razstavljanje barv in lakov

Razstavljanje barv in lakov v embalaži je predstavljeno v aranžerski mapi.

 

Razstavljanje papirja in pisarniških artiklov

Razstavljanje papirja in pisarniških artiklov je predstavljeno v aranžerski mapi

 

Razstavljanje publicistike

Razstavljanje določene publicistike je predstavljeno v aranžerski mapi.

 

Razstavljanje električnih in gospodinjskih aparatov

Razstavljanje električnih in gospodinjskih aparatov je predstavljeno v aranžerski mapi

 

Razstavljanje steklenih, keramičnih ali porcelanastih izdelkov

Razstavljanje steklenih, keramičnih ali porcelanastih izdelkov je predstavljeno v aranžerski mapi.

 

Razstavljanje posode in jedilnih priborov

Razstavljanje čistil posode in jedilnih priborov je predstavljeno v aranžerski mapi.

 

Razstavljanje železnine in orodja

Razstavljanje izdelkov iz področja železnin in orodja je predstavljeno v aranžerski mapi.

 

Razstavljanje čevljev

Razstavljanje čevljev je predstavljeno v aranžerski mapi.

 

Razstavljanje blaga v balah

Razstavljanje blaga v balah v obliki draperije je predstavljeno v aranžerski mapi.

 

Razstavljanje moškega, ženskega ali otroškega perila

Razstavljanje moškega, ženskega ali otroškega perila je predstavljeno v aranžerski mapi.

 

Razstavljanje določene kolekcije ženske, moške ali otroške konfekcije

Razstavljanje določene kolekcije ženske, moške ali otroške konfekcije je predstavljeno aranžerski mapi.

 


Postavitev trgovinskega blaga in dekorativnih elementov v razstavni prostor

Pri praktičnem delu poklicne mature ocenjujemo praktična in strokovno-teoretična znanja ter spretnosti, pridobljene v procesu praktičnega in strokovno-teoretičnega izobraževanja z enim individualnim izpitnim delom ter ustnim zagovorom.

Dijak postavi trgovinsko blago in dekorativne elemente v razstavni prostor. Pri tem se ocenjujejo naslednji elementi:

IZDELEK

OPIS IN DIMENZIJE

TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

Aranžiranje živil v razstavnem prostoru

Aranžiranje določene vrste živil se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

Za izvedbo aranžerske storitve je potrebna predhodna izdelava aranžerske mape, priprava nosilnih likov,

Aranžiranje kozmetičnih proizvodov v razstavnem prostoru

Aranžiranje določene kolekcije kozmetičnih proizvodov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih

likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

dekoracije in drugih elementov (cenovni listi, slogan, ...), ki oblikujejo aranžersko predstavitev izdelkov; ustrezna orodja in materiale, računalnik,

Aranžiranje čistil v razstavnem prostoru

Aranžiranje čistil v embalaži se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

tiskalnik, rezalnik in ustrezno programsko opremo.

Aranžiranje barv in lakov v razstavnem prostoru

Aranžiranje barv in lakov v embalaži se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje papirja in pisarniških artiklov v razstavnem prostoru

Aranžiranje papirja in pisarniških artiklov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje publicistike v razstavnem prostoru

Aranžiranje določene publicistike se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje električnih in gospodinjskih aparatov v razstavnem prostoru

Aranžiranje električnih in gospodinjskih aparatov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje steklenih, keramičnih ali porcelanastih izdelkov v razstavnem prostoru

Aranžiranje steklenih, keramičnih ali porcelanastih izdelkov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje posode in jedilnih priborov v razstavnem prostoru

Aranžiranje posode in jedilnih priborov se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje železnin in orodja v razstavnem prostoru

Aranžiranje železnin in orodja se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje čevljev v razstavnem prostoru

Aranžiranje čevljev se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje blaga v balah v razstavnem prostoru

Aranžiranje blaga v balah v obliki draperije se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje moškega, ženskega ali otroškega perila v razstavnem prostoru

Aranžiranje moškega, ženskega ali otroškega perila se izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 

Aranžiranje določene kolekcije ženske, moške ali otroške konfekcije v razstavnem prostoru

Aranžiranje določene ženske, moške ali otroške konfekcijske izvede kot storitev v primernem razstavnem prostoru na nosilnih likih, z ustrezno izbrano sezonsko ali praznično dekoracijo. Način aranžiranja mora poudarjati kvaliteto in namembnost razstavljenih izdelkov.

 


4.2. Dovoljeni pripomočki

Pri izdelavi izdelka so dovoljeni naslednji pripomočki:

5. TRAJANJE IZPITA

5.1. IZDELAVA IZDELKA OZIROMA OPRAVLJANJE STORITVE

Pri izdelku oziroma storitvi na poklicni maturi traja izpit do 8 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije ter ustni zagovor. Za izpitno delo do 6 ur, za delovne preizkuse do 2 uri.

Ustni zagovor traja največ 20 minut.

5.2. IZDELAVA SEMINARSKE (PROJEKTNE) NALOGE

Seminarska (projektna) naloga se izdeluje samostojno v šolskem letu, v katerem se opravlja poklicna matura. S pisnim sklepom izpitnega odbora se med ostalim opredeli začetek, dokončanje in rok oddaje naloge. Zagovor se opravi v rednih rokih za poklicno maturo po sprejetem razporedu izpitov.

Metodološki postopek zgradbe naloge je opisan v navodilih.

6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

6.1. IZDELEK OZIROMA STORITEV

Izpitni odbor vsako leto sproti pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja le kot priporočilo.

PODROČJE OCENJEVANJA

DELEŽI cca
enota z dokumentacijo

DELEŽ cca
enota brez dokumentacije

1.      priprava naloge

20 %

30 %

2.      izvedba (kakovost)

40 %

60 %

3.      dokumentacija (pri 1 nalogi)

20 %

 

4.      ustni zagovor

20 %

10 %

SKUPAJ

100 %

100 %


6.1.1.    Določanje skupne ocene

Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1) PRIMEROMA:

odlično (5)

100 do 89 točk

 

dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve

prav dobro (4)

od 88 do 76 točk

 

dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve

dobro (3)

od 75 do 63 točk

 

dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve

zadostno (2)

od 62 do 50 točk

 

dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve

nezadostno (1)

49 ali manj točk

 

dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.


6.2. SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

Kriteriji za ocenjevanje seminarske (projektne) naloge. PRIMEROMA

 

Kriteriji

DeležI

1.        

načrtovanje obravnavane teme

20%

2.        

izbira in uporaba ustreznih metod dela

20%

3.        

analiziranje, interpretiranje in vrednotenje rezultatov dejstev in podatkov

40%

4.        

predstavitev obravnavanega problema v jezikovno ustrezni obliki

10%

5.        

zagovor

10%

 

SKUPAJ

100%


7. LITERATURA IN DRUGI VIRI

Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.