SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 35.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 1. 2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

ORGANIZACIJA IN EKONOMIKA V GOSTINSTVU

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje metod dela in pravnih osnov dela na različnih poslovnih področjih v gostinskem podjetju,

  • poznavanje orodij za oblikovanje podlag za presojo uspešnosti poslovanja gostinskega podjetja,

  • poznavanje pomena poslovnega sodelovanja posameznega podjetja z njegovim okoljem,

  • prepričljivost pri pojasnjevanju in utemeljevanju ekonomskih pojavov in zakonitosti,

  • sposobnost uporabe teoretičnega znanja pri reševanju praktičnih primerov.

    Obseg izpita

    Ugotavljajo se znanja s področja:

  • gospodarstva, njegove strukture, pomena in nalog,

  • gostinstva in turizma,

  • ustanavljanja, delovanja in prenehanja delovanja podjetja,

  • poslovnih procesov in poslovno-tehnične dokumentacije na posameznih poslovnih področjih,

  • zakonodaje, spremljanja in nadziranja poslovanja,

  • ekonomike poslovnih sredstev,

  • stroškov in kalkulacij.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    Vsebine

    Znanja (cilji)

    Učna in delovna sredstva

    TEMELJNI POJMI O DRUŽBI

  • razloži pojme družbena skupnost, potrebe, dobrine, naravno in narodno bogastvo,

  •  

    FAZE GOSPODARSKEGA PROCESA

  • razloži pomen delitve dela in predstavi delitev dela v podjetju, v državi in med državami,

  • opredeli proizvodnjo, dejavnike proizvodnje, menjavo in potrošnjo,

  •  

    TRG IN TRŽNE KATEGORIJE

  • definira pojme trg, blago, cena, denar,

  • razloži vpliv posameznega dejavnika na oblikovanje cene blaga,

  • razloži delovanje tržnih zakonitosti,

  •  

    GOSPODARSKE DEJAVNOSTI

  • razloži pojem gospodarstvo in pomen gospodarjenja,enostavne in razširjene reprodukcije, definira primarne, sekundarne in terciarne dejavnosti,

  • definira domači bruto proizvod, ND in razloži njuno delitev,

  • opozori na pomen družbenega in življenjskega standarda,

  •  

    MEDNARODNA MENJAVA

  • opredeli mednarodni trg, analizira vzroke za mednarodno menjavo, opozori na motnje na mednarodnem trgu in na njihove posledice,

  • analizira položaj nerazvitih držav na svetovnem trgu,

  • pozna najpomembnejše gospodarskopolitične skupnosti in razloži pomen vključevanja v gospodarskopolitične skupnosti,

  •  

    GOSTINSTVO, NJEGOVE NALOGE IN POMEN

  • pozna gostinstvo kot gospodarsko panogo, njegove naloge in zna opozoriti na posebnosti, ki se pojavljajo na posameznih področjih v gostinski dejavnosti,

  •  

    POSLOVNI PREDMET IN DELITEV GOSTINSTVA

  • pozna in razlikuje med osnovnimi, stranskimi in pomožnimi dejavnostmi,

  • razlikuje delitev gostinstva po različnih kriterijih,

  •  

    GOSTINSTVO IN TURIZEM

  • povezati zna gostinstvo z drugimi dejavnostmi, zlasti s turizmom,

  • definira turistični trg, analizira njegove značilnosti, opozori na pomen in vlogo turističnih agencij,

  •  

    RAZVITOST GOSTINSTVA

  • obrazloži kazalnike razvitosti gostinstva: gostota gostinske mreže, povprečna potrošnja gostov, povprečna doba bivanja gostov, struktura gostov, udeležba v ustvarjenem DBP, deviznem prilivu,

  • kalkulator

    PRAVNI PREDPISI V GOSTINSTVU

  • razmeji temeljne, splošne in posebne predpise in uvrsti Zakon o gostinstvu,

  • navede bistvene določbe Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih, Pravilnika o merilih in načinih kategoriziranja nastanitvenih obratov in marin, Pravilnika o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo dela v gostinstvu, Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega časa gostinskih obratov, Zakona o turistični taksi, Zakona o varstvu pri delu,

  • obrazloži pomen in vsebino posebnih Uzanc o gostinstvu,

  •  

    USTANOVITEV PODJETJA

  • navede pogoje za ustanovitev podjetja, najpomembnejše podatke v sodnem registru, bistvene sestavine firme,

  • razloži načela firmskega in registrskega prava,

  •  

    PRAVNA UREJENOST PODJETIJ

  • navede pogoje za nastanek »podjetja posameznika« na področju gostinske dejavnosti in značilnosti takšnega podjetja,

  • pojasni razlike med osebnimi in kapitalnimi družbami,

  • pojasni razlike med komanditno družbo, družbo z neomejeno solidarno odgovornostjo in tiho družbo,

  • opiše značilnosti delniške družbe, način upravljanja ter obveznosti in pravice delničarjev,

  • navede pogoje za nastanek in značilnosti družbe z omejeno odgovornostjo,

  •  

    PRVINE POSLOVNEGA PROCESA

  • navede značilnosti, delitev in pojasni pomen dobrega gospodarjenja z delovnimi sredstvi in s predmeti dela,

  • pojasni pomen živega dela v gostinstvu, njegovo nenadomestljivost s strojnim delom, navede gostinske poklice,

  •  

    PRENEHANJE OBSTOJA IN DELOVANJA PODJETJA

  • pozna vzroke za prenehanje obstoja in pojasni razlike med sanacijo, stečajem in likvidacijo,

  •  

    GOSTINSKI OBRATI

  • pozna minimalne materialno tehnične pogoje v posameznih vrstah prenočitvenih obratov, prehrambenih obratov in obratov za razvedrilo,

  • opozori na integracije in razloži posebnosti integracij v gostinstvu,

  •  

    POSLOVNA PODROČJA

  • povezati zna poslovne procese na posameznih poslovnih področjih in opredeliti naloge gostinskega poslovanja,

  •  

    TRŽENJE

  • opredeli pojem in pojasni pomen trženja,

  • navede bistvene vzroke za izvajanje marketinških ukrepov v nekem gostinskem podjetju in jih natančneje obrazloži,

  • razloži pomen segmentiranja trga, določanja ciljnih trgov in pozicioniranja podjetja,

  • razloži pomen raziskave trga in opiše metode, ki jih uporabljamo pri raziskavi turističnega trga,

  • pozna pomen in naloge marketing mixa,

  •  

    OSKRBOVALNA DEJAVNOST

  • pozna naloge nabavne službe, značilnosti centralizirane in decentralizirane nabavne službe,

  • opiše faze delovnega procesa pri nabavi in razloži pomen raziskave nabavnega trga,

  •  

    SKLEPANJE PRODAJNE POGODBE

  • navede bistvena določila Zakona o obligacijskih razmerjih, Zakona o trgovini in Zakona o zaščiti potrošnikov,

  • opredeli pogoje za nastanek prodajne pogodbe, bistvene in nebistvene sestavine v prodajni pogodbi,

  • določi količino, kakovost in ceno blaga v prodajni pogodbi, razmeji skonto in rabat,

  • navede možne dobavne in plačilne pogoje,

  • uporabi ukrepe za utrditev pogodbe in jih obrazloži,

  • pozna bistvene sestavine naročila in zna vzpostaviti pogodbeni odnos na osnovi naročila,

  • razloži nepravilnosti v zvezi z naročilom,

  •  

    DOBAVA BLAGA

  • prikaže, kako organiziramo dobavo blaga in pojasni pomen spremljanja dobave z dobavnimi dokumenti,

  • navede bistvene sestavine dobavnice in transportnih listin,

  • navede bistvene sestavine računa in obrazloži pomen nadzora prejetih računov,

  • obrazloži pomen ugotavljanja dejanskih nabavnih cen in primerjave s planskimi cenami,

  • kalkulator

    SKLADIŠČNO POSLOVANJE

  • opiše naloge, tehnične pogoje in organizacijo dela v skladišču, skladiščne stroške, opozori na doseganje čimvečje gospodarnosti skladiščnega poslovanja,

  • razlikuje minimalne, optimalne, maksimalne zaloge, pozna koeficient obračanja zalog, čas trajanja zalog in signalne zaloge,

  • opiše količinski in kakovostni prevzem blaga, določi vsebino zapisnika in vsebino reklamacije,

  • opredeli vsebino in pomen prejemnice in zahtevka,

  • obrazloži pomen ugotavljanja knjižnega in dejanskega stanja blaga v skladišču, analizira vzroke za primanjkljaj in izgubo,

  • kalkulator

    DEJAVNOST SKUPNIH SLUŽB

  • razloži pomen obstoja skupnih služb v nekem večjem podjetju in opredeli naloge marketinga, finančno-računovodskega, splošnega in tehničnega sektorja,

  •  

    KUHINJSKO POSLOVANJE

  • opiše tehnične pogoje in organizacijo dela, pojasni pomen in načine določanja delovnega programa kuhinje,

  • opiše faze delovnega procesa in opozori na dokumente, ki spremljajo kuhinjsko poslovanje,

  • razloži pomen in postopek izdelave dnevnih obračunov, analizira odstopanja med dejansko in normirano porabo živil,

  • pozna pomen sprotnega ugotavljanja uspešnosti in analiziranja odstopanj,

  • kalkulator

    kalkulator

    TOČILNIŠKO POSLOVANJE

  • opiše tehnične pogoje in pojasni pomen in način določanja delovnega programa v točilnici,

  • opiše faze delovnega procesa in opozori na dokumente, ki spremljajo točilniško poslovanje,

  • razloži pomen in postopek izdelave dnevnih obračunov, analizira odstopanja med dejansko in normirano porabo pijač,

  • pozna pomen nadzora in vlogo izračunavanja dnevnega odstotka uspeha,

  • kalkulator

    kalkulator

    POSLOVANJE V PRODAJNIH ODDELKIH

  • razloži tehnične pogoje, organizacijo dela in faze delovnega procesa v prodajnih oddelkih,

  • opiše različne načine postrežbe, opozori na stroške, ki se pojavljajo pri posameznih načinih postrežbe, in pojasni pomen blokiranja,

  • razloži pomen pridobivanja skupin gostov in opozori na posebnosti, ki se pojavljajo pri posameznih skupinskih prireditvah,

  • opozori na posebnosti v različnih vrstah in tipih prehrambenih obratov,

  •  

    POSLOVANJE PRENOČITVENIH OBRATOV

  • navede bistvena določila pogodb, ki urejajo pogodbeni odnos med prenočitvenim obratom in turistično agencijo in pojasni razlike med alotmajsko, zakupno in splošno pogodbo o sodelovanju,

  • razloži faze delovnega procesa pri sprejemanju in potrjevanju rezervacij, sprejemanju in nastanitvi gostov, prijavljanju začasnega bivanja in odhodu gostov, opozori na pomen sprotnega in točnega evidentiranja vseh sprememb,

  • navede bistvene sestavine hotelskega računa in pojasni prednosti in slabosti pri različnih načinih plačevanja,

  • pozna tehniko izdelave hotelskega dnevnika in navede podatke, ki jih lahko razbere iz hotelskega dnevnika,

  •  

    STRANSKE IN POMOŽNE DEJAVNOSTI

  • razloži pomen in vlogo stranskih in pomožnih dejavnosti,

  • analizira stroške, ki jih mora upoštevati pri izračunu prodajnih cen za stranske dejavnosti, in stroške, ki jih mora upoštevati pri izračunu internih cen za pomožne dejavnosti,

  • kalkulator

    PREMOŽENJE IN VIRI PREMOŽENJA

  • razvrsti sredstva, ki sestavljajo premoženje podjetja in pojasni, kako je možno ta sredstva pridobiti,

  • definira pojem in pogoje za investicije, pozna vire financiranja in obresti pri dolgoročnih kreditih, analizira rentabilnost investicij,

  • kalkulator

    STALNA SREDSTVA

  • definira pojem, vrste, značilnosti, vire stalnih sredstev,

  • pojasni razliko med fizičnim, tehničnim in gospodarskim zastaranjem, razloži linearno, degresivno, progresivno in funkcionalno amortizacijsko metodo,

  • pojasni pomen revalorizacije stalnih sredstev, ugotavljanja sedanje vrednosti stalnih sredstev in izračunavanja kazalnikov stalnih sredstev,

  • kalkulator

    kalkulator

    GIBLJIVA SREDSTVA

  • definira pojem, vrste, značilnosti, vire gibljivih sredstev,

  • opozori na zaloge, inventar in izračun potrebnih gibljivih sredstev,

  • razloži postopek izračunavanja koeficientov obračanja in predlaga ukrepe za povečanje koeficienta obračanja v prenočitvenih in prehrambenih obratih,

  • kalkulator

    kalkulator

    PRIDOBIVANJE IN DELITEV CELOTNEGA PRIHODKA

  • razloži pojem, pridobivanje, delitev celotnega prihodka,

  • pozna dobiček in njegovo delitev,

  • pozna izgubo, vzroke za izgubo in možnosti za kritje izgube,

  •  

    STROŠKI

  • razloži pojme potrošek, strošek, izdatek, stroškovno mesto, stroškovni nosilec,

  • pozna delitev stroškov po točnosti ugotavljanja in ekonomske ključe za indirektne stroške,

  • razloži postopek izdelave OBOL-a in pomen ugotavljanja finančnega rezultata po stroškovnih mestih,

  • pozna delitev stroškov po obsegu poslovanja in jih zna grafično prikazati na enoto in v masi,

  • ugotoviti zna cono uspešnosti, pojasniti vpliv fiksnih stroškov na finančni rezultat in ugotoviti upravičenost poslovanja,

  • kalkulator

    kalkulator

    kalkulator

    KALKULACIJE

  • definira pojem kalkuliranje, razloži namen kalkuliranja in delitev kalkulacij,

  • pozna delilno metodo, metodo ekvivalentnih števil in metoda pribitka,

  • razloži pomen planskih kalkulacij in postopek izdelave planskih kalkulacij, planira direktne, indirektne stroške in prodajne cene za posamezne gostinske storitve,

  • razloži pomen in postopek izdelave obračunskih kalkulacij,

  • analizira osnove za oblikovanje prodajne cene in pojasni pomen diferenciacije cen,

  • kalkulator

    kalkulator

    kalkulator

    KAZALNIKI USPEŠNOSTI POSLOVANJA

  • razloži pomen poslovnih analiz, njihove cilje, prikaze in njihovo uporabo,

  • pozna pojem produktivnosti, način izračuna, dejavnike, ki vplivajo na produktivnost,

  • definira pojem ekonomičnosti, način izračuna, dejavnike, ki vplivajo na ekonomičnost,

  • definira pojem rentabilnosti, način izračunavanja, dejavnike, ki vplivajo na rentabilnost,

  • razloži pojem likvidnosti, način planiranja likvidnosti, dejavnike, ki vplivajo na likvidnost,

  • kalkulator

    kalkulator

    kalkulator

    kalkulator

    BORZA

  • pozna pojem borza in način trgovanja na borzi,

  • opiše vrednostni papir »obveznica«, navede možne izdajatelje in pojasni prednosti in slabosti za izdajatelje in kupce,

  • opiše vrednostni papir »delnica«, navede vrste delnic in pojasni prednosti in slabosti za izdajatelje in kupce,

  • zna prebrati tečajnico in analizirati dogajanja s posameznimi vrednostnimi papirji.

  • borzna tečajnica

    Pri pripravi izpitnih nalog ter vprašanj upoštevajte »Navodila za pripravo in izvedbo 2. Izpitne enote«, pripravil CPI.

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • ustni izpit.

    4.1. USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna, jasna, nedvoumna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

    Vprašanja morajo zajeti znanja iz poznavanja dejstev in zakonitosti gospodarskih kategorij,ki so predmet proučevanja ekonomike gostinstva (25%*); iz povezovanja teoretičnih znanj s praktičnimi primeri (35%*) ter iz reševanja matematično ekonomskih nalog, ki predstavljajo osnovo za kritično presojanje in odgovorno ravnanje pri sprejemanju poslovnih odločitev  (40%*).

    * Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Dovoljeni pripomočki pri ustnem izpitu so določeni v poglavju 3.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.