Vsebine
|
Znanja (cilji)
|
Učna in delovna sredstva
|
TEMELJNI POJMI O DRUŽBI
|
razloži pojme družbena skupnost, potrebe, dobrine, naravno in
narodno bogastvo,
|
|
FAZE GOSPODARSKEGA PROCESA
|
razloži pomen delitve dela in predstavi delitev dela v podjetju,
v državi in med državami,
opredeli proizvodnjo, dejavnike proizvodnje, menjavo in potrošnjo,
|
|
TRG IN TRŽNE KATEGORIJE
|
definira pojme trg, blago, cena, denar,
razloži vpliv posameznega dejavnika na oblikovanje cene blaga,
razloži delovanje tržnih zakonitosti,
|
|
GOSPODARSKE DEJAVNOSTI
|
razloži pojem gospodarstvo in pomen gospodarjenja,enostavne in
razširjene reprodukcije, definira primarne, sekundarne in terciarne
dejavnosti,
definira domači bruto proizvod, ND in razloži njuno delitev,
opozori na pomen družbenega in življenjskega standarda,
|
|
MEDNARODNA MENJAVA
|
opredeli mednarodni trg, analizira vzroke za mednarodno menjavo,
opozori na motnje na mednarodnem trgu in na njihove posledice,
analizira položaj nerazvitih držav na svetovnem trgu,
pozna najpomembnejše gospodarskopolitične skupnosti in razloži
pomen vključevanja v gospodarskopolitične skupnosti,
|
|
GOSTINSTVO, NJEGOVE NALOGE IN POMEN
|
pozna gostinstvo kot gospodarsko panogo, njegove naloge in zna
opozoriti na posebnosti, ki se pojavljajo na posameznih področjih
v gostinski dejavnosti,
|
|
POSLOVNI PREDMET IN DELITEV GOSTINSTVA
|
pozna in razlikuje med osnovnimi, stranskimi in pomožnimi dejavnostmi,
razlikuje delitev gostinstva po različnih kriterijih,
|
|
GOSTINSTVO IN TURIZEM
|
povezati zna gostinstvo z drugimi dejavnostmi, zlasti s turizmom,
definira turistični trg, analizira njegove značilnosti, opozori
na pomen in vlogo turističnih agencij,
|
|
RAZVITOST GOSTINSTVA
|
obrazloži kazalnike razvitosti gostinstva: gostota gostinske
mreže, povprečna potrošnja gostov, povprečna doba bivanja gostov,
struktura gostov, udeležba v ustvarjenem DBP, deviznem prilivu,
|
kalkulator
|
PRAVNI PREDPISI V GOSTINSTVU
|
razmeji temeljne, splošne in posebne predpise in uvrsti Zakon
o gostinstvu,
navede bistvene določbe Pravilnika o minimalnih tehničnih pogojih,
Pravilnika o merilih in načinih kategoriziranja nastanitvenih obratov
in marin, Pravilnika o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo
dela v gostinstvu, Pravilnika o merilih za določitev obratovalnega
časa gostinskih obratov, Zakona o turistični taksi, Zakona o varstvu
pri delu,
obrazloži pomen in vsebino posebnih Uzanc o gostinstvu,
|
|
USTANOVITEV PODJETJA
|
navede pogoje za ustanovitev podjetja, najpomembnejše podatke
v sodnem registru, bistvene sestavine firme,
razloži načela firmskega in registrskega prava,
|
|
PRAVNA UREJENOST PODJETIJ
|
navede pogoje za nastanek »podjetja posameznika« na področju
gostinske dejavnosti in značilnosti takšnega podjetja,
pojasni razlike med osebnimi in kapitalnimi družbami,
pojasni razlike med komanditno družbo, družbo z neomejeno solidarno
odgovornostjo in tiho družbo,
opiše značilnosti delniške družbe, način upravljanja ter obveznosti
in pravice delničarjev,
navede pogoje za nastanek in značilnosti družbe z omejeno odgovornostjo,
|
|
PRVINE POSLOVNEGA PROCESA
|
navede značilnosti, delitev in pojasni pomen dobrega gospodarjenja
z delovnimi sredstvi in s predmeti dela,
pojasni pomen živega dela v gostinstvu, njegovo nenadomestljivost
s strojnim delom, navede gostinske poklice,
|
|
PRENEHANJE OBSTOJA IN DELOVANJA PODJETJA
|
pozna vzroke za prenehanje obstoja in pojasni razlike med sanacijo,
stečajem in likvidacijo,
|
|
GOSTINSKI OBRATI
|
pozna minimalne materialno tehnične pogoje v posameznih vrstah
prenočitvenih obratov, prehrambenih obratov in obratov za razvedrilo,
opozori na integracije in razloži posebnosti integracij v gostinstvu,
|
|
POSLOVNA PODROČJA
|
povezati zna poslovne procese na posameznih poslovnih področjih
in opredeliti naloge gostinskega poslovanja,
|
|
TRŽENJE
|
opredeli pojem in pojasni pomen trženja,
navede bistvene vzroke za izvajanje marketinških ukrepov v nekem
gostinskem podjetju in jih natančneje obrazloži,
razloži pomen segmentiranja trga, določanja ciljnih trgov in
pozicioniranja podjetja,
razloži pomen raziskave trga in opiše metode, ki jih uporabljamo
pri raziskavi turističnega trga,
pozna pomen in naloge marketing mixa,
|
|
OSKRBOVALNA DEJAVNOST
|
pozna naloge nabavne službe, značilnosti centralizirane in decentralizirane
nabavne službe,
opiše faze delovnega procesa pri nabavi in razloži pomen raziskave
nabavnega trga,
|
|
SKLEPANJE PRODAJNE POGODBE
|
navede bistvena določila Zakona o obligacijskih razmerjih, Zakona
o trgovini in Zakona o zaščiti potrošnikov,
opredeli pogoje za nastanek prodajne pogodbe, bistvene in nebistvene
sestavine v prodajni pogodbi,
določi količino, kakovost in ceno blaga v prodajni pogodbi, razmeji
skonto in rabat,
navede možne dobavne in plačilne pogoje,
uporabi ukrepe za utrditev pogodbe in jih obrazloži,
pozna bistvene sestavine naročila in zna vzpostaviti pogodbeni
odnos na osnovi naročila,
razloži nepravilnosti v zvezi z naročilom,
|
|
DOBAVA BLAGA
|
prikaže, kako organiziramo dobavo blaga in pojasni pomen spremljanja
dobave z dobavnimi dokumenti,
navede bistvene sestavine dobavnice in transportnih listin,
navede bistvene sestavine računa in obrazloži pomen nadzora prejetih
računov,
obrazloži pomen ugotavljanja dejanskih nabavnih cen in primerjave
s planskimi cenami,
|
kalkulator
|
SKLADIŠČNO POSLOVANJE
|
opiše naloge, tehnične pogoje in organizacijo dela v skladišču,
skladiščne stroške, opozori na doseganje čimvečje gospodarnosti
skladiščnega poslovanja,
razlikuje minimalne, optimalne, maksimalne zaloge, pozna koeficient
obračanja zalog, čas trajanja zalog in signalne zaloge,
opiše količinski in kakovostni prevzem blaga, določi vsebino
zapisnika in vsebino reklamacije,
opredeli vsebino in pomen prejemnice in zahtevka,
obrazloži pomen ugotavljanja knjižnega in dejanskega stanja blaga
v skladišču, analizira vzroke za primanjkljaj in izgubo,
|
kalkulator
|
DEJAVNOST SKUPNIH SLUŽB
|
razloži pomen obstoja skupnih služb v nekem večjem podjetju in
opredeli naloge marketinga, finančno-računovodskega, splošnega in
tehničnega sektorja,
|
|
KUHINJSKO POSLOVANJE
|
opiše tehnične pogoje in organizacijo dela, pojasni pomen in
načine določanja delovnega programa kuhinje,
opiše faze delovnega procesa in opozori na dokumente, ki spremljajo
kuhinjsko poslovanje,
razloži pomen in postopek izdelave dnevnih obračunov, analizira
odstopanja med dejansko in normirano porabo živil,
pozna pomen sprotnega ugotavljanja uspešnosti in analiziranja
odstopanj,
|
kalkulator
kalkulator
|
TOČILNIŠKO POSLOVANJE
|
opiše tehnične pogoje in pojasni pomen in način določanja delovnega
programa v točilnici,
opiše faze delovnega procesa in opozori na dokumente, ki spremljajo
točilniško poslovanje,
razloži pomen in postopek izdelave dnevnih obračunov, analizira
odstopanja med dejansko in normirano porabo pijač,
pozna pomen nadzora in vlogo izračunavanja dnevnega odstotka
uspeha,
|
kalkulator
kalkulator
|
POSLOVANJE V PRODAJNIH ODDELKIH
|
razloži tehnične pogoje, organizacijo dela in faze delovnega
procesa v prodajnih oddelkih,
opiše različne načine postrežbe, opozori na stroške, ki se pojavljajo
pri posameznih načinih postrežbe, in pojasni pomen blokiranja,
razloži pomen pridobivanja skupin gostov in opozori na posebnosti,
ki se pojavljajo pri posameznih skupinskih prireditvah,
opozori na posebnosti v različnih vrstah in tipih prehrambenih
obratov,
|
|
POSLOVANJE PRENOČITVENIH OBRATOV
|
navede bistvena določila pogodb, ki urejajo pogodbeni odnos med
prenočitvenim obratom in turistično agencijo in pojasni razlike
med alotmajsko, zakupno in splošno pogodbo o sodelovanju,
razloži faze delovnega procesa pri sprejemanju in potrjevanju
rezervacij, sprejemanju in nastanitvi gostov, prijavljanju začasnega
bivanja in odhodu gostov, opozori na pomen sprotnega in točnega
evidentiranja vseh sprememb,
navede bistvene sestavine hotelskega računa in pojasni prednosti
in slabosti pri različnih načinih plačevanja,
pozna tehniko izdelave hotelskega dnevnika in navede podatke,
ki jih lahko razbere iz hotelskega dnevnika,
|
|
STRANSKE IN POMOŽNE DEJAVNOSTI
|
razloži pomen in vlogo stranskih in pomožnih dejavnosti,
analizira stroške, ki jih mora upoštevati pri izračunu prodajnih
cen za stranske dejavnosti, in stroške, ki jih mora upoštevati pri
izračunu internih cen za pomožne dejavnosti,
|
kalkulator
|
PREMOŽENJE IN VIRI PREMOŽENJA
|
razvrsti sredstva, ki sestavljajo premoženje podjetja in pojasni,
kako je možno ta sredstva pridobiti,
definira pojem in pogoje za investicije, pozna vire financiranja
in obresti pri dolgoročnih kreditih, analizira rentabilnost investicij,
|
kalkulator
|
STALNA SREDSTVA
|
definira pojem, vrste, značilnosti, vire stalnih sredstev,
pojasni razliko med fizičnim, tehničnim in gospodarskim zastaranjem,
razloži linearno, degresivno, progresivno in funkcionalno amortizacijsko
metodo,
pojasni pomen revalorizacije stalnih sredstev, ugotavljanja sedanje
vrednosti stalnih sredstev in izračunavanja kazalnikov stalnih sredstev,
|
kalkulator
kalkulator
|
GIBLJIVA SREDSTVA
|
definira pojem, vrste, značilnosti, vire gibljivih sredstev,
opozori na zaloge, inventar in izračun potrebnih gibljivih sredstev,
razloži postopek izračunavanja koeficientov obračanja in predlaga
ukrepe za povečanje koeficienta obračanja v prenočitvenih in prehrambenih
obratih,
|
kalkulator
kalkulator
|
PRIDOBIVANJE IN DELITEV CELOTNEGA PRIHODKA
|
razloži pojem, pridobivanje, delitev celotnega prihodka,
pozna dobiček in njegovo delitev,
pozna izgubo, vzroke za izgubo in možnosti za kritje izgube,
|
|
STROŠKI
|
razloži pojme potrošek, strošek, izdatek, stroškovno mesto, stroškovni
nosilec,
pozna delitev stroškov po točnosti ugotavljanja in ekonomske
ključe za indirektne stroške,
razloži postopek izdelave OBOL-a in pomen ugotavljanja finančnega
rezultata po stroškovnih mestih,
pozna delitev stroškov po obsegu poslovanja in jih zna grafično
prikazati na enoto in v masi,
ugotoviti zna cono uspešnosti, pojasniti vpliv fiksnih stroškov
na finančni rezultat in ugotoviti upravičenost poslovanja,
|
kalkulator
kalkulator
kalkulator
|
KALKULACIJE
|
definira pojem kalkuliranje, razloži namen kalkuliranja in delitev
kalkulacij,
pozna delilno metodo, metodo ekvivalentnih števil in metoda pribitka,
razloži pomen planskih kalkulacij in postopek izdelave planskih
kalkulacij, planira direktne, indirektne stroške in prodajne cene
za posamezne gostinske storitve,
razloži pomen in postopek izdelave obračunskih kalkulacij,
analizira osnove za oblikovanje prodajne cene in pojasni pomen
diferenciacije cen,
|
kalkulator
kalkulator
kalkulator
|
KAZALNIKI USPEŠNOSTI POSLOVANJA
|
razloži pomen poslovnih analiz, njihove cilje, prikaze in njihovo
uporabo,
pozna pojem produktivnosti, način izračuna, dejavnike, ki vplivajo
na produktivnost,
definira pojem ekonomičnosti, način izračuna, dejavnike, ki vplivajo
na ekonomičnost,
definira pojem rentabilnosti, način izračunavanja, dejavnike,
ki vplivajo na rentabilnost,
razloži pojem likvidnosti, način planiranja likvidnosti, dejavnike,
ki vplivajo na likvidnost,
|
kalkulator
kalkulator
kalkulator
kalkulator
|
BORZA
|
pozna pojem borza in način trgovanja na borzi,
opiše vrednostni papir »obveznica«, navede možne izdajatelje
in pojasni prednosti in slabosti za izdajatelje in kupce,
opiše vrednostni papir »delnica«, navede vrste delnic in pojasni
prednosti in slabosti za izdajatelje in kupce,
zna prebrati tečajnico in analizirati dogajanja s posameznimi
vrednostnimi papirji.
|
borzna tečajnica
|