SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na ...seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne ......

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

PREHRANA

2. Izpitni cilji  

Na poklicni maturi preverjamo:

3. Izvedba izpita

Ustni izpit poteka v skladu s Pravilnikom o poklicni maturi.

 

4. Vsebine

VSEBINE ZNANJA UČNA IN DEL. SREDSTVA

Vloga hrane

hranilne snovi

energijske potrebe človeka

energijske vrednosti obroka

zastrupitve s hrano

shranjevanje in kvarjenje živil, konzerviranje živil

zakonodaja v živilski stroki

pregled živil po skupinah:

mleko in mlečni izdelki (v) 8

meso (vrste), mesni izdelki

jedi 15

jajca

maščobna živila (rastlinska in živalska)

žita (vrste), mlevski izdelki , vrste testa (v)

zelenjava in izdelki

sadje in izdelki (v)6

dodatki hrani (sladila, poživila, začimbe, dišave, ...)

Kandidat

  • pozna zgradbo posameznih hranilnih snovi in njihovih lastnosti;
  • zna živila pravilno pripraviti, upoštevajoč lastnosti;
  • pozna pomen hranilnih snovi za človeka in posledice nepravilne prehrane;
  • zna izračunati energijsko vrednost obroka;
  • pozna mikroorganizme - najpogostejše povzročitelje zastrupitev s hrano in načine preprečevanja zastrupitev z njimi, kot tudi s kemičnimi in drugimi strupi;
  • razloži načine sodobnega skladiščenja živil in posledice neprimernih pogojev;
  • pozna kemične in fizikalne načine konzerviranja in primerja uporabnost posameznih;
  • je informiran o tem, kaj zajema živilska zakonodaja;
  • pozna biološko in energijsko vrednost posameznih živil, njihove lastnosti, pridobivanje, predelavo, način uporabe;
  • pozna vrste izdelkov, izbor na našem tržišču in kako vplivajo na človeški organizem;
  • zna utemeljiti prednost uporabe določenih živil in primernost priprave v zdravi prehrani;
  • zna predstaviti nekaj jedi;
 

pijače:

značilnosti, osnove tehnologije, vrste, označevanje

vino

pivo

žgane pijače (naravne žgane pijače), močne alkoholne pijače, likerji, drugo)

  • pozna tehnologijo pijač, pogoje shranjevanja in pomen vključevanja pijač v prehrano;
  • zna razvrstiti pijače v skupine po veljavni zakonodaji in razložiti posamezne oznake pijač;
  • pozna vinorodna območja Slovenije in tipične predstavnike vin posameznih območij;
  • zna organizirati degustacijo vin in je seznanjen s sistemi ocenjevanja;
  • seznanjen je s posebnostmi penečih vin, znanih tujih posebnih vin, ter posameznimi domačimi in svetovno znanimi žganimi pijačami;
 

brezalkoholne pijače (pijače iz sadja, osvežilne brezalkoholne pijače, mineralne vode, pitna voda)

  • pozna značilnosti in prednosti posameznih brezalkoholnih pijač;
 

oblike prehranjevanja

principi planiranja prehrane

alternativna prehrana

dietna prehrana

narodne jedi

  • zna sestaviti obroke hrane, ki ustrezajo po biološki in energijski vrednosti posameznim kategorijam ljudi;
  • pozna osnovne značilnosti posebnih načinov prehranjevanja (vegetarijanska prehrana, makrobiotika, hitra priprava, surova, ...);
  • pozna nekaj najznačilnejših jedi posameznih slovenskih pokrajin;
 

 

  5. Ocenjevanje

Zgradba izpitne enote:

USTNI IZPIT

Vprašanja na izpitnem listku

Vprašanja so kompleksna, jasna, nedvoumna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

Vprašanja morajo zajeti znanja iz poznavanja in razumevanja (50%*), povezovanja teoretičnih znanja s praktičnimi primeri (25%*) in iz nalog na praktično uporabnih primerih (25%*).

* Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

 

Pretvorba točk v oceno:  

Ocena ustnega izpita iz 2. izpitne enote Prehrana se oblikuje tako, da se seštejejo točke posameznih odgovorov in se seštevek pretvori v oceno.  

Primer pretvorbe točk v oceno:

Številčna ocena Skupno število točk

Odlično (5)

86 do 100 točk

Prav dobro (4)

71 do 85 točk

Dobro (3)

56 do 70 točk

Zadostno (2)

41 do 55 točk

Nezadostno (1)

0 do 40 točk