Izobraževalni program: GOSTINSKI TEHNIK
Sprejeto na ...seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne ......
PREHRANA
Na poklicni maturi preverjamo:
Ustni izpit poteka v skladu s Pravilnikom o poklicni maturi.
VSEBINE | ZNANJA | UČNA IN DEL. SREDSTVA |
Vloga hrane hranilne snovi energijske potrebe človeka energijske vrednosti obroka zastrupitve s hrano shranjevanje in kvarjenje živil, konzerviranje živil zakonodaja v živilski stroki pregled živil po skupinah: mleko in mlečni izdelki (v) 8 meso (vrste), mesni izdelki jedi 15 jajca maščobna živila (rastlinska in živalska) žita (vrste), mlevski izdelki , vrste testa (v) zelenjava in izdelki sadje in izdelki (v)6 dodatki hrani (sladila, poživila, začimbe, dišave, ...) |
Kandidat
|
|
pijače: značilnosti, osnove tehnologije, vrste, označevanje vino pivo žgane pijače (naravne žgane pijače), močne alkoholne pijače, likerji, drugo) |
|
|
brezalkoholne pijače (pijače iz sadja, osvežilne brezalkoholne pijače, mineralne vode, pitna voda) |
|
|
oblike prehranjevanja principi planiranja prehrane alternativna prehrana dietna prehrana narodne jedi |
|
Zgradba izpitne enote:
USTNI IZPIT
Vprašanja na izpitnem listku
Vprašanja so kompleksna, jasna, nedvoumna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.
Vprašanja morajo zajeti znanja iz poznavanja in razumevanja (50%*), povezovanja teoretičnih znanja s praktičnimi primeri (25%*) in iz nalog na praktično uporabnih primerih (25%*).
* Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.
Pretvorba točk v oceno:
Ocena ustnega izpita iz 2. izpitne enote Prehrana se oblikuje tako, da se seštejejo točke posameznih odgovorov in se seštevek pretvori v oceno.
Primer pretvorbe točk v oceno:
Številčna ocena | Skupno število točk |
Odlično (5) |
86 do 100 točk |
Prav dobro (4) |
71 do 85 točk |
Dobro (3) |
56 do 70 točk |
Zadostno (2) |
41 do 55 točk |
Nezadostno (1) |
0 do 40 točk |