A. SPLOŠNI DEL
Ime izobraževalnega programa: GOSTINSKI TEHNIK srednje strokovno izobraževanje
Naziv strokovne
izobrazbe: gostinski tehnik/gostinska tehnica
Trajanje
izobraževanja: štiri leta
Posebni vpisni
pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni
zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.
Cilji
izobraževalnega programa
Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da:
si razvijajo sposobnosti in
spretnosti za kakovostno strokovno delo, za zagotavljanje produktivnega,
racionalnega in ekonomičnega poslovanja v delovni enoti ter se pripravijo za
poklicno kariero,
spoznajo posamezna
živila, njihove lastnosti, pridobivanje in načine uporabe,
spoznajo pomen prehrane za
človekovo zdravje in storilnost,
se usposabljajo za
spremljanje novosti, oblikovanje ponudb in trženja,
si pridobijo znanje za
samostojno poslovanje manjše delovne enote (kuhinje, strežbe) v
restavracijah, gostilnah in gostinskih obratih manjšega hotela,
se usposabljajo za sprejemanje
večjih naročil gostinskih storitev,
se usposabljajo se za
pripravljanje in postrežbo zahtevnejših jedi in pijač,
si razvijajo sposobnosti in
spretnosti za vodenje skupin, komuniciranje, reševanje problemov, motiviranje
sodelavcev,
oblikujejo pozitiven odnos do
varovanja okolja in zdravja ljudi,
se usposabljajo za
nadzorovanje varstva pri delu,
si pridobijo sposobnosti za
kritično presojanje in odgovorno ravnanje na svojem delovnem področju.
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
Predmeti
|
Obvezni načini
preverjanja in ocenjevanja znanja
|
Prehrana
|
ustno
|
Organizacija in ekonomika v gostinstvu
|
ustno
|
Tuji jezik II
|
pisno, ustno
|
Poslovno komuniciranje
|
vaje
|
Zdravstvena vzgoja s higienskim
|
ustno
|
minimumom
|
|
Kuharstvo (praktični pouk)
|
dnevnik praktičnega pouka, izdelek ali storitev in zagovor
|
Strežba (praktični pouk)
|
dnevnik praktičnega pouka, izdelek ali storitev in zagovor
|
Vsebina poklicne
mature
Obvezni del:
pisni in ustni izpit iz
slovenšeine,
ustni izpit iz organizacije
in ekonomike v gostinstvu ali prehrane (po izbiri dijaka).
Izbirni del:
pisni in ustni izpit iz
tujega jezika I ali matematike (po izbiri dijaka),
izdelek iz kuharstva z zagovorom ali
storitev iz strežbe in zagovor, s katerim kandidat dokaže,
usposobljenost za reševanje praktičnih problemov v povezovanju s teorijo.