A. SPLOŠNI DEL

Ime izobraževalnega programa: GOSTINSKI TEHNIK srednje strokovno izobraževanje

Naziv strokovne izobrazbe: gostinski tehnik/gostinska tehnica

Trajanje izobraževanja: štiri leta

Posebni vpisni pogoji: zdravniško potrdilo, s katerim kandidat dokaže, da ni zdravstvenih ovir za izobraževanje po programu.

Cilji izobraževalnega programa

Poleg splošnih ciljev izobraževalni program dijakom omogoča, da:

  • si razvijajo sposobnosti in spretnosti za kakovostno strokovno delo, za zagotavljanje produktivnega, racionalnega in ekonomičnega poslovanja v delovni enoti ter se pripravijo za poklicno kariero,
  • spoznajo posamezna živila, njihove lastnosti, pridobivanje in načine uporabe,
  • spoznajo pomen prehrane za človekovo zdravje in storilnost,
  • se usposabljajo za spremljanje novosti, oblikovanje ponudb in trženja,
  • si pridobijo znanje za samostojno poslovanje manjše delovne enote (kuhinje, strežbe) v restavracijah, gostilnah in gostinskih obratih manjšega hotela,
  • se usposabljajo za sprejemanje večjih naročil gostinskih storitev,
  • se usposabljajo se za pripravljanje in postrežbo zahtevnejših jedi in pijač,
  • si razvijajo sposobnosti in spretnosti za vodenje skupin, komuniciranje, reševanje problemov, motiviranje sodelavcev,
  • oblikujejo pozitiven odnos do varovanja okolja in zdravja ljudi,
  • se usposabljajo za nadzorovanje varstva pri delu,
  • si pridobijo sposobnosti za kritično presojanje in odgovorno ravnanje na svojem delovnem področju.

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Predmeti

    Obvezni načini preverjanja in ocenjevanja znanja

    Prehrana

    ustno

    Organizacija in ekonomika v gostinstvu

    ustno

    Tuji jezik II

    pisno, ustno

    Poslovno komuniciranje

    vaje

    Zdravstvena vzgoja s higienskim

    ustno

    minimumom

     

    Kuharstvo (praktični pouk)

    dnevnik praktičnega pouka, izdelek ali storitev in zagovor

    Strežba (praktični pouk)

    dnevnik praktičnega pouka, izdelek ali storitev in zagovor

    Vsebina poklicne mature

    Obvezni del:

  • pisni in ustni izpit iz slovenšeine,
  • ustni izpit iz organizacije in ekonomike v gostinstvu ali prehrane (po izbiri dijaka).

    Izbirni del:

  • pisni in ustni izpit iz tujega jezika I ali matematike (po izbiri dijaka),
  • izdelek iz kuharstva z zagovorom ali storitev iz strežbe in zagovor, s katerim kandidat dokaže, usposobljenost za reševanje praktičnih problemov v povezovanju s teorijo.