SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETIJSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 38.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

POLJEDELSTVO

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje vplivov okolja na rast in razvoj rastlin,

  • poznavanje zgradbe in razmnoževanja rastlin,

  • znanje o obdelavi tal,

  • poznavanje vrst in uporabe kmetijske mehanizacije v poljedelstvu,

  • poznavanje prehrane rastlin, znakov pomanjkanja različnih hranil, zakonitosti in načinov gnojenja,

  • poznavanje simptomov, ki jih povzročajo paraziti rastlin in rastlinski škodljivci,

  • poznavanje plevelov in njihovega zatiranja,

  • obvladovanje tehnologije pridelovanja poljščin in rabe travinja,

  • poznavanje zelenjadnic in njihove uporabnosti,

  • poznavanje osnov žlahtnenja rastlin in semenarstva,

  • poznavanje varstva in urejanja kmetijskega prostora ter klasifikacije kmetijskih zemljišč,

  • sposobnost načrtovanja, organiziranja in vodenja dela v poljedelstvu,

  • sposobnost analize in sinteze znanja in prenos ugotovitev v nove situacije,

  • stopnjo razumevanja znanja in sposobnost samostojnega reševanja problemov.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    VSEBINE

    ZNANJA

    UČNA IN DELOVNA SREDSTVA

    PODNEBNI DEJAVNIKI

    Kandidat

     

  • dejavniki podnebja

  • podnebje in vreme

  • padavine

  • razloži podnebne razmere v Sloveniji in pomen podnebnih dejavnikov na rast rastlin

  • pozna koristne in škodljive padavine ter načine preprečevanja posledic na rast rastlin

  • zna izračunati pomembnejše temperaturne parametre

  •  

    talni dejavniki

     

     

  • fizikalne lastnosti tal

  • kemične lastnosti tal

  • biološke lastnosti tal

  • pozna teksturo, strukturo, poroznost in toplotno prevodnost tal

  • iz zgradbe tal sklepa na njihovo uporabno vrednost

  • razloži pomen humusa, sorpcijskega kompleksa in edafona na rodovitnost tal

  • analizira pomen reakcije talne raztopine na rast rastlin

  •  

    obdelava tal

     

     

  • osnovna obdelava tal

  • dopolnilna obdelava tal

  • minimalna obdelava tal

  • opiše pomen in sestavo talnih plasti

  • zna izbrati pravilen čas za osnovno obdelavo tal glede na namen in fizikalne lastnosti tal

  • primerja različne načine oranja

  • pozna načine poglabljanja in rahljanja ornice

  • zna izbrati mehanizacijo in pravi čas za pripravo tal na setev

  • primerja konvencionalno in minimalno obdelavo tal

  •  

    prehrana rastlin

     

     

  • makro in mikrohranila

  • organska gnojila

  • mineralna gnojila

  • analiza tal

  • gnojilni načrt

  • opiše pomen hranil v prehrani rastlin, znake presežkov in pomanjkanja

  • razloži vpliv kroženja dušika na rodovitnost tal

  • opiše pripravo in uporabo organskih gnojil

  • zna izračunati gnojilne odmerke

  • primerja delovanje mineralnih gnojil med seboj in z organskimi gnojili

  • utemelji pomen kalcifikacije

  • opredeli pomen kemične analize tal

  • na podlagi rezultatov analize tal zna izračunati gnojilni odmerek

  •  

    seme

     

     

  • lastnosti semena

  • dodelava semena

  • zna opredeliti zunanje in notranje lastnosti semena

  • zna izračunati porabo semena za setev

  • utemelji pomen dodelave semena

  •  

    setev in oskrba posevkov

     

     

  • načini setve

  • oskrba posevkov

  • opiše in prikaže (skica) različne načine setve

  • našteje dejavnike, ki vplivajo na vznik semena

  • našteje in opiše oskrbovalne ukrepe

  •  

    pleveli

     

     

  • biološke lastnosti

  • preprečevanje in zatiranje

  • pozna biološke lastnosti plevelov

  • našteje značilne plevele ozimin, in okopavin, načine preprečevanja in zatiranja

  •  

    kolobar

     

     

  • pomen

  • pravila

  • utemelji pomen kolobarjenja za preprečevanje utrujenosti tal

  • primerja različne kolobarje glede na tla, predposevke in usmeritev kmetije

  •  

    uvod v specialno poljedelstvo

     

     

  • morfološke

  • biološke lastnosti

  • kemične lastnosti

  • primerja morfološke, biološke in kemične lastnosti posameznih vrst žit in sklepa o njihovi uporabi

  •  

    žita

     

     

  • sortni izbor

  • setev

  • bolezni

  • škodljivci

  • pleveli

  • izbere in priporoči primerne sorte in čas setve za pšenico in ostala žita

  • opiše razlike med posameznimi žiti glede gospodarskega pomena in uporabe

  • v povezavi z morfološkimi fazami opiše oskrbovalne ukrepe pri pšenici

  • opiše značilne plevele, bolezni in škodljivce v pšenici in ostalih žitih

  •  

    koruza

     

     

  • morfološke in biološke lastnosti

  • izbira hibridov

  • pridelovanje, raba, spravilo in skladiščenje

  • pleveli in škodljivci

  • zna priporočiti ustrezen hibrid glede na pridelovalno območje in način uporabe

  • opredeli pomen gostote setve in gnojenja na pridelek

  • primerja različne načine spravila in določi tehnološko zrelost

  •  

    krompir

     

     

  • morfološke in biološke lastnosti

  • bolezni

  • škodljivci

  • spravilo in skladiščenje

  • primerja vpliv različnih podnebnih in talnih dejavnikov na rast krompirja

  • ovrednoti pomen nakaljevanja

  • opiše najpomembnejše bolezni in škodljivce ter načine preprečevanja in zatiranja

  • opiše pomen pravilnega spravila in skladiščenja

  •  

    sladkorna pesa*

     

     

  • morfološke, biološke in kemične lastnosti

  • bolezni in škodljivci

  • spravilo in predelava

  • oceni primernost pridelovanja sladkorne pese

  • izbere najprimernejše sorte in jih zna posejati

  • opiše najznačilnejše bolezni in škodljivce

  • zna določiti čas spravila in opisati predelavo

  •  

    hmelj*

     

     

  • morfološke in kemične lastnosti

  • kultivarji

  • bolezni in škodljivci

  • opiše najpomembnejše kultivarje pri nas

  • opredeli biološke in kemične lastnosti hmelja

  • opiše najznačilnejše bolezni in škodljivce

  • zna določiti čas obiranja in opiše skladiščenje in sušenje

  •  

    oljnice

     

     

  • morfološke in kemične lastnosti

  • pridelava, spravilo in predelava

  • primerja pomen in uporabnost posameznih oljnic

  • razloži pridelovanje buč, sončnic in oljne ogrščice

  •  

    zrnate stročnice

     

     

  • vrste

  • pomen

  • navede najvažnejše zrnate stročnice za prehrano ljudi in njihovo uporabo

  • analizira njihovo sestavo in pomen za rodovitnost tal

  •  

    alternativne poljščine

     

     

  • vrste

  • pomen

  • pridelovanje izbranih alternativnih poljščin

  • navede pomen in vrste izbranih alternativnih poljščin (konoplja, pira, …)

  • razloži pomen gojenja alternativnih poljščin iz ekonomsko-gospodarskega vidika, kot dopolnilna dejavnost

  •  

    pridelovanje krme na njivah

     

     

  • krmna osnova

  • večletne trpežne detelje

  • enoletne metuljnice

  • travno-deteljne mešanice

  • krmni dosevki

  • zeleni krmni trak

  • razloži vpliv krmnih rastlin na rodovitnost tal

  • opredeli razmerje med potrebnimi krmnimi površinami in številom živine

  • opiše pridelavo večletnih in enoletnih detelj

  • sestavi travno-deteljno mešanica glede na talne in podnebne razmere ter način rabe

  • opredeli pomen setve in vrste krmnih dosevkov

  • sestavi zeleni krmni trak glede na potrebe kmetije

  •  

    pridelovanje krme na travinju

     

     

  • pomen in razširjenost

  • morfološke in biološke značilnosti trav in detelj

  • oskrba travinja

  • primerja rast travne ruše v različnih podnebnih in talnih razmerah

  • analizira proizvodno sposobnost travinja

  • oceni zapleveljenost pri različnih načinih rabe travinja

  • opiše oskrbovalne ukrepe

  •  

    konzerviranje krme

     

     

  • konzerviranje mrve

  • siliranje

  • glede na usmeritev kmetije izbere najprimernejši čas in način rabe in konzerviranja travinja

  • primerja konzerviranje mrve in siliranje

  •  

    pašništvo

     

     

  • intenzivnostne stopnje paše

  • oskrba

  • pašno-kosna raba

  • višinska paša

  • utemelji pomen pašništva in izbere najprimernejši način paše

  • izdela načrt paše na čredinskem pašniku

  • opiše postavljanje in oskrbo čredink

  • opredeli pomen višinske paše

  •  

    urejanje in varstvo kmetijskega prostora

     

     

  • prostorska klasifikacija

  • pedosekvence

  • kategorizacija kmetijskih zemljišč

  • zemljiška knjiga in kataster

  • opiše in prepozna najznačilnejše pedosekvence v Sloveniji

  • izbere najprimernejši način koriščenja kmetijskega prostora

  • opiše pomen katastra in zemljiške knjige

  • navede zakonodajo, ki ureja kmetijski prostor

  •  

    agrometeorologija

     

     

  • meteorološke priprave za merjenje

  • agrometeorološka služba

  • opiše meteorološke pripomočke pri določanju vremena

  • razloži delo in pomen agrometeorološke službe

  •  

    žlahtnjenje

     

     

  • pomen in metode

  • genski inženiring

  • biotehnologija

  • primerja uporabnost raznih metod žlahtnjenja na količino in kakovost pridelka pri poljščinah

  • razloži pomen in nevarnost genskega inženiringa za kmetijstvo in okolje

  •  

    semenarstvo

     

     

  • semensko blago

  • pridelava semenskih posevkov

  • dodelava semenskega blaga

  • analizira stanje semenarstva v Sloveniji in možnosti razširitve semenske proizvodnje

  • ovrednoti uporabo preizkušenega in deklariranega semenskega blaga

  • opiše postopke potrjevanja semenskih posevkov

  • navede predpise, ki urejajo promet s semenom

  •  

    pridelovanje zdravilnih zelišč

     

     

  • pomen pridelovanja

  • uporabnost zdravilnih zelišč

  • opiše pomen pridelovanja zdravilnih zelišč kot dopolnilno dejavnost kmetije

  •  

    geodezija

     

     

  • pomen geodetske službe

  • pripomočki in naprave za merjenje parcel

  • opredeli pomen in razvoj geodetske službe

  • našteje in opiše pripomočke za merjenje v geodeziji

  • razloži agrarne operacije

  •  

    melioracije

     

     

  • pomen agro- in hidromelioracij

  • pomen in načini namakanja

  • razloži pomen in vrste hidro- in agromelioracij v kmetijstvu

  • analizira pomen osuševanja in namakanja

  •  

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • ustni izpit.

    4.1. USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

    Vprašanja morajo zajeti znanja definicij in zakonov, poznavanja strokovne terminologije (25%*); iz razumevanja in uporabe (45%*) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (30%*).

    * Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Dovoljeni pripomočki pri ustnem izpitu so določeni v poglavju 3.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.