SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KMETIJSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 38.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje rajonizacije pridelave vinske trte in sadnega drevja,

  • razlikovanje specifičnosti organov in rodnega lesa vinske trte in sadnih rastlin,

  • obvladovanje tehnoloških postopkov pridelave grozdja in različnih sadnih rastlin,

  • obvladovanje tehnoloških postopkov predelave grozdja in sadja,

  • znanje uporabe tehnične in tehnološke dokumentacije,

  • poznavanje vrst in uporabe kmetijske mehanizacije v sadjarstvu in vinogradništvu,

  • upoštevanje sodobnih načel urejanja in varovanja kmetijskega prostora,

  • sposobnost racionalnega načrtovanja dela,

  • sposobnost analize in sinteze znanja in prenos ugotovitev v nove situacije,

  • sposobnost samostojnega reševanja problemov na delovnem področju.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    VSEBINE

    ZNANJA

    UČNA IN DELOVNA SREDSTVA

     

    Kandidat

     

    SADJARSTVO KOT PANOGA

       

  • pomen sadjarstva

  • rajonizacija

  • sadni izbor

  • pozna pomen sadjarstva in oblike sadjarske pridelave

  • pozna rajonizacijo sadjarstva

  • zemljevid Slovenije

  • ORGANOGRAFIJA SADNIH RASTLIN

     

     

  • nadzemni organi

  • podzemni organi

  • prepozna posamezne dele sadne rastline, pozna njihovo zgradbo in osnovne fiziološke procese

  • prepozna in razlikuje rodni les različnih sadnih vrst

  • pozna fiziologijo razvoja cvetnih brstov

  • vzorci rodnega lesa

  • vzorci organov sadnega drevja

  • FENOLOGIJA

  • opiše obdobja v življenju sadne rastline

  • pozna posamezne fenofaze in pozna ekološke vplive na njihov potek

  • pozna vpliv ekoloških dejavnikov na potek posamezne fenofaze

  •  

    REZ IN GOJITVENE OBLIKE

     

     

  • pomen rezi

  • gojitvene oblike

  • fiziološke osnove rezi

  • pozna pomen rezi, fiziološke osnove in čas rezi

  • pozna osnovne ukrepe rez in njihov učinek

  • razlikuje najbolj razširjene gojitvene oblike in jih zna oblikovati

  • zna izbrati ustrezno gojitveno obliko

  •  

    DREVESNIČARSTVO

     

     

  • načini razmnoževanja

  • normativi in zakonski predpisi

  • pozna razlike med generativnim in vegetativnim razmnoževanjem

  • opiše tehnologijo generativnega razmnoževanja

  • pozna tehnologijo najpomembnejših načinov vegetativnega razmnoževanja

  • pozna tehnologijo pridelave sadik

  • pozna organiziranost drevesnice

  • opiše kakovostno sadiko

  •  

    NAPRAVA IN OBNOVA NASADOV

     

     

  • načrtovanje naprave in obnove

  • sistemi in načini sajenja

  • oskrba mladih nasadov

  • zaščita pred pozebo

  • opiše investicijski in tehnični program

  • opiše pripravo zemljišča

  • pozna fiziološke osnove prehrane rastlin

  • pozna pomen vzorčenja tal in analize tal

  • pozna pomen založnega gnojenja

  • opiše postopke urejanja vodnega režima

  • pozna pomen in ureditev namakanja v trajnih nasadih

  • pozna metode zaščite pred pozebo

  • pozna sisteme in načine sajenja

  • opiše pripravo sadik za sajenje

  • pozna oblike opore v trajnih nasadih in materiale

  •  

    OSKRBA NASADOV

  • pozna oskrbo mladih nasadov

  • razlikuje načine oskrbe tal v trajnih nasadih

  • pozna čisto obdelavo in negovano ledino

  • pozna zakonitosti gnojenja in gnojenje

  • pozna pomen in načine redčenja plodov

  • pozna zaščito nasadov pred točo in vetrom

  •  

    OBIRANJE IN SHRANJEVANJE SADJA

     

     

  • obiranje

  • shranjevanje

  • pozna načine in pomen določanja zrelosti sadja

  • razlikuje načine obiranja in pozna pripomočke

  • pozna načine skladiščenja

  • pozna skladiščne bolezni sadja

  • pozna možnosti ponudbe sadja in pomen embalaže

  • pozna možnosti uporabe in predelave sadja

  •  

    POMOLOGIJA

     

     

  • pozna ekološke, tehnološke zahteve sadne vrste

  • pozna sortiment, bolezni in škodljivce

  • pozna posebnosti posamezne sadne vrste

  • pozna ekološke, tehnološke zahteve sadne vrste

  • pozna sortiment, bolezni in škodljivce

  • slikovni material

  • VINOGRADNIŠTVO KOT PANOGA

     

     

  • gospodarski pomen

  • rajonizacija

  • pozna gospodarski pomen vinogradništva

  • pozna rajonizacijo v smislu zakona o vinu

  •  

    ORGANOGRAFIJA VINSKE TRTE

     

     

  • nadzemni organi

  • podzemni organi

  • pozna zgradbo in funkcije nadzemnih organov

  • pozna zgradbo in funkcije podzemnih organov

  •  

    FENOLOGIJA

     

     

  • življenski ciklus

  • letni ciklus

  • opiše obdobja v življenju vinske trte

  • pozna in opiše posamezne fenofaze in pozna ekološke vplive nanje

  •  

    RAZMNOŽEVANJE VINSKE TRTE

     

     

  • vegetativni načini razmnoževanja

  • pridelovanje podlag in cepičev

  • pridelovanje trsnih cepljenk

  • zakonski predpisi

  • razlikuje načine vegetativnega razmnoževanja

  • razlikuje in opiše vrste in lastnosti podlag vinske trte

  • pozna tehnologijo pridelovanja podlag

  • pozna pomen in vrste selekcije

  • pozna pomen in načine pridobivanja kakovostnih cepičev

  • zna pripraviti cepilni material

  • pozna tehnologijo pridelovanja trsnih cepljenk

  • pozna zakonske predpise

  •  

    REZ IN GOJITVENE OBLIKE

     

     

  • pomen rezi

  • rodni les

  • gojitvene oblike

  • opora

  • pozna pomen in čas rezi rezi

  • pozna fiziološke osnove rezi

  • razlikuje rodni les

  • opiše osnovne zakonitosti rezi

  • pozna delitev gojitvenih oblik

  • opiše potek oblikovanja gojitvenih oblik

  • pozna pomen in vrste ampelotehničnih del med vegetacijo

  • pozna oporo in materiale za oporo za vinsko trto

  • slikovni material

  • NAPRAVA IN OBNOVA NASADOV

     

     

  • pomen načrtovanja

  • priprava zemljišča

  • sistemi in načini sajenja

  • opiše investicijski in tehnični program

  • opiše pripravo zemljišča

  • pozna pomen vzorčenja tal in analize

  • pozna pomen založnega gnojenja

  • razlikuje načine sajenja

  • opiše pripravo cepljenk za sajenje

  •  

    OSKRBA VINOGRADOV

     

     

  • načini oskrbe mladih vinogradov

  • načini oskrbe tal v vinogradu

  • oskrba ronih vonigradov

  • pozna oskrbo mladih vinogradov

  • pozna načine oskrbe tal v vinogradu

  • pozna zakonitosti gnojenja in gnojenje

  •  

    OSNOVE VINARSTVA

     

     

  • določanje časa trgatve

  • tehnologija predelave belega grozdja

  • tehnologija predelave rdečega grozdja

  • nega vina

  • bolezni in napake vina

  • osnove trženja vina

  • pozna metode določanja zrelosti grozdja

  • pozna tehnologijo predelave belega grozdja

  • pozna tehnologijo predelave rdečega grozdja

  • zna negovati vino in vinsko posodo

  • pozna osnove analitike vina

  • pozna in razlikuje bolezni in napake vina

  • zna vino pripraviti za prodajo

  •  

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • ustni izpit.

    4.1. USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

    Vprašanja morajo zajeti znanja definicij in zakonov, poznavanja strokovne terminologije (25%*); iz razumevanja in uporabe (45%*) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (30%*).

    * Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Dovoljeni pripomočki pri ustnem izpitu so določeni v poglavju 3.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.