SREDNJE STROKOVNO/TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJ

Izobraževalni program: KMETIJSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 38.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000_

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

IZDELEK OZIROMA STORITEV Z ZAGOVOROM

SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA Z ZAGOVOROM

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

A) izdelek oziroma storitev

  • stopnjo praktične usposobljenosti na poklicnem področju,

  • sposobnost povezovanja strokovnoteoretičnih in praktičnih znanj,

  • ustreznost pristopa in izbire postopkov pri opravljanju nalog,

  • obvladovanje tehnoloških postopkov v kmetijstvu,

  • poznavanje temeljnih značilnosti ekološkega kmetovanja,

  • usposobljenost za delo s kmetijskimi stroji, napravami, orodji in pripomočki ter poznavanje njihovega vzdrževanja,

  • obvladovanje osnovnih analiz v kmetijstvu,

  • obvladovanje spravila, transporta in skladiščenja pridelkov,

  • usposobljenost za načrtovanje, organiziranje in vodenje dela v kmetijski proizvodnji,

  • upoštevanje predpisov s področja varstva pri delu in varstva okolja,

  • racionalno rabo energije, materiala in časa.

    B) seminarska naloga v obliki projektnega dela

  • obvladovanje projektnega pristopa pri reševanju problemov,

  • natančnost določene zasnove v okviru seminarske naloge kot projektnega dela,

  • izdelavo seminarske naloge kot projektnega dela z vidika sistematičnosti, preglednosti, analitičnosti in vrednotenja rezultatov,

  • samostojnost opravljenega izbora in interpretacije zbranih informacij,

  • ustreznost predstavitve seminarske naloge kot projektnega dela z vidika razumljivosti, zanimivosti, aktualnosti in uporabe sodobne prezentacijske tehnologije,

  • obvladovanje ustne komuniciranje in sporočanja z grafičnim ponazarjanjem.

    3. PRIPOROČILA ZAPRIPRAVO IZPITNIH NALOG

    Glejte »Navodila za pripravo in izvedbo 4. Izpitne enote«. Pripravil CPI.

    3.1. IZDELEK OZIROMA STORITEV

    Izpitna enota izdelek oziroma storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (sklopa) oziroma opravljanja storitve. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izpitne naloge zastavimo tako, da upoštevamo z izpitnim katalogom opredeljene vsebine ter zahtevana znanja. Da celovito ocenimo strokovno usposobljenost kandidata pripravimo več daljših ali krajših izpitnih nalog - izpitnih del ter delovnih preizkusov, ki jih je kandidat sposoben rešiti v času do 8 ur. Za izpitne naloge je potrebno pripraviti izpitno gradivo.

    Vsebino in vrsto izpitnih nalog (izpitna dela, delovne preizkuse) določi izpitni odbor. Izpitni odbor izda kandidatu pisni sklep o roku in kraju izvedbe izpita, o imenovanju nadzornikov, o potrebnih predhodnih dejanjih (npr. priprava polizdelkov ipd.) in drugih obveznostih ter pogojih.

    Pri 4. izpitni enoti (izdelek ali storitev) poklicne mature lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:

  • enim (1) individualnim izpitnim delom iz izbranega strokovnega področja (poljedelstvo ali živinoreja ali sadjarstvo in vinogradništvo),

  • ustrezno dokumentacijo, ki obsega poročilo o delu oziroma tehnično in tehnološko dokumentacijo ipd.,

  • zagovorom.

    Kandidat lahko pripravi polizdelke (opravi določena opravila) po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Dokumentacijo praviloma izdela pod nadzorom.

    3.2.   ZAGOVOR

    Obseg in vsebina zagovora sta predvsem vezani na posamezne izpitne naloge.

    Kandidat mora na izpitu predložiti tudi dnevnik praktičnega pouka, iz katerega izpitna komisija ugotovi, ali je opravil s katalogom predvidene delovne naloge.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    4.1. VSEBINE IN ZAHTEVANA ZNANJA ZA IZDELEK OZ. STORITEV

    Opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.

    IZDELEK oz. STORITEV

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

    A. POLJEDELSTVO

    Kandidat

     

    Pedološka jama

  • izkoplje pedološko jamo,

  • določi plasti tal,

  • določi strukturo tal z lopatnim preizkusom,

  • določi teksturo tal s prstnim preizkusom,

  • določi pH tal,

  • šolsko posestvo

  • vrtno orodje

  • pH meter ali pH set

  • meter

  • Odvzem vzorca tal za kemijsko analizo

  • vzame vzorec za kemijsko analizo tal,

  • pripravi vzorec za laboratorij,

  • opremi vzorec s potrebnimi podatki,

  • šolsko posestvo

  • sonda za jemanje vzorcev tal

  • plastificirane vrečke

  • nalepke

  • svinčnik

  • Jemanje vzorcev semena za analizo

  • vzame vzorec semena za analizo zunanjih lastnosti,

  • analizira vzorec (čistota, kalivost, kalilna energija, zdravje semena, hektolitrska teža, absolutna teža, barva semena),

  • izračuna podatke za posamezno lastnost,

  • sonda za jemanje vzorcev semena

  • tehtnica

  • posode

  • petrijevke

  • filtrirni papir

  • Obdelava tal, oranje

  • pripravi traktor in plug za oranje,

  • pravilno nastavi plug,

  • odpre prve brazde,

  • orje dva obhoda,

  • zapre brazdo,

  • šolsko posestvo

  •  traktor

  • dvobrazdni plug

  • merilo

  • Obdelava tal, brananje

  • pripravi traktor in brane za uporabo,

  • pravilno in varno priključi brane,

  • opravi brananje in pripravi tla za setev poljščin,

  • šolsko posestvo

  • traktor

  • brane

  • Obdelava tal, predsetvena priprava tal

  • pripravi traktor in predsetvenik za pravilno uporabo,

  • pravilno nastavi selovne organe na predsetveniku (drobilnik),

  • opravi predsetveno pripravo tal;

  • šolsko posestvo

  • traktor

  • predsetvenik

  • Obdelava tal, vlačenje

  • pripravi traktor in vlačo,

  • pravilno priključi vlačo,

  • opravi vlačenje na njivi,

  • šolsko posestvo

  • traktor

  • vlačo

  • Obdelava tal s kombiniranimi orodji

  • pripravi traktor in orodje,

  • obdela njivo in pripravi tla za setev,

  • šolsko posestvo

  • traktor

  •  kombinirano orodje

  • Obdelava tal, priprava njive z gnanimi orodji (rotovator)

  • pripravi traktor in orodje,

  • pravilno priključi orodje,

  • opravi obdelavo tal,

  • šolsko posestvo

  • traktor

  • rotovator

  • Gnojenje, trosenje organskih gnojil (hlevski gnoj)

  • pripravi traktor in trosilnik hlevskega gnoja,

  • nastavi trosilnik hlevskega gnoja na odgovarjajočo količino po hektarju,

  • izvede trosenje po njivi,

  • šolsko posestvo

  • traktor

  • trosilnik hlevskega gnoja

  • Gnojenje tal, trosenje mineralnih gnojil

  • pripravi traktor in trosilnik mineralnih gnojil,

  • napolni nasipni zaboj trosilnika z mineralnimi gnojili,

  • izračuna količino porabljenega gnojila po hektarju,,

  • šolsko posestvo

  •  trosilnik mineralnih gnojil

  • Kolobar

  • sestavi biološko utemeljen kolobar,

  • pisarniški material

  • Herbarij

  • nabere plevele po seznamu,

  • prepozna plevele in jih pripravi za herbarij,

  • šolsko posestvo

  • priročnik Mala flora Slovenije

  • strokovni material

  • mapa

  • škarje

  • Pridelovanje žit, izračun količine semena po hektarju in preizkus sejalnice

  • izračuna količino semena po hektarju na podlagi podanih semenarskih deklaracij,

  • pripravi traktor in sejalnico,

  • preizkusi sejalnico,

  • šolsko posestvo

  • traktor

  • sejalnik

  • seme

  • tehtnica

  • Škropljenje

  • izbere poljščino,

  • določi povzročitelja,

  • izbere fitofarmacevtsko sredstvo,

  • izračuna odmerek ali koncentracijo;

  • izbere škropilnik,

  • preizkusi škropilnik,

  • pripravi škropilno brozgo in poškropi poljščino,

  • šolsko posestvo

  • škropilnik

  • fitofarmacevtski pripravek

  • tehtnica

  • merilni valj

  • vedro

  • Prepoznavanje bolezni in škodljivcev žit

  • izbere žito,

  • prepozna bolezni in škodljivce,

  • pripravi škropilni načrt,

  • šolsko posestvo,

  • žita,

  • lupa

  • mikroskop

  • steklene posode

  • priročniki za varstvo rastlin in prospekti

  • Pridelovanje žit, ocenjevanje posevka žit (bolezni, škodljivci, zapleveljenost)

  • oceni bolezni in delež obolelosti rastlin, prisotnost škodljivcev, zapleveljenost in vrste plevelov, poleglost posevka,

  • šolsko posestvo

  • merilni instrumenti

  • priročniki za varstvo rastlin in prospekti

  • Dognojevanje žit

  • izbere žito,

  • opravi hitri nitratni test za dognojevanje žit,

  • izračuna potrebno količino dušičnega gnojila,

  • opravi dognojevanje,

  • šolsko posestvo

  • žita

  • razsipalnik mineralnih gnojil

  • škarje

  • Merckovi testni lističi

  • navodila za gnojenje

  • Pridelovanje okopavin, izračun potrebne količine semena po hektarju, preizkus sejalnika, nastavitev sadilnika

  • izračuna potrebno količino semena po hektarju,

  • preizkusi sejalnik na potrebno količino semena,

  • šolsko posestvo

  • določena vrsta semena

  • traktor

  • sejalnik ali sadilnik

  •  tehtnica

  • Prepoznavanje bolezni in škodljivcev okopavin

  • izbere okopavino,

  • prepozna bolezni in škodljivce,

  • pripravi škropilni načrt,

  • šolsko posestvo

  • okopavine

  • lupa

  • mikroskop

  • steklene posode

  • priročniki za varstvo rastlin in prospekti

  • Pridelovanje oljnic, izračun količine semena po hektarju, preizkus sejalnice

  • izračuna potrebno količino semena,

  • preizkusi sejalnico,

  • šolsko posestvo

  • seme

  • traktor

  • sejalnik

  • Pridelovanje zrnatih stročnic, izračun količine semena, preizkus sejalnika

  • izračuna potrebno količino semena,

  • preizkusi sejalnik,

  • šolsko posestvo

  • seme

  • traktor

  • sejalnik

  • Pridelovanje krme na njivah, sestaviljanje travno- deteljne mešanice in izračun količine semena po hektarju

  • izbere pravilne vrste trav in detelj,

  • izračuna potrebno količino semena,

  • sestavi pravilno mešanico;

  • pisarniški material

  • Setev dtm

  • pripravi primerno DTM,

  • opravi setveni preizkus,

  • poseje DTM,

  • šolsko posestvo

  • sejalnik

  • traktor

  • tehtnica

  • seme

  • Pridelovanje krme na travnikih, ocenjevanje sestave travne ruše

  • določi prisotne vrste trav, detelj in zeli,

  • izračuna procentualno sestavo,

  • šolsko posestvo

  • Ključ za razpoznavanje trav, detelj in zeli

  • pisarniški material

  • Gnojenje travinja

  • določi botanično sestavo travne ruše,

  • izračuna odmerek hranil glede na rabo,

  • izračuna količino mineralnih gnojil in opravi gnojenje,

  • šolsko posestvo

  • traktor

  • razsipalnik mineralnih gnojil

  • mineralno gnojilo

  • tehtnica

  • Košnja

  • izbere kosilnik,

  • pripravi kosilnik za košnjo,

  • pokosi,

  • šolsko posestvo

  • kosilnik

  • Pašništvo, postavitev pašniške armature

  • nariše načrt pašnika,

  • zakoliči čredinke,

  • šolsko posestvo

  • pisarniški material

  • baterijski pastir

  • žice

  • količki

  • izolatorji

  • drug potreben material

  • Semenska proizvodnja, ocenjevanje semenskega posevka

  • oceni semenski posevek (bolezni, škodljivci, pleveli, poleglost),

  • šolsko posestvo,

  • pisarniški material,

  • ključ za določanje bolezni, plevelov, škodljivcev

  • Preizkusništvo, zakoličenje preizkusnega bloka

  • nariše preizkusni načrt,

  • zakoliči preizkusni blok,

  • šolsko posestvo

  • pisarniški material

  • vrvica

  • količki

  • kladivo

  • Pridelovanje zdravilnih zelišč, priprava zelišč za različne namene rabe in pravilno sušenje.

  • pripravi zelišča za različne namene rabe (listi, cvetovi, koreni, ...),

  • pravilno osuši,

  • zeliščni vrt

  • zdravilna zelišča, sušilnik ter pribor za delo

  • B. ŽIVINOREJA

    Kandidat

     

    Razdelitev telesa na področja

  • pokaže dele telesa, jih oceni in razloži uporabnost mesa posameznega dela,

  • živali različnih vrst

  • Odbira živali po zunanjosti, kondiciji in konstituciji

  • zmeri in oceni žival po zunanjih lastnostih,

  • presodi/oceni konstitucijo in kondicijo,

  • živali različnih vrst, merilni trak, lydtinova palica in ocenjevalni list

  • Odbira živali po mlečnosti

  • opravi kontrolo mlečnosti,

  • pregleda rezultate kontrole,

  • odbere živali po mlečnosti in plodnosti za nadaljnjo rejo,

  • živali v laktaciji

  • tehtnica, vzorčne stekleničke, izpiske kontrole, pribor za označevanje

  • Odbira živali po pitovnosti

  • izmeri žival,

  • ugotovi konverzijo,

  • izračuna dnevni prirast,

  • odbere žival po pitovnosti,

  • živali različnih vrst

  • tehtnica

  • merilni trak

  • Odbira živali po nesnosti

  • kontrolira nesnost,

  • stehta jajca,

  • odbere po persistenci,

  • živali različnih vrst

  • tehtnica

  • evidenčni list

  • kontrolna gnezda

  • Vtiranje satnice in vstavljanje v panj

  • pripravi opremo za vtiranje,

  • napne žico in vtre satnico,

  • vstavi satnico v panj,

  • oprema za vtiranje

  • okvirji

  • satnice

  • kadilo

  • panj s čebelami

  • Točenje medu

  • pripravi točilo,

  • vzame polne sate iz panja,

  • odkrije med, ga iztoči in vrne prazne sate v panj,

  • točilo

  • panj s čebelami

  • pribor za odkrivanje satja

  • kadilo, nož, omelo in čebelarska obleka

  • Zazimovanje čebel

  • pripravi hrano za dokrmljevanje,

  • nakrmi čebele,

  • zapaži panje,

  • panj s čebelami

  • kadilo, nož, omelo in čebelarska obleka

  • krma, pitalnik

  • opaž

  • Čiščenje bazena in oskrba živali v njem

  • očisti bazen,

  • izbere ustrezno krmo in nakrmi ribe,

  • preveri ustreznost vode,

  • ribogojnica

  • pribor za čiščenje in oskrbo bazena

  • krma za ribe

  • Odkrivanje gonjenja pri prežvekovalcih

  • opiše/ugotovi spremembe v obnašanju,

  • odkrije žival, ki se goni,

  • določi primeren čas za pripust,

  • sodeluje pri pripuščanju,

  • čreda krav/telic/ovc/koz

  • plemenjak

  • Oskrba prežvekovalcev ob porodu in po njem

  • prepozna bližajoči se porod,

  • pripravi prostor in potrebne pripomočke za porod,

  • spremlja porod,

  • oskrbi mladiča po rojstvu,

  • visoko brej žival,

  • porodne vrvi, razkužilo,

  • pribor za čiščenje,

  • molzni stroj

  • vedro z dudo

  • Molža

  • pripravi molzni stroj in kravo na molžo,

  • ugotovi zdravje vimena,

  • pomolze kravo,

  • poskrbi za namolzeno mleko,

  • oskrbi molzni stroj po molži,

  • čreda živali v laktaciji

  • molzni stroj, posoda za prve curke, topla voda, brisača

  • hladilnik za mleko

  • pribor za čiščenje

  • Čiščenje in vzdrževanje molzne opreme

  • očisti molzni stroj po vsaki molži in hladilnik,

  • občasno očisti molzni stroj,

  • oceni, kdaj je potrebno zamenjati gumijaste dele molzne opreme,

  • razloži pomen higiene pri molži,

  • molzni stroj in hladilnik

  • čistilna sredstva in pribor za čiščenje

  • komplet gumijastih delov molzne opreme

  • Predelava mleka

  • iz mleka izdela različne mlečne izdelke,

  • mleko,

  • dodatki za izdelavo

  • pribor in oprema

  • Dnevna oskrba prežvekovalcev

  • razloži pomen dnevne oskrbe živali in dnevnega reda v hlevu,

  • očisti jasli, stojišče, ležišče, rešetke, krmilno mizo,

  • živali nakrmi, napoji, pomolze,

  • hlev s čredo goveda/koz/ovc

  • krma

  • pribor za čiščenje

  • pribor za molžo in molzni stroj

  • Higiena hleva za prežvekovalce

  • poskrbi za svetlobo, primerno temperaturo in zračenje v hlevu,

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine,

  • poskrbi, da je hlev vsaj enkrat na leto razkužen in pobeljen,

  • hlev za govedo/ovce/koze

  • pribor in sredstva za čiščenje

  • sredstva za uničevanje mrčesa

  • sredstva in pribor za beljenje

  • Zatiranje zunanjih zajedavcev

  • prepozna okužbo z zajedavci,

  • pripravi sredstvo za zatiranje zajedavcev,

  • okužene živali oprha/okopa s tem sredstvom,

  • čreda govedi/ovc/koz

  • sredstva za zatiranje zajedavcev

  • pripomočki za prhanje/kopanje živali

  • Ugotavljanje zdravstvenega stanja živali

  • prepozna bolno žival v čredi,

  • definira/opiše bolezen,

  • izmeri telesno temperaturo, srčni utrip, dihanje in pregleda delovanje vampa,

  • zdravi žival po navodilih veterinarja,

  • čreda živali

  • termometer

  • sonda, steklenica, zdravila brez recepta

  • Oskrba parkljev

  • oceni, kateri živali je potrebno obrezati parklje,

  • pripravi prostor in pribor za obrezovanje parkljev ter fiksacijo živali,

  • obreže parkelj,

  • oskrbi bolan in poškodovan parkelj,

  • čreda živali

  • pribor za obrezovanje parkljev

  • prva pomoč

  • Striženje ovc

  • pripravi žival na striženje,

  • pripravi pribor za striženje,

  • ostriže žival,

  • oskrbi morebitne poškodbe,

  • trop ovc

  • pribor za striženje

  • prva pomoč

  • Preprečevanje rasti rogov

  • izbere primerno žival,

  • pripravi pribor,

  • fiksira žival,

  • pravilno prepreči rast rogov,

  • čreda mladičev

  • pripomočki za fiksacijo živali

  • pribor in pripomočki za preprečevanje rasti rogov

  • Prehrana mladičev prežvekovalcev

  • pravilno krmi mladiče od rojstva do odstavitve,

  • pripravi napoj za različno stare živali,

  • ugotovi/izračuna porabo krme na žival in čredo,

  • čreda mladičev

  • krma za mladiče

  • oprema za napajanje

  • Prehrana plemenskih živali, prežvekovalcev

  • izračuna krmni obrok za žival,

  • nakrmi žival glede na izračun,

  • ugotovi porabo krme na žival in čredo,

  • analiz krme

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Prehrana pitancev, prežvekovalcev

  • izračuna krmni obrok za žival,

  • nakrmi žival glede na izračun,

  • ugotovi porabo krme na žival in čredo;

  • analize krme

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Prehrana živali v laktaciji, prežvekovalcev

  • izračuna krmni obrok za žival glede na količino mleka,

  • nakrmi žival glede na izračun,

  • ugotovi porabo krme na žival in čredo,

  • analiza krme

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Dnevna oskrba prašičev

  • razloži pomen dnevne oskrbe živali in dnevnega reda v hlevu,

  • očisti korito, boks, krmilni hodnik,

  • nakrmi živali,

  • hlev s prašiči

  • krma

  • pribor za čiščenje

  • Higiena hleva za prašiče

  • poskrbi za svetlobo, primerno temperaturo in zračenje v hlevu,

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine,

  • poskrbi za čistočo in razkuževanje hleva,

  • hlev za prašič

  • pribor in sredstva za čiščenje

  • sredstva za uničevanje mrčesa

  • sredstva in pribor za razkuževanje

  • Odkrivanje bukanja pri svinjah

  • opiše spremembe v obnašanju,

  • prepozna žival, ki se buka,

  • določi primeren čas za pripust,

  • sodeluje pri pripuščanju,

  • svinje

  • merjasec

  • prostor za pripust

  • Oskrba svinje ob porodu

  • pripravi prostor in potrebne pripomočke za porod,

  • prepozna znake bližajočega se poroda in pravočasno premesti svinjo,

  • spremlja porod,

  • oskrbi mladiče po rojstvu,

  • visoko breja žival

  • razkužilo

  • pribor za čiščenje

  • porodni boks

  • Oskrba pujskov

  • poščipa zobe,

  • oskrbi žival z železom,

  • označi mladiče,

  • kastrira mlade merjasce,

  • pujski

  • klešče

  • injekcije železa

  • pribor za tetoviranje

  • pribor za kastracijo

  • Prehrana prašičev

  • izračuna krmni obrok za svinje ali pitance,

  • nakrmi žival glede na izračun,

  • ugotovi porabo krme na žival in čredo,

  • analiza krme

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Valjenje

  • izbere ustrezna jajca in jih pripravi za valjenje,

  • vloži jih pravilno v valilnik,

  • preveri temperaturo in vlago,

  • valilnik

  • valilna jajca

  • termometer in vlagometer

  • Oskrba izvaljenih piščancev

  • pobere izvaljene piščance,

  • loči jih po spolu,

  • pripravi jih za prodajo,

  • valilnik in valilna košara

  • embalaža

  • Priprava hleva za vselitev piščancev

  • razkuži prostor in opremo,

  • izbere nastilj in nastelje,

  • namesti potrebno opremo v hlev,

  • segreje prostor,

  • hlev z opremo

  • nastilj

  • pribor za razkuževanje

  • Dnevna oskrba perutnine

  • razloži pomen dnevne oskrbe živali in dnevnega reda v hlevu,

  • očisti krmilnike, kontrolira vodo, temperaturo, vlago, osvetlitev,

  • žival nakrmi,

  • pobere jajca in poginule živali,

  • hlev s perutnino

  • krma

  • pribor za čiščenje

  • pladenj za jajca

  • Higiena hleva za perutnino

  • poskrbi za svetlobo, primerno temperaturo in zračenje v hlevu,

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine,

  • poskrbi za čistočo in razkuževanje hleva,

  • hlev s perutnino

  • pribor in sredstva za čiščenje

  • sredstva za uničevanje mrčesa

  • sredstva in pribor za razkuževanje

  • Priprava jajc za trg

  • pobere jajca,

  • sortira jajca,

  • zapakira jajca v primerno embalažo,

  • uskladišči jajca,

  • nesnice

  • jajca in sortirni stroj

  • embalaža s potrebnimi označitvami

  • skladišče za jajca

  • Prehrana perutnine

  • izbere pravilno krmo za določeno kategorijo,

  • nakrmi žival glede na potrebe,

  • ugotovi porabo krme na žival in jato,

  • krma za živali

  • živali

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Odkrivanje gonjenja pri konjih

  • opiše spremembe v obnašanju,

  • prepozna kobilo, ki se goni,

  • določi primeren čas za pripust,

  • sodeluje pri pripuščanju,

  • kobila

  • žrebec

  • pripustna rampa

  • Oskrba konj

  • očisti boks,

  • očisti žival,

  • nakrmi žival,

  • odpelje žival v izpust,

  • konj

  • boks

  • pribor za čiščenje boksov in živali

  • krma

  • izpust

  • Higiena hleva za konje

  • poskrbi za svetlobo, primerno temperaturo in zračenje v hlevu,

  • poskrbi, da ni v hlevu mrčesa in pajčevine,

  • poskrbi za čistočo in razkuževanje hleva,

  • hlev za konje

  • pribor in sredstva za čiščenje

  • sredstva za uničevanje mrčesa

  • sredstva in pribor za razkuževanje

  • Prehrana konj

  • izbere pravilno krmo za določeno žival,

  • nakrmi žival glede na potrebe,

  • ugotovi porabo krme na žival,

  • krma za žival

  • žival

  • tehtnica in pripomočki za krmljenje

  • Priprava konja za jahanje

  • očisti konja,

  • pripravi opremo in konja osedla,

  • oskrbi konja po jahanju,

  • konj

  • oprema za jahanje

  • pribor za čiščenje konja

  • Razmnoževanje kuncev

  • določi primeren čas in prostor za pripust,

  • pripravi prostor za kotenje,

  • kunci

  • pripustni boks

  • primeren prostor

  • Krmljenje in oskrba kuncev

  • očisti krmilnike in bokse,

  • pripravi ustrezno krmo,

  • nakrmi kunce,

  • boks s kunci

  • krma za kunce

  • pribor za čiščenje

  • C. STROJNIŠTVO

    Kandidat

     

    Izdelava manjše konstrukcije

  • nariše risbo, izbere material, izdela elemente, zavari ali zlepi konstrukcijo (velikost naj bo največ 500x 500 mm),

  • risalno orodje, merilna orodja, orodja in stroji za izdelavo

  • Izvedba najvažnejših mehaniziranih del

  • pregleda traktor in stroje pred uporabo,

  • priključi kmetijski stroj,

  • pripravi, nastavitvi in preizkusi nastavitev,

  • dela s kmetijskimi stroji vsaj 1 uro,

  • očisti stroj po končanem delu,

  • namaže stroj,

  • pripravi stroj za skladiščenje,

  • traktor, kmetijski stroji, orodja, masti in olja, pripomočki za čiščenje, delovna oprema

  • tehnološka in tehnična dokumentacija

  • Vzdrževanje traktorja

  • izvede dnevno oskrbo traktorja z menjavo olja ali tedensko oskrbo z nastavitvijo sklopke in zavor;

  • traktor, filtri, maziva, gorivo, orodja, rezervni deli, hladilna tekočina, delovna oprema

  • tehnološka in tehnična dokumentacija

  • Načrtovanje, organiziranje, vodenje in nadziranje strojne storitve

  • napravi načrt,

  • predvidi potrebne organizacijske prijeme in potrebni material,

  • priskrbi material,

  • izračuna vse potrebne veličine,

  • napiše nalog traktoristu,

  • vodi in nadzoruje delo,

  • napiše nalog za obračun storitve,

  • tehnološka in tehnična dokumentacija

  • traktor z ustreznimi priključki

  • traktorist

  • D. SADJARSTVO IN VINOGRADNIŠTVO

    Kandidat

     

    Zimska rez sadnega drevja

  • izbere čas rezi,

  • prepozna rodni les,

  • pojasni osnovne ukrepe rezi in njen učinek,

  • oblikuje gojitveno obliko,

  • škarje, žaga, lestev, cepilna smola, vezivo

  • Poletna rez sadnega drevja

  • izbere čas rezi,

  • pojasni pomen poletne rezi,

  • razloži osnovne ukrepe rezi in njen učinek,

  • obreže drevo,

  • škarje, žaga, lestev, cepilna smola, vezivo

  • Sajenje sadnega drevja

  • izbere primeren čas za sajenje,

  • razloži pomen kakovostne sadike,

  • pripravi sadilno površino,

  • pripravi sadiko za sajenje,

  • posaditi sadiko,

  • sadne sadike, lopata, meter, samokolnica, organsko gnojilo, kalež, škarje, opora, vezivo

  • Spremljanje bolezni in škodljivcev v nasadu

  • prepozna bolezni in škodljivce,

  • pojasni različne načine varstva rastlin,

  • izračuna gospodarski prag škodljivosti,

  • razloži pomen feromonskih vab,

  • izbere sredstvo za varstvo rastlin,

  • pripravi škropilno raztopino,

  • lupa

  • pisarniški material

  • feromonske vabe

  • Oskrba tal

  • razloži pomen oskrbe tal,

  • opiše različne načine oskrbe tal,

  • oskrbi tla v nasadu,

  • stroji in orodja za oskrbo tal

  • Obiranje sadja

  • uporabi postopke za določanje zrelosti,

  • pravilno obere sadje,

  • opiše standarde za drobnoplodne in debeloplodne sorte,

  • pripravi sadje za trg,

  • kalibririni obroči

  • penetrometer, barvne skale

  • embalaža

  • Ročno redčenje plodičev

  • opiše načine in pojasni pomen redčenja,

  • razloži pravila redčenja,

  • razredči plodiče,

  • škarje

  • Rez vinske trte

  • prepozna rodni les vinske trte,

  • prepozna sorto vinske trte,

  • obreže vinsko trto glede na sorto in gojitveno obliko,

  • popravi oporo in priveže vinsko trto,

  • škarje, žagica, vezivo

  • Cepljenje vinske trte

  • pripravi podlage in cepiče za cepljenje,

  •  cepi vinsko trto,

  •  posadi cepljenko v trsnico,

  • opiše izkopavanje in razvrščanje cepljenk v kakovostne razrede,

  • stroj za cepljenje, cepiči, podlage

  • Sajenje vinske trte

  • zakoliči vrste in sadilna mesta,

  • skoplje sadilno jamo,

  • pripravi cepljenke za sajenje,

  • posaditi vinsko trto,

  • lopata, samokolnica, kompost, kalež, gnojilo, trsna cepljenka, opora, vezivo

  • Prepoznavanje bolezni in škodljivcev vinske trte

  • prepozna bolezen oziroma škodljivca vinske trte,

  • izbere sredstvo za varstvo vinske trte,

  • pripravi škropilno raztopino,

  • pripravi pršilnik za škropljenje,

  • lupa

  • pisarniški material

  • Določanje zrelosti grozdja

  • uporabi refraktometer in moštno tehtnico za določanje sladkorja v grozdnem soku,

  • nabere povprečen vzorec grozdja,

  • prepozna sorte po grozdju,

  • refraktometer, moštna tehtnica

  • Trgatev in predelava grozdja

  • trga grozdje,

  • razmnoži kvasovke,

  • pripravi oziroma opiše pripravo strojev in opreme za predelavo,

  • opiše predelavo rdečega in belega grozdja,

  • klet

  • Analize mošta in vina

  • pravilno odvzame vzorec za analizo,

  • opravi osnovne analize mošta in vina,

  • prepozna glavne napake in bolezni mošta ter vina,

  • ebulioskop, pipete, erlenmajerica, avtomatska bireta, kemikalije

  • vzorci vin z napakami

  • Nega mošta in vina

  • dosladka mošt v skladu s predpisi,

  • pravilno pretoči vino,

  • uporabi različne oblike žvepla,

  • refraktometer, moštna tehtnica

  • Vzdrževanje vinske posode

  •  pripravi vinsko posodo.

  • zna ustrezno vzdrževati vinsko posodo,

  • vinska posoda


  • 4.1.1. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri izdelavi izdelka so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom.

    4.2.   SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

    Kandidati lahko za seminarsko (projektno) nalogo uporabijo tudi zamisel, ki v izpitnem katalogu ni navedena, je pa po mnenju izpitnega odbora uresničljiva in primerna. Kandidat v zaključnem letniku izbere temo s področja praktičnega dela kmetijstva, samostojno izvede praktično delo in napiše poročilo, skladno z navodili.

    Seminarska naloga. Osnovni namen seminarske naloge je, da kandidat širše in globlje obravnava določeno strokovno področje. S seminarsko nalogo mora kandidat pokazati določeno raven teoretskega in praktičnega znanja ter sposobnost samostojne uporabe strokovnih virov pri obravnavi teme.

    Projektna naloga je samostojna obravnava določenega problema po načrtovanih postopkih (informiranje, načrtovanje, odločitev, izvedba, kontrola, vrednotenje). Projektno nalogo kandidat izdeluje po načrtu, ki ga uskladi z mentorjem.

    4.3.   ZAGOVOR

    Obseg in vsebina zagovora sta predvsem vezani na posamezne izpitne naloge.

    4.4.   VSEBINE IN ZAHTEVANA ZNANJA ZA SEMINARSKO (PROJEKTNO) NALOGO

    Strokovna znanja

    VSEBINE
    seminarske – projektne naloge

    ZNANJA

    elementi, ki jih vključuje projektna naloga

    Kandidat

    Izdelek ali storitev

  • izdela izdelek ali opravi storitev ter opiše tehnološki postopek

  • Tehnološka navodila in dokumentacija

  • pripravi tehnološka navodila in dokumentacijo za izdelavo določenega izdelka oziroma opravljanje storitve

  • Strojna oprema

  • zna pripraviti in uporabiti potrebno strojno opremo pri izdelavi projektne naloge

  • Varnost pri delu

  • zna varno rokovati z osnovnimi delovnimi sredstvi in uporabiti ustrezna zaščitna sredstva

  • Analiza kakovosti

  • opravi analize in meritve, s katerimi ugotavlja kakovost izdelka oziroma storitve

  • Tržna analiza

  • pripravi in opravi analizo trga ter interpretira rezultate

  • Kalkulacija

  • pripravi kalkulacijo lastne cene proizvoda/storitve, poišče možnosti cenejše proizvodnje

  • Priprava izdelka za trg

  • izdela reklamo, embalažo, deklaracijo za določen izdelek


  • 5. TRAJANJE IZPITA

    5.1. IZDELAVA IZDELKA OZIROMA OPRAVLJANJE STORITVE

    Pri izdelku oziroma storitvi na poklicni maturi traja izpit do 8 ur ter zajema izdelavo izpitnih nalog, dokumentacije ter ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut.

    5.2.   IZDELAVA SEMINARSKE (PROJEKTNE) NALOGE

    Seminarska (projektna) naloga se izdeluje samostojno v šolskem letu, v katerem se opravlja poklicna matura. S pisnim sklepom izpitnega odbora se med ostalim opredeli začetek, dokončanje in rok oddaje naloge. Zagovor se opravi v rednih rokih za poklicno maturo po sprejetem razporedu izpitov.

    Metodološki postopek zgradbe naloge je opisan v Navodilih za pripravo in izvedbo 4. izpitne enote.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    6.1. IZDELEK OZIROMA STORITEV

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    1. priprava naloge

    20 %

    2. izvedba (kakovost)

    50 %

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

    4. ustni zagovor

    20 %

    SKUPAJ

    100 %


    6.1.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela (izdelek oziroma storitev) poklicne mature upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 100 % in

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    6.2.   SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

    Kriteriji za ocenjevanje seminarske (projektne) naloge:

     

    Kriteriji

    DeležI

    1.  

    načrtovanje obravnavane teme

    10%

    2.  

    izbira in uporaba ustreznih metod dela

    15%

    3.  

    izdelek ali storitev

    30%

    4.  

    analiziranje, interpretiranje in vrednotenje rezultatov dejstev in podatkov

    20%

    5.  

    predstavitev obravnavanega problema v jezikovno ustrezni obliki

    10%

    6.  

    zagovor

    15%

     

    SKUPAJ

    100%


    7. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.