SREDNJE STROKOVNO/TEHNIŠKO IZOBRAŽEVANJ

Izobraževalni program: KMETIJSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 38.seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14. 4. 2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

ŽIVINOREJA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje anatomsko-fizioloških značilnosti posameznih vrst domačih živali,

  • poznavanje osnov zdravstvenega varstva domačih živali,

  • obvladovanje postopkov priprave krmil in krmnih obrokov za posamezne vrste in kategorije domačih živali,

  • obvladovanje različnih tehnoloških postopkov vzreje posameznih vrst in kategorij domačih živali,

  • poznavanje osnov tehnoloških postopkov v prireji vseh vrst živalskih proizvodov,

  • poznavanje različnih načinov vhlevljanja posameznih vrst in kategorij domačih živali,

  • poznavanje značilnosti in uporabe hlevske mehanizacije, opreme, orodij in pripomočkov v živinoreji,

  • znanje uporabe tehnoloških in proizvodnih evidenc ter dokumentacije v živinoreji,

  • sposobnost načrtovanja, organiziranja in vodenja dela v živinoreji,

  • sposobnost analize in sinteze znanja in prenos ugotovitev v nove situacije,

  • stopnjo razumevanja znanja in sposobnost samostojnega reševanja problemov.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    VSEBINE

    ZNANJA

    UČNA IN DELOVNA SREDSTVA

     

    Kandidat

     

    Anatomija domačih živali

       

  • pozna pomen anatomije v živinoreji

  • opiše osnovne pojme

  • opiše zgradbo in delitev celice

  • razlikuje tkiva in pozna njihovo vlogo v živalskem organizmu

  • prepozna uporabnost posameznih telesnih delov oz. organov v prehrani ljudi

  • slike, modeli

  • Fiziologija domačih živali

     

     

  • pozna glavne fiziološke procese

  • opiše žleze z notranjim izločanjem

  • razloži osnove razmnoževanja

  •  

    Nastanek in razvoj domačih živali

     

     

  • pozna prednike in posledice udomačitve

  • našteje prednike domačih živali

  • opiše udomačitev

  • našteje posledice udomačitve

  •  

    Dedovanje

     

     

  • pozna osnove dedovanja

  • razlikuje gen, genotip, fenotip

  • razlikuje vrste križanja

  •  

    Selekcija

     

     

  • pozna odbiro po lastnostih

  • pozna pomen selekcije

  • pozna pomen evidence in selekcijske programe

  • pozna pomen selekcije

  • našteje kriterije selekcije

  • opiše ocenjevanje živali po zunanjosti

  • opiše ocenjevanje živali po proizvodnih lastnostih

  • pozna selekcijske programe

  • opiše potek označevanja živali

  • opiše evidenčne liste in vodenje evidence

  • slike, modeli

  • evidenčni listi

  • izpiski o kontrolah

  • Rejske metode

     

     

  • pozna rejske metode

  • primerja rejske metode

  •  

    Hranljive snovi

     

     

  • pozna pomen hranljivih snovi v prehrani živali

  • opiše sestavine krme in živalskega telesa

  • opiše beljakovine,

  • opiše ogljikove hidrate, surova vlakna

  • opiše maščobe

  • opiše vitamine

  • opiše minerale

  • razloži pomen vode

  • vzorci krm

  • Krma

     

     

  • pozna različno krmo za prehrano živali

  • opiše zeleno krmo

  • opiše suho vlakninasto krmo in silaže

  • razlikuje korenovke in gomoljnice

  • pozna pomen žit in stročnic

  • našteje krmo iz predelave kmetijskih pridelkov

  • našteje krmila živalskega izvora

  • razlikuje krmne mešanice in mineralno-vitaminske mešanice

  •  pozna ostalo krmo

  • vzorci krm

  • Vrednotenje krme

     

     

  • pozna osnove vrednotenja krme

  • definira prebavljivost

  • opiše analize krme in krmil

  • razlikuje načine vrednotenja krme in krmil

  • normativi

  • Sestavljanje krmnih obrokov

     

     

  • zna sestaviti krmni obrok

  • razloži pravila sestavljanja krmnih obrokov

  • pozna pomen prehranskih normativov

  • normativi

  • Čebelja družina

     

     

  • pozna osnove čebelarjenja

  • pozna gospodarski pomen

  • opiše opremo čebelarja

  • opiše oskrbo čebelje družine

  • slike

  • Reja vodnih živali

     

     

  • pozna pomen vodnih živali

  • pozna gospodarski pomen

  • opiše načine vzreje

  • slike

  • Prežvekovalci

     

     

  • pozna pomen in možnosti reje

  • pozna gospodarski pomen

  • opiše naravne možnosti za rejo

  • pozna pomen ohranjanja kulturne krajine

  •  

    Pasme prežvekovalcev

     

     

  • pozna najpomembnejše pasme

  • opiše pasme goveda

  • opiše pasme ovc

  • opiše pasme koz

  • slike

  • Selekcija prežvekovalcev

     

     

  • pozna odbiro

  • razloži selekcijo goveda

  • razloži selekcijo pri ovcah in kozah

  • slike

  • evidenčni listi, katalog plemenjakov

  • Anatomske in fiziološke značilnosti prežvekovalcev

     

     

  • pozna anatomske in fiziološke značilnosti

  • opiše anatomske in fiziološke značilnosti goveda

  • opiše anatomske in fiziološke značilnosti ovc

  • opiše anatomske in fiziološke značilnosti koz

  • slike, modeli

  • Razmnoževanje prežvekovalcev in oskrba mladičev

     

     

  • pozna pomen razmnoževanja in oskrbe mladičev

  • opiše razmnoževanje goveda in oskrbo mladičev

  • opiše razmnoževanje ovc in oskrbo mladičev

  • opiše razmnoževanje koz oskrbo mladičev

  •  

    Prireja in predelava mleka

     

     

  • pozna prirejo in predelavo mleka

  • opiše prirejo mleka

  • opiše predelavo mleka

  • slike, modeli, molzna enota

  • Prehrana prežvekovalcev

     

     

  • pozna prehrano mlečnih živali

  • pozna prehrano mladičev

  • pozna zrejo plemenskih živali

  • opiše prehrano mlečnih živali v posameznih proizvodnih obdobjih

  • razloži pomen pravilne prehrane

  • opiše prehrano mladičev

  • opiše zrejo plemenskih živali

  • tabele, normativi

  • Pitanje prežvekovalcev in predelava mesa

     

     

  • pozna načine pitanja in predelave mesa

  • opiše različne načine pitanja

  • opiše transport, klanje in razkosavanje živali

  • opiše osnove predelave

  • tabele, normativi, slike

  • Obnašanje in oskrba prežvekovalcev

     

     

  • pozna različne načine obnašanja

  • pozna pomen primerne oskrbe

  • opiše načine obnašanja pri govedu, ovcah in kozah

  • opiše pravilno oskrbo pri govedu , ovcah in kozah

  • pripomočki za oskrbo živali

  • Hlevi za prežvekovalce

     

     

  • pozna različno urejene hleve

  • opiše različno urejene hleve za govedo, ovce in koze

  • načrti hlevov, slike

  • Neprežvekovalci

     

     

  • pozna pomen in možnosti reje

  • pozna gospodarski pomen

  • opiše naravne možnosti za rejo

  • pozna pomen ohranjanja kulturne krajine

  •  

    Pasme neprežvekovalcev

     

     

  • pozna najpomembnejše pasme

  • opiše pasme in križance posameznih vrst

  • razloži pomen gospodarskega križanja

  • slike

  • Selekcija neprežvekovalcev

     

     

  • pozna odbiro

  • razloži selekcijo pri posameznih vrstah

  • slike

  • evidenčni listi, katalog plemenjakov

  • Anatomske in fiziološke značilnosti neprežvekovalcev

     

     

  • pozna anatomske in fiziološke značilnosti

  • opiše anatomske in fiziološke značilnosti posameznih vrst

  • slike, modeli

  • Razmnoževanje neprežvekovalcev in oskrba mladičev

     

     

  • pozna pomen razmnoževanja in oskrbe mladičev

  • opiše razmnoževanje prašičev in oskrbo mladičev

  • opiše razmnoževanje perutnine

  • opiše razmnoževanje konj

  • opiše razmnoževanje kuncev

  •  

    Prehrana neprežvekovalcev

     

     

  • pozna prehrano prašičev

  • pozna prehrano konj

  • pozna prehrano perutnine

  • pozna prehrano kuncev

  • opiše prehrano posameznih kategorij prašičev

  • opiše prehrano različnih kategorij konj

  • opiše prehrano plemenske jate,nesnic , jarkic in brojlerjev

  • opiše prehrano kuncev

  • tabele, normativi

  • Predelava mesa

     

     

  • pozna predelave mesa

  • opiše transport, klanje in razkosavanje živali

  • opiše osnove predelave

  • tabele, normativi, slike

  • Obnašanje in oskrba neprežvekovalcev

     

     

  • pozna različne načine obnašanja

  • pozna pomen primerne oskrbe

  • opiše načine obnašanja pri konjih, prašičih, kuncih in perutnini

  • opiše pravilno oskrbo posameznih vrst

  • pripomočki za oskrbo živali

  • Hlevi za neprežvekovalce

     

     

  • pozna različno urejene hleve

  • opiše različno urejene hleve za posamezne vrste in kategorije neprežvekovalcev

  • načrti hlevov, slike


  • 4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • ustni izpit.

    4.1. USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

    Vprašanja morajo zajeti znanja definicij in zakonov, poznavanja strokovne terminologije (25%*); iz razumevanja in uporabe (45%*) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (30%*).

    * Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Dovoljeni pripomočki pri ustnem izpitu so določeni v poglavju 3.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.