SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: KOZMETIČNI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 28.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 10. 6. 1999

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

KOZMETOLOGIJA

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • poznavanje kozmetičnih izdelkov: sestava, fizikalno-kemijske lastnosti ter delovanje in uporabo,

  • razumevanje tehnoloških postopkov,

  • pravilna uporaba strokovne kozmetične terminologije,

  • stopnjo usposobljenosti za strokovno govorno komunikacijo,

  • stopnjo usposobljenosti za teoretično analizo problemov.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    Vsebine

    Znanja (cilji)

    Učna in delovna sredstva

         

    Predstavitev kozmetologije

  • naštejejo in razložijo teme kozmetologije;

  • naštejejo osnovne sestavine kozmetičnih izdelkov in opišejo njihovo vlogo v izdelku;

  • opišejo kozmetične izdelke glede na namen uporabe in pojasnijo vlogo kozmetično učinkovitih spojin in podlag;

  •  

    Zgodovina kozmetike

  • opišejo glavne značilnosti zgodovinskih obdobij v razvoju kozmetike;

  •  

    Strokovna literatura

  • razložijo osnovne značilnosti primarne, sekundarne in terciarne literature;

  • pojasnijo sestavo člankov v strokovnih revijah;

  • razložijo pristop iskanja informacij o neznanih temah iz kozmetike;

  •  

    Etična načela in pomen strokovne izdelave kozmetičnih izdelkov

  • naštejejo najvažnejša etična načela in jih razložijo s primeri iz prakse;

  •  

    Farmacevtski laboratorij, inventar za izdelavo kozmetičnih izdelkov, varnost pri delu, prva pomoč

  • opišejo osnovno opremo farmacevtskega laboratorija;

  • pokažejo in razložijo uporabo steklenega, kovinskega in lesenega inventarja pri izdelavi kozmetičnih izdelkov;

  • opišejo varnost pri delu, najpogostejše poškodbe in prvo pomoč;

  • opišejo čiščenje in razkuževanje laboratorijskega inventarja;

  • opišejo izdelavo raztopine kisline in baze, ki se uporabljata za prvo pomoč;

  •  

    Polnjenje in embalaža

  • razložijo ročno in strojno polnjenje;

  • navedejo razlike med primarno in sekundarno embalažo in pojasnijo oznake na njih;

  •  

    Pomen neoporečne vode v kozmetični tehnologiji

    1. Prečiščena voda

    2. Sterilna prečiščena voda

  • razložijo pomen neoporečne vode za izdelavo kozmetičnih izdelkov in primerjajo po sestavi vodovodno vodo, prečiščeno vodo in sterilno prečiščeno vodo;

  • opišejo in skicirajo postopke in sestavne dele aparatur za destilacijo, demineralizacijo, reverzno osmozo, avtoklaviranje in mikrobiološko filtracijo v aseptičnih pogojih;

  •  

    Mikrobiološka, kemijska in fizikalna stabilnost kozmetičnih izdelkov

  • razložijo posamezne vrste nestabilnosti glede na sestavo kozmetičnih izdelkov;

  • pojasnijo preprečevanje posameznih nestabilnosti;

  • ob primerih surovin in izdelkov predvidijo, katerim nestabilnostim bi lahko bili ali so že podvrženi;

  •  

    Osnovni tehnološki postopki za izdelavo kozmetičnih izdelkov

       

    1. Tehtanje

  • na slikah ali na aparaturah znajo pokazati in poimenovati dele in pravilno sklepati o vlogi le teh;

  • razložijo razlike med tehtnicami;

  • opišejo tehtanje na različnih vrstah tehtnic;

  • ločijo pojme: občutljivost, natančnost in ponovljivost;

  •  

    2. Drobljenje in sejanje

  • opišejo ročno in strojno drobljenje s krogljičnim mlinom, koloidnim mlinom, mlinom na zračni tok in mlinom na udarec;

  • opišejo bistvo sejanja s siti;

  • prikažejo ročno drobljenje v terilnici s petilom;

  • opišejo sejanje in sita;

  •  

    3. Mešanje trdnih snovi in mešanje tekočin, homogeniziranje

  • opišejo namen homogeniziranja

  • opišejo ročno mešanje

  • opišejo naprave za mešanje in homogeniziranje trdnih snovi, raztopin, emulzij, suspenzij;

  • opišejo izdelavo zeliščne obloge in vlogo sestavin;

  •  

    4. Segrevanje in hlajenje

  • razložijo različne načine segrevanja in hlajenja v laboratoriju in v industriji;

  • opišejo naprave za segrevanje;

  • pokažejo pravilno uporabo gorilnikov in kopeli v laboratoriju;

  • opišejo postopke hlajenja in mrazotvorne zmesi;

  •  

    5. Ločevanje trdnega in tekočega: dekantiranje, centrifugiranje, filtriranje, sublimacija, razprševanje

  • razložijo postopke za ločevanje;

  • opišejo postopke ločevanja trdnega od tekočega;

  • skicirajo aparature in pojasnijo načine delovanja;

  •  

    6. Sušenje na zraku, v eksikatorju, z aparaturami

  • opišejo načine vezave vode v snovi;

  • opišejo postopke sušenja;

  • skicirajo aparature za sušenje in pojasnijo načine delovanja;

  •  

    Disperzije - razpršnine

       

    1. Prave raztopine - kozmetične raztopine: ustne vode, obrazne vode, lasne vode, brivske vode, toniki za masažo po športu

  • pojasnijo razlike med vrstami disperzij;

  • opišejo prave raztopine: sestavo, izgled, vrste, velikost delcev;

  • definirajo in pojasnijo topnost in hitrost raztapljanja;

  • definirajo in razložijo razmerja in koncentracije raztopin;

  • znajo izračunati preproste primere računskih nalog;

  • ob uporabi farmakopeje in križnega pravila izračunajo in razložijo pripravo raztopine vmesne koncentracije z mešanjem raztopin z višjo in nižjo koncentracijo;

  • opišejo topila za izdelavo kozmetičnih raztopin;

  • ob skicah in receptih razložijo izdelavo posameznih primerov kozmetičnih raztopin v laboratoriju ali v industriji;

  • pojasnijo vloge sestavin in namen uporabe kozmetičnih raztopin;

  •  

    2. Koloidne disperzije

  • opišejo značilnosti koloidnih disperzij in sestavin;

  • opišejo pojav nabrekanja ob kemijskih formulah in pojasnijo razliko med sol in gel stanjem snovi;

  • razložijo izdelavo koloidne disperzije po receptu;

  •  

    3. Grobe disperzije

       

  • emulzije in suspenzije

  • opišejo osnovne sestavine emulzij in suspenzij;

  • ob risanju in pisanju razložijo naslednje pojme: emulgator, tip emulzije O/V (kapljice oljne faze razpršene v vodni fazi) ali V/O, delitev emulgatorjev glede na hidrofilno - lipofilno ravnotežje (HLB) število;

  • napišejo ali prepoznajo kemijske formule glavnih sestavin emulzij in suspenzij;

  • opišejo izdelavo posameznih primerov emulzij in suspenzij po receptih;

  • ob slikah in ob risanju razložijo postopke izdelave v industriji;

  •  

    Poltrdne oblike kozmetičnih izdelkov – mazila

       

  • geli - mazilne podlage

  • geli ogljikovodikov, lipogeli, emulzijski geli, hidrogeli, geli polietilenglikolov (peg)

  • razložijo izvor, kemizem sestavin gelov, fizikalno - kemijske lastnosti in stabilnost gelov;

  • znajo povezati način delovanja gelov na kožo z uporabo na določenem tipu kože;

  • razložijo izdelavo mazil po receptu v laboratoriju in v industriji;

  •  

    Kozmetični izdelki za različne tipe kož

  • naštejejo in pojasnijo izbrane tehnološke oblike izdelkov, podlage in skupine kozmetično učinkovitih spojin glede na način delovanja, ki so najprimernejši za določen tip kože;

  • razložijo vzroke in posledice za uporabo izdelkov na določenem tipu kože;

  • izpostavijo in analizirajo najprimernejše in prepovedane kozmetične učinkovite spojine in podlage za problematične kože: aknaste, kože z razširjenimi porami, kože z razširjenimi kapilarami, dehidrirane, atopične kože;

  • opišejo izdelavo in merjenje pH posameznim izdelkom po receptu;

  •  

    Negativni vplivi kozmetičnih izdelkov na koži: draženje, alergija, fototoksičnost, fotoalergija

  • naštejejo najpogostejše vzroke oziroma povzročitelje;

  • razložijo mehanizme nastankov;

  • opišejo znake na koži;

  • opišejo teste, s katerimi ugotavljajo negativne vplive kozmetičnih izdelkov na koži;

  •  

    Kozmetični izdelki s površinsko aktivnimi snovmi (PAS)

       

  • mila

  • šamponi

  • peneče kopeli

  • pene za britje

  • kozmetični izdelki za površinsko čiščenje kože

  • definirajo in razložijo pojem PAS;

  • pojasnijo vloge PAS v kozmetičnih izdelkih, pozitivne in negativne učinke na laseh in koži;

  • razložijo hidrofilno - lipofilno ravnotežje (HLB) molekul PAS in jih glede na vrednosti HLB razvrstijo po namenu uporabe;

  • opišejo ostale sestavine pripravkov s PAS;

  • napišejo reakciji pridobivanja mil in jih razložijo;

  • opišejo izdelavo mila, čistilnega mleka ali drugih izdelkov s PAS po receptu in analizirajo sestavine glede na vlogo v izdelku;

  •  

    Kozmetični izdelki za globinsko čiščenje kože

  • navedejo najpogostejše izdelke za globinsko čiščenje kože in analizirajo sestavine glede na delovanje;

  • razložijo mehanizme delovanja na koži;

  •  

    Pilingi

  • naštejejo vrste pilingov in razložijo načine delovanja na koži;

  •  

    Izdelki za ionoforezo

  • razložijo in analizirajo sestavo izdelkov za ionoforezo;

  • razložijo rokovanje z izdelki in načine aplikacije;

  •  

    Kozmetični izdelki za nego, zaščito in masažo obraza in telesa

  • opišejo izvor, kemizem in fizikalno-kemijske lastnosti sestavin glede na namen uporabe;

  • naštejejo oblike, opišejo lastnosti izdelkov in delovanje na koži;

  • napišejo ali prepoznajo kemijske formule nekaterih sestavin;

  •  

    Maske in obloge

  • naštejejo vrste obeh in navedejo mehanizme delovanja;

  • primerjajo maske in obloge glede na delovanje;

  •  

    Barvila: barve za lase, obrvi in trepalnice

  • naštejejo osnovne vrste barv in belila s poudarkom na barvah za obrvi in trepalnice;

  • pojasnijo kemizem barv;

  • razložijo princip delovanja določenih - predvsem oksidacijskih barv in ga ponazorijo s kemijskimi formulami;

  • pojasnijo mehanizme delovanja na strukturo lasu;

  • poznajo osnovne koncentracije in stranske učinke;

  •  

    Pudri

       

  • kozmetični pudri

  • pudri za telo

  • pudri za po britju

  • pudri za otroško kožo

  • dermokozmetični pudri

  • definirajo suspenzijo in jo primerjajo z ostalimi vrstami razpršnin;

  • ločijo pudre glede na namen uporabe in glede na tehnološko obliko;

  • pojasnijo opozorila za dermokozmetične pudre s primeri;

  • opišejo osnovne sestavine glede na kemizem, izvor in glede na vlogo v pudru;

  • razložijo laboratorijsko in industrijsko izdelavo pudrov v prahu, kompaktnih, tekočih in pol tekočih pudrov in pudrov – krem;

  •  

    Kozmetični izdelki za ličenje in za odstranjevanje ličil

       

    1. kozmetični pudri, šminke za ustnice, rdečila za lica in pripravki za ličenje oči in očesne okolice, senčila, tuši za trepalnice

    2. čistilne raztopine, emulzije, olja

  • opišejo sestavine ličil in čistilnih izdelkov - kemizem, izvor, vlogo;

  • opišejo tehnološke oblike ličil in izdelkov za odstranjevanje ličil;

  • opišejo izdelavo ličil in čistilnih izdelkov v laboratoriju in v industriji;

  •  

    Teoretične osnove ličenja

  • razvrstijo barvne tipe in razložijo barvne zakonitosti glede na lase in kožo;

  • naštejejo in opišejo osnovne značilnosti ostalih dejavnikov, ki vplivajo na izbor ličil pri ličenju;

  • narišejo osnovne oblike obrazov in pojasnijo osnovne zakonitosti barvnih linij in senčenja;

  •  

    Izdelki za depilacijo

  • naštejejo vrste depilacij in jih opišejo;

  • opišejo osnovne sestavine izdelkov z mehansko in kemično depilacijo;

  • razložijo razlike v delovanju glede na kozmetično učinkovite spojine in ostale sestavine in pojasnijo opozorila glede uporabe, shranjevanja;

  •  

    Dezodoranti in antiperspiranti

  • naštejejo kozmetično učinkovite spojine v izdelkih in pojasnijo načine delovanja;

  • razložijo razlike med dezodoranti in antiperspiranti glede na mehanizme delovanja;

  • opišejo uporabo, posebnosti in opozorila;

  •  

    Kozmetični izdelki za manikuro in pedikuro

  • opišejo osnovne lastnosti izdelkov;

  • razložijo delovanje sestavin izdelkov na kožo;

  • opišejo sestavine lakov za nohte;

  • pojasnijo posebnosti v sestavi izdelkov za nego in zaščito kože nog in rok

  •  

    Zobne paste, zobni praški

  • opišejo sestavine zobnih past in praškov;

  • opišejo postopke za izdelavo zobnih past;

  • pojasnijo vlogo sestavin in namen uporabe

  •  

    Kozmetični izdelki za otroško kožo

  • opišejo vrste in sestavine izdelkov za otroško kožo in delovanje na kožo;

  • pojasnijo posebnosti izdelkov za otroško kožo in razložijo opozorila o sestavi in uporabi;

  • razložijo izdelavo izdelkov za otroško kožo;

  •  

    Kozmetični izdelki za starejšo kožo

  • naštejejo dejavnike za staranje kože in primerjajo hipoteze za staranje kože;

  • razložijo razloge za nujno uporabo določenih sestavin, predvsem kozmetično učinkovitih spojin za upočasnitev procesa staranja;

  •  

    Vitamini v kozmetičnih izdelkih

  • razložijo delovanje na koži in predvidijo možne stranske učinke na koži ob napačnem uživanju ali aplikaciji izdelkov z vitamini;

  • prepoznajo kemijske formule najpomembnejših vitaminov za kožo in jih razvrstijo glede na topnost v vodi ali v maščobah;

  •  

    Kolagen in elastin v kozmetičnih izdelkih

  • razložijo izvor, kemizem in delovanje na kožo;

  • ob sliki razložijo strukturo kolagena in elastina in pojasnijo vlogo v koži;

  •  

    α-hidroksi kisline v kozmetičnih izdelkih

  • iz slike prepoznajo kemijske formule najpogostejših α-hidroksi kislin, ki se uporabljajo v kozmetičnih izdelkih;

  • pojasnijo mehanizme delovanja na koži;

  • izpostavijo možne škodljive učinke na koži;

  • primerjajo koncentracije teh kislin v kozmetičnih izdelkih za uporabo doma, v kozmetičnih salonih in za zdravljenje aknaste kože;

  •  

    Hormoni v kozmetiki

  • opišejo koristne in škodljive učinke hormonov, ki so se v preteklosti pogosto uporabljali za intenzivno nego kože;

  • pojasnijo, zakaj je uporaba hormonov v kozmetičnih izdelkih prepovedana;

  • s primerjanjem kemijskih formul in opisno pojasnijo učinke rastlinskih;

  •  substanc, ki se uporabljajo namesto hormonov;

  •  

    Nosilni sistemi v kozmetičnih izdelkih - liposomi

  • opišejo vlogo liposomov v kozmetičnih izdelkih;

  • razložijo zgradbo liposoma na sliki ali narišejo liposom in s pomočjo slike kože (prerez);

  • razložijo prehajanje liposomov skozi kožo in njihovo vlogo pri vgrajevanju kozmetično učinkovitih spojin;

  • na sliki liposoma shematsko ponazorijo vgrajevanje vodotopnih in maščobotopnih kozmetično učinkovitih spojin v liposom;

  • naštejejo vrste kozmetično učinkovitih spojin, ki jih vgrajujejo v liposome in vrste podlag, v katerih so liposomi stabilni;

  •  

    Dišave v kozmetiki

  • definirajo dišave v kozmetiki;

  • opišejo eterična in cvetna olja glede na način pridobivanja in glede na izvor, topnost v različnih topilih;

  • pojasnijo osnovne značilnosti parfumov in kolonjskih vod in jih primerjajo glede na sestavo;

  • ob receptih in slikah opišejo izdelavo parfumov in kolonjskih vod;

  •  

    Varovalni izdelki za sončenje

  • naštejejo osnovne sestavine;

  • pojasnijo vlogo in delovanje UV filtrov;

  • definirajo UV faktor;

  • razložijo fizikalne osnove, mehanizme delovanja in oblike izdelkov;

  • napišejo valovne dolžine UV žarkov in pojasnijo mehanizme delovanja kozmetično učinkovitih spojin v izdelkih za sončenje;

  • opišejo izdelavo varovalnega izdelka za sončenje;

  •  

    Repelenti - izdelki za zaščito pred insekti

  • razložijo način aplikacije, mehanizem delovanja in opozorila;

  • opišejo sestavine in oblike izdelkov;

  • pojasnijo vlogo eteričnih olj v izdelkih proti insektom;

  •  

    Kozmetični izdelki, ki se uporabljajo pri redukciji debelosti, celulita

  • opišejo sestavo izdelkov;

  • pojasnijo mehanizme delovanja kozmetično učinkovitih spojin in izpostavijo možne stranske učinke;

  • opišejo izdelke za redukcijske diete glede na sestavo;

  •  

    Kontrola kozmetičnih izdelkov

  • opišejo postopke za mikrobiološko in fizikalno-kemijsko kontrolo kozmetičnih izdelkov;

  •  

    Zakonodaja v kozmetiki

  • razložijo najvažnejše zakonske predpise na področju kozmetike;

  • opišejo predpisana pravila dobre proizvodne prakse v kozmetiki za izdelavo in kontrolo kozmetičnih izdelkov;

  •  

    Novejše - aktualne teme v kozmetiki

  • razložijo pristope iskanja informacij o aktualnih temah v kozmetiki;

  • opišejo obdelano aktualno temo in jo analizirajo;

  •  

    Pri pripravi izpitnih nalog ter vprašanj upoštevajte »Navodila za pripravo in izvedbo 2. Izpitne enote«, pripravil CPI.

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • pisni izpit,

  • ustni izpit.

    4.1. PISNI IZPIT

    Priporočilo

    Vsebinsko pisni izpit obsega naloge iz temeljnih vsebin strokovno teoretičnega predmeta. Izpitne naloge so objektivnega tipa, struktuirane, računske, grafične ali problemske ipd. Področje, raven in obseg znanja, ki se preverja, naj ne bo le faktografsko, temveč naj upošteva tudi zahtevnejše taksonomske stopnje (znanje, razumevanje, uporaba, analiza, sinteza, vrednotenje).

    Shema zgradbe in vrednotenja pisnega izpita

    Izpitna pola oz. sklop

    Štev. nalog

    Tipi nalog

    Vrednotenje posameznih nalog

    (točk)

    Dovoljeni pripomočki

    Čas reševanja

    (minut)

    Delež v oceni

    (%)

    1.

     

    kratke naloge iz osnovnega znanja definicij in zakonov ter pretvarjanja enot;

     

    geometrijsko orodje

    do 30

    40

    2.

     

    strukturirane naloge iz uporabe zakonov in definicij posameznega področja ________;

     

    geometrijsko orodje,

    kalkulator

    do 90

    40

     

    1

    strukturirane naloge iz uporabe, analiziranja in vrednotenja ter povezovanja različnih področij __________;

         

    20

     

     

    SKUPAJ

    100

     

     

    100

    Trajanje pisnega izpita

    Pisni izpit traja najmanj 90 in največ 120 minut.

    4.2.   USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna, jasna, nedvoumna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

    Vprašanja morajo zajeti znanja iz razumevanja in uporabe (75%) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (25%).

    * Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

    4.3.   OBLIKOVANJE SKUPNE OCENE

    Skupno oceno izpitne enote določi izpitna komisija v skladu s Pravilnikom o poklicni maturi.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Dovoljeni pripomočki pri ustnem in pisnem izpitu so določeni v poglavju 3. in 4.1.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.