SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: TEHNIK ZDRAVSTVENE NEGE

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

STORITEV Z ZAGOVOROM

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • stopnjo praktične usposobljenosti na poklicnem področju,

  • povezanost strokovnoteoretičnih in praktičnih znanj,

  • ustrezen pristop in izbiro negovalnih postopkov pri opravljanju nalog,

  • uporabo ustreznih merilnih negovalnih pripomočkov

  • upoštevanje predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu,

  • racionalno rabo energije, materiala in časa.

    3. PRIPOROČILA ZA UPORABO

    Izpitna enota zajema samostojno individualno delo na oddelku(enostavnega sklopa) in opravljanje delovnega preizkusa z zagovorom, ki se oceni. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izbor storitev za izpitno enoto je možno izbirati iz predlaganega seznama.

    Izpitne izdelke/storitve oz. delovne preizkuse določi izpitni odbor. Priporočamo, da izpitni odbor izda sklep o vrstah izpitnih nalog po predloženi dokumentaciji in drugih pogojih, ki jih mora izpolniti kandidat.

    Zagovor je vezan predvsem na delovni preizkus in individualno delo po dokumentaciji zdravstvene nege.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO NA POKLICNI MATURI

    Pri praktičnem delu poklicne mature lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:

  • individualno izpitno delo

  • delovni preizkus

  • ustni zagovor z negovalno dokumentacijo

    Kandidat spoznava in neguje bolnika po procesu zdravstvene nege do osem ur v dveh dneh, drugi dan opravlja izpit.

    Kandidat opravlja delovni preizkus pred tričlansko izpitno komisijo (ocenjuje se: odnos do bolnika, pravilnost postopkov, spretnost in estetski vtis).

    4.1. SEZNAM IZDELKOV/STORITEV ZA PRAKTIČNI DEL POKLICNE MATURE

    S seznamom izdelkov/storitev so opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.

    STORITEV

    ZNANJA

     

    Kandidat

    Zdravstvena ustanova in delovno okolje

  • pozna prostorsko ureditev zdravstvene ustanove in bolniškega oddelka;

  • v zdravstveni ustanovi se pravilno vede, giblje, ravna;

  • razmeji svojo vlogo, delovne naloge in odgovornost znotraj negovalnega tima;

  • ustrezno se uredi za delo - osebna urejenost, zaščitna obleka in čevlji;

  • uporabi ustrezen način higienizacije rok in uporabo zaščitnih sredstev

  • pozna  in uporabi varnostne postopke v primeru požara, eksplozije in sevanja;

  • Dihanje

  • prepozna normalno in patološko dihanje;

  • izmeri in zabeleži tip dihanja in frekvenco v ustrezno dokumentacijo;

  • pravilno ukrepa pri motnjah dihanja - položaj bolnika, mikroklima;

  • nudi pravilno pomoč pri izkašljevanju in bolnika po izkašljevanju oskrbi;

  • oceni količino in barvo sputuma, ter pravilno rokuje s kužnino;

  • izvede aspiracijo zgornjih dihal po predpisanih postopkih na različne načine;

  • neguje bolnika z endotrahealnim tubusom ali traheostomo;

  • aplicira kisik na različne načine in zabeleži na temperaturni list;

  • spremlja delo fizioterapevta pri inhalacijah in respiratorni fizioterapiji;

  • sodeluje pri procesni obdelavi bolnika z ostalimi člani tima;

  • sposoben je ugotoviti potrebo in izvajati zdravstveno vzgojno intervencijo pri bolniku z obolenjem ali poškodbo dihal;

  • Prehranjevanje in pitje

  • razume in razloži pomen hrane in tekočine za zdravega in bolnega človeka;

  • razlikuje vrste in pozna namen in vpliv dietne prehrane pri obolenjih;

  • pravilno servira hrano in pijačo, preverja dieto, pripravi bolnika, ga hrani in uredi po hranjenju;

  • prepoznava motnje pri hranjenju in ustrezno ukrepa;

  • izvede hranjenje otroka po steklenički in žlički

  • zabeleži količino zaužite in sprejete hrane in tekočine v ustrezno dokumentacijo;

  • pristavi novorojenčka k materinim prsim in pomaga pri dojenju;

  • kontrolira učinkovitost dojenja s tehtanjem (test tehtanja);

  • stehta bolnika in otroka ter težo zabeleži na temperaturni list;

  • pozna normalno telesno težo in posledice pri večjih odstopanjih, izvaja zdravstveno vzgojno intervencijo;

  • razlikuje različne sisteme in pozna vrste enteralnega hranjenja;

  • opazi spremembe, komplikacije enteralnega prehranjevanja in obvesti odgovorno osebo;

  • razvrsti parenteralno hranjenje glede na vzrok in način;

  • izvede kontrolo sistema za parenteralno hranjenje glede pretoka;

  • opazuje bolnika in opazi spremembe, ki jih sporoča odgovorni osebi;

  • pravilno izvaja ukrepe pri bruhanju, opiše izgled izbruhane mase, jo zabeleži in pravilno ravna z bolnikovimi izločki;

  • izvaja zdravstveno vzgojne intervencije z ostalimi člani tima;

  • Izločanje urina in blata

  • opazi normalno oziroma patološko izločanje urina glede na količino, vonj, barvo in primesi;

  • pravilno uporablja pojme: mikcija, diureza, inkontinenca urina, hematurija, retenca urina;

  • izvede podlaganje in odstranjevanje nočne posode;

  • namesti in odstrani urinsko steklenico;

  • izvede anogenitalno nego ženske in moškega v različnih pogojih (menstruacija, stalni urinski kateter);

  • higiensko oskrbi nočno posodo in urinsko steklenico;

  • poskrbi za lastno zaščito pred okužbo;

  • odvzame urin za laboratorijske preiskave po metodi čistega mokrenja;

  • izmeri diurezo in specifično gostoto urina;

  • zabeleži podatke na temperaturni list;

  • pripravi pripomočke in asistira pri kateterizaciji moškega in ženske;

  • pravilno izprazni ali zamenja urinsko vrečko, ker pozna pomen zaprte drenaže urina;

  • nastavi urinal, urinal kondom;

  • namesti in odstrani pleničko za enkratno uporabo;

  • vključuje se v procesno obdelavo bolnika z urinsko stomo;

  • razlikuje normalno izločanje blata in pozna odstopanja glede na konzistenco, količino, barvo, vonj in primesi

  • pravilno uporablja pojme: obstipacija, diarea, melena;

  • izvede nego bolnika po defekaciji;

  • aplicira odvajalno svečko, mikroklizmo in čistilno klizmo po znanih postopkih;

  • zabeleži izločanje blata na temperaturni list;

  • uvede in odstrani črevesno cevko;

  • odvzame vzorec blata za laboratorijske in mikrobiološke preiskave;

  • uporablja pripomočke za črevesno stomo;

  • namešča, prazni in odstranjuje drenažne sisteme;

  • pripravi izvajalca, bolnika in pripomočke za izpiranje želodca;

  • izvaja negovalne intervencije po izpiranju želodca;

  • vključuje se v procesno obdelavo bolnikov z obolenji prebavil;

  • z ostalimi člani tima izvaja zdravstveno vzgojne intervencije;

  • Gibanje in ustrezna lega

  • namešča bolnika v ustrezen položaj – relaksacijski, terapevtski in preiskovalni;

  • uporablja ustrezne pripomočke za razbremenitev in jih pravilno vzdržuje;

  • oceni bolnikovo ogroženost za nastanek razjede zaradi pritiska po predpisani tabeli;

  • pripravi bolnika za posedanje na postelji, na stolu in vozičku ter izvede vstajanje bolnika;

  • pravilno dviguje in prelaga bolnika vseh starosti z uporabo ustreznih pripomočkov;

  • izbere način postiljanja in prestiljanja, ki ustreza gibljivosti in pokretnosti bolnika in menjuje posamezne dele posteljnine;

  • izvaja ustrezne negovalne postopke, pri  komplikacijah med gibanjem;

  • pripravi pripomočke, voziček in bolnika za vizito;

  • Spanje in počitek

  • pripravi primerne pogoje za počitek bolnika glede na starost, navade in obolenje;

  • razpoznava in odpravlja moteče dejavnike, ki ovirajo spanje (temperatura, svetloba, vonj, ležišče, zrak);

  • pripravi ležišče in bolnika za dober počitek in spanje;

  • Oblačenje in slačenje

  • nudi individualno pomoč pri oblačenju in slačenju odraslega bolnika in otroka glede na stopnjo prizadetosti;

  • pravilno rokuje s čistim in umazanim perilom;

  • obuva ali nudi pomoč pri obuvanju bolnika;

  • izvede pravilno nameščanje opornic in protez;

  • namešča elastični povoj ali elastične nogavice,opornice, proteze, itd.;

  • Vzdrževanje normalne telesne temperature

  • izmeri telesno temperaturo na različne načine in jo zabeleži na temperaturni list;

  • pozna odstopanja od normale in izvaja ukrepe pri povišani ali znižani  telesni temperaturi;

  • izvede lokalno in splošno hlajenje ali ogrevanje bolnika;

  • preprečuje komplikacije pri ogrevanju in hlajenju bolnika ter zagotavlja toplotno ugodje s primernimi pripomočki;

  • Osebna higiena in urejenost

  • izvede osebno higieno bolnikov, redno in natančno,  razume vpliv osebne higiene na dobro počutje in preprečevanje komplikacij;

  • pomaga bolniku pri umivanju ali ga umije, pri tem uporablja masažne gibe za poživitev cirkulacije;

  • skopa bolnika na različne načine glede na stopnjo pokretnosti in skrbi za njegovo varnost;

  • izvede nego las in lasišča in opravi postopke za razuševanje;

  • samostojno skopa otroka in novorojenčka;

  • obvlada postopke za odstranjevanje temenc pri otroku;

  • opravi nego rok, nog in nohtov ter odstranjuje poroženele dele stopala;

  • obrije bolnika;

  • izvede ustno nego, ki jo prilagodi bolnikovemu zdravstvenemu stanju;

  • Izogibanje nevarnostim v okolju

  • skrbi za vsestransko varnost bolnika,

  • namešča posteljo v primerno višino, namešča ograjice, klicne naprave;

  • vzdržuje higieno igrač in ostalih predmetov, ki jih otrok nosi v usta;

  • uporablja zaščitna sredstva in postopke za varnost bolnika pred intrahospitalnimi infekcijami in izvede izolacijo bolnika;

  • zaščiti sebe in bolnika pred viri sevanja;

  • opazuje in ustrezno ukrepa pri nemirnih, suicidalnih, agresivnih in nezavestnih bolnikih;

  • Odnosi z ljudmi in komunikacija

  • komunicira z bolnikom in njegovimi svojci v okviru pristojnosti;

  • bolnika posluša, informira, varuje njegove pravice in mu omogoča izražanje čustev;

  • nudi mu terapevtski dotik;

  • omogoča mu izražanje verskih čustev, obiske verskih predstavnikov in udeležbo pri verskih obredih;

  • neguje umirajočega bolnika, mu nudi psihično oporo, omogoči prisotnost svojcev, ki jih vključuje v nego;

  • organizira razvedrilne dejavnosti in aktivira bolnika za delovno terapijo;

  • Intervencije v zvezi z dajanjem zdravil

  • pripravi voziček za razdeljevanje in aplicira zdravila na različne načine;

  • izvaja tri kratno kontrolo in pravilo 5P, dokumentira opravljeno delo;

  • opazuje učinke zdravila in ukrepa ob nastopu komplikacij;

  • pripravi in aplicira zdravila s.c., i.m., i.d.;

  • opazuje intravenske tekočine , vbodno mesto, nepravilnosti in to sporoči odgovorni osebi;

  • zamenja infuzijsko steklenico in nastavi hitrost iztekanja infuzije;

  • Izvajanje medicinsko tehničnih posegov

  • preveže čisto in septično rano po znanih postopkih;

  • aplicira sterilen obkladek po principih aseptične tehnike;

  • pripravi posteljo za namestitev bolnika na ekstenzijo, ga neguje in preprečuje komplikacije;

  • pripravi bolnika za operacijo (psihično, fizično in specifično glede na operativni poseg);

  • sprejme bolnika iz operacijske sobe in ga neguje po izdelanih standardih, glede na vrsto operacije;

  • sodeluje pri psihofizični pripravi bolnika za punkcije, RTG, UV, CT, izotopske in endoskopske preiskave;

  • opazuje bolnika med in po intervenciji, prepozna komplikacije in jih sporoči odgovorni osebi;

  • sprejme bolnika na bolniški oddelek;

  • pripravi bolnika za premestitev in odpust;

  • izpolnjuje ustrezno dokumentacijo;

  • Negovalne intervencije

  • izvaja meritev telesne teže, telesne višine, obsege in evidentira na temperaturni list;

  • izmeri vitalne funkcije ter jih zabeleži na temperaturni list;

  • opazuje bolnikovo zavest ,zenice, kožo in sluznice;

  • izvaja ročno masažo srca do prihoda ostalih članov tima;

  • neguje bolnika po procesu z različnimi poškodbami;

  • neguje bolnika po procesu pri različnih obolenjih: srca in ožilja, dihal, prebavil in sečil, obolenjih krvi in revmatičnih obolenjih;

  • neguje bolnika z diabetesom po procesu.

  •  

    5. TRAJANJE IZPITA

    Praktični del poklicne mature traja do 8 ur ter zajema individualno izpitno delo, delovni preizkus in ustni zagovor. Ustni zagovor traja največ 20 minut, priprava na delovni preizkus pa 30 minut.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    DELEŽ cca
    enota brez dokumentacije

    1. Individualno izpitno delo

    20 %

     

    2. delovni preizkus

    60 %

     

    3. ustni zagovorz dokumentacijo

    20 %

     

    SKUPAJ

    100 %

     


    6.1. DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela poklicne mature upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 40 % in

  • vseh delovnih preizkusov 60 %.

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    Priporočilo za pretvorbo števila točk v oceno:

    Odlično (5)

    100 do 90 točk

     

    dosežek, ki nadpovprečno zadovoljuje postavljene zahteve,

    prav dobro (4)

    od 89 do 80 točk,

     

    dosežek, ki v celoti zadovoljuje postavljene zahteve,

    Dobro (3)

    od 79 do 65 točk,

     

    dosežek, ki v splošnem zadovoljuje postavljene zahteve,

    Zadostno (2)

    od 64 do 50 točk,

     

    dosežek, ki kaže na pomanjkljivosti, vendar še zadovoljuje postavljene zahteve,

    Nezadostno (1)

    49 ali manj točk,

     

    dosežek, ki ne zadovoljuje postavljenih zahtev in kaže na pomanjkljivo temeljno znanje.

     

    Kandidat je ocenjen z oceno odlično.

    Storitev je opravljena v predpisanem času, kandidat jo je izdelal brez pomoči . Dosledno so bila upoštevana pravila za varno delo. Delovne postopke je izvajal pravilno in v ustreznem zaporedju. Kandidat razume zastavljena vprašanja in naloge pri delu in zagovoru storitve. Odgovarja samostojno brez dodatnih vprašanj in razlag. Spretno povezuje vzroke in posledice je natančen, komunikativen in sistematičen.

    Kandidat je ocenjen z nezadostno oceno.

    Pri izvajanju naloge je kandidat nesiguren in potrebuje stalno vodenje. Večkrat krši pravila za varno delo. Predviden čas za izvedbo prekorači za več kot 20 %. Delovni postopki niso izvedeni pravilno in v neustreznem zaporedju. Slaba komunikacija.

    7. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri izvajanju 4. Enote poklicne mature so dovoljeni le obvezni pripomočki za delo.

    8. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.