SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: TURISTIČNI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 35. seji Strokovnega sveta za poklicno izobraževanje, dne 14. 1. 2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

TURISTIČNO POSLOVANJE

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • spoznavanje dejstev in njihovo smiselno povezovanje pri reševanju zastavljenih problemov,
  • prepričljivost pri pojasnjevanju in utemeljevanju ekonomskih pojavov in zakonitosti v turističnem poslovanju,
  • sposobnost analitičnega in sistematičnega obravnavanja ekonomskih pojavov v turizmu.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    Vsebine

    Znanja (cilji)

    Učna in delovna sredstva

    Temeljni pojmi o družbi in gospodarstvu

  • razloži pojme družbena skupnost, potrebe, dobrine, naravno in narodno bogastvo;

  • pozna prvine poslovnega procesa in faze gospodarskega procesa;

  • definira pojme trg, blago, cena in denar;

  • razloži pojem gospodarstvo in pomen gospodarjenja, enostavne in razširjene reprodukcije, definira primarne, sekundarne in terciarne dejavnosti;

  • definira domači bruto proizvod, narodni dohodek ter razloži njuno delitev;

  • opredeli mednarodni trg, analizira vzroke za mednarodno menjavo, opozori na motnje na mednarodnem trgu in na njihove posledice;

  • analizira položaj nerazvitih držav na svetovnem trgu;

  •  

    Podjetje

  • pozna oblike podjetij, njihovo ustanavljanje, poslovanje in prenehanje poslovanja;

  • spozna, da mora pri ustanavljanju podjetja dobro poznati značilnosti posameznih organizacijskih oblik podjetij;

  •  

    Borza

  • sposoben je izvršiti borzno naročilo in razumeti njegove posledice;

  • razume tečajnico;

  •  

    Turistična agencija

  • pozna pomen turističnih agencij v turizmu in je sposoben razlikovati posamezne vrste turističnih agencij;

  •  

    Vrste poslov v turističnih agencijah

  • pozna vrste poslov v turističnih agencijah;

  • zave se pomembnosti organizacije pavšalnih poslov pri uspešnosti poslovanja turistične agencije;

  •  

    Načini plačevanja v turizmu

  • pozna različne načine plačevanja v turizmu ter njihove prednosti in slabosti;

  •  

    Pravna urejenost v turizmu

  • pozna pravno urejenost turizma in njen pomen za uspešen razvoj;

  •  

    Prometna sredstva

  • pozna različna prometna sredstva v turizmu in razume vpliv razvoja posameznih prometnih sredstev na razvoj turizma;

  •  

    Renta v turizmu

  • pozna različne oblike rent in se zaveda pomena rent v turizmu;

  •  

    Ekonomika podjetja

    Premoženje in viri premoženja

    Stalna sredstva

  • definira pojem ekonomika in razloži dejavnike razvoja splošnega in turističnega gostinstva;

  • na osnovi podatkov iz statističnih publikacij ugotovi stanje razvitosti turizma, turistični promet, devizni priliv in odliv;

  • razvrsti sredstva, ki sestavljajo premoženje podjetja, in pojasni, kako je možno ta sredstva pridobiti;

  • definira pojem investicije in pogoje za investicije, pozna vire financiranja in obresti pri dolgoročnih kreditih, analizira rentabilnost investicij;

  • definira pojem sredstev, vrste, značilnosti, vire stalnih sredstev;

  • pojasni razliko med fizičnim, gospodarskim in tehničnim zastarevanjem, razloži različne metode amortizacije;

  •  

    Gibljiva sredstva

  • definira pojem gibljivih sredstev, vrste, značilnosti, vire gibljivih sredstev;

  • razloži postopek izračunavanja koeficientov obračanja;

  •  

    Delo in delavci

  • zna opisati postopke sklenitve delovnega razmerja;

  • zna navesti načine prenehanja delovnega razmerja;

  • pozna dejavnike, ki vplivajo na višino plače;

  •  

    Pridobivanje in delitev celotnega dohodka

  • razloži pojem in ustvarjanje celotnega prihodka;

  • razloži pojem odhodkov in navede vrste;

  • analizira vzroke za izgubo in navede možnosti;

  •  

    Stroški

  • razloži pojme potrošek, strošek, izdatek, stroškovno mesto, stroškovni nosilec;

  • razloži delitev stroškov po točnosti ugotavljanja in določi ekonomske ključe za indirektne stroške;

  • razloži postopek izdelave OBOL-a in pomen ugotavljanja finančnega rezultata po stroškovnih mestih;

  • zna deliti stroške po obsegu poslovanja in jih grafično prikazati na enoto in v masi;

  • ugotoviti zna cono uspešnosti, pojasniti vpliv fiksnih stroškov na finančni rezultat in ugotoviti upravičenost poslovanja;

  •  

    Kazalniki uspešnosti

  • razloži pomen poslovnih analiz, njihove cilje, prikaze in njihovo uporabo;

  • prikazati in ločiti zna med pojmi, načini, dejavniki, ki vplivajo na produktivnost, ekonomičnost, rentabilnost in likvidnost;

  •  

    Ekonomika turizma

  • definira pojem ekonomika;

  • razloži ekonomiko turizma;

  •  

    Turistično povpraševanje

  • opiše turistične dobrine;

  • razume in loči značilnosti turističnega povpraševanja in dejavnike, , ki vplivajo na nastanek in razvoj turističnega povpraševanja;

  • razloži model turističnega povpraševanja;

  •  

    Turistična ponudba

  • razloži značilnosti turistične ponudbe;

  • razume medsebojno odvisnost in povezanost primarne in sekundarne turistične ponudbe;

  • pozna možnosti možnost prilagoditve ponudbe spremenjenim cenam in razmeram na trgu;

  •  

    Turistični proizvod

  • loči posamezne opredelitve turističnega proizvoda;

  • razloži značilnosti turističnega proizvoda;

  •  

    Turistični trg

  • razlikuje posebnosti turističnega trga;

  • razloži odnose med turistično ponudbo in turističnim povpraševanjem;

  •  

    Turistično trženje

  • osvoji pomen trženja v turizmu;

  • razume pomen tržnih raziskav za trženje;

  • opiše marketing mix v turizmu;

  •  

    Človeški viri in ravnanje z njimi

  • zna razložiti pojem človeški viri in načine ravnanja z njimi pri vodenju podjetja, motivaciji zaposlenih, konfliktnih situacijah in sprejemanju odločitev;

  •  

     

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • ustni izpit.

    4.1. USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna ter ustrezno razčlenjena.

    Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

    Vprašanja morajo zajeti znanja definicij in zakonov, poznavanja strokovne terminologije (20%*); iz razumevanja in uporabe (35%*) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (45%*).

    * Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

    Ocenjujejo se znanja s področja:

  • gospodarstva, njegove strukture, pomen in nalog turizma;
  • ustanavljanja, delovanja in prenehanja delovanja podjetij;
  • poslovnih procesov in poslovno-tehnične dokumentacije na posameznih strokovnih področjih;
  • zakonodaje, spremljanja in nadziranja poslovanja;
  • ekonomike podjetij in ekonomike turizma;
  • turističnega trženja;
  • človeških virov in ravnanja z njimi na področju turizma.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Dovoljeni pripomočki pri ustnem izpitu so določeni v poglavju 3.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.