SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: VRTNARSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 35. seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14.1.2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

IZDELEK Z ZAGOVOROM oziroma

STORITEV Z ZAGOVOROM oziroma

SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA Z ZAGOVOROM

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • sposobnost povezovanja teoretičnih in praktičnih spoznanj;
  • usposobljenost za pridelovanje okrasnih zelnatih in lesnatih rastlin, vrtnin, dišavnic, zelišč, sadnih rastlin in gob;
  • sposobnost organizacije del v vrtnarstvu in cvetličarstvu ter dela z ljudmi;
  • usposobljenost za delo v vrtnarstvu, parkovnem vrtnarstvu, vrtnem sadjarstvu, drevesničarstvu in cvetličarstvu;
  • usposobljenost dijaka za vzgojo rastlin iz rastlinskih delov (vegetativno razmnoževanje), semena (generativno razmnoževanje) in nadaljnjo oskrbo le-teh;
  • poznavanje pravil varnega dela z različnimi vrtnarskimi stroji, napravami, orodji in pesticidi;
  • obvladovanje smotrnega in gospodarnega načrtovanja dela;
  • poznavanje osnovnih načel estetike pri delu z rastlinami;
  • poznavanje in uporabo osnovnih pravil oblikovanja pri združevanju rastlin v nasade in cvetlične nasadke, pri aranžiranju daril, oblikovanju aranžmajev, vezavi šopkov, …;
  • ročne spretnosti in natančnost pri delu;
  • sposobnost orientacije v prostoru;
  • ekonomičnost pri uporabi rastlin, njihovih delov ter ostalih nerastlinskih materialov.

    3. PRIPOROČILA ZA PRIPRAVO IZPITNIH NALOG

    Glejte »Navodila za pripravo in izvedbo 4. Izpitne enote«. Pripravil CPI.

    IZDELEK OZIROMA STORITEV

    Izpitna enota izdelek oziroma storitev z zagovorom zajema samostojno izdelavo izdelka (sklopa) oziroma opravljanja storitve. Ocenjevanje temelji na doseženi povezanosti kandidatovih psihofizičnih, motoričnih in intelektualnih sposobnosti, kulture dela in delovnih izkušenj.

    Izpitne naloge zastavimo tako, da upoštevamo z izpitnim katalogom opredeljene vsebine ter zahtevana znanja. Da celovito ocenimo strokovno usposobljenost kandidata pripravimo več daljših ali krajših izpitnih nalog - izpitnih del ter delovnih preizkusov, ki jih je kandidat sposoben rešiti v času do 8 ur. Za izpitne naloge je potrebno pripraviti izpitno gradivo.

    Vsebino in vrsto izpitnih nalog (izpitna dela, delovne preizkuse) določi izpitni odbor. Izpitni odbor izda kandidatu pisni sklep o roku in kraju izvedbe izpita, o imenovanju nadzornikov, o potrebnih predhodnih dejanjih (npr. priprava polizdelkov ipd.) in drugih obveznostih ter pogojih.

    Pri 4. izpitni enoti (izdelek ali storitev) poklicne mature lahko ocenjujemo praktična znanja in spretnosti pridobljenih v procesu praktičnega izobraževanja z:

  • individualnim izpitnim delom,
  • ustrezno dokumentacijo, ki obsega poročilo o delu oziroma tehnično in tehnološko dokumentacijo ipd.,
  • zagovorom.

    Kandidat lahko pripravi polizdelke (opravi določena opravila) po predloženi dokumentaciji pred izpitom v skladu s sklepom izpitnega odbora. Na izpitu opravi finalizacijo izpitnega dela. Dokumentacijo praviloma izdela pod nadzorom.

    ZAGOVOR

    Obseg in vsebina zagovora sta predvsem vezani na posamezne izpitne naloge. Nadalje se preveri celovitost funkcionalnih znaj, spretnosti in sposobnosti, ki so tipične za poklic vrtnarskega tehnika doma in v tujini.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    VSEBINE IN ZAHTEVANA ZNANJA ZA IZDELEK

    Opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.

    IZDELEK

    OPIS IN DIMENZIJE

    TEHNOLOŠKE ZAHTEVE

     

    Kandidat

     

    Uporabljanje meril v vrtnarstvu in parkovnem vrtnarstvu

  • obvlada rokovanje z merilnimi napravami, pri čemer upošteva natančnost in pravila varstva pri delu;

  • merilne naprave;

  • Jemanje vzorcev za kemijsko analizo tal

  • izbere ustrezen način odvzema vzorca in pripomočke;

  • vzame vzorec zemlje pri čemer upošteva čas jemanja, predkulturo, naslednjo kulturo ter vremenske razmere,

  • pribor za jemanje vzorcev tal;

  • Gnojenje in dognojevanje

  • določi ustrezno tehniko dognojevanja, pripravi potrebno orodje in naprave ter odmeri gnojilni odmerek za določeno površino in kulturo; pozoren je na natančnost in upošteva vremenske razmere;

  • naprave za ročno in strojno aplikacijo gnojil;

  • Izvedba osnovne in dopolnilne obdelave tal – okopavanje in pletev

  • izvede osnovno oziroma dopolnilno obdelavo tal;

  • upošteva rastne faktorje, predkulturo in nameravano  gojeno kulturo;

  • stroji, orodja in naprave za obdelavo tal;

  • Uporaba vrtnarskih strojev in orodij

  • prikaže spretnost dela z vrtnarskimi stroji, napravami in orodji, pri čemer upošteva pravila varnega dela in tehnološke zahteve gojene kulture;

  • vrtnarski stroji, orodja in naprave;

  • Priprava škropiva in aplikacija škropilne mešanice

  • pripravi škropilno napravo, izračuna koncentracijo oziroma dozacijo, odmeri potrebno količino zaščitnega sredstva;

  • pripravi škropilno mešanico za določeno površino ter le-to aplicira na rastlino (ročno, strojno), upoštevajoč pravila varnega dela;

  • škropilnice, pesticidi, menzure, tehtnice, sredstva za osebno zaščito, …;

  • Razmnoževanje rastlin  - generativno in poznavanje komercialnih imen substratov

  • glede na izbrano seme izvede pravilen način setve, določi ustrezno razmnoževalno posodo, prostor in substrat ter etiketira setev;

  • pozoren je na enakomernost setve, globino setve ter uporabo razkuženih materialov

  • seme, razmnoževalni prostori in posode, substrati, pesticidi, naprave v razmnoževalnici, pršilka, lončki za pikirance, etikete, …;

  • Določanje  najpogostejših plevelov

  • prepozna določen plevel v šolskem parku, določi družino rod in vrsto ter ustrezen način zatiranja

  • herbarizirani plevel, sveže nabran v naravi, fotografije plevelov;

  • Priprava terena za setev in saditev

  • pripravi terena za setev ali saditev, pri čemer upošteva načela osnovne in dopolnilne obdelave tal

  • stroji, orodja in naprave za strojno in opolnilno obdelavo tal, …;

  • Odstranjevanje zalistnikov, vršičkanje – dekaptacija

  • opravi odstranjevanje zalistnikov (z nožem ali brez);

  • upošteva higieno dela in pravil varnega dela

  • pincete, vrtnarski nož, zaščiteni prostori, …;

  • Izvedba različnih načinov siljenja rastlin

  • določi ustrezen način siljenja glede na izbrano rastlino;

  • pripravi potreben material ter izvede siljenje; upošteva čas in rastne zahteve rastline;

  • zaščiteni vrtnarski prostori, substrat…

  • Presajanje rastlin – vlončevanje in izlončevanje lončnic

  • odbere primerne rastline za presajanje, pripravi ustrezno posodo in substrat ter izvede presajanje;

  • rastline, posoda, substrat, zaščiteni prostori, ….;

  • Postavljanje opore

  • opravi ustrezen način postavitve opore in vezave rastline k opori; upošteva razvojno fazo rastline;

  • rastline, opore, veziva, orodja;

  • Izvedba različnih načinov vegetativnega razmnoževanja rastlin

  • izbere primerno matično rastlino, jo oskrbi, pripravi ustrezen substrat, razmnoževalne prostore in posode za razmnoževanje ter izvede rastlini primeren način razmnoževanja;

  • pozoren je na natančnost in higieno pri delu;

  • matične rastline, posoda, substrat, orodja, etikete, razmnoževalni prostor s pripadajočo opremo;

  • Izkop drevnine

  • odbere primerno rastlino za izkop;

  • izvede izkop ter baliranje koreninske grude, opravi etiketiranje in kontrolo kakovosti;

  • drevnina, orodja in stroji, juta za baliranje;

  • Priprava rastlin za prodajo

  • določi primerne rastline za prodajo, jih etiketira;

  • oceni vrednost rastline ter ustrezno pripravi rastline za transport;

  • rastline, etikete, cenik, embalaža, obrazci, deklaracija, …;

  • Določanje in prepoznavanje okrasnih rastlin, zelenjadnic, dišavnic

  • prepozna določeno rastlino v parku ali rastlinjaku;

  • določi družino, rod in vrsto v različnem razvojnem obdobju

  • rastline, literatura, herbarij, strokovne revije, …;

  • Določanje listnih ploskev in oblik listov ter habitusa rastlin

  • določi obliko listnih ploskev, habitus rastlin in poganjkov v različnih rastnih obdobjih;

  • rastline, literatura, herbarij, strokovne revije, …;

  • Ugotavljanje in zatiranje najpogostejših bolezni, škodljivcev in plevelov na rastlinah

  • prepozna bolezen ali škodljivca na rastlini, določi ustrezen pesticid;

  • izračuna in odmeri potrebno koncentracijo oziroma dozacijo ter pripravi potrebno količino škropiva za zatiranje bolezni, škodljivca ali plevela; upošteva pravila varnega dela;

  • okužene rastline, pleveli, škodljivci, pesticidi, predatorji, škropilna tehnika;

  • Prepoznavanje arhitekturnih stilov in zasajevanje rastlin na terenu na podlagi zasaditvenega načrta

  • na podlagi zasaditvenega načrta določi in zakoliči sadilna mesta;

  • pripravi potrebno količino rastlin in ostalega materiala, izvede izkop sadilnih mest ter opravi saditev;

  • obstoječi arhitekturni stili, slikovni material, orodja, stroji in pripomočki, …;

  • zasaditveni načrt, naprave in orodja za merjenje terena, orodja in pripomočki za izkop, rastline, opore, veziva, zalivalka, …;

  • Zasajevanje cvetličnih korit

  • pripravi in izbere primerno posodo, substrat in rastline ter izvede zasaditev; upošteva načela združevanja rastlin;

  • rastline, korita, posode in lonci, substrati, orodja in pripomočki…

  • Izvedba različnih tehnik gradnje gradbenih prvin (poti, terase, počivališča, stopnice, skalnjaki, suhozidi, vodni objekti, peskovniki, pergole in špalirji, …)

  • zakoliči lego gradbene prvine na terenu, pripravi potreben material;

  • določi ustrezno tehniko gradnje; upošteva posebnosti gradnje gradbenih prvin ter izvede gradnjo;

  • ureditveni – gradbeni načrt, naprave in orodja za merjenje terena, orodja in pripomočki za izkop, gradbeni material, folije…

  • Vzdrževanje in nega rastlin posajenih v trajnih nasadih (grobovi, trate in športne igrišča, obhišni vrtovi, parki, vodni objekti, pergole in špalirji, …)

  • določi potrebno oskrbo rastlin v trajnih nasadih ter izvede oskrbo; upošteva posebnosti (zaščita pred mrazom, obrezovanje, košnja, dognojevanje, dosajevanje, okopavanje in pletev, zastiranje tal, zaščita pred boleznimi in škodljivci ter pleveli, postavljanje opor, pomlajevanje, …);

  • rastline, zaščitni materiali in sredstva, orodja in stroji, opore, veziva, gnojila, namakalne naprave, …;

  • Spravilo pridelkov vrtnin in priprava za prodajo

  • določi fiziološko oziroma tehnološko zrelost vrtnine;

  • izvede ustrezno tehniko izkopa (korenčnic, gomoljnic, čebulnic);

  • rez (kapusnic, solatnic), pobiranje plodov ter spravilo dišavnic in začimbnic;

  • izvede ustrezno čiščenje vrtnin; upošteva pravil varnega dela in zahteve trga;

  • pridelki vrtnin, obrazci, orodja, stroji in pripomočki, transportna sredstva, hladilnice…

  • Oskrba rezanega cvetja, zelenja, lončnic, bonsajev…

  • izvede obnovo reznih mest, izbere ustrezen preparat za podaljševanje življenjske dobe rastlin, opravi dognojevanje in zalivanje rastlin; upošteva  higieno in rastne pogoje rastlin

  • rastline, cvetje in zelenje, zaščitna sredstva, gnojila voda, zalivalka, pršilka, loščilo za liste, krpa, vezivo, škarje, nož, cepilna smola, …;

  • Priprava cvetja, zelenja ter ostalih rastlinskih delov za aranžiranje

  • izbere ustrezen način priprave cvetja, zelenja, natikalnih sredstev za aranžiranje, naredi osnovo za venec ali aranžma ali kompozcijo; upošteva načela oblikovanja

  • cvetje, zelenje, natikalna sredstva, obodi, posode, aranžerski pripomočki, dopolnilni aranžerski material, vaze, …;

  • Priprava in odprema rezanega cvetja, lončnic, zelenja, bonsajev

  • izvede pripravo, čiščenje, skladiščenje, pakiranje, odpremljanje rezanega cvetja, lončnic, zelenja, bonsajev, izpolni odpremno dokumentacijo in poskrbi za transport rastlin ter izdelkov; upošteva zahteve rastlin in trga;

  • pripomočki in materiali za pripravo, čiščenje, skladiščenje, pakiranje, odpremljanje in transport rastlin, računalnik z opremo, odpremnica, dobavnica, naročilnica, deklaracija,…;

  • Izdelava, vezava, pletenje cvetličnih dekoracij

  • z uporabo ustrezne tehnike izdela cvetlično dekoracijo;

  • upošteva  namen načela oblikovanja, simbolike in tradicije, modne trende in tržnost;

  • cvetje, zelenje, lončnice, natikalna sredstva, dopolnilni aranžerski material, konstrukcijski elementi žive in nežive narave, …;


  • 4.1.1.   DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Pri izdelavi izdelka so dovoljeni naslednji pripomočki:

  • stroji, orodja, naprave in pripomočki skladno z izpitnim gradivom,

  • priročniki, učbeniki, zbirke formul,

  • risalni pribor, tehnični kalkulator.

    4.2.VSEBINE IN ZAHTEVANA ZNANJA ZA SEMINARSKO (PROJEKTNO) NALOGO

    Teme projektnih nalog naj bodo izbrane, tako da je njihova izvedba možna in primerna ter v praksi uporabna (cvetlični izdelki, zasaditev grede, preizkušanje kakovosti posameznih substratov).

    VSEBINE
    seminarske – projektne naloge

    ZNANJA

     

    Kandidat

    Izdelek

  • izdela izdelek in opiše tehnološki proces (zelenjadarstvo, okrasne rastline)

  • izdela cvetlični izdelek in opiše postopek izdelave z uporabo različnih materialov

  • proučuje pravilnost ozelenitve kmečkega ob hišnega vrta

  • proučuje pravilnost ozelenitve onesnaženega mestnega okolja

  • Analiza kakovosti

  • ugotovi primernost sadilnega materiala za prodajo

  • vzame vzorce za pregled zdravstvenega stanja rastlin

  • Tehnološka navodila in dokumentacija

  • pripravi tehnološka navodila in dokumentacijo za izdelavo določenega izdelka

  • Tržna analiza

  • pripravi in opravi analizo trga ter oceni primernost pridelave v določenem času

  • Kalkulacija

  • pripravi kalkulacijo lastne cene proizvoda, poišče možnosti cenejše pridelave in primernost vzgoje določenih rastlin v Sloveniji

  • Priprava izdelka za trg

  • izdela reklamo, embalažo, deklaracijo za določen izdelek


  • 5. TRAJANJE IZPITA

    IZDELAVA IZDELKA OZIROMA OPRAVLJANJE STORITVE

    Pri izdelku oziroma storitvi na poklicni maturi traja izpit do 4 šolske ure ter zajema izdelavo izpitne naloge, dokumentacije ter ustni zagovorUstni zagovor traja največ 20 minut.

    IZDELAVA SEMINARSKE (PROJEKTNE) NALOGE

    Seminarska (projektna) naloga se izdeluje samostojno v šolskem letu, v katerem se opravlja poklicna matura. S pisnim sklepom izpitnega odbora se med ostalim opredeli začetek, dokončanje in rok oddaje naloge. Zagovor se opravi v rednih rokih za poklicno maturo po sprejetem razporedu izpitov.

    Metodološki postopek zgradbe naloge je opisan v navodilih.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    IZDELEK OZIROMA STORITEV

    Izpitni odbor pripravi kriterije za ocenjevanje tako, da za posamezne naloge upošteva naslednja razmerja:

    PODROČJE OCENJEVANJA

    DELEŽI cca
    enota z dokumentacijo

    1. načrtovanje in priprava

    20 %

    2. strokovnost in izvedba (kakovost)

    50 %

    3. dokumentacija (pri 1 nalogi)

    10 %

    4. ustni zagovor

    20 %

    SKUPAJ

    100 %


    Dodatno se naj upošteva:

  • upoštevanje načel (oblikovanja, simbolike, modnih trendov, uporabnosti, ekonomičnosti, .),

  • znanja o uporabi vrtnarskih pripomočkov in naprav ter izhodiščnih zahtev dane praktične storitve,

  • izvirnost pri ustvarjanju, delu, oblikovanju, pravilna uporaba pripomočkov, naprav ter poznavanje predpisov s področja varstva pri delu,

  • skrb za vzdrževanje čistoče delovnega prostora in osebne urejenosti.

    DOLOČANJE SKUPNE OCENE

    Pri določanju skupne ocene praktičnega dela (izdelek oziroma storitev) poklicne mature upoštevamo, da je delež:

  • vseh izpitnih del 100%

    Pri dogovoru o točkovnem vrednotenju izpitnih nalog se mora skupna točkovna vrednost pretvoriti v predpisano ocenjevalno lestvico, ki je petstopenjska in obsega ocene od odlično (5) do nezadostno (1).

    SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

    Kriteriji za ocenjevanje seminarske (projektne) naloge:

     

    Kriteriji

    DeležI

    1.  

    načrtovanje obravnavane teme

    15%

    2.  

    izbira in uporaba ustreznih metod dela

    15%

    3.  

    analiziranje, interpretiranje in vrednotenje rezultatov dejstev in podatkov

    40%

    4.  

    predstavitev obravnavanega problema v jezikovno ustrezni obliki

    15%

    5.  

    zagovor

    15%

     

    SKUPAJ

    100%


    7. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.