SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: VRTNARSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 35. seji SS za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 14.1.2000

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

VRTNARSTVO

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • obvladovanje temeljnih znanj s področja rastlinske proizvodnje, varstva rastlin in zelenjadarstva ter povezovanje le-teh;
  • poznavanje glavnih dejavnikov za rast rastlin;
  • poznavanje pomena rastlinskih hranil, gnojenja, obdelave tal in kolobarjenja;
  • poznavanje pridelovanja in kakovosti semena;
  • poznavanje sestave in vrste substratov;
  • prepoznavanje najpogostejših bolezni, škodljivcev in plevela;
  • poznavanje in vrednotenje načinov zatiranja bolezni, škodljivcev in plevelov;
  • obvladovanje osnovnih navodil za varno delo s pesticidi;
  • poznavanje skupin in značilnosti pesticidov ter principe njihovega delovanja;
  • primerjanje in vrednotenje posameznih načinov varstva rastlin;
  • prepoznavanje vrtnin, pomembnejših dišavnic in gojenih gob;
  • poznavanje tehnologije pridelovanja, oskrbe, spravila in skladiščenja vrtnin, dišavnic in gob;
  • poznavanje in primerjanje različnih načinov pridelovanja vrtnin.

    3. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    Vsebine

    Znanja (cilji)

    Učna in delovna sredstva

    RASTLINSKA PROIZVODNJA

    Kandidat

     

    Podnebni dejavniki rasti

       

  • svetloba

  • toplota

  • voda, padavine

  • zrak

  • razloži in oceni pomen svetlobe, toplote, vode, zraka za rast rastlin

  • analizira odziv rastlin na dolžino dneva

  • razlikuje vrste padavin, oblike zračne vlage

  • pozna škodljive primesi v zraku

  •  

    Tla

     

     

  • nastanek tal

  • lastnosti tal

  • razlikuje pedogenetske dejavnike in razčleni procese, ki vplivajo na nastanek tal

  • definira in primerja fizikalne, biološke in kemične lastnosti tal

  • opiše ukrepe za izboljšanje lastnosti tal

  •  

    Gnojenje

     

     

  • rastlinska hranila in gibanje hranil v tleh

  • vrste gnojil (organska, mineralna)

  • pomen gnojenja

  • načini določanja potreb po gnojenju

  • razvrsti rastlinska hranila po pomembnosti za rast rastlin

  • zagovarja pomen posameznih vrst gnojil

  • zagovarja pomen gnojenja, uporabo in količino gnojil

  • primerja načine določanja potreb po gnojenju

  •  

    Obdelovanje tal

     

     

  • pomen obdelovanja tal

  • jesenska, spomladanska in poletna obdelava vrtnin

  • zagovarja pomen obdelovanja

  • razlikuje obdelavo in oskrbo vrtnin v jesenskem, spomladanskem in poletnem času

  •  

    Kolobar

     

     

  • pomen kolobarjenja

  • zagovarja pomen kolobarjenja

  •  

    Seme

     

     

  • razmnoževanje rastlin

  • izbor sort, pridelovanje semena

  • lastnosti semena

  • žlahtnenje rastlin

  • oceni različne načine razmnoževanja rastlin

  • analizira, kaj upoštevamo pri izboru sort vrtnin

  • razlikuje lastnosti semena, ki jih moramo analizirati, preden gre seme v prodajo

  • primerja metode žlahtnenja rastlin

  •  

    Neposredna setev

     

     

  • izračun količine potrebnega semena za setev

  • čas setve, način in globina

  • oceni različne načine setve in predstavi izračun potrebne količine semena za setev

  • Kalkulator

    Pridelovanje sadik

     

     

  • pomen pridelovanja vrtnin iz sadik

  • prostor in način pridelovanja sadik vrtnin

  • zagovarja pomen pridelovanja sadik

  • izbere prostor in ustrezen način pridelovanja sadik

  •  

    Pleveli

     

     

  • škodljiv vpliv plevela na pridelavo vrtnin

  • zagovarja škodljiv vpliv plevelov na vrtnine

  • Zbirka najpogostejših vrst plevelov

    varstvo rastlin in okolja

     

     

    Gospodarski pomen varstva rastlin

     

     

  • pomen varstva rastlin

  • analizira izgube pridelka zaradi bolezni in škodljivcev

  • definira gospodarski prag škode in kritično število škodljivcev

  •  

    Povzročitelji bolezni in poškodb na rastlinah

     

     

  • povzročitelji nežive in žive narave

  • bolezen

  • razvojne stopnje bolezni

  • pogoji za nastanek bolezni

  • našteje, razvrsti in primerja povzročitelje nežive in žive narave

  • razloži talne in atmosferske vzroke za slabo rast rastlin

  • opiše in razloži razvojne stopnje bolezni in pogoje za nastanek bolezni

  • definira pojem bolezen

  •  

    Načini zatiranja bolezni in škodljivcev

     

     

  • posredni načini zatiranja

  • neposredni načini zatiranja

  • našteje, primerja in izbere ter vrednoti posamezne načine varstva rastlin

  • razloži pojem integralnega varstva

  •  

    Pripravki

     

     

  • lastnosti pripravkov

  • sestava pripravka

  • oblike pripravkov

  • oznake na pripravkih

  • delovanje pripravkov

  • koncentracija in dozacija

  • pozna lastnosti in delovanje pripravkov

  • razume sestavo pripravkov

  • prepozna oblike pripravkov

  • razume oznake na pripravkih

  • izračuna dozacijo in koncentracijo

  • razume in zna uporabiti priložena navodila za škropljenje

  • osvoji principe delovanja kemičnih pripravkov

  • Embalaža pripravkov

    Navodila za uporabo pripravkov

    Kalkulator

    Pregled bolezni in pripravkov za njihovo zatiranje

     

     

  • glivične bolezni in fungicidi

  • bakterioze in baktericidi

  • viroze

  • parazitske cvetnice

  • prepozna, primerja in klasificira najpogostejše povzročitelje bolezni

  • uvrsti pripravek v posamezno kemično skupino

  • definira delovanje pripravka

  • izbere ustrezen pripravek za zatiranje bolezni

  • Slikovni material povzročiteljev bolezni

    Embalaža pripravkov

    Pregled škodljivcev in pripravkov za njihovo zatiranje

     

     

  • žuželke in insekticidi

  • pršice in akaricidi

  • ogorčice in nematocidi

  • glodalci in rodenticidi

  • polži in limacidi

  • divjad in repelenti

  • pozna anatomijo in razmnoževanje žuželk

  • prepozna in uvrsti v sistem različne škodljivce in analizira škodo

  • ugotavlja pomen kritičnega števila škodljivcev

  • uvrsti pripravek v posamezno kemično skupino

  • definira delovanje pripravka

  • izbere ustrezen pripravek za zatiranje škodljivca

  • Zbirka škodljivcev

    Embalaža pripravkov

    Ostale skupine pripravkov

     

     

  • herbicidi

  • fiziotropi

  • feromoni

  • dodatki pripravkom

  • pozna delovanje herbicidov, fiziotropov in feromonov

  • razdeli herbicide po različnih kriterijih

  • izbere ustrezen herbicid in uvrsti v skupino

  • pozna pomen dodatkov pripravkov

  • Embalaža pripravkov

    Navodila za uporabo pripravkov

    Razkuževanje

     

     

  • razkuževanje

  • semena, sadik, čebulic

  • razkuževanje zemlje

  • pozna načine razkuževanja

  • primerja in vrednoti načine razkuževanja

  • Embalaža razkužil

    Posledice kemičnega zatiranja bolezni in škodljivcev

     

     

  • porušeno ravnotežje

  • nepovratni posegi

  • nastanek odpornosti

  • vrednoti posledice kemičnega zatiranja

  • ocenjuje in analizira posege v naravo

  •  

    zelenjadarstvo

     

     

  • dejavniki rasti

  • lega, podnebne in talne razmere, velikost

  • zagovarja primerno izbiro prostora za pridelovanje vrtnin

  •  

    Gojenje vrtnin v zavarovanem prostoru

     

     

  • izbira, lega in pomen zavarovanega prostora

  • oceni primernost gojenja vrtnin v zavarovanem prostoru

  • zagovarja primerno izbiro in lego zavarovanega prostora

  •  

    Prekrivanje rastlin in tal s folijo

     

     

  • vrste folij

  • lastnosti folij

  • načini prekrivanja vrtnin in tal s folijo

  • določi vrsto folije glede na njene lastnosti in namen uporabe

  • določi način polaganja folije

  •  

    Načini pridelovanja zelenjadnic

     

     

  • značilnost intenzivnega pridelovanja

  • značilnost biovrtnarjenja

  • značilnost integriranega pridelovanja

  • značilnost in vrste hidroponike

  • zagovarja značilnosti in posebnosti posameznega načina pridelovanja

  • izbere in zagovarja posamezen način pridelovanja

  • oceni primeren način oskrbe rastlin glede na dejavnike okolja in način pridelovanja

  •  

    Kolobar

     

     

  • prednosti

  • pravila kolobarjenja

  • pozna prednosti in pravila kolobarjenja

  • določi pravilno vrstenje vrtnin

  •  

  • nabava semenskega blaga

  • razume pomen in vsebino deklaracije

  • izračuna količino semenskega blaga glede na sklop vrtnin

  • Deklaracija

    Tehnika pridelovanja

     

     

  • direktna setev

  • presajanje sadik

  • razlikuje med pridelovanjem z direktno setvijo in s presajanjem sadik

  • razlikuje med sadikami s koreninsko grudo in brez nje

  • zagovarja pridelovanje sadik v setvenih ploščah

  • zagovarja klimatske in talne pogoje v različnih razvojnih fazah sadike

  •  

    Pridelovanje posameznih vrtnin

     

     

  • košarice

  • špajkovke

  • križnice

  • kobulnice

  • lobodovke

  • razhudnikovke

  • bučnice

  • metuljnice

  • lilijevke

  • slakovke

  • prepozna in razlikuje posamezne vrtnine in pozna njihove uporabne dele

  • opiše morfologijo ter pozna življenjsko dobo vrtnine

  • poimenuje vrtnine in jih uvrsti v rastlinski sistem

  • določi primerne talne in klimatske pogoje, ki vplivajo na rast zelenjadnic

  • določi in ovrednoti tehnologijo pridelovanja

  • izbere primeren način pridelovanja

  • zagovarja primerno oskrbo vrtnin glede na morfologijo, talne in klimatske dejavnike in na način pridelovanja

  • določi tehnološko in botanično zrelost posamezne vrtnine

  • zagovarja najustreznejše pogoje skladiščenja

  • primerja značilnosti in lastnosti kultivarjev

  • pozna nekaj sort

  • prepozna semena vrtnin

  • Zbirka slik in semen vrtnin

    Zelišča

  • pozna važnejša zelišča, njihove uporabne dele in jih zna uvrstiti v sistem

  • določi tehnologijo pridelovanja in način shranjevanja

  •  

    Gobe

  • zagovarja različne načine gojenja različnih vrst gob

  •  

    4. OCENJEVANJE ZNANJA

    Zgradba izpitne enote:

  • ustni izpit.

    4.1. USTNI IZPIT

    Vprašanja na izpitnem listku

    Vprašanja so kompleksna, jasna, nedvoumna ter ustrezno razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter zahtevnost ustnega izpita.

    Vprašanja morajo zajeti znanja definicij in zakonov, poznavanja strokovne terminologije (30%*); iz razumevanja in uporabe (40%*) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (30%*).

    * Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.

    5. DOVOLJENI PRIPOMOČKI

    Dovoljeni pripomočki pri ustnem izpitu so določeni v poglavju 3.

    6. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.