SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE
Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK
IZPITNI KATALOG
Sprejeto na 29.seji
Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999
1.
NAZIV IZPITNE ENOTE
TEHNOLOGIJA
2. IZPITNI CILJI
Na izpitu ocenjujemo:
poznavanje in razumevanje lastnosti različnih vrst
surovin, polizdelkov, aditivov za pripravo živil,
poznavanje različnih vrst živil ter razumevanje
njihovih lastnosti in razvrstitev (delitev),
obvladovanje proizvodnih (tehnoloških) postopkov ter
operacij ter določanje možnih kritičnih točk,
poznavanje vrst in razumevaje delovanja delovnih
sredstev v živilski industriji,
obvladovanje zahtev za varno delo in varovanje okolja v
proizvodnji živil,
razumevanje higienskih zahtev v živilski industriji ter
pomen in načine njihovega zagotavljanja,
poznavanje in razumevanje pomena kakovosti, kakovostne
kriterije za različna živila in načine za njihovo preiskušanje,
poznavanje zahtev za pripravo zdravstveno ustreznih
živil in osnove zakonskih predpisov za živila in živilsko industrijo,
poznavanje postopkov manipulacije živil ali surovin
(transport, skladiščenje, embaliranje, …),
sposobnost povezovanja različnih strokovnih in splošnih
znanj.
S strokovno teoretičnim delom izpita se preverjajo teoretična
znanja iz opredeljenega obsega vsebin. Ugotavljajo se znanja s področja
tehnoloških postopkov in procesne tehnike v živilstvu, tehnoloških operacij in
tehnologij proizvodnje in predelave žit, sadja in vrtnin, pijač, rastlinskih
olj in mesa in mleka.
Nadalje se ugotavljajo znanja o strojih, napravah, opremi
ter delovanju, skladiščenju in transportu, ter osnovna znanja o živilih ,
surovinah, polproizvodih, zakonodaji v živilstvu, vrednotenju kakovosti ter
higienskem minimumu.
3.
ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO
Vsebine
|
Znanja
|
Učna in delovna
sredstva
|
Tehnološki
postopki in procesna tehnika v živilstvu
|
zna opisati tehnološke procese v živilstvu
razloži njihove značilnosti
določi kontrolne točke (kritične ) v tehnoloških
procesih
razloži pomen kontrolnih točk v tehnoloških procesih
zna povezovati znanja iz fizike, kemije in biologije
z zakonitostmi v proizvodnji
|
|
Stroji
in naprave ter oprema v živilski industriji
|
pozna stroje in naprave uporabne za različne
tehnološke operacije v živilski industriji
razloži princip delovanja delovnih strojev in naprav
in namen uporabe
|
|
Tehnologija
proizvodnje in predelave žit
|
razvrsti žita glede na sestavo in uporabo
opiše postopke mletja, skladiščenja in transporta
proizvodnje hlevskih izdelkov
razloži princip delovanja strojev in naprav potrebnih
v proizvodnji hlevskih izdelkov
zna opisati sestavo, lastnosti in namen uporabe
surovin za izdelavo kruha, pekovskega peciva
razloži tehnološke postopke v procesu proizvodnje
kruha in pekovskega peciva
razloži delovanje in uporabo strojev in naprav za
izdelavo kruha in pekovskega peciva
ovrednoti pomen posameznih faz izdelave za kakovost
izdelka
opiše osnovne surovine, tehnološke postopke in stroje
v proizvodnji testenin
razloži sestavo, lastnosti in namen uporabe osnovnih
sestavin in dodatkov v slaščičarstvu
pravilno razvrsti in razloži faze dela v proizvodnji
slaščičarskih izdelkov, trajnih in mehkih peciv
ovrednoti pomen posamezne faze dela za kakovost
izdelka
razloži tehnološke postopke proizvodnje kakava,
čokolade, bonbonov in žvečilnega gumija
|
|
Tehnologija
proizvodnje rastlinskih olj, sadja in vrtnin, brezalkoholnih in alkoholnih
pijač
|
pozna najpomembnejše oljnice
razloži postopke in naprave v proizvodnji rafiniranih
in nerafiniranih olj, margarine in majoneze
pozna kriterije za delitev sadja in vrtnin na skupine
ovrednoti pomen skladiščenja sadja in vrtnin na
njihovo kakovost
razloži potek in uporabo različnih načinov
skladiščenja
razvrsti izdelke glede na različne kriterije
(hranilna vrednost, surovine, tehnološki postopki) in opiše tehnološki proces
izdelave
razloži proizvodnjo kisa in tehnološki proces
izdelave
razvrsti brezalkoholne pijače, pitne vode in
mineralne vode na skupine in razloži kriterije za delitev
razloži potek proizvodnje in stroje potrebne za
izdelavo brezalkoholnih pijač
opiše osnovne surovine za proizvodnjo piva in namen
uporabe
opiše faze v proizvodnji piva in slada ter ovrednoti
njihov vpliv na kakovost izdelka
razloži potek pridobivanja belih in rdečin vin,
penečih in posebnih vin
pozna osnovne surovine za proizvodnjo močnih
alkoholnih pijač in razloži načine proizvodnje
|
|
Tehnologija
proizvodnje mesa in mesnih izdelkov ter mleka in mlečnih izdelkov
|
pozna osnovne načine reje klavnih živali
pozna zgradbo tistih delov živalskega telesa, ki so
uporabni za mesno industrijo
našteje in ovrednoti dejavnike, ki vplivajo na
senzorične lastnosti in kakovost mesa
opiše lastnosti in namen uporabe osnovnih surovin in
dodatkov za proizvodnjo mesnih izdelkov
razloži postopke za preprečevanje okužb mesa in
mesnih izdelkov in razloži njihov vpliv na kakovost mesa in mesnih izdelkov
razloži faze zakola klavnih živali in perutnine
pozna kriterije za kategorizacijo klavnih živali,
perutnine in mesa
razloži faze procesov izdelave mesnih izdelkov
opiše pridobivanje mleka in vplive na sestavo in
kakovost mleka in mlečnih izdelkov
pozna vrste mlečnih izdelkov
razloži faze tehnoloških procesov izdelave mlečnih
izdelkov in uporabljene stroje
razloži tehnološke postopke proizvodnje izdelkov iz
rib, rakov in školjk
|
|
Higiena
|
razloži principe čiščenja in razkuževanja v obratih
živilske industrije
ovrednoti vlogo čiščenja na kakovost izdelka in
zdravje potrošnika
razume pomen higienskih norm in pomen ukrepov za
njihovo zagotavljanje v živilski industriji
|
|
Zakonodaja
v živilstvu in vrednotenje kakovosti
|
razloži osnovne vsebine zakonodaje za vrednotenje
kakovosti živilskih izdelkov in zagotavljanje zdravstveno neoporečnih živil
|
|
Varovanje
okolja in varstvo pri delu
|
pozna zaščitna sredstva in obvlada načela varnega
dela
razloži probleme in zahteve ter načine varovanja
okolja
|
|
4. OCENJEVANJE ZNANJA
Zgradba izpitne enote:
pisni izpit,
ustni izpit.
4.1.
PISNI IZPIT
Priporočilo
Pisni del izpita zajema pisno delo s področij:
živilsko tehnoloških postopkov in procesne tehnike v
živilstvu,
tehnologije proizvodnje in predelave živil rastlinskega
in živalskega izvora,
stroji in naprave ter oprema, delovanje, skladiščenje,
označevanje,
vrste in značilnosti živil,
kontrola kakovosti v živilstvu in zakonodaja ter
higienski minimum.
Shema zgradbe in vrednotenja pisnega izpita
Izpitna pola oz. sklop
|
Štev. nalog
|
Tipi nalog
|
Vrednotenje posameznih
nalog
(točk)
|
Dovoljeni pripomočki
|
Čas reševanja
(minut)
|
Delež v oceni
(%)
|
1.
|
10
|
kratke naloge iz osnovnega znanja tehnoloških
postopkov in kontrole kakovosti
|
4
|
kalkulator
|
do 60
|
40
|
2.
|
2
|
strukturirane naloge iz tehnoloških postopkov in
kontrole kakovosti
|
20
|
kalkulator
|
do 60
|
40
|
|
1
|
strukturirane
naloge iz uporabe, analiziranja in vrednotenja ter povezovanja različnih
področij
|
20
|
kalkulator
|
|
20
|
|
|
SKUPAJ
|
100
|
|
|
100
|
Trajanje
pisnega izpita
Pisni izpit traja 90
minut.
Ocena
Oceno pisnega izpita določi
izpitna komisija na predlog dveh ocenjevalcev.
4.2.
USTNI IZPIT
Vprašanja
na izpitnem listku
Vprašanja so kompleksna, jasna, nedvoumna ter ustrezno
razčlenjena. Pri sestavljanju izpitnih listkov upoštevati preglednico vsebin in
taksonomskih stopenj ter tako zagotoviti ustrezno pokritost vsebin ter
zahtevnost ustnega izpita.
Vprašanja morajo zajeti znanja iz razumevanja in uporabe
(55%) ter iz analize, sinteze in vrednotenja (45%).
* Delež posameznega vprašanja v oceni ustnega izpita.
Vprašanja zajemajo:
živilsko tehnološke postopke in procesno tehniko v
živilstvu,
tehnološke operacije ter znanja o tehnologijah
proizvodnje in predelave živil živalskega in rastlinskega izvora,
stroji, naprave, oprema in naprave v proizvodnji,
delovanje strojev,
vrste in značilnosti živilskih izdelkov, surovine,
dodatki, ter polproizvodi,
kontrola kakovosti surovin, izdelkov, proizvodnje,
vrednotenje kakovosti in zakonodaja v živilstvu,
higienski minimum.
Priprava
in trajanje izpita
Kandidat ima pravico, da se 20 minut pripravlja na ustni
izpit. Ustni izpit traja največ 20 minut.
4.3. OBLIKOVANJA SKUPNE OCENE
Skupno oceno izpitne enote določi izpitna komisija v skladu
s Pravilnikom o poklicni maturi.
5.
DOVOLJENI PRIPOMOČKI
Pri pisnem izpitu so dovoljeni naslednji pripomočki:
kalkulator.
6.
LITERATURA IN DRUGI VIRI
Za kandidate je priporočena
literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za
poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za
poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.