SREDNJE STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE

Izobraževalni program: ŽIVILSKI TEHNIK

IZPITNI KATALOG

Sprejeto na 29.seji Strokovnega sveta za poklicno in strokovno izobraževanje, dne 9. 7. 1999

1. NAZIV IZPITNE ENOTE

SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA Z ZAGOVOROM

2. IZPITNI CILJI

Na izpitu ocenjujemo:

  • sposobnost povezovanja teoretičnih in praktičnih znanj,
  • razumevanje poteka tehnoloških procesov, postopkov in delovanje naprav v živilski industriji ter kriterijev za izbiro naprav uporabnih za določen tehnološki proces,
  • poznavanje in primerjanje lastnosti in razumevanje možnosti uporabe različnih surovin in drugih materialov za pripravo živil,
  • primerjanje različnih tehnoloških rešitev pri istem tehnološkem procesu,
  • poznavanje in razumevanje lastnosti različnih vrst živil in zahteve za njihovo kakovost ter zdravstveno ustreznost,
  • poznavanje kriterijev za ustrezno pripravo živil za trženje,
  • obvladovanje zahtev za zagotavljanje higiene, varnega dela in varstva okolja v živilski industriji,
  • razumevanje delovanja merilnih naprav in kontrolnih postopkov,
  • pravilno, natančno delo pri analizi živil,
  • sposobnost priprave različnih tehnoloških navodil in druge proizvodne dokumentacije ter poznavanje osnovnih predpisov za živila in njihovo proizvodnjo,
  • razumevanje ekonomskih zahtev v proizvodnji živil, sposobnost priprave kalkulacij, tržne raziskave, inovacijskih predlogov, razumevanje razvoja novega izdelka,
  • obvladovanje načrtovanja dela , izbire in uporabe ustreznih metod dela , analiziranje in interpretiranje in vrednotenje rezultatov, dejstev in podatkov, uporabe različnih virov (med pripravljanjem naloge),
  • izdelano seminarsko (projektno nalogo) z vidika sistematičnosti, ustrezne uporabe virov, jezikovnega in grafičnega oblikovanja, predstavitve problema oziroma izhodišč, analiziranja in vrednotenja rezultatov,
  • predstavitev seminarske (projektne naloge), ki mora zadostiti kriterijem razumljivosti, zanimivosti, aktualnosti, uporabe sodobne prezentacijske tehnologije in časovne omejitve.

    3. PRIPOROČILA za PRIPRAVO IZPITNIH NALOG

    Glejte »Navodila za pripravo in izvedbo 4. Izpitne enote«. Pripravil CPI.

    3.1. SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

    Seminarska naloga. Osnovni namen seminarske naloge je, da kandidat širše in globlje obravnava določeno strokovno področje. S seminarsko nalogo mora kandidat pokazati določeno raven teoretskega in praktičnega znanja ter sposobnost samostojne uporabe strokovnih virov pri obravnavi teme.

    Projektna naloga je samostojna obravnava določenega problema po načrtovanih postopkih (informiranje, načrtovanje, odločitev, izvedba, kontrola, vrednotenje). Projektno nalogo kandidat izdeluje po načrtu, ki ga uskladi z mentorjem.

    3.2.   ZAGOVOR

    Obseg in vsebina zagovora sta predvsem vezani na posamezne izpitne naloge.

    4. ZNANJA, KI SE OCENJUJEJO

    4.1. VSEBINE IN ZAHTEVANA ZNANJA ZA SEMINARSKO (PROJEKTNO) NALOGO

    Kandidati lahko za projektno nalogo uporabijo tudi temo, ki v katalogu ni navedena, je pa po mnenju izpitnega odbora šole oziroma mentorja uresničljiva in primerna. Opredeljena znanja in spretnosti, ki jih kandidat mora obvladati glede na cilje izobraževanja.

    Vsebine

    Znanja (cilji)

    Učna in delovna sredstva

    ŽIVILSKI IZDELKI

  • poznajo načine spremljanja tehnološkega procesa v živilski industirji

  • znajo določiti dejavnike, ki vplivajo na kakovost izdelka in ovrednotiti njihov vpliv

  • poznajo in razumejo pomen in lastnosti posameznih surovin in drugih materialov za pripravo živil in jih znajo tudi primerjati

  • naprave za proizvodnjo živil

  • tehnična navodila

  • risbe

  • ANALIZE ŽIVIL

  • poznajo in razumejo analizne postopke, njihov pomen pri zagotavljanju priprave kakovostnih in zdravstveno ustreznih živil ter znajo izvesti analizo živila in so sposobni ovrednotiti rezultate analiz

  • znajo izbrati in uporabljati načine nadzora nad kakovostjo surovin, polizdelkov in izdelkov

  • naprave in pripomočki za analizo živil, standardi, predpisi

  • TEHNOLOŠKO-PROIZVODNA DOKUMENTACIJA IN NAVODILA

  • poznajo temeljne dokumente, ki spremljajo proizvodnjo, razumejo njihov pomen, znajo pripraviti osnove za tehnološka in proizvodna navodila

  • proizvodni in tehnološki listi

  • navodila

  • računalnik

  • RAZVOJ NOVEGA IZDELKA

  • poznajo pomen razvoja, znajo povezovati ekonomske in tehično-tehnološke zahteve za pripravo novih izdelkov, izdelajo navodila za izdelavo novih uzdelkov, predvidijo kritične točke in načine kontrole kakovosti izdelka ,

  • poznajo vplive na ekonomičnost proizvodnje

  • ena alineja zbrisana

  • računalnik

  • kaklulator

  • prospekti

  • TRŽENJE ŽIVIL

  • poznajo tržni splet, znajo izdelati tržno analizo in jo interpretirati,

  • poznajo in razumejo pomen embalaže, jo znajo primerjati in izbrati glede na različne kriterije (vrsto živila, lastnosti embalaže, načine manipulacije, tržne privlačnosti...), znajo ipripraviti deklaracijo, zbrisano

  • računalnik

  • kalkulator

  • ankete

  • KALKULACIJE

  • poznajo in razumejo ekonomske kriterije pri proizvodnji živil, znajo analizirati stroške, jih optimalizirati in pripraviti izračun lastne in prodajne cene za izdelek,

  • kalkulator, računalnik

  • PRIMERJAVA ŽIVIL

  • znajo primerjati in ovrednotiti različna živila (živila na tržišču, med različnimi deželami, skozi zgodovino...) iz različnih vidikov in jih ustrezno razvrstiti ter interpretirati rezultate

  •  

    PREHRANA

  • poznajo in razumejo pomen ustrezne prehrane

  • znajo pripraviti energetsko in prehransko ustrezne jedilnike za posamezne skupine ljudi,

  • znajo izbrati tehnološke postopke predelave živil

  • preučijo in analizirajo prehranjevalne navade različnih skupin ljudi

  • računalnik

  • tabele energetkih, prehranskih vrednosti živil

  • HIGIENA V ŽIVILSKI INDUSTRIJI

  • poznajo in razumejo higienske zahteve pri proizvodnji živil,

  • poznajo lastnosti različnih čistil

  • znajo izbrati primerne načine čiščenja in čistila za določeno tehnološko in delovno opremo

  • poznajo zahteve haccp

  •  

    4.2. STROKOVNA ZNANJA, KI JIH OBSEGA PROJEKTNA NALOGA 

    VSEBINE
    seminarske – projektne naloge

    ZNANJA

     

    Kandidati

    Izdelek (različni tehnološki procesi),

  • izdelajo izdelek in opišejo tehnološki proces in izdelek;

  • izdelajo enake izdelke po več različnih tehnoloških procesih in jih primerjajo med seboj;

  • Analiza kakovosti

  • opravijo analize s katerimi ugotavljajo zdravstveno neoporečnost in kakovost izdelka;

  • jemljejo brise, vzorce;

  • Tehnološka navodila in dokumentacija

  • pripravijo tehnološka navodila in dokumentacijo za izdelavo določenega izdelka;

  • Tržna analiza

  • pripravijo in opravijo analizo trga ter interpretirajo rezultate;

  • Kalkulacija (lastna cena, …),

  • pripravijo kalkulacijo lastne cene proizvoda, poiščejo možnosti cenejše proizvodnje, …;

  • Primerjava skupin izdelkov, ki so na tržišču

  • izberejo si skupino izdelkov in jih ovrednotijo iz različnih vidikov (senzorika, embalaža, cena, …) ocenijo, primerjajo in rangirajo;

  • Priprava izdelka za trg (embalaža, deklaracija),

  • izdelajo reklamo, embalažo, deklaracijo za določen izdelek;

  • Razvoj novega izdelka

  • pripravijo tehnološka navodila in dokumentacijo za izdelavo določenega novega izdelka;

  • izdelajo nov izdelek, opišejo tehnološki postopek in izdelek;

  • kontrolirajo kakovost novega izdelka;

  • Zakonodaja (pravilniki, …)

     

    Načrtovanje projekta

     

    Strojna oprema

     

    Varnost pri delu in higienski pogoji

     

    Vrednotenje izdelka ali storitve z drugih vidikov

     

    5. TRAJANJE IZPITA

    5.1. IZDELAVA SEMINARSKE (PROJEKTNE) NALOGE

    Seminarska (projektna) naloga se izdeluje samostojno v šolskem letu, v katerem se opravlja poklicna matura. S pisnim sklepom izpitnega odbora se med ostalim opredeli začetek, dokončanje in rok oddaje naloge. Zagovor se opravi v rednih rokih za poklicno maturo po sprejetem razporedu izpitov.

    Metodološki postopek zgradbe naloge je opisan v navodilih.

    6. OCENJEVANJE ZNANJA IN SPRETNOSTI

    6.1. SEMINARSKA (PROJEKTNA) NALOGA

    Kriteriji za ocenjevanje seminarske (projektne) naloge

     

    Kriteriji

    DeležI

    1.  

    načrtovanje obravnavane teme

    10%

    2.  

    izbira in uporaba ustreznih metod dela

    20%

    3.  

    analiziranje, interpretiranje in vrednotenje rezultatov dejstev in podatkov

    40%

    4.  

    predstavitev obravnavanega problema v jezikovno ustrezni obliki

    10%

    5.  

    uporaba različnih virov

    5%

    6.  

    zagovor

    15%

     

    SKUPAJ

    100%


    7. LITERATURA IN DRUGI VIRI

    Za kandidate je priporočena literatura in drugi viri objavljena v vsakoletnem Katalogu učbenikov za poklicne in strokovne šole za posamezno šolsko leto, ki ga izdaja Center RS za poklicno izobraževanje oziroma Zavod RS za šolstvo.